logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Massey Ferguson 8140 problem z wspomaganiem i ciśnieniem oleju hydraulicznego

Subenn 05 Lis 2025 22:36 699 14
REKLAMA
  • #1 21742898
    Subenn
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Mam problem z ciągnikiem Massey Ferguson 8140, 1996 rok produkcji. Ciągnik wyposażony w dwie pompy hydrauliczne: tłoczkową zmiennego wydatku i zębatą. Pompa tłoczkowa była przytarta, została zregenerowana, pompa zębata była wyrobiona, została kupiona nowa i zamontowana, zostały wymienione filtry hydrauliczne i olej UTTO 10W-40. Przy okazji zostały wymienione wszystkie uszkodzone uszczelniacze itd. W tym momencie mam problem z wspomaganiem kierownicy: bardzo ciężko się kręci. Po użyciu hydrauliki lub wciśnięciu hamulca ciśnienie wzrasta i wspomaganie zaczyna działać. Po zaparciu się o kierownicę, przy ciągłym kręceniu, ciśnienie bardzo powoli wzrasta i wspomaganie działa do momentu zatrzymania kół — i tak w kółko. Zaobserwowałem również problem z ciśnieniem oleju hydrauliki. Mianowicie, po uruchomieniu ciągnika kontrolka od ciśnienia oleju hydraulicznego pali się przez 20–30 sekund, po czym gaśnie i dopiero ciągnik zaczyna funkcjonować. Dzieje się tak za każdym uruchomieniem ciągnika, nawet jeśli zgaszę go na kilka sekund. Podczas pracy w polu, po zagrzaniu się oleju, zapala się kontrolka zapchania filtra hydraulicznego. Zaznaczam: filtr jest nowy — nawet wymieniliśmy nowy na kolejny nowy i nic to nie zmieniło. Na mój chłopski rozum wygląda to, jakby olej odpływał z pompy i ta musiała za każdym razem zbudować ciśnienie od nowa. Czy miał ktoś taki problem albo ma pomysł, co może być przyczyną? Sprawdzaliśmy orbitrol — ciśnienie z LS jakby nie chciało się pojawiać. Blok rozdzielczy został sprawdzony przez firmę, znaleźli tam opiłki, ale zostało wszystko wyczyszczone i nic to nie pomogło. Ciśnienia na złączach hydraulicznych są w normie; podnośnik, hamulce — wszystko działa jak powinno.

Dodano po 5 [minuty]:

Panel wskaźników ciągnika Massey Ferguson z zapaloną kontrolką hydrauliki
  • REKLAMA
  • #2 21742975
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 462
    Zawór upustowy , sprawny sprawdzony, nie przypchany opiłkami?
  • REKLAMA
  • #3 21742999
    Subenn
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi o ten przy pompie tłoczkowej - 5-barowy, to sprawdzony i sprawny, przeszlifowany pastą do zaworów.
  • REKLAMA
  • #4 21743012
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Siłownik wspomagania - sprawdzony?
  • #5 21743140
    Subenn
    Poziom 2  
    Siłownik nie przepuszcza, zachowuje się normalnie. Raczej nie ma przesłanek, żeby było z nim coś nie tak.
  • #6 21743152
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Jedyna metoda to manometr i jadąc po instalacji, śledzenie (do wyboru w kierunku do pompy albo od pompy), w którym miejscu na arterii jest nieszczelność lub zator?
    Oczywiście mówimy tu o szczelnej instalacji!
  • #7 21743158
    Subenn
    Poziom 2  
    Zatoru nie ma, bo jak użyję złącza hydraulicznego, to wszystko działa leciutko, nie przycina się nic. Sprawdzałem manometrem na przewodach przy orbitrolu: zasilanie niskiego ciśnienia jest w porządku, ale brak zasilania z LS podczas kręcenia.

Dodano po 1 [minuty]:

Przewody do orbitrola i od orbitrola do siłowników są szczelne, nie ma żadnego wycieku
  • REKLAMA
  • #8 21743180
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Subenn napisał:
    ale brak zasilania z LS podczas kręcenia.

Nie można być zdziwionym, że powoduje to takie objawy.
    Zawór hamulcowy: w niektórych modelach MF zawór hamulcowy może blokować przepływ sygnału LS z orbitrola (sterownika kierownicy).
    Tutaj mamy do czynienia z tym przypadkiem!
  • #9 21743184
    Subenn
    Poziom 2  
    Nie do końca rozumiem, co masz na myśli, nie można być zdziwionym. Bo nadal nie wiem, gdzie leży problem, z ciągnikiem walczymy już jakiś czas. Na ten moment chcę rozkręcić pokrywę od pompy zębatej i sprawdzić, czy nie ma gdzieś nieszczelności na rurce zasilania, czy nie bierze gdzieś lewego powietrza, przez co ta kontrolka od ciśnienia długo się pali. Z wspomaganiem nie wiem, co można jeszcze sprawdzić. Skoro blok rozdzielczy był sprawdzony przez firmę, która się tym zajmuje, pompa tłoczkowa jest zregenerowana, pompa zębata nowa, orbitrol był rozkręcony i sprawdzony, nic niepokojącego w nim nie znaleźliśmy, siłowniki od wspomagania nie dają żadnych przesłanek, żeby coś było z nimi nie tak.

Dodano po 32 [minuty]:

Zbliżenie na układ hydrauliczny ciągnika z filtrem oleju i przewodami
    Czy masz na myśli ten zawór hamulca w tym bloku rozdzielczym (ten właśnie był sprawdzany )czy jeszcze co innego ?

Dodano po 4 [minuty]:

Dla lepszego wytłumaczenia dorzucam film jak to wygląda po zapaleniu traktora

Dodano po 5 [minuty]:

Kolejna obserwacja nie wiem czy istotna, po nagraniu tego filmiku, traktor pracował z 30 sekund, olej jest spieniony . Pieniący się olej w otworze technicznym w obudowie maszyny rolniczej
  • #10 21743288
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Subenn napisał:
    traktor pracował z 30 sekund, olej jest spieniony

B istotna informacja. Od tego tzreba zacząć!
  • #12 21748927
    Subenn
    Poziom 2  
    Po demontażu pompy okazało się, że rura ssąca miała zgięty ogranicznik opadania do misy - co zapewne znacznie ogranicza możliwość pobierania oleju. Ponadto wsadziłem pompę do wiadra z olejem i, kręcąc za koło zębate, tłoczy olej z pęcherzykami powietrza; po zatrzymaniu jej olej zaczyna z niej odpływać z powrotem do wiadra. Czy to normalne zachowanie pomp zębatych? Dodam, że była ona kupiona nowa.
  • #13 21756962
    Subenn
    Poziom 2  
    Blok zaworowy i pompa zębata zostały sprawdzone i wszystko z nimi OK. Po naprawie ogranicznika opadania rury ssącej nadal jest problem z ciśnieniem oleju po zapaleniu ciągnika. Kontrolka gaśnie dopiero po kilkudziesięciu sekundach, a olej nadal jest spieniony. Wspomaganie, jak nie działało, tak nadal nie działa. Co jeszcze można sprawdzić?
  • #14 21757666
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 459
    Sprawa się komplikuje w ten sposób, że z zaworu przelewowego 5 bar idzie olej z powrotem na pompę zębatą. Tym sposobem powietrze nie ma jak wylecieć z obiegu. Jedynie co może ciągnąć powietrze, to przyłącze smoka do filtra, rurka od zaworu 5 bar, obudowa filtra, uszczelniacz na pompie zębatej.
  • #15 21783166
    kamilzulewski115
    Poziom 1  
    Witam, mam to samo właśnie

Dodano po 1 [minucie]:

I spróbuj kręcić tylko na rozruchu, zobacz, czy w tym momencie będzie działać ci wspomaganie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ciągnik Massey Ferguson 8140 (1996) wyposażony w dwie pompy hydrauliczne: tłoczkową zmiennego wydatku i zębatą, po regeneracji i wymianie pompy zębatej oraz filtrów i oleju UTTO 10W-40, ma problem z ciężkim wspomaganiem kierownicy. Wspomaganie działa dopiero po wzroście ciśnienia hydraulicznego, które powoli rośnie podczas kręcenia kierownicą, a następnie zanika po zatrzymaniu kół. Dodatkowo kontrolka ciśnienia oleju hydraulicznego świeci się przez 20–30 sekund po uruchomieniu silnika, co wskazuje na opóźnione osiągnięcie właściwego ciśnienia. Sprawdzono zawór upustowy 5-barowy przy pompie tłoczkowej, siłownik wspomagania, orbitrol, blok rozdzielczy oraz szczelność przewodów – bez wykrycia usterek. Zauważono, że zawór hamulcowy w bloku rozdzielczym może blokować przepływ sygnału LS z orbitrola, co może powodować problemy ze wspomaganiem. Po demontażu pompy zębatej stwierdzono zgięty ogranicznik opadania rury ssącej, ograniczający pobór oleju, a także cofanie się oleju z powietrznymi pęcherzykami w pompie. Po naprawie ogranicznika problem z ciśnieniem i spienionym olejem utrzymuje się. Podejrzewa się nieszczelności lub zasysanie powietrza przy przyłączu smoka do filtra, rurce od zaworu 5 bar, obudowie filtra lub uszczelniaczu pompy zębatej. Zalecane jest monitorowanie ciśnienia manometrem w instalacji, zwłaszcza sygnału LS, aby zlokalizować ewentualne nieszczelności lub blokady.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA