logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Archer C50 – rezerwacja zewnętrznego IP dla monitoringu

KarizmoGSM 08 Lis 2025 14:02 1110 56
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie skonfigurować stały publiczny adres IP dla monitoringu na routerze Archer C50 podpiętym do Huawei TOYA?

Nie da się zarezerwować zewnętrznego adresu IP w DHCP Reservation, bo ta opcja działa tylko dla prywatnych adresów w LAN; jeśli chcesz używać publicznego IP, musi ono trafić na port WAN routera, a nie do puli 192.168.0.x [#21745256][#21745544] TOYA przypisuje publiczny adres do konkretnego MAC urządzenia podłączonego do ich modemu/terminala, więc w praktyce trzeba wpisać MAC WAN routera w panelu e-BOA, ustawić WAN na DHCP i wtedy publiczny adres pojawi się na routerze [#21745723][#21745909][#21747995] Potem całą sieć podłączasz za własnym routerem, a nie próbujesz „rezerwować” publicznego IP dla rejestratora w DHCP [#21745544][#21745723] Do zdalnego podglądu monitoringu bezpieczniej jest użyć VPN (np. OpenVPN) zamiast wystawiać porty rejestratora na świat [#21745764][#21747152][#21750121]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21745247
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 292
    Kupiłem router Archer C50 i podłączyłem do Huawei EchoLife HG8245H który dostarcza TOYA

Próbuje zarezerwować IP xxxxxx dla urządzenia Advanced->DHCP Server->Address Reservation dodać zamiast obecnego 192.168.0.226 ale wyskakuje błąd "Invalid IP address. Please enter another one."
    Z tego co rozumiem nie mieści się w przedziale adresów "IP Address Pool" gdzi mam od "192.168.0.100" do "192.168.0.249" a adres stały to xxxxx

Jak to ugryźć aby miało ręce i nogi, da sie zmienić zakres ip "Pool" czy coś innego ?
    Załączniki:
    • Archer C50 – rezerwacja zewnętrznego IP dla monitoringu Archer c50 01.jpg (121.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #2 21745256
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    KarizmoGSM napisał:
    Próbuje zarezerwować IP 85.89.190.95

A masz taki adres na porcie WAN?
    KarizmoGSM napisał:
    Advanced->DHCP Server->Address Reservation dodać zamiast obecnego 192.168.0.226 ale wyskakuje błąd "Invalid IP address.

To tak nie działa. DHCP serwer działa w LAN - przydziela / rezerwuje PRYWATNE adresy urządzeniom w LAN. Ty musisz zrobić przekierowanie (adres publiczny -> adres prywatny) czyli forwarding, a nie rezerwację.
  • #3 21745287
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Nie wiem czy to to ?

Status
    Internet status overview is displayed on this page.
    Internet
    Status: Connected
    Internet Connection Type: Dynamic IP
    IP Address: 10.19.65.79
    Subnet Mask: 255.255.224.0
    Default Gateway: 10.19.64.1
    Primary DNS: 217.113.224.135
    Secondary DNS: 217.113.224.134
    LAN
    MAC Address: BC-07-1D-CA-57-C4
    IP Address: 192.168.0.1
    Subnet Mask: 0

Panel statusu połączenia internetowego na routerze TP-Link Archer C50
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #4 21745496
    jprzedworski
    Ocena: 827
    KarizmoGSM napisał:
    IP Address: 10.19.65.79

To adres prywatny. Niczego nie przekierujesz.
    W dodatku przekierowania są niebezpieczne - ułatwiają dostęp hakerom.
  • #5 21745516
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Czyli co nie da się uruchomić tego stałego adresu IP na monitoringu ?
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #6 21745534
    KOCUREK1970
    Ocena: 5450
    @KarizmoGSM
    Da, należy się skontaktować z operatorem i jeśli taki adres oferuje, wykupić go i płacić dodatkowy abo.
  • #7 21745541
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Nie bardzo kumam co mam jeszcze dokupić skoro jeden mam. xxxx to jest mój stały adres IP przypisany do mnie (w TOYA jeden mi przysługuje za darmo) i do MAC adresu rejestratora i do tej pory działał tylko kazali mi kupić dodatkowy router bo korzystałem z zbyt wielu IP i mi ograniczyli do 8
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • Pomocny post
    #8 21745544
    KOCUREK1970
    @KarizmoGSM
    Publika, jeśli już, masz tutaj:
    KarizmoGSM napisał:
    Huawei EchoLife HG8245H

A tutaj masz IP prywatne:
    KarizmoGSM napisał:
    Archer C50

Czyli albo all ustawiasz na Huawei, a TP-Linka chowasz do szafy i zapominasz o nim.
    Albo kontakt z operatorem, by Huawei przełączył w tryb pracy bridge, a wtedy publika dostanie TP-Link i już na nim sobie all ustawisz.
  • #9 21745560
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Dobra chyba rozumiem czyli porostu rejestrator musiał bym podłączyć prosto do Huawei (tak jak było do tej pory) tylko, że jest problem bo tam tylko jeden port LAN jest aktywny czyli musiał bym to zrobić po WiFi ale to musiał bym zmienić rejestrator który posiada opcje WiFi

A może wiesz dlaczego jak wpisze IP przypisany do rejestratora przez przeglądarkę 192.168.0.226 to widzi wszystko a jak z poziomu aplikacji na telefon to nie może się połączyć ?
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • Pomocny post
    #10 21745572
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5775
    Podstawa każdego uzytkownika TOYA to trzeba od razu do ich routera dokupić switch Gigabitowy 5/8 portowy. Podpiąć do jedynego portu w Huawei do którego TOYA dostarcza internet, pozostałe 3 służą do IPTV. W switchu do dyspozycji zostaną 4/7 portów do internetu i do nich podpinasz co chcesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21745636
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ok chyba zaczynam to rozumieć
    Mam nawet podłączony switch tylko zmieniłem kolejność bo miałem wpiętego switcha za routerem Archer C50 po zmianie teraz podgląd monitoringu na telefonie działa.

Zrobiłem schemat jak to teraz u mnie wygląda (na czarno) i czego zapewne brakuje (na czerwono), czyli muszę wpiąć kolejny ruter aby wykorzystywać 3 adresy IP z przydzielonej puli, bo na razie rozumiem że (schemat czarny) Lokalizacja 1 i Monitoring wykorzystuje 2 adresy IP i tu jest ok ale za to problem pojawia się w lokalizacji 2 gdzie nie ma routera przez co zostaje na to jakieś 6 adresów ? Które zostaną szybko skonsumowane.

Schemat sieci z modemem, switchami, routerem i propozycją dodania routera SFP
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #12 21745689
    KOCUREK1970
    @KarizmoGSM
    A ten Huawei ile sesji WAN jednocześnie zestawia?
    Bo może się okazać, że tylko jedną i wtedy masz do dyspozycji tylko 1 IP publiczne.

A powinno być sprzętowo tak: Huawei (w trybie pracy bridge) -> TP-Link -> switch i reszta do switcha.
    Inaczej będzie w multisesji na Huawei, jeśli przydzieli on więcej sesji na WAN: Huawei -> switch -> TP-Linki (liczba mnoga) -> dalszy switch, jeśli potrzeba.
  • #13 21745723
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    TOYA dostarcza publiczne stałe IP dla JEDNEGO KONKRETNEGO ADRESU MAC, który wpisuje się w e-boa.
    Jeżeli przypisałeś MAC rejestratora to ten rejestrator musi być podpięty bezpośrednio do modemu TOYA lub ewentualnie przez SWITCH.
    Możesz ewentualnie podać adres MAC routera i tam ustawić przekierowanie.
    Oczywiście podtrzymuje to co koledzy wyżej - dla bezpieczeństwa nie powinno się przekierowywać portów jeżeli absolutnie nie ma się pojęcia co się robi i jak się robi.

Jeżeli chcesz korzystać z publicznego IP w TOYA to powinieneś użyć własnego routera i całą swoją sieć podpiąć do niego.
    Oczywiście zabezpieczenie sieci jest po Twojej stronie.
  • #14 21745725
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ile zestawia WAN jednocześnie tego nie mam pojęcia

Z TOYA dostałem takie info

Terminal światłowodowy o numerze seryjnym xxxxxx, przypisany do Państwa usługi, aktualnie działa w trybie bridge i posiada przypisany publiczny adres IP, z którego – jak wynika z naszej analizy – Państwo aktywnie korzystają.

W obecnej konfiguracji cała Państwa sieć lokalna jest widoczna z naszej strony, co nie jest rozwiązaniem optymalnym pod kątem bezpieczeństwa oraz organizacji ruchu sieciowego. W związku z tym konieczne było wprowadzenie zmian w konfiguracji. Zaproponowaliśmy Państwu dwa możliwe warianty:

1. Pozostawienie publicznego adresu IP
    Terminal pozostaje w trybie bridge, a publiczny adres IP zostaje utrzymany.

W tej konfiguracji bezpośrednio za terminalem może funkcjonować ograniczona liczba urządzeń(8). Pozostałe urządzenia – jeśli występują – powinny zostać umieszczone za Państwa prywatnym routerem, który należy już samodzielnie zakupić i skonfigurować. W procesie konfiguracji routera należy przy rodzaju połączenia zaznaczyć Automatyczne uzyskiwanie adresu IP (DHCP), aby bezproblemowo router połączył się z naszą siecią. Dalsza konfiguracja jest już tylko uwarunkowana Państwa potrzebami i możliwościami routera opisanymi w instrukcji. Przy takiej konfiguracji liczba urządzeń które można do niego podłączyć, będzie mogła być znacznie większa.

2. Rezygnacja z publicznego adresu IP i przełączenie terminala w tryb routera.
    Terminal zostanie przełączony w tryb routera (NAT), a adres publiczny zostanie wycofany.
    Cała sieć lokalna Państwa będzie znajdować się za translacją adresów, co zwiększa bezpieczeństwo oraz upraszcza konfigurację.

tacman tak mam podpięty MAC rejestratora do stałego IP, teraz wszystko działa ale jak na "Lokalizacji 2" zapnę więcej urządzeń to się wykrzacza w lokalizacji 2 czyli mam dokupić ten router i wstawić go jak zaznaczyłem na zjęciu powyrzej (ten na czerowono)
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #15 21745732
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Dostałeś z TOYA wyczerpującą odpowiedź.
    Przy publicznym IP możesz podpiąć do ich urządzenia max 8 swoich urządzeń.
    Aby wszystko działało z większą liczbą urządzeń musisz użyć własnego routera i podpiąć pod niego swoją sieć.

Zwracam uwagę na informację z TOYA gdzie masz napisane, że w obecnej konfiguracji oni widzą Twoje urządzania i uznają to za "nie optymalna konfigurację".
    Zgadzam się z nimi. Toja sieć z publicznym IP powinna być z Twoim NAT na Twoim routerze.
  • #16 21745749
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    tacman napisał:

Aby wszystko działało z większą liczbą urządzeń musisz użyć własnego routera i podpiąć pod niego swoją sieć.

Toja sieć z publicznym IP powinna być z Twoim NAT na Twoim routerze.

Tak miałem zrobione w pierwszej kolejność czyli Modem TOYA Huawei (w trybie bridge) -> Router Archer C50 -> Switch i rejestrator podpięty kablem LAN do switcha lub routera tylko na tym ustawieniu nie wiem jak zrobić aby do monitoringu dopiąć ten stały adres IP, czy to się gdzieś ustawia jakoś ?
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #17 21745757
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21745759
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Stały adres IP jedynie ma być do monitoringu (rejestratora), podgląd na telefonie tyle co mi to potrzebne. Fakt pewnie zakręciłem ...
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #19 21745761
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21745764
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    KarizmoGSM napisał:
    Stały adres IP jedynie ma być do monitoringu (rejestratora), podgląd na telefonie tyle co mi to potrzebne. Fakt pewnie zakręciłem ...

Wiec zrób to z głową

1. własny VPN i dostęp do całej sieci wew jak i kamer - bardzo bezpiecznie
    2. rejestrator przez p2p (o ile obsługuje) - średnio bezpieczne (zależy jaki masz rejestrator)
    3. otwarte porty ale użycie własnej bramki reverse proxy (średnio bezpieczne)
    4. otwarcie portów dla rejestratora i najlepiej do tego vlan tylko do rejestratora (malo bezpieczne) - bezpośrednie otwarcie portu do rejestratora jest bardzo niebezpieczne, ale vlan może ograniczyć ewentualne problemy tylko do sieci w której jest rejestrator
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21745852
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Aż mi się włosy jeżą co kolega próbuje zrobić
    Powinno być właśnie tak, przy kolegi poziomie wiedzy sieciowej:
    Bródka napisał:
    Wiec zrób to z głową

1. własny VPN i dostęp do całej sieci wew jak i kamer - bardzo bezpiecznie
    2. rejestrator przez p2p (o ile obsługuje) - średnio bezpieczne (zależy jaki masz rejestrator)
    3. otwarte porty ale użycie własnej bramki reverse proxy (średnio bezpieczne)
    4. otwarcie portów dla rejestratora i najlepiej do tego

To, co kolega próbuje zrobić- otwarcie komunikacji z zewnątrz bez minimalnej wiedzy (pytania o fundamentalne podstawy adresacji, brak rozróżnienia sieci lokalnej i publicznej) skończy się nie tyle źle, co bardzo źle. Nawet podał kolega gotowy adres, gdzie należy szukać kompletnie niezabezpieczonej i źle zrobionej instalacji. Mogę się założyć, że instalacja monitoringu jest podobnie "skonfigurowana".
    Po wdrożeniu w życie kolegi pomysłów, ma kolega 100% pewności, że w razie włamania monitoring będzie dawno wyłączony. Kolegi dane z sieci domowej będą dostępne w darknecie kilka dni po uruchomieniu podglądu (bo wszyscy będą podglądać :-) ), dobrego taka "profesjonalna" sieć świetnie nada się do przekierowania odpowiedzialności na autora za inne, czyjeś bezprawne działania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21745856
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ok wróciłem do bezpieczeństwa Modem Huawei (toya)->Router Tp-Link->Switch
    Jak ustalić ten "własny VPN" ?
    I czy w takim razie wogle potrzebuje ten stały adres IP ?
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #23 21745859
    IC_Current
    KarizmoGSM napisał:
    Jak ustalić ten "własny VPN" ?

1. Przestawić Huawei w tryb bridge (to musi zrobić Toya). U mnie w regionie Toya nie operuje, więc pewnie koledzy podpowiedzą niuanse, jak to u tego operatora technicznie wygląda.
    2. Po tym zabiegu, na interfejsie WAN TP-Linka powinien być ten adres 85.....
    3. https://m.youtube.com/watch?v=1TEjwdKP6R8

KarizmoGSM napisał:
    wogle potrzebuje ten stały adres IP ?

1. Do VPN potrzebujesz adres PUBLICZNY. Może być stały lub zmienny (trudniejsza konfiguracja)
    2. Jak użyjesz mechanizmów P2P dostarczonych przez producenta monitoringu, to nie potrzebujesz adresu publicznego ani VPN. Jaki to producent?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21745865
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    1. To już jest zrobione przez dostawcę.
    Ale z tego co widzę ten router Archer C50 nie ma obsługi VPN https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/archer-c50/#specifications

2. Dahua NVR4416-16P nie widzę w nim obsługi P2P https://allegrolokalnie.pl/oferta/rejestrator-ip-dahua-dhinvr441616p?rep=1076696110
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #25 21745868
    IC_Current
    KarizmoGSM napisał:
    z tego co widzę ten router nie ma obsługi VPN

Co do zasady ma. Są różne wersje sprzętowe, ale poszukaj w menu. Zaktualizuje też soft.
    Swoją drogą ten sprzęt, to wydajnościowo bieda, a do VPN trzeba trochę mocy obliczeniowej. Choć do monitoringu wystarczy.
    KarizmoGSM napisał:
    już jest zrobione przez dostawcę.

Masz na interfejsie WAN w C50 adres 85.... czy jakiś inny?
    KarizmoGSM napisał:
    2. Dahua nie widzę w nim obsługi P2P NVR4416

Ma na 100%. Najłatwiej konfigurować dostęp przez zeskanowanie kodu QR naklejonego na dole obudowy.
    https://dahuawiki.com/DMSS/Add_Dahua_Device_via_P2P
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21745904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21745906
    IC_Current
    Erbit napisał:
    Mylisz się w przypadku Toya. U nich podaje sią mac address urządzenia zapiętego do ich Modemu/routera i to oni na routerze zmieniają konfigurację i trasy

No wiem, dlatego piszę:
    IC_Current napisał:
    (to musi zrobić Toya

oraz
    IC_Current napisał:
    więc pewnie koledzy podpowiedzą niuanse, jak to u tego operatora technicznie wygląda.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #28 21745909
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21746889
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ok Panowie jaki kupić router Tp-Link który obsługuje VPN i podejdzie pod ten monitoring.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
  • #30 21747005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router TP-Link Archer C50 podłączony do modemu Huawei EchoLife HG8245H dostarczanego przez operatora TOYA, który zapewnia jeden stały, publiczny adres IP. Próba rezerwacji zewnętrznego adresu IP w DHCP routera Archer C50 kończy się błędem, ponieważ DHCP działa tylko w sieci LAN i przydziela prywatne adresy z puli, a adres publiczny jest przypisany do portu WAN modemu/operatora. Aby korzystać z publicznego IP dla monitoringu, rejestrator musi być podłączony bezpośrednio do modemu lub switcha za modemem, a adres MAC urządzenia musi być zarejestrowany w panelu e-boa TOYA. Operator umożliwia tryb bridge na modemie, co pozwala na podłączenie własnego routera, który otrzyma publiczny adres IP na interfejsie WAN. W celu bezpiecznego dostępu do monitoringu rekomendowane jest użycie serwera VPN na routerze, co eliminuje konieczność otwierania portów i zwiększa bezpieczeństwo sieci. Router Archer C50 nie obsługuje VPN, dlatego użytkownik zdecydował się na zakup TP-Link Archer AX55 Pro, który posiada serwer OpenVPN. Konfiguracja polega na podłączeniu routera do modemu, ustawieniu portu WAN na DHCP, zarejestrowaniu MAC routera w panelu operatora i skonfigurowaniu VPN. Dyskutowano także o potrzebie switcha Gigabitowego do rozdzielenia portów LAN z modemu TOYA, ograniczeniach liczby urządzeń z publicznym IP (max 8), oraz o alternatywnych rozwiązaniach dostępu do monitoringu (P2P, VLAN, reverse proxy). W dalszej części rozmowy pojawiła się kwestia wymiany routera na model z portem SFP i portami z tyłu obudowy, gdzie polecono urządzenia Mikrotik (np. L009UiGS-2HaxD-IN) ze względu na zaawansowane funkcje VPN i VLAN, choć są trudniejsze w konfiguracji. Ostatecznie użytkownik zakupił TP-Link ER706W, który pozwolił na redukcję liczby urządzeń w sieci, ale miał problem z prędkością połączenia WiFi, spowodowany prawdopodobnie przez kabel lub ustawienia portu WAN (100 Mb/s zamiast 1 Gb/s). Po wymianie kabla prędkość wzrosła do 205 Mb/s. Podsumowując, kluczowe jest zrozumienie różnicy między publicznym a prywatnym IP, prawidłowa konfiguracja trybu bridge modemu, rejestracja MAC adresu urządzenia u operatora, oraz zastosowanie VPN dla bezpiecznego zdalnego dostępu do monitoringu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA