logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MC8531 (5G ULTRA) – brak zasięgu na polskiej karcie SIM, router z Ukrainy

ludwigkomar 04 Lis 2025 16:13 1002 14
  • #1 21741325
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Mam router ZTE MC8531 lub ma też inną nazwę ZTE 5G ULTRA. To router na kartę SIM. Jak podłączę do niego sieciowy net, rozprowadza go, czyli Wi-Fi działa. Włożę kartę, widzi ją, rozpoznaje sieć, ale zasięg jest przekreślony. Router świeci na czerwono. Ustawiałem APN, robiłem resety i przywracałem do ustawień fabrycznych i nic. Router należał do Ukraińca, on korzystał z niego na ukraińskich kartach różnych sieci, czyli nie jest to chyba SIM-lock na sieć. Może być regionalna na dany kraj, że niby działa tylko na karty z Ukrainy? Słaby jestem w te klocki... może ktoś udzielić pomocy? Jak to obejść, co z tym zrobić???
    AI: Jakiego dokładnie operatora i jaką kartę SIM (np. Plus, Orange, Play, T-Mobile, typ: prepaid/abonament) wkładałeś do routera? Próbowałeś może kart innych polskich operatorów?
    Na Ukrainie są 3 duże sieci, podobno działał na dwóch z nich, między innymi Vodafone w roamingu na terenie Niemiec. Ja chciałbym go używać na polskim Orange, też w roamingu. Na pewno na niemieckim O2 nie chodzi również
    AI: Czy ta polska karta SIM działa normalnie w innym telefonie lub routerze – masz pewność, że jest aktywna i ma zasięg?
    Moja karta z Orange jest aktywna
  • #2 21741452
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 577
    Może router ma Simlocka.
  • #3 21741491
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Nie mam właśnie pojęcia... ale dziwna to byłaby blokada, skoro działa z dwiema sieciami... jest coś takiego jak blokada na kraj?
  • #4 21741493
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 577
    Tak jest.
  • #5 21741496
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Jest ktoś, kto potrafi to obejść?

Dodano po 5 minutach:[/size:2df8ad5a73

To chyba jest faktycznie blokada geograficzna na kraj... Działa tylko z sieciami danego kraju. Da się wgrać nowe oprogramowanie czy zdjąć to badziewie? Jest ktoś, kto to potrafi?
  • #6 21741574
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5735
    Gdyby miał simlocka i blokadę to nie wykrywałbuy sieci Orange i nie pokazywał zasiegu, karta Orange wiec zaczyna sie od tego czy ma kod PIN, jesli tak to nalezy go zdjąć na telefonie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21741601
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    On wykrywa każdą kartę. Pokazuje nazwę operatora, ale ikona zasięgu jest martwa, przekreślona. Nie działa! Zero komunikatów, że jest blokada, że chce kodu odblokowującego... Świeci na czerwono i mimo zmian APN, punktów dostępu i innych ustawień nie startuje

Dodano po 40 sekundach:

ludwigkomar napisał:
    On wykruwa każdą kartę. Pokazuje nazwę operatora ale ikona zasięgu jest martwa przekreślona . Nie działa ! Zero komunikatów ze jest blokada ze chce kodu odblokowujacego .. świeci na czerwono i mimo zmian APN PUNKTÓW DOSTĘPU i innych ustawień nie stsrtuje

Dodano po 4 minutach:

A i oczywiście, że PIN jest odblokowany! A nawet jak włożyłem kartę Orange, to zapytał o jej PIN... wklepany i zero życia
  • #8 21742090
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    ludwigkomar napisał:
    Router świeci na czerwono

ZTE jak świeci na czerwono to zazwyczaj blokada IMEI za niespłacone raty.
  • #9 21742515
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Nigdzie nie ma komunikatu typu: blokada, wbij kod odblokowujący... Nawet zrobiłem internetowy raport... Znalazło go po numerze IMEI i podobno jest czysty, nie jest na czarnej liście. Ile w tym prawdy, hmm. Muszę znaleźć ukrainca, wezmę od niego kartę SIM i zobaczę, czy na jego karcie w roamingu zaskoczy. Jeśli tak, to będzie znaczyło tylko jedno... nie jest to typowy simlok na sieć... nie jest to czarna lista... zostanie tylko blokada regionalna
  • #10 21742532
    ArnoId
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Daj zgadnę, sprzedawca nazywał się Wolodymyr (lub Wladimir), a wersja Software to: BD_HKTHKMC8531V1.0.0B03, hardware Version: MC8531HW1.0?

Panel sterowania routera ZTE z informacjami o sieci i operatorze Vodafone UA
  • #11 21742737
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Możliwe. To znaczy ?
  • #12 21742792
    ArnoId
    Poziom 8  
    >>21742737

Tu pan Władimir pisze, że kupił modem na eBay z Hongkongu i mu nie działają niemieckie karty — a tylko ukraińskie w roamingu.

https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=463323&st=1560#entry139318537 (przetłumacz sobie z rosyjskiego Google'em).

W tym samym poście on pisze, że widział na eBay ogłoszenie, że ktoś sprzedawał taki sam router ze zdjęciami identycznymi jak w ogłoszeniu gdzie on kupił i tam było napisane, że router sprzedawany jako uszkodzony, bo wyłączyli prąd podczas aktualizacji firmware i po tym on nie widział sieci 4G/5G.
  • #13 21742795
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Znasz się na tym? Da się z tego jeszcze coś zrobić, czy to już tylko cegła?
  • #14 21743339
    ArnoId
    Poziom 8  
    >>21742795 Nie znam się jakoś specyficznie na routerach, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś oprócz samej firmy ZTE mógł to naprawić. Możesz napisać do supportu producenta. Możesz spróbować podłączyć router do kompa i zobaczyć, co z tego będzie.
  • #15 21757772
    ludwigkomar
    Poziom 2  
    Ostatnio po resecie złapał na chwilę sieć, ale dosłownie na 30 sekund. Dla mnie to dziwne — albo działa, albo nie. Zrobię jeszcze parę testów; jak nie odpali, to kupię do niego ZTE MC889A PRO i będę z niego korzystać w ten sposób. Dobry zestaw z potencjałem.

Podsumowanie tematu

✨ Router ZTE MC8531 (5G ULTRA) wykrywa polskie karty SIM i rozpoznaje operatorów, jednak nie nawiązuje połączenia sieciowego – ikona zasięgu jest przekreślona, a urządzenie świeci na czerwono. Użytkownik wykluczył blokadę PIN oraz typowy simlock na operatora, ponieważ router działał wcześniej z ukraińskimi kartami różnych sieci. Podejrzewa się blokadę regionalną ograniczającą działanie urządzenia do kart SIM z Ukrainy. Sprawdzono również czystość IMEI, który nie figuruje na czarnej liście, co wyklucza blokadę z powodu niespłaconych rat. W sieci pojawiają się informacje o podobnych problemach z tym modelem, w tym o uszkodzeniach firmware podczas aktualizacji, które mogą powodować brak obsługi sieci 4G/5G. Możliwości naprawy są ograniczone, prawdopodobnie wymagana jest ingerencja producenta lub specjalistyczny serwis. Tymczasowo router po resecie na krótko nawiązał połączenie, ale problem powraca. Jako alternatywę rozważany jest zakup modelu ZTE MC889A PRO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA