logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCM Formula T60 F – silnik nie uruchamia się, frezarka nie startuje

PabloRod 08 Lis 2025 16:22 270 18
REKLAMA
  • #1 21745364
    PabloRod
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z uruchomieniem silnika w frezarce dolnowrzecionowej SCM Formula T60 F. Dane silnika oraz całej instalacji znajdują się na zdjęciach.
    Po uruchomieniu maszyny i użyciu przełącznika hamowania silnika wszystko działa prawidłowo – słychać, jak elektromagnes załącza się i rozłącza po przełączeniu przełącznika w pierwotną pozycję. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy próbuję uruchomić silnik. Gdy ustawię przełącznik silnika w pozycję gwiazdy, wybija czerwony przekaźnik bezpieczeństwa. Sprawdziłem wszystkie krańcówki i inne zabezpieczenia – są w porządku.
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Tabliczka znamionowa silnika CEG MTF112MB-2G003 z danymi technicznymi
    Wnętrze szafy sterowniczej frezarki z widoczną instalacją elektryczną i przekaźnikami
    Widok zbliżony na elementy elektryczne i okablowanie wewnątrz szafy sterowniczej maszyny
    Panel sterowania frezarki SCM T60 F z przyciskami i przełącznikami.
    AI: Czy problem z wybiciem czerwonego przekaźnika bezpieczeństwa występuje tylko przy uruchamianiu silnika w pozycji gwiazdy, czy również w pozycji trójkąta?
    W pozycji gwiazdy wywala zabezpieczenie, a gdy jest na trójkącie, nic się nie dzieje.
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś prace serwisowe, naprawy lub zmiany w instalacji elektrycznej maszyny?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #3 21745380
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21745379
    Czerwony przekaźnik bezpieczeństwa Pizzato z etykietą KT i przewodami
  • REKLAMA
  • #5 21745387
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21745385 Oznaczenie: CS F5-00

Dodano po 3 [minuty]:

>>21745385 Jak włączam silnik i jest przełącznik na pozycji gwiazdy, to gasną diody CH1 oraz CH2. Po chwili, gdy dam przełącznik na pozycję 0, wszystkie diody zapalają się z powrotem.
  • REKLAMA
  • #6 21745393
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5144
    Dobrze, a schemat maszyny posiadasz? Dość porządnie zrobiona maszyna, wygląda na włoska to i schemat powinien się znaleźć.
  • #7 21745398
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21745393 Niestety, na tę chwilę nie mam do niej schematów.
  • #8 21745406
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    To jest czasowy przekaźnik bezpieczeństwa, też są Włosi skąpi w opisie. Ten przekaźnik służy do sprawdzania zamknięcia osłon (mikrowyłączniki) i przycisków awaryjnych -grzybków. Diody sygnalizują przełożenie na przekładni pasowej napędu wrzeciona. Jak to się ustawia?
  • #9 21745413
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21745406 Czyli, jeśli wszystko jest pozamykane i grzybki poodciągane, to raczej to nie ma nic wspólnego z tym, że silnik nie startuje? Dodam jeszcze, że przy teście z śrubokręta w instalacji elektryk próbował ruszyć silnikiem — próbował wystartować, ale wyglądał, jakby cały czas był zahamowany, a na maszynie przełącznik od hamulca był w pozycji odblokowanej.
  • #10 21745417
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    PabloRod napisał:
    przy teście z śrubokręta w instalacji

Cóż to za test ???
    Te piec diod wskazuje na aktualne przełożenie i ma prawo świecić się tylko jedna z nich. Maszyny na oczy nie widziałem i mam się wszystkiego domyślać? Jeżeli świeci więcej niż jedna dioda, to wskazuje na uszkodzenie czujnika położenia pasa w przekładni.
  • #11 21745421
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21745417 Nie znam się aż tak, ale stary, doświadczony elektryk wetknął gdzieś śrubokręt albo w jakiś przycisk na styczniku od silnika kliknął, i wał silnika się kawałek ruszył i wrócił do swojej pozycji.
  • #12 21745431
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    PabloRod napisał:
    ale stary doświadczony elektryk wetkną gdzieś śrubokręt albo w jakiś przycisk na styczniku od silnika kliknął i wał silnika się kawałek ruszył i wrócił do swojej pozycji.

Cholernie ,,kumaty" ten elektryk, jak widać. A ja czekam na informacje o pracy przekładni. Położenie pasa na kołach jest zmieniane ręcznie czy jakimś serwomechanizmem? Ponieważ na pulpicie operatora nie widzę przełącznika do tej czynności, podejrzewam zmianę przełożeń ręczna jakąś dźwignią.
  • #13 21745437
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21745431 Paski zmienia się ręcznie, w środku jest czujnik położenia paska który sygnalizuje pozycję za pomocą kontrolek na pulpicie operatora.
  • Pomocny post
    #14 21745441
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    No widzisz, skąd ja to wiem. Skoro świeci więcej jak jedna dioda, coś jest nie tak z tym czujnikiem albo pasem. A sygnał z niego jest doprowadzony także do CS F5-00 i on blokuje start silnika. I to było by na tyle.
  • #15 21748803
    Edgar34
    Poziom 1  
    Dziękuję za dzielenie się wieloma przydatnymi informacjami. Dzięki temu tematowi zaczerpnąłem wiele dobrych pomysłów.

Oyostepper vende los siguientes productos en línea: servomotores, reductor de velocidad para motor, motores de husillo y motor paso a paso, que se pueden comprar en línea si es necesario.
  • #16 21749079
    kowal162
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    Pizzato CS -FSxx:
    https://www.pizzato.com/en/catalog/search.html?q=cs_fs
    Instrukcja jest do pobrania ze strony - przekaźnik bezpieczeństwa z opóźnieniem czasowym - ,żeby maszyna ruszyła musza być oba kanały safety aktywne CH1 i CH2 ( na zielono) w innym wypadku nie ruszy - trzeba sprawdzić wszystkie zabezpieczenia osłon i E-stopy.
  • REKLAMA
  • #17 21749110
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21749079 Sprawdziłem wszystkie zabezpieczenia osłon i E-stopy. Maszyna po uruchomieniu zapala wszystkie trzy diody na przekaźniku bezpieczeństwa. Po przełączeniu przełącznika na gwiazdę słychać cyknięcie i na przekaźniku widać palącą się diodę zasilania. Po chwili zapalają się diody CH1 oraz CH2. Czyli prawdopodobnie problem wynika z czegoś innego.
  • #18 21749164
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Jeszcze raz napisze, już po raz ostatni. Co z diodami na pulpicie oznaczającymi przełożenia ? Podawałeś ze świeci się więcej niż jedna.
  • #19 21749165
    PabloRod
    Poziom 3  
    >>21749164 Nie pisałem nic odnośnie tego, ile kontrolek jest zapalonych, ale pali się jedna, odpowiadająca przełożeniu, na którym jest pasek, czyli 8000.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia silnika w frezarce dolnowrzecionowej SCM Formula T60 F. Po włączeniu maszyny i użyciu przełącznika hamowania silnika elektromagnes działa poprawnie, jednak przy próbie startu silnika w pozycji gwiazdy następuje wybicie czerwonego przekaźnika bezpieczeństwa CS F5-00. Przekaźnik ten jest czasowym przekaźnikiem bezpieczeństwa, monitorującym zamknięcie osłon i przycisków awaryjnych (mikrowyłączniki, grzybki). Diody CH1 i CH2 na przekaźniku sygnalizują aktywność kanałów bezpieczeństwa i muszą być aktywne, aby silnik mógł się uruchomić. Sprawdzenie wszystkich zabezpieczeń osłon i przycisków awaryjnych nie wykazało usterek. Na pulpicie operatora znajduje się czujnik położenia paska przekładni pasowej, który sygnalizuje aktualne przełożenie za pomocą kontrolek; świeci się tylko jedna dioda odpowiadająca aktualnemu przełożeniu (np. 8000). Uszkodzenie czujnika położenia paska lub niewłaściwe sygnały z niego mogą powodować blokadę startu silnika przez przekaźnik CS F5-00. Próba uruchomienia silnika przez elektryka z użyciem śrubokręta wskazuje, że wał silnika porusza się minimalnie, ale jest zahamowany mimo odblokowanego hamulca. Brak schematów maszyny utrudnia dalszą diagnostykę. Instrukcje przekaźnika CS F5-00 dostępne są na stronie producenta Pizzato, gdzie podkreślono konieczność aktywności obu kanałów bezpieczeństwa CH1 i CH2 do uruchomienia maszyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA