logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami?

KarolZarlok 07 Lis 2025 21:41 687 22
  • #1 21744813
    KarolZarlok
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam

Chciałbym podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowe/krzyżowe do 3 lamp.

Wszystkie włączniki sterują i zapalają wszystkie lampy.

Uda się to zrobić za pomocą 3 przewodów, rezygnując z przewodu ochronnego i podłączając go jako przewód komunikacyjny?

Włącznik
    Producent: Baron
    Wkład moduł włącznik dotykowy pojedynczy, schodowy/krzyżowy, kablowy
    Włącznik schodowy dotykowy typu 102M z trzema zaciskami L, L1 i nieoznaczonym
  • Pomocny post
    #2 21744844
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Witam... Wszystko zależy od tego czy masz i jak położoną już instalację. A można to zrobić także za pomocą przekaźnika bistabilnego np. BIS-402 z pomocą tylko dwóch przewodów i dowolnej ilości chwilowych przycisków tzw. dzwonkowych nawet podświetlanych.
    https://www.fif.com.pl/pl/aktualnosci/98_wlacznik-schodowy-zwykly-bistabilny.html
    Zauważ, że w puszkach czasem muszą być 4 przewody czyli dwa dochodzące i dwa odchodzące dalej, także przy rozwiązaniu z przekaźnikiem bistabilnym a wiec pisząc o trzech przewodach trzeba zawsze doprecyzować czy chodzi o 3 przewody dochodzące i 3 odchodzące z puszki, bo jeżeli tak to ta ilość zawsze wystarczy dla Twoich warunków przy odpowiednim przeznakowaniu kolorów a nawet żółto-zielonemu nie trzeba wtedy zmieniać koloru, jednak zawsze należy brać pod uwagę gdzie one biegną te przewody gdy są już położone? :)...
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? Schemat BIS-402 dowolna ilość łączników.jpg (12.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? 2 schodowe i krzyżowy.jpg (59.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 21745050
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1148
    KarolZarlok napisał:
    Chciałbym podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowe/krzyżowe do 3 lamp.Wszystkie włączniki sterują i zapalają wszystkie lampy.
    Spróbuj taki układ:

Schemat połączeń trzech przełączników dwukierunkowych sterujących jedną żarówką

Oczywiście nie zapomnij zaprogramować.
  • Pomocny post
    #4 21745057
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2875
    tyqva napisał:
    KarolZarlok napisał:
    Chciałbym podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowe/krzyżowe do 3 lamp.Wszystkie włączniki sterują i zapalają wszystkie lampy.
    Spróbuj taki układ:

Schemat połączeń trzech przełączników dwukierunkowych sterujących jedną żarówką

Oczywiście nie zapomnij zaprogramować.

Co z PE?
  • Pomocny post
    #5 21745277
    tyqva
    Poziom 36  
    Ktoś_tam napisał:

Co z PE?

Przecież jest w instalacji autora.
  • Pomocny post
    #6 21745319
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2875
    tyqva napisał:
    Ktoś_tam napisał:

Co z PE?

Być może jeszcze jest, natomiast jak wykorzysta ten trzeci, zielony przewód jak na rysunku to już nie będzie miał. Zgadzasz się, czy masz inne zdanie?
    KarolZarlok napisał:

Uda się to zrobić za pomocą 3 przewodów, rezygnując z przewodu ochronnego i podłączając go jako przewód komunikacyjny?
  • Pomocny post
    #7 21745416
    tyqva
    Poziom 36  
    Ktoś_tam napisał:
    tyqva napisał:
    Ktoś_tam napisał:

Co z PE?

Być może jeszcze jest, natomiast jak wykorzysta ten trzeci, zielony przewód jak na rysunku to już nie będzie miał. Zgadzasz się, czy masz inne zdanie?...
    Nie zgadzam się.

Schemat połączeń elektrycznych trzech przełączników dwukierunkowych z żarówką
  • #9 21745515
    tyqva
    Poziom 36  
    Ktoś_tam napisał:
    ...To może napisz jak uzyskać na trzech przewodach fazę, neutralny, ochronny i korespondencyjny, bo autor ma do dyspozycji 3 przewody.
    Nie wiemy nic o topologii instalacji, więc nie można dać jednoznacznej odpowiedzi.
    Może być taka:

Schemat połączeń elektrycznych z trzema wyłącznikami dwubiegunowymi i jedną żarówką

Dalsze rozważania są bezproduktywne.
  • #10 21745934
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    KarolZarlok napisał:
    Witam

Chciałbym podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowe/krzyżowe do 3 lamp.

Wszystkie włączniki sterują i zapalają wszystkie lampy.

Nie wolno tobie użyć przewodu ochronnego do żadnego innego celu.

Przewód ten jest najważniejszym przewodem w całej instalacji elektrycznej.
  • #11 21745981
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    >>21744844

Jak rozumiem ten rysunek ma być tylko uproszczeniem dla pokazania połączeń pomiędzy przełącznikami a nie pełnym schematem? Pytam, bo krzyżowy jest tam
    narysowany błędnie i nie da się za jego pomocą włączyć światła, jeśli oba przełączniki schodowe będą w identycznej pozycji (oba "do góry" lub "oba w dół").
  • #12 21746070
    elktrod
    Poziom 41  
    To uproszczenie zapewne graficznie. Zapewne ta niedokładność, nazwa i skrót graficzny wynika z zamierzchłej przeszłości gdy były łączniki krzyżowe tylko obrotowe... :) Gratuluję bystrości obserwacyjnej i myślowej... W rzeczywistości łącznik krzyżowy klawiszowy teraz raz łączy styki równolegle a drugi raz na krzyż, bez połączenia kresek skrzyżowanych na środku bo nie ma kropki i pewnie dlatego nazywa się go od dawna krzyżowym" - patrz załącznik.. Gdy kogoś interesuje historia to dokładnie 50 lat temu trzeba było się nauczyć na pamięć pełnego schematu i narysować wraz z puszkami jaki niżej zalinkowałem a wtedy nie było jeszcze łączników klawiszowych lub bistabilnych przekaźników do zastosowania w instalacji schodowej, przynajmniej u nas w kraju gdy się tego uczyłem, krzyżowe były tylko obrotowe łączące na krzyż po dwa sąsiadujące ze sobą styki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4146442.html#21702677#gallery-6
    Dla potomności dołączyłem w załączniku również uproszczone wersje schematu jaki zalinkowałem wcześniej z ery ZERA i FAZY dla historyków wzrokowców... Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? 2 schodowe i krzyżowy klawiszowe nowsze.jpg (164.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? Schdowe krzyżowy obrotowe stary typ.jpg (108.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21746091
    KarolZarlok
    Poziom 7  
    Dziękuję za podpowiedź. Jeszcze nie zweryfikowałem tych opcji z braku czasu.

Na chwilę obecną wygląda to tak, jak na zdjęciach.
    Po połączeniu na krótko 2 włączników i zostawieniu 1, oświetlenie zapala się normalnie z każdego punktu.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? IMG_20251109_123219.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? IMG_20251109_123204.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć 3 włączniki dotykowe schodowo-krzyżowe do sterowania 3 lampami? IMG_20251109_123120.jpg (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 21746271
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    Witam,
    KarolZarlok napisał:
    Na chwilę obecną wygląda to tak jak na zdjęciach.

takie pytanie ode mnie:
    Twój lokal to:
    - nowy dom jednorodzinny,
    - stary dom jednorodzinny po remoncie,
    - mieszkanie w nowym bloku patodewelopera,
    - mieszkanie po remoncie w starym bloku/kamienicy?

Pozdrawiam
  • #15 21746319
    tyqva
    Poziom 36  
    elktrod napisał:
    ...a wtedy nie było jeszcze łączników klawiszowych lub bistabilnych przekaźników do zastosowania w instalacji schodowej, przynajmniej u nas w kraju gdy się tego uczyłem, były tylko obrotowe łączące na krzyż po dwa sąsiadujące ze sobą styki...
    Miły wspomnień czar - potwierdzam.
  • #16 21746618
    KarolZarlok
    Poziom 7  
    >>21746271 Nowy bliźniak od dewelopera. Przewody były razem skręcone w pary, co miało ułatwić podłączenie 😉
  • Pomocny post
    #17 21746752
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    KarolZarlok napisał:
    nowy bliźniak od dewelopera.

Jeśli jesteś jeszcze przed "wykończeniówką", to dzwoń do tego "patodewelopera", niech przyśle ludzia do naprawy instalacji (bezpłatnie w ramach rękojmi), bo nie jest to obwód instalacji oświetlenia schodowego, jaki pewnie był w projekcie, tylko zwykły obwód oświetlenia, jak w pokojach.

Chyba, że taki bubel jest w projekcie, to oznacza, że projektant d..pa.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #18 21746774
    elktrod
    Poziom 41  
    Zapewne projektant miał jakiś sen i go zrealizował na papierze, zapewne wykonawca wykonał projekt, tylko nie wiadomo czy bezbłędnie. Ale my nie wiemy jakie łączniki miał na myśli projektant a wykonawcę to nie interesowało gdy osprzęt końcowy nie podlegał jego wykonawstwu i tu rodzi się pytanie od początku jak słusznie ja zauważyłem i ktoś tam napisał o topologii co my mamy i jak ułożone, jaka jest topologia instalacji teraz, realnie, trzeba ją zinwentaryzować czyli przedzwonić i rozrysować od nowa łącznie z kolorami przewodów skąd i dokąd są poprowadzone i dopiero możemy wtedy dyskutować co jest możliwe do zainstalowania a co nie.... Tak to jest jak nie mamy projektu od projektanta ani dokumentacji powykonawczej od dotychczasowych wykonawców.. Po prostu jest to totalna niewiedza w dodatku gdy na końcu przyszły właściciel wymyśla sobie jeszcze co innego do wykonania co się nie śniło ani projektantowi ani dotychczasowemu wykonawcy.... Ja bym poprosił o inwentaryzację instalacji oraz o instrukcję montażową do osprzętu jaki posiada autor tego tematu aby dalej rozpatrywać co jest możliwe a co niemożliwe.
    Na razie wiemy jedynie to:
    KarolZarlok napisał:
    Przewody były razem skręcone w pary co miało ułatwić podłączenie
    Oto realia dnia dzisiejszego....
  • #19 21747004
    KarolZarlok
    Poziom 7  
    Tak podłączyłem lampy.

Lampy:
    Do 1. i 2. wchodzą po 3 przewody i wychodzą po 3 przewody.
    W ostatniej lampie są tylko 3 przewody.

Włączniki:
    1. Dochodzi zasilanie — 3 przewody i dalej wychodzą 2×3 przewody.
    2. Wchodzą 3 przewody i wychodzą 3 przewody.
    3. Tylko 3 przewody.

Schemat musiałbym poszukać, ale jest na planie całego szeregu domków i trzeba znaleźć budynek itp.

Lampa sufitowa z trzema przewodami podłączonymi do kostki elektrycznejPołączenie przewodów lampy sufitowej z użyciem złączek przy suficiePołączenie elektryczne lampy sufitowej z widocznymi trzema przewodami i złączką
  • Pomocny post
    #21 21747696
    elktrod
    Poziom 41  
    elktrod napisał:
    Ja bym poprosił o inwentaryzację instalacji oraz o instrukcję montażową do osprzętu jaki posiada autor
    Dalej nie mam instrukcji o jakę prosiłem?
    Ale według powyższego postu autora tematu już się coś może zarysować:
    Schemat elektryczny trzech punktów świetlnych z przełącznikami krzyżowymi i przewodami oznaczonymi
    Do pierwszej puszki z 9 przewodami gdzie dochodzi zasilanie i odchodzą przewody do opraw oświetlenia montujemy łącznik bazowy wykonawczy MASTER np. z ZIGBEE (Wi-Fi) a pozostałe dwa jak wyczytałem mogą być bez wkładu ZIGBEE (Wi-Fi) czyli zwykłe czyli tylko pełniące rolę korespondencyjną a jeżeli są takie tego producenta to pewnie są tańsze więc po co iść w koszty? Na końcówki przewodów niebieskich pomiędzy trzema łącznikami zakładamy koszulki termokurczliwe brązowe i łączymy je pod TW (TWO WAY) jak ktoś tam wyżej proponował... Przewód żółto-zielony pomiędzy łącznikami możemy zostawić w powietrzu czyli w spokoju czyli możemy na jego końcówki założyć żółto-zielone wago-klemy :) skoro łączniki nie posiadają miejsca na ich podłączenie i w ten sposób zostanie spełniony warunek, że nie mogą one być użyte do innego celu jak ktoś tam wyżej napisał i w czym problem?
    Pozostaje dla mnie kwestia taka, że nie wiem nadal czy przewody biegną tak jak ja narysowałem i jak się coś kupuje to powinna być instrukcja montażu a ja jej nie mm nadal.... Albowiem:
    KarolZarlok napisał:
    Włącznik Producent: Baron Wkład moduł włącznik dotykowy pojedynczy, schodowy/krzyżowy, kablowy
    A skoro moduł wewnętrzny jest kablowy jak autor tematu napisał to nie wiem tak do końca co to jest za moduł i czy wszystkie trzy łączniki autor posiada jednakowe jak wyżej czy też nie i czy ten łącznik może pełnić rolę MASTERA w tym układzie?
    Więc autorze tematu wszystko co robisz to robisz na własną odpowiedzialność....
  • #22 21749885
    KarolZarlok
    Poziom 7  
    Przepraszam za milczenie. Przesyłam zdjęcia instrukcji oraz rzut instalacji elektrycznej.

Linia "i" na schemacie to światło na korytarzu.

Schemat podłączenia przełącznika schodowego z jedną linią pod napięciemSchematy elektryczne instalacji oświetleniowej w instrukcji na zielonym tleInstrukcja elektryczna z rysunkami schematów podłączeń gniazdek i przełącznikówPlan instalacji elektrycznej z oznaczoną linią światła na korytarzu jako „i”
  • #23 21752708
    elktrod
    Poziom 41  
    Napiszę tak: załączone schematy bez reszty instrukcji i legendy nijak się mają do zdjęcia z pierwszego postu bo na schematach łączniki mają po 6 pinów a łącznik w pierwszym poście ma ich tylko 3 a ponadto na metce łącznika jak i załączonych schematach nie ma mowy o tym co autor zapodał w pierwszym poście: "włącznik dotykowy pojedynczy, schodowy/krzyżowy, kablowy"....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia trzech dotykowych włączników schodowo-krzyżowych Baron do sterowania trzema lampami, gdzie wszystkie włączniki mają zapalać wszystkie lampy. Poruszono kwestię wykorzystania trzech przewodów, w tym próby użycia przewodu ochronnego (PE) jako przewodu komunikacyjnego, co zostało stanowczo odradzone ze względu na bezpieczeństwo instalacji. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie przekaźnika bistabilnego (np. BIS-402) umożliwiającego sterowanie za pomocą dwóch przewodów i przycisków chwilowych. Podkreślono konieczność dokładnej inwentaryzacji i analizy topologii istniejącej instalacji, zwłaszcza w nowym budynku deweloperskim, gdzie przewody były skręcone w pary, co może utrudniać standardowe podłączenie. Wskazano na potrzebę zachowania przewodu ochronnego w jego pierwotnej funkcji i nieużywania go do innych celów. Autor przedstawił zdjęcia instalacji i instrukcji, jednak schematy nie do końca odpowiadały specyfikacji włączników dotykowych Baron, co utrudnia jednoznaczne rozwiązanie. Sugerowano również wykorzystanie łącznika bazowego MASTER z ZigBee do centralnego sterowania oraz pozostawienie przewodu żółto-zielonego w spokoju, zabezpieczając go odpowiednio. Ogólnie zalecane jest dokładne rozpoznanie instalacji i stosowanie się do norm bezpieczeństwa elektrycznego przy podłączaniu włączników schodowo-krzyżowych dotykowych.
REKLAMA