logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Passat B5 – przewody dymiące spod siedzenia, brak komunikacji ze sterownikiem po zwarciu

Pawel654689 04 Lis 2025 13:54 141 3
REKLAMA
  • #1 21741199
    Pawel654689
    Poziom 2  
    Witam, w moim Passacie B5 wczoraj po myciu auta złączył się plus z minusem. Nie wiedziałem o tym i przejechałem kawałek, po czym auto zgasło i poczułem spaleniznę. Otworzyłem maskę i wytarłem akumulator — już kręcił, ale nie odpalał. Po zaholowaniu do domu odkręciłem skrzynkę od sterownika i posprawdzałem przewody; niektóre były odłączone, więc je podłączyłem tak, jak miało być (teoretycznie). Próbowałem odpalić i zrobiło się siwo,

Okazało się, że dymi się z przewodów, które idą z sterownika pod siedzenie kierowcy i są połączone (zdj). Od czego one są i dlaczego są podpięte pod przekaźnik Nissana (zdj)? Odłączyłem je i nic się już nie jara. Cały czas od początku brak komunikacji z sterownikiem — wymieniać sterownik? I czy te przewody z przekaźnikiem są ważne? Bezpieczniki wyglądają na dobre, pompy w baku nie słychać, a wszystkie przekaźniki pootwierałem i nie wyglądają na spalone. Przewody też git, oprócz tych, które idą pod siedzenie kierowcy.

AI: Możesz dokładniej opisać lub wrzucić zdjęcie tych przewodów, które dymią się spod siedzenia kierowcy? Jakie mają kolory, gdzie dokładnie są podłączone i czy wyglądają na oryginalną instalację czy może były kiedyś przerabiane?
    Jeśli chodzi o przeróbkę, to na pewno ktoś tam był. Nie wydają mi się jakieś ważne, może ktoś ma pomysł, co to ma być
    AI: Czy sterownik silnika był zalany wodą albo widać na nim jakieś ślady uszkodzenia (nadpalenia, spalenizna, nadtopienia)?
    Nie

Uszkodzona wiązka przewodów i złącza elektryczne w komorze silnika Passata B5Ręka trzyma niebieski przekaźnik Nissan z numerem 25230 9F920, w tle wystają przewody.Przewody elektryczne z nadpaleniami i niebieskim przekaźnikiem w dłoniNadpalony czarny przewód z odsłoniętymi żyłami i czerwonym odgałęzieniem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21741209
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    To było jakieś dołożone, nie fabryczne odcięcie zapłonu, albo co bardziej prawdopodobne pompy paliwa. Teraz przywróć instalację do stanu pierwotnego, czyli połącz ze sobą kable, które ten przekaźnik rozłączał i posprawdzaj bezpieczniki, bo któryś się na pewno przepalił
  • REKLAMA
  • #3 21741226
    Pawel654689
    Poziom 2  
    No okej, ale pomijając to, jak podpiąłem się VAGiem, to nie ma komunikacji ze sterownikiem
  • #4 21741320
    Pawel654689
    Poziom 2  
    Zamykam. Połączenie przewodów, jak było fabrycznie, pomogło.
REKLAMA