logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus Logano G124 + R2107 – krótka praca palnika, szybki wzrost i spadek temp. kotła

eldoborneos 06 Lis 2025 23:29 204 3
  • #1 21743965
    eldoborneos
    Poziom 2  
    Hej,
    Mam pytanie odnośnie piecyka Biderus Logano G124 ze sterownikiem R2107. Mam pogodówkę; nie posiadam żadnych sterowników pokojowych. Temperatura projektowa 55°C; nie wszystkie grzejniki są odkręcone całkowicie. Zauważyłam, że palnik odpala się i pracuje przez 2 minuty. Temperatura na kotle szybko rośnie, ale szybko też spada. Grzejniki były odpowietrzone, ale mimo to są trochę chłodne na dole. Najbardziej niepokoi mnie ta praca palnika, która trwa zbyt krótko. Co może być tego powodem?
    AI: Czy wiesz, czy pompa obiegowa działa poprawnie? Słychać jej pracę albo czuć przepływ wody w rurach, gdy kocioł grzeje?
    Tak
    AI: Kiedy ostatnio był robiony serwis kotła i instalacji (czyszczenie wymiennika, sprawdzanie filtrów, ustawienia sterownika)?
    W wakacje
  • #3 21744239
    eldoborneos
    Poziom 2  
    A czy ilość odkręconych grzejników ma znaczenie? Gdy jest ich odkręconych za mało, to ciepła woda nie ma gdzie uciec i wraca spowrotem?
  • #4 21744254
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 968
    Nie znam twojej instalacji ale ilość odkręconych grzejników jak najbardziej ma wpływ na pracę kotła. Tak samo za mały przekrój rur ma wpływ(czopy). Pompy również się zużywają i po kilku latach może się okazać za wolno kręcić w stosunku do mocy wyprodukowanej przez kocioł. Wymiana pompy na elektroniczną i ustawie jej na zbyt małą moc (za mały przepływ) również da taki efekt.
REKLAMA