logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt położenia kabla 1-fazowego vs 3-fazowego 100m, zasilanie budynku 10kW

Maciejej 19 Paź 2025 16:55 816 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy do połączenia skrzynki z budynkiem na odcinku 100 m i przy mocy do 10 kW powinienem wybrać zasilanie 1-fazowe czy 3-fazowe oraz jaki kabel będzie tańszy?

Dla 10 kW nie masz wyboru — jednofazowo i tak się tego nie uzyska, bo w wątku podano, że 1-fazowe zasilanie ma maksymalnie ok. 5 kW, więc trzeba wybrać 3 fazy [#21725049][#21725077] Przy takiej odległości najczęściej wskazywano kabel ziemny aluminiowy 4-żyłowy, np. YAKY/AKY 4x16, a nawet 4x25, bo wychodzi taniej od miedzi [#21725308][#21727759][#21727762] Minimalne przekroje, jakie padły w odpowiedziach, to 10 mm² Cu albo 16 mm² Al; przewód 2,5 mm² Cu nie nadaje się do zasilania całego domu [#21727208][#21727334] Przy 100 m trzeba też sprawdzić IPZ i warunek SWZ, bo sam przekrój bez danych o układzie sieci nie wystarczy [#21727334] Najrozsądniej dobrać to z elektrykiem i projektem, bo forum nie poda pełnego doboru bez informacji o obiekcie i układzie sieci [#21728064]
  • #1 21725035
    Maciejej
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witajcie

Czy tańsze jest położenie kabla do zasilania 1-fazowego czy 3-fazowego o długości 100 m w celu połączenia skrzynki na granicy działki z budynkiem?

Planuję podpisać umowę na przyłączenie budynku do sieci energetycznej.
    Moc maksymalna jaką chciałbym mieć możliwość pobierać to powiedzmy 10kW.
    We wniosku muszę podać, czy ma być licznik 1-fazowy, czy 3-fazowy.
    Za kabel na działce będę musiał sam zapłacić, dlatego się pytam.

Pozdrawiam
  • #2 21725049
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1936
    Maciejej napisał:

Maciejej napisał:
    We wniosku muszę podać, czy ma być licznik 1-fazowy, czy 3-fazowy.

Na 10 kW w jednej fazie i tak nie masz szans, więc wyboru nie masz. Musi być 3 fazy.
  • #3 21725073
    Maciejej
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję.
    Jaka jest maksymalna moc dla 1-fazowego zasilania?
  • #4 21725077
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    W jednej fazie 5 kW.
  • #5 21725141
    Maciejej
    Poziom 5  
    To faktycznie będzie za mało.

Tak z ciekawości się jeszcze zapytam.
    Przy tych 5 kW jaki kabel byłby tańszy, dla zasilania 1-fazowego, czy 3-fazowego?
    Przy 3-fazowym żyły miałyby dużo mniejszy przekrój, bo prąd by się rozłożył na 3 fazy.
  • #6 21725308
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Tu nie ma co się zastanawiać, przy tej odległości i tak najtaniej wyjdzie kabel YAKY 4x...., a więc 3 fazy.
  • #7 21725359
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2874
    Maciejej napisał:

Maciejej napisał:

Przy tych 5 kW jaki kabel byłby tańszy, dla zasilania 1-fazowego, czy 3-fazowego?

Może najpierw się zastanów czego i ile potrzebujesz. Bo na razie to jest bezsensowna dyskusja. Warto też wejść też na stronę dostawcy energii i dowiedzieć się tam ile kW można dostać na 1f a ile na 3f bo widzę że tego nie wiesz. Czasem na stronie dostawcy można również znaleźć tabelki gdzie są podane przykładowe sprzęty domowe i ile kW należy wpisać we wniosku, łącznie z informacją czy ma być 1f czy 3f.
    A tak przy okazji to projektu nie posiadasz czasem?
  • #8 21727043
    Maciejej
    Poziom 5  
    krzysiek7 napisał:
    Tu nie ma co się zastanawiać, przy tej odległości i tak najtaniej wyjdzie kabel YAKY 4x...., a więc 3 fazy.

Dlaczego kabel aluminiowy a nie miedziany?

Ktoś_tam napisał:

Może najpierw się zastanów czego i ile potrzebujesz. Bo na razie to jest bezsensowna dyskusja. Warto też wejść też na stronę dostawcy energii i dowiedzieć się tam ile kW można dostać na 1f a ile na 3f bo widzę że tego nie wiesz. Czasem na stronie dostawcy można również znaleźć tabelki gdzie są podane przykładowe sprzęty domowe i ile kW należy wpisać we wniosku, łącznie z informacją czy ma być 1f czy 3f.
    A tak przy okazji to projektu nie posiadasz czasem?

Mniej więcej wiem ile mocy potrzebuję.
    Bojler 2000 W, pralka 2300 W, odkurzacz 1000 W, żelazko 1000 W, pozostałe sprzętu pewnie 1000 W, oświetlenie i rezerwa mocy, to pewnie w sumie jakieś 8-9 kW.
    Dla mnie nie jest bezsensowna dyskusja.
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi, które są dla mnie istotne.
    Nie mam projektu.

Jeszcze jedno pytanie.
    Przy kablu 4-żyłowym miedzianym, z żyłami 2,5mm², jaką moc mogę pobierać?
    Dla jakiego maksymalnego poboru ten kabel będzie odpowiedni?
  • #9 21727056
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Maciejej napisał:
    Przy takiej odległości tylko kabel aluminiowy. Przy grubszych przekrojach aluminium jest równie dobre, a o wiele tańsze. Chyba że masz skarbiec pełen pieniędzy to zastosuj miedź.
    Maciejej napisał:
    Takich przekrojów nie stosuje się do zasilania domów mieszkalnych.
  • #10 21727182
    Maciejej
    Poziom 5  
    Jakie minimalne przekroje żył się stosuje przy kablach 4-żyłowych do zasilenia budynku przy instalacji 3-fazowej?
  • #12 21727334
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6623
    Maciejej napisał:
    Bo jest znacznie tańszy przy analogicznym przekroju. W necie dostępne są cenniki i łatwo sprawdzisz, że zamiast 10mm² CU, w tych samych kosztach możesz zastosować 70 lub 95 mm² kablem YAKY lub YAKXS.
    Kopanie rowka, układanie kabla, podsypka, nasypka, folia, ewentualne jakieś przepusty, rury osłonowe arotem czy czymś podobnym - koszt w zasadzie ten sam, czy układasz porządny kabel, czy uprawiasz jakieś druciarstwo.
    Maciejej napisał:

Bez urazy, ale takie zapytanie definitywnie dyskwalifikuje ciebie jako wykonawcę jakiejkolwiek instalacji 230VAC (własnej i każdej innej tym bardziej).
    Przekrój 2,5 mm² stosuje się przy doprowadzeniu zasilania do gniazd, przy zabezpieczeniu max B16A, ale nigdy w WLZ.
    Pomysł, aby takim przekrojem zasilić całą chałupę, jeży resztki włosów na głowie, a ręce i gacie opadają.
    Daruj sobie te pomysły i zaproś elektryka.

Dodano po 18 [minuty]:

maurycy123 napisał:
    10mm2 miedź, 16mm2 aluminium. I to są minimalne przekroje.
    A przy stu metrach kabla wypadałoby też sprawdzić IPZ i warunek SWZ (jak w każdym innym przypadku, ale w tym w szczególności).
    Poza tym nic nie wiadomo o IPZ na granicy własności z OSD, może już tam jest nieciekawie, a dołożenie kolejnych stu metrów (w dodatku przekrojem 2,5) na pewno sytuacji nie polepszy.
  • #13 21727737
    Maciejej
    Poziom 5  
    maurycy123 napisał:
    Maciejej napisał:
    Jakie minimalne przekroje żył się stosuje przy kablach 4-żyłowych do zasilenia budynku przy instalacji 3-fazowej?

Jaką maksymalną moc można uzyskać przy żyłach aluminiowych 16 mm² i zasilaniu 3-fazowym z użyciem kabla 4-żyłowego?

@zbich70
    Rozumiem, że stosowanie kabli aluminiowych wynika jedynie z kosztów.
    Chyba nigdzie nie napisałem, że chcę samodzielnie układać kabel.
    Zadaję pytania aby uzyskać wiedzę, która pomoże mi w rozmowie z elektrykiem, który będzie układał kabel.
    Chciałbym wstępnie wybrać optymalne rozwiązanie i nie być wprowadzonym w błąd przez fachowca.
  • #14 21727759
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Stosowanie kabli aluminiowych wynika z kosztów. Są o wiele tańsze. Cała energetyka począwszy od elektrowni aż do słupa pod domem to w większości aluminium albo stal. Miedź jest stosowana w transformatorach. Przewody pomiędzy słupami, kable ziemne. To praktycznie nigdy nie jest miedź. Więc ty też nie wychylaj się i zastosuj aluminiowy kabel ziemny. Zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w ulepszenie rozdzielnicy w domu. Więcej RCD, więcej obwodów itp.
  • #15 21727762
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Maciejej napisał:
    maurycy123 napisał:
    Maciejej napisał:

Jaką maksymalną moc można uzyskać przy żyłach aluminiowych 16 mm² i zasilaniu 3-fazowym z użyciem kabla 4-żyłowego?

Teoretycznie do 30kW. Ale tu chodzi o przepisy, że jedna z żył musi mieć minimum 16mm2 (alu).

Cytat:

@zbich70
    Rozumiem, że stosowanie kabli aluminiowych wynika jedynie z kosztów.
    Chyba nigdzie nie napisałem, że chcę samodzielnie układać kabel.
    Zadaję pytania aby uzyskać wiedzę, która pomoże mi w rozmowie z elektrykiem, który będzie układał kabel.
    Chciałbym wstępnie wybrać optymalne rozwiązanie i nie być wprowadzonym w błąd przez fachowca.

Użyj kabla AKY 4x16 (a lepiej 4x25) - aluminiowe - i to powiedz elektrykowi - większość sama to wie i rozumie.
  • #16 21727855
    zbich70
    Poziom 43  
    Pan.Kropa napisał:
    w większości aluminium albo stal.
    Stal jest tylko w środku przewodów napowietrznych AFL (drut lub linka), i ma za zadanie zapewnić wytrzymałość mechaniczną.
    Pod względem elektrycznym nie jest brana pod uwagę.

Ale nie o tym jest ten temat.
  • #17 21727874
    Maciejej
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Wynika to więc wyłącznie z przepisów, a nie z ekonomi i racjonalności.
    Zapotrzebowanie na moc mam około 1/3 – 30% z 30 kW, ale trzeba zastosować kabel z żyłami aluminiowymi 16 mm².
    Czyli kupuję de facto o jakieś 50-60% więcej aluminium.
    Trudno, skoro nie można do tego bardziej ekonomicznie podejść.
  • #18 21727922
    zbich70
    Poziom 43  
    Maciejej napisał:
    Ale o jaką ekonomię tobie chodzi? Piszemy to o zasadach technicznych.
    Musisz zrobić zasilanie z punktu A do punktu B w odległości 100 metrów o mocy 30 kW, to nie możesz wykonać tego jakimś drucikiem 2,5mm²
    Po drugie - teraz potrzebujesz 30kW, ale za jakiś czas (gdy działalność nabierze większe tempo), możesz potrzebować znacznie większej mocy, i będziesz potrzebował 100kW, albo więcej.
    Może nawet trzeba będzie postawić nową trafostację i doprowadzić linię SN.
  • #19 21727945
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    zbich70 napisał:
    Stal jest tylko w środku przewodów napowietrznych AFL (drut lub linka), i ma za zadanie zapewnić wytrzymałość mechaniczną.
    Tak, wiem.

Dodano po 33 [minuty]:

Maciejej napisał:
    Wynika również z ekonomii. Nawet grubsze aluminium jest tańsze od cieńszej miedzi.
    Maciejej napisał:
    Zapotrzebowanie na moc mam około 1/3 – 30% z 30 kW, ale trzeba zastosować kabel z żyłami aluminiowymi 16 mm².
    Chcesz ekonomii. To zastosuj miedziany 4x2.5 mm. Ale to że za jakiś czas będziesz go wykopywać żeby dać lepszy i grubszy , to pomińmy to milczeniem. Ważne że teraz będzie tanio.
  • #20 21728035
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3494
    Pan.Kropa napisał:
    Chcesz ekonomii. To zastosuj miedziany 4x2.5 mm. Ale to że za jakiś czas będziesz go wykopywać żeby dać lepszy i grubszy , to pomińmy to milczeniem.
    Przy 4 x2,5mm² instalacja odbiorcza musi być w układzie TT.
  • #21 21728064
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Maciejej napisał:

Nie mam projektu.

A powinieneś mieć...
    Możemy tutaj doradzić, że aluminium będzie lepszym rozwiązaniem np. pod kątem ekonomicznym, ale nikt tutaj koledze nie dobierze zabezpieczeń czy przekroju przewodów pod ten konkretny obiekt.
    Nawet nie wiemy jaki ma kolega układ sieciowy...
    Realizujesz nową instalację na obiekcie, w tym kabel WLZ do budynku - znajdź fachowca, który przygotuje Ci projekt, i od tego zacznij - i ewentualne wątpliwości czy sugestie obgaduj z nim. Jeżeli będzie miał kolega jakieś wątpliwości, wtedy ewentualnie można szukać informacji na forach.
  • #22 21728109
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    zbich70 napisał:
    Maciejej napisał:
    Musisz zrobić zasilanie z punktu A do punktu B w odległości 100 metrów o mocy 30 kW, to nie możesz wykonać tego jakimś drucikiem 2,5mm²
    Po drugie - teraz potrzebujesz 30kW, ale za jakiś czas (gdy działalność nabierze większe tempo), możesz potrzebować znacznie większej mocy, i będziesz potrzebował 100kW, albo więcej.

Tak naprawdę potrzebuje 10kW (tak napisał autor) - a to kabel wytrzyma 30kW (nawet więcej ).
  • #23 21728193
    Maciejej
    Poziom 5  
    zbich70 napisał:
    Maciejej napisał:

Chodzi o ekonomię pod względem finansowym.
    Pisałem, że nie potrzebuję 30 kW.
    Skoro jednak niezależnie czy ktoś potrzebuje 4 kW, 10 kW, czy 30 kW, to i tak musi położyć kabel dla 30 kW, to trudno.
    Po prostu cieńsze żyły są tańsze, ale skoro przepisy nie pozwalają, to rozumiem.
    Działalność nie nabierze tempa, bo tą działalnością będzie życie prywatne.
    Zapotrzebowanie na moc nie wzrośnie o 200%.

Pan.Kropa napisał:

Maciejej napisał:
    Wynika również z ekonomii. Nawet grubsze aluminium jest tańsze od cieńszej miedzi.

Jednak żyła 4 czy 6 mm² jest tańsza od żyły 16 mm².
    Pan.Kropa napisał:

Maciejej napisał:
    Chcesz ekonomii. To zastosuj miedziany 4x2.5 mm. Ale to że za jakiś czas będziesz go wykopywać żeby dać lepszy i grubszy , to pomińmy to milczeniem. Ważne że teraz będzie tanio.

Jak widać nie mogę, bo przepisy nie pozwalają.
  • #24 21728204
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Maciejej napisał:
    Kabel ziemny aluminiowy 4x16 w granicach 7zl za metr. Kabel miedziany 4x4 w granicach 9zl. Więc co jest tańsze? Możesz dać te swoją miedź 4x2.5 mm. Przypuszczam że dostawcę energii nie będzie interesowało jaki kabel dałeś pomiędzy ich skrzynką a twoim domem. Wątpliwe nawet że taki przewodów położony w ziemi będzie się przegrzewał. Ale na spadki napięcia w twoim domu miej pretensje tylko do siebie.
  • #25 21728242
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3522
    Pan.Kropa napisał:
    Możesz dać te swoją miedź 4x2.5 mm. Przypuszczam że dostawcę energii nie będzie interesowało jaki kabel dałeś pomiędzy ich skrzynką a twoim domem
    Nie może. Elektrycy wiedzą, dlaczego. Chyba że ma układ sieci zasilającej TT. :)
  • #26 21728247
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ja też wiem że nie może. Ale narzeka że trzeba dać aż tak duże przekroje, uważając że to nie potrzebne i nie racjonalne.
  • #27 21728248
    Maciejej
    Poziom 5  
    Pan.Kropa napisał:
    Maciejej napisał:
    Kabel ziemny aluminiowy 4x16 w granicach 7zl za metr. Kabel miedziany 4x4 w granicach 9zl. Więc co jest tańsze?
    (...)

To tak jakbyś porównywał czy tańszy będzie blat z drewna o wielkości 2x2 m, czy z plastiku o wielkości 2x2 m.
    Może napiszę wyraźniej. Nie chodzi o różnicę materiałową, ale ilościową.
    Blat drewniany o wielkości 4x4 m jest droższy niż blat drewniany o wielkości 2x2 m.
    Podobnie z kablami wykonanymi z tego samego materiału, ale o różnym przekroju żył.

Pan.Kropa napisał:
    Ja też wiem że nie może. Ale narzeka że trzeba dać aż tak duże przekroje.

Nie narzekam, tylko się pytam. Dowiedziałem się, że przepisy nie pozwalają i to rozumiem.
    Faktem jednak jest, że przewody z żyłami o mniejszym przekroju są tańsze. O tę ekonomię chodzi, której prawodawca nie brał pod uwagę z jakiegoś względu.
  • #28 21728258
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Więc wynajmij elektryka i żądaj kabla o jak najmniejszym potrzebnym przekroju. Zaoszczędzisz trochę materiału.

Dodano po 3 [minuty]:

Maciejej napisał:
    Nie narzekam, tylko się pytam. Dowiedziałem się, że przepisy nie pozwalają i to rozumiem.
    Tylko że te przepisy nie są z nieba wzięte i nie są czyimś widzimisiem. Tu chodzi o dopuszczalne obciążenie, wytrzymałość mechaniczną, spadki napięcia, itp
  • #29 21728274
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3494
    Pan.Kropa napisał:
    Ja też wiem że nie może.
    Pan.Kropa napisał:
    Więc wynajmij elektryka i żądaj kabla o jak najmniejszym potrzebnym przekroju. Zaoszczędzisz trochę materiału.
    Pan.Kropa - dlaczego tak radzisz autorowi ?
  • #30 21728291
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    A ty co radzisz?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kosztów i wymagań technicznych związanych z położeniem kabla zasilającego budynek o mocy około 10 kW na odległość 100 m. Przy zasilaniu jednofazowym maksymalna moc to około 5 kW, co jest niewystarczające dla planowanego zapotrzebowania, dlatego konieczne jest zasilanie trójfazowe. Kabel trójfazowy o mniejszym przekroju żył rozkłada prąd na trzy fazy, co jest korzystne technicznie i ekonomicznie. Zalecane są kable aluminiowe typu YAKY lub YAKXS o przekroju minimalnym 16 mm² dla aluminium lub 10 mm² dla miedzi, przy czym aluminium jest preferowane ze względu na niższy koszt i powszechne zastosowanie w energetyce. Kabel miedziany o przekroju 2,5 mm² jest niewystarczający do zasilania całego budynku i stosowany jest raczej do obwodów odbiorczych z zabezpieczeniem B16A. Przepisy wymuszają stosowanie odpowiednich przekrojów przewodów ze względu na dopuszczalne obciążenie, wytrzymałość mechaniczną i spadki napięcia, niezależnie od faktycznego zapotrzebowania na moc. Koszt położenia kabla obejmuje nie tylko sam przewód, ale także prace ziemne i zabezpieczenia. Zaleca się konsultację z elektrykiem i wykonanie projektu instalacji, aby dobrać optymalne rozwiązanie zgodne z przepisami i potrzebami użytkownika.
REKLAMA