logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi Dinamica Plus ECAM370.95.S – brak przepływu wody w trakcie odkamieniania i gorącej wody

TodLoch 04 Lis 2025 01:36 615 5
REKLAMA
  • #1 21740791
    TodLoch
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam problem z ekspresem do kawy DeLonghi Dinamica Plus ECAM370.95.S. "Trochę" zaniedbałem ekspres i nie odkamieniałem go przez dłuższy czas, myślę, że tak ok. 6 miesięcy. Postanowiłem w końcu to zrobić i "zonk"! Wywaliło korki. Szukając przyczyn na necie poszedłem tropem lania się wody z grzałki na przewody i trop ten był trafiony. Jak zdjąłem obudowę i puściłem płukanie, to z końcówki grzałki wyciekała woda, ściekała po grzałce i odparowywała. Płukanie korków nie wywalało, ale odkamienianie już tak; wody było za dużo. No więc wymieniłem końcówkę i uszczelkę i jest gitara — woda się nie leje... ALE!

Odkamienianie nie idzie. Pompa pracuje, a woda nie leci — wszystko w wężykach stoi, jakby było coś zablokowane. Trwa to ok. 20 minut, woda nie leci, a potem pojawia się komunikat "Uruchom odkamienianie." Puściłem gorącą wodę, też nie leci. Wymontowałem elektrozawory, podłączyłem do prądu i działają. Przepływomierz też się obraca; jak dmucham w wejście na grzałkach, to też powietrze przez grzałki przechodzi. Jest jedno miejsce, to się chyba nazywa zawór bezpieczeństwa (taki trójnik na dolnym elektrozaworze), którego nie mogłem przedmuchać, więc zdjąłem taką czarną końcówkę (tam jest taka sprężynka) i wtedy mogłem przedmuchać powietrze ustami w jednym kierunku, a w drugim nie. W środku jest taki mały plastik, który się przesuwa. Jak założę tę czarną końcówkę, to nie jestem w stanie przedmuchać tego elementu. Czy tak być powinno? Czy po prostu dmuchając ustami nie jestem w stanie wytworzyć takiego ciśnienia, żeby przepchnąć ten plastikowy element wewnątrz?

Na chwilę obecną sytuacja jest taka, że jak włączam ekspres, to uruchamia się płukanie, woda leci z 2 końcówek, przez które normalnie leci kawa, ale jak chcę puścić gorącą wodę, to nic nie leci z końcówek, tylko widzę, że zaczyna ściekać woda do takiej ociekowej. Boję się czekać do końca programu. Gdzie może być przyczyna? Co mogę sprawdzić? I jak to zrobić?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 21740875
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Zawór bezpieczeństwa ma mieć większy próg zadziałania niż ciśnienie robocze, więc go nie ruszysz ustami.
    Za blokiem zaparzacza jest zawór spustowy wykręć go i wyczyść. Dodatkowo cały blok zaparzacza jest do rozebrania odkamienienia i wyczyszczenia no i oczywistym jest że trzeba go nasmarować tam gdzie należy (uszczelki). W module jest drugi zawór spustowy. Najlepiej jak jest mocno zakamieniony, to wszystkie części wrzucić do miski z gorącą wodą z odkamieniaczem i tak pozostawić przez noc, nie usuwać mechanicznie kamienia.

Poniżej instrukcja:
    https://www.libble.de/delonghi-ecam-370.95-t-dinamica-plus/p/860455/?page=0004
  • REKLAMA
  • #3 21741809
    TodLoch
    Poziom 10  
    >>21740875 Blok zaparzacza rozebrany, umyty i przesmarowany, kamienia nie było wcale. Zaworek spustowy w module (zakładam, że chodzi o taki malutki pypeć pod sitkiem, gdzie wylot jest z boku tłoka) drożny, też wymontowany i umyty. Jednak nie wiem albo nie widzę, gdzie jest ten zawór spustowy, o którym piszesz, że jest za blokiem zaparzacza? Jak wyjmę blok, to mam z tyłu taki element przykręcony na 2 wkręty (to będzie rys. 28 w podesłanej przez Ciebie instrukcji), do którego dochodzi wężyk teflonowy. Ten wężyk jest drożny, mogę go przedmuchać. Ale gdzie ten zawór?
  • REKLAMA
  • #4 21741923
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Tak masz rację, jeden zawór jest w tłoku a drugi w bloku zaparzacza. Ten spustowy za blokiem jest w innym modelu. Sory mój błąd.
    Pomiędzy te zawory jest pompowana gorąca woda i wytwarzane ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #5 21742210
    TodLoch
    Poziom 10  
    Ponieważ ekspres robi kawę, a tylko nie odkamienia się i nie puszcza gorącej wody, to może jest tak, że na elektrozawór nie jest podawane napięcie? Czy tym steruje płyta główna, czy jakiś czujnik, który można łatwo przetestować, czy jest sprawny? W ekspresie mam 3 elektrozawory, jeden na dole i 2 obok siebie na górze. Który odpowiada za puszczanie gorącej wody?
  • #6 21758730
    TodLoch
    Poziom 10  
    Postanowiłem wymienić jeden z elektrozaworów, bo pomimo tego, że działa, to strasznie buczy. W ekspresie mam 3 elektrozawory, ale tylko ten jeden z nich buczy. Może jest tak, że niby działa, ale tak „nie do końca”? Ponieważ ten oryginalny jest już niedostępny, to w sklepach z częściami jako zamiennik podawany jest elektrozawór CEME V301VN27PA5AIX. Znalazłem jednak przypadkiem elektrozawór o symbolu CEME V301VN27P51AIX, który na obudowie ma większość parametrów takich samych: type 558, class H, 13.5 VA, ED 100%, TF140°C, TA80°C, P 3 bar, 50 Hz, 230 V. To, czym się różnią, to: dwie litery w oznaczeniu modelu: w pierwszym A5, a w drugim 51; w CODE: w jednym 0535, a w drugim 9791; i oznaczenie odpowiednio C0 i C1. Zastanawiam się, czy mógłbym użyć tego drugiego?

Proszę o opinię osób mających do czynienia z elektrozaworami CEME, bo opinię z ChatGPT już znam :-)

Pozdrawiam
REKLAMA