logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Megane 2 1.6 16V 2003 – brak zapłonu, komunikat steering locked po ulewie

Gago84 07 Lis 2025 12:58 1161 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Renault Megane 2 1.6 16V pokazuje komunikat „steering locked/not locked” i nie ma zapłonu ani reakcji rozrusznika po ulewie oraz jak przywrócić normalny rozruch?

Winny był zgnity przewód zasilający blokadę kierownicy — połączenie z brązowej kostki UPC, pin 8, do pinu 2 blokady miało pozornie ciągłość, ale nie przenosiło już odpowiedniego prądu; po wymianie tego uszkodzonego odcinka auto zaczęło normalnie odpalać [#21750181][#21750578][#21751514] Zapłon w tym aucie nie pojawia się, dopóki nie zadziała blokada kierownicy, a zasilanie blokady idzie z UPC, więc problem trzeba szukać w tym obwodzie, nie w emulatorze czy samej blokadzie [#21744450][#21745974] Na pinie 2 blokady ma być stały plus z UPC, a pin 5 to +APC po zapłonie; podanie zasilania na pin 5 daje dziwne objawy, więc nie jest to właściwa droga naprawy [#21750578][#21750338] Sprawdzać trzeba przejście i spadek napięcia w wiązce między UPC a blokadą, szczególnie w okolicy ściany grodziowej i przy akumulatorze [#21746111][#21750841]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21744402
    Gago84
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam. Megane 2, 1,6 16 V, 2003 r. Auto jeździło bez problemów. Postawiłem na tydzień, bo nie było potrzebne, w międzyczasie przyszła ulewa. Po pewnym czasie chciałem odpalić auto i nic - "steering not locked" lub "steering locked". Do tego kontrolka serwisu i nic: zero zapłonu, zero reakcji rozrusznika. Sprawdziłem bezpieczniki przy klemie, wszystkie pod maską i w środku od strony kierowcy. Blokada oczywiście była już zdjęta i wisiała sobie. Kupiłem emulator blokady kierownicy - jeden, bez zmian; drugi, bez zmian. Wymieniłem płytkę UPC i brązową kostkę, tę szeroką, bo była trochę uszkodzona - bez zmian. Mam program diagnostyczny Delphi DS150, ale niestety nie da się połączyć z samochodem, bo nie ma zapłonu. Jestem załamany, nie mam pojęcia, co dalej robić. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21744450
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3574
    Zapłon się nie włączy dopóki nie zadziała blokada kierownicy, a do jej działania niezbędny jest plus bez zapłonu ze skrzynki UPC
  • #3 21744461
    Gago84
    Poziom 8  
    Rozumiem. A można wiedzieć, który kabelek odpowiada za ten plus przy skrzynce UPC i który przy kostce od blokady? Gdzie szukać ewentualnego braku tego plusa i jak go podać? Czy można z aku bezpośrednio? Jestem zielony z elektroniki, więc proszę o wyrozumiałość
  • #4 21744530
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Jesteś zielony to nie ogarniesz. Auto na warsztat

Moderowany przez gulson:

Post nic nie wnosi (3.1.11)

• REKLAMA
  • #5 21744533
    Gago84
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki. Gdyby było mnie stać na wstawienie auta na warsztat, to nie szukałabym pomocy tutaj.
  • #7 21744657
    Gago84
    Poziom 8  
    Moduł bezpieczników Siemensa z kolorowymi bezpiecznikami i oznaczeniami złącz

Tak wygląda moja płytka: na 5F nie ma, na 5 A jest złącze nr 12. Nie mogę zlokalizować, ale sprawdziłem wszystkie czarne kostki (pin 1) i nie ma nic.

Dodano po 1 minucie:

Oczywiście, jak sprawdzałem, płytka UPC była zamontowana. ☺️
  • Pomocny post
    #8 21744956
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3397
    A nie możesz sprawdzić zasilania bezpośrednio na emulatorze? Pół minuty szukania.
    Zbliżenie na złącze samochodowe OBD z oznaczonymi pinami GND, +12V ACC, CAN-H i CAN-L.
  • #9 21745644
    Gago84
    Poziom 8  
    A więc po podaniu plusa bezpośrednio z aku na kabelek nr 2 (ten zielono-biały w kostce od blokady) zapłon się pojawił, ale auto nie odpala. Rozrusznik nie kręci. Ale po podaniu plusa na pomarańczowy kabelek w czarnej wtyczce przy UPC, rozrusznik zakręcił i auto odpaliło. Teraz prośba o podpowiedź, co zrobić i gdzie szukać, żeby odpalał normalnie.

Dodano po 2 [minuty]:

I gdzie szukać, żeby przywrócić ten plus na blokadzie tak, jak powinien być. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21745974
    carrot
    Moderator Samochody
    Tam nie może być stały +, w skrzynce UPC pod maską jest przekaźnik ze stykiem NC, który podaje zasilanie na blokadę, w momencie gdy rygiel odblokuje kierownicę i UCH włączy zapłon cewka przekaźnika również dostaje zasilanie i pozbawia napięcia blokadę, tak aby przypadkowo nie zadziałała podczas jazdy samochodem.
    Jak to naprawić: albo wymienić UPC, albo polutować w nim skorodowane połączenie przekaźnika.
  • #11 21745991
    Gago84
    Poziom 8  
    Mam starą płytkę UPC i kupioną ponoć sprawną, na jednej i drugiej jest taki sam efekt. Swoją rozebrałem, oglądałem luty, ścieżki i nie widać żadnych uszkodzeń. Wątpię, żeby była to wina tej płytki; myślę, że albo jakiś przekaźnik po drodze (jeśli gdzieś taki jest), lub może instalacja. I tu mam pytanie: gdzie ewentualnie jest taki przekaźnik czy też przewód odpowiadający za stały plus? A i zapomniałem dodać, że po włączeniu zapłonu podpiąłem kompa z Delphi DS150 i pokazał mi błąd 920D: po obwodzie zapłonu niezgodność.
  • REKLAMA
  • #12 21746111
    carrot
    Moderator Samochody
    Sprawdź czy masz przejście pomiędzy wtyczką blokady kierownicy a upc, za zasilanie blokady odpowiada jeden z tych 2 przekaźników, nie pamiętam który.

Renault Megane 2 1.6 16V 2003 – brak zapłonu, komunikat steering locked po ulewie
  • #13 21746525
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1051
    Gago84 napisał:
    Po pewnym czasie chciałem odpalić auto i nic - "steering not locked" lub "steering locked". Do tego kontrolka serwisu i nic: zero zapłonu, zero reakcji rozrusznika.

Czerwona kontrolka immo na liczniku miga, świeci? Po włożeniu karty do czytnika i naciśnięcia start coś się dzieje, coś cyka pod kierownicą, jakiś komunikat na liczniku?
    Gago84 napisał:
    Blokada oczywiście była już zdjęta i wisiała sobie.

Ty zdejmowałeś, czy już takie było grzebane?
    Gago84 napisał:
    Mam program diagnostyczny Delphi DS150, ale niestety nie da się połączyć z samochodem, bo nie ma zapłonu.

Do połączenia diagnoskopu z UCH czy też UPC nie potrzeba zapłonu. UCH działa cały czas, UPC wybudzane jest przez UCH.
  • #14 21746922
    Gago84
    Poziom 8  
    >>21746525 >>21746525 Jeśli chodzi o kontrolkę immo, to mruga cały czas. Po wciśnięciu start słychać przekaźnik w kabinie z lewej strony (wydaje mi się, że to ten żółty obok bezpieczników) i wyskakuje komunikat: raz że kierownica zablokowana, raz że nie zablokowana, i świeci się serwis. Immo mruga cały czas tak samo; załącza się tylko radio, nadmuch, zapłonu nie ma. Było już grzebane, blokada była odkręcona i wisiała sobie. Bez zapłonu ja nie mogłem się połączyć Delphi150; jak już włączyłem zapłon dając plus na zielony kabelek od kostki do blokady, to wyświetlało mi błąd 920d — po zapłonie niezgodność, i jak przeglądałem parametry to przy UPC już nie pamiętam, ale było coś o nieprawidłowym działaniu
  • Pomocny post
    #16 21747196
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 383
    Masz schemat blokady.
    1088 to blokada
    1337 to UPC przez bezpiecznik F5D
    645 to UCH
    Załączniki:
    • Blokada.pdf (133.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21747437
    Gago84
    Poziom 8  
    Panowie, wprowadziłem was trochę w błąd. Nie wiem, czy to ważne, ale zauważyłem, że przy próbie odpalenia czy włączenia zapłonu z wciśniętym pedałem hamulca czy też sprzęgła, nie włącza się nic. Wyskakuje tylko steering locked. Radio i nadmuch włączają się, jak wciskam przycisk start bez użycia sprzęgła czy też hamulca.
  • #18 21748418
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1051
    >>21746922
    To ciekawostka. Blokada kolumny wisi na kablach, niezamontowana. Naciskanie przycisku START powoduje naprzemienne wyświetlanie komunikatu "Steering locked" "Steering not locked", a trzpień w blokadzie nie rusza się (jakby się ruszał, to byś chyba coś powiedział). Gdyby blokada nie była zasilana, to by samochód nie odpalał po podaniu zasilania na rozrusznik i zasilania do UCH przez przewód na PIN 2 blokady (nie odczytałyby się kody immobilizera).
    Coś tam masz, kolego, chyba trochę namieszane.
    Kontrola wg schematu. Przyjrzałbym się też, co siedzi w UCH (wilgoć albo obcy 😉).
  • Pomocny post
    #19 21749428
    marfur30
    Poziom 28  
    Masz jeszcze opis bezpieczników i wtyczek.
    Załączniki:
    • PDF.js viewer.pdf (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 21749442
    Gago84
    Poziom 8  
    Dzięki bardzo. Mam jeszcze pytanie: jeśli chodzi o kostki (wtyczki) do UCH, to jak mam szukać pinu? W sensie, nie rozumiem tych oznaczeń na schemacie. Na wtyczkach mam jako oznaczenia cyfry i litery, a na schemacie tego nie ma Fragment schematu elektrycznego z widocznymi oznaczeniami złączy i numerami pinówZbliżenie czarnej kostki elektrycznej z oznaczeniami liczbowymi przy pinachZbliżenie na czarną wtyczkę elektryczną z rzędami ponumerowanych pinówZbliżenie na kostkę elektryczną z oznaczeniami literowymi i cyfrowymi pinów
  • #21 21749702
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Patrzyłeś na wtyczki to musisz popatrzeć teraz w gniazda.
  • #22 21749830
    carrot
    Moderator Samochody
    Po co grzebiesz we wtyczkach UCH ?, masz przecież komunikację z blokadą, problem jest tylko z jej zasilaniem z modułu UPC pod maską
  • Pomocny post
    #23 21750181
    marfur30
    Poziom 28  
    Gago84 napisał:
    Dzięki bardzo. Mam jeszcze pytanie: jeśli chodzi o kostki (wtyczki) do UCH, to jak mam szukać pinu? W sensie, nie rozumiem tych oznaczeń na schemacie. Na wtyczkach mam jako oznaczenia cyfry i litery, a na schemacie tego nie ma

Widzę, że ten schemat się różni od twojej instalacji, przynajmniej wtyczki w UCH.
    Sprawdź czy w UPC z tego pinu wychodzi +12 V do blokady. Pin nr. 8.
    Załączniki:
    • Renault Megane 2 1.6 16V 2003 – brak zapłonu, komunikat steering locked po ulewie UPC.png (65.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 21750227
    Gago84
    Poziom 8  
    >>21750181 Jest.
  • #25 21750233
    marfur30
    Poziom 28  
    To jak jest przy UPC, a do blokady nie dochodzi, to wiązka gdzieś walnięta.
  • #26 21750237
    Gago84
    Poziom 8  
    To teraz pytanie. Jeżeli zrobię obejście z tego pinu nr 8 z UPC bezpośrednio do kostki od blokady, do zielonego kabelka nr 2, według schematu, to będzie dobrze? Czy grzebać w instalacji i szukać uszkodzenia tego przewodu z pinu nr 8?
  • #27 21750245
    marfur30
    Poziom 28  
    Pociągnij jakiś kabel na próbę i zobacz. Tylko, że do pin nr. 5
  • #28 21750308
    Gago84
    Poziom 8  
    OK. Ale pin nr 5 przy kostce blokady czy tej kostce UPC?
  • #29 21750314
    marfur30
    Poziom 28  
    Kostce blokady.
  • #30 21750338
    Gago84
    Poziom 8  
    Do pinu nr 2 odpala, natomiast podłączając do pinu 5 od razu samoczynnie załącza się tak jakby przepustnica i nawiew, i wyskakuje błąd immo, który blokuje możliwość odpalenia. Natomiast, jak pisałem wyżej, podłączając do pinu 2 odpala — jeżeli szybko złapie; jeśli natomiast dłużej, to rozłącza i trzeba drugi raz wyłączyć i włączyć zapłon, wtedy odpali.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Megane 2 1.6 16V z 2003 roku nie odpalał po ulewie, wyświetlając komunikat "steering locked" oraz kontrolkę serwisu, bez reakcji rozrusznika i zapłonu. Problemem okazał się brak zasilania stałego (+) na blokadzie kierownicy, które powinno pochodzić ze skrzynki UPC (Uniwersalny Panel Centralny). Sprawdzono bezpiecznik F5 (5A) oraz złącze nr 12 pin 1, gdzie brakowało stałego plusa. Po podaniu zasilania bezpośrednio z akumulatora na odpowiednie piny w kostce blokady i UPC, zapłon się pojawił, a auto odpaliło. Wskazano, że w UPC znajduje się przekaźnik z stykiem NC, który odcina zasilanie blokady po jej odblokowaniu i włączeniu zapłonu. Uszkodzenie przewodu od płytki UPC (brązowa kostka pin 8) powodowało niewystarczające napięcie do zasilania blokady, mimo pozornie dobrego przejścia. Po wymianie przegniłego przewodu instalacja działała poprawnie. W trakcie diagnostyki pojawił się błąd 920D dotyczący niezgodności obwodu zapłonu. Zalecane było sprawdzenie ciągłości przewodów między UPC a blokadą kierownicy, szczególnie w okolicy ściany grodziowej i akumulatora. Schematy i oznaczenia pinów w kostkach różniły się od rzeczywistej instalacji, co wymagało dokładnej weryfikacji połączeń. Problem zasilania blokady kierownicy i jej integracji z UPC był kluczowy dla prawidłowego działania zapłonu i immobilizera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA