Witam, kupiłem taką płytę indukcyjną, jak na zdjęciu poniżej. W jaki sposób mogę ją podłączyć? Czy mogę podłączyć ją pod normalne gniazdko 230 V? Czy muszę kombinować z elektrykiem i na puszkę? Dodam, że nie stracę gwarancji na sprzęt, jeśli sam to wykonam, gdyż mieszkam w Mołdawii. Dodam, że próbowałem montować to już na zwykłą wtyczkę, ale tuleje nie mieszczą się w otworach, ponieważ kupiłem wtyczkę 0,7 mm, ale są 1,5 mm w sprzedaży
@ElektrodaBot
Nigdy w życiu zwykła wtyczka 230V.
Najlepiej połączenie stałe w dedykowanej puszcze z dedykowanym obwodem dla płyty i to najlepiej dwie fazy.
Przy jednej fazie prąd przy użytkowaniu wszystkich pól to ok 32A a zwykła wtyczka wytrzymuje max 10-16A.
Zapewnie instrukcję obsługi/montażu posiadasz do tego sprzętu, może nawet w internecie jest dostępna w 20 najbardziej popularnych językach świata. Co tam jest napisane na temat podłączanie płyty do prądu? Czy jest tam opisany sposób w jaki chcesz podłączyć? A jeśli nie jest ten sposób opisany to czemu chcesz go użyć, jeśli producent go nie uwzglednił?
Witam kupiłem taką płytę indukcyjną jak na zdjęciu poniżej w jaki sposób mogę ją podłączyć czy mogę podłączyć pod normalne gniazdko 230V ? Czy muszę kombinować z elektrykiem i na puszkę. Dodam, że nie...
Bezpośrednia odpowiedź - Nie, tej płyty nie wolno podłączać do zwykłego gniazdka 230 V (Schuko 16 A). - To Whirlpool WL S7960 NE, moc 7,2 kW; przy zasilaniu 230 V pobór prądu ≈31,3 A (widać na Twojej etykiecie). - Wymaga stałego podłączenia w puszce do dedykowanego obwodu, najlepiej wielofazowego. Wtyczka „domowa” jest niewłaściwa i niebezpieczna; stąd też mechanicznie „nie pasuje”. - Przewody na zdjęciu: brązowy i czarny – fazy L, żółto‑zielony – PE, dwa niebieskie – N (N1 i N2).
Jeśli podasz, czy masz w kuchni „siłę” (3×400/230 V), dobiorę konkretny wariant. Poniżej szczegóły.
---
Co wynika z Twoich zdjęć i tabliczki - Model: Whirlpool WL S7960 NE, 220–240/380–415 V, 50–60 Hz, 7,2 kW, prąd znamionowy 31,3 A (dla 230 V). - Fabryczny przewód 5‑żyłowy zakończony tulejkami. Dwa niebieskie żyły to dwa tory neutralne (N1, N2) – producent przewiduje ich wspólne podłączenie do tego samego N instalacji.
---
Prawidłowe warianty podłączenia
1) Zasilanie trójfazowe 400/230 V 3N~ (zalecane) - Obwód: dedykowany, z rozdzielnicy, przewód 5×2,5 mm² Cu (typowo) do puszki przyłączeniowej za szafką. - Zabezpieczenia w rozdzielnicy: - wyłącznik nadprądowy 3×16 A (char. B lub C – zgodnie z instalacją), - RCD 4‑polowy 30 mA (min. 40 A). - Podłączenie w puszce: - L1 = brązowy, L2 = czarny, L3 = (jeżeli płyta ma wyprowadzony – bywa szary; w Twojej wiązce go nie widać, więc ten model realnie pracuje jako 2‑fazowy/1‑fazowy), - N = obie niebieskie razem do przewodu neutralnego instalacji, - PE = żółto‑zielony do przewodu ochronnego. - Obciążenie faz przy 3N: ok. 10–11 A/fazę – najlżejsze dla instalacji.
2) Zasilanie dwufazowe 400/230 V 2N~ (częsta praktyka w mieszkaniach) - Obwód: 5×2,5 mm² Cu; MCB 2×16 A; RCD 2‑polowy 30 mA (na torze L‑L i N wspólny), ewentualnie 4‑polowy dla całego obwodu kuchennego. - Połączenie: - brązowy → faza L1, czarny → faza L2 (dwie różne fazy), - obie niebieskie razem → N, - żółto‑zielony → PE.
3) Zasilanie jednofazowe 230 V 1N~ (możliwe, ale wymaga „grubej” instalacji) - Tylko gdy nie masz „siły”. Pobór ≈31 A. - Obwód: dedykowany 3×6 mm² Cu (przy typowych długościach), MCB 32 A (B32/C32), RCD 2‑polowy 30 mA min. 40 A. - Połączenie w puszce: - brązowy i czarny razem do jednej fazy L (wspólna złączka o odpowiednim prądzie), - obie niebieskie razem do N, - żółto‑zielony do PE. - Tego nie podłącza się na „wtyczkę do gniazdka” – tylko stałe połączenie w puszce kuchenkowej/przyłączu urządzeniowym.
Uwaga do osprzętu w puszce: - Użyj listwy zaciskowej lub złączek o prądzie znamionowym ≥32 A i zakresie przekrojów zgodnym z Twoimi żyłami (np. listwy śrubowe 40 A, lub złączki sprężynowe w wersji na 6 mm²). Tulejki już masz zaciśnięte – to dobrze. - Puszka montowana za szafką, dostępna serwisowo, z odciążeniem przewodu.
---
Dlaczego wtyczka „nie pasuje” i czemu to dobrze - Wtyczki 0,75–1,5 mm² są do odbiorników do 10–16 A. Twoja płyta przy 230 V potrzebuje ~31 A. Mechaniczne niedopasowanie chroni przed błędnym i niebezpiecznym podłączeniem. - Nawet „grubsza” wtyczka do gniazda 16 A się nie nada – gniazdo, przewody w ścianie i zabezpieczenie są zbyt słabe.
---
Kontrola i bezpieczeństwo - Sprawdź w nadruku na płaszczu przewodu płyty przekrój (zwykle 5G1,5 mm²). To wystarcza dla 2×16 A/3×16 A, ale nie do 32 A na odcinku instalacji – dlatego przy 1‑fazie przewód w ścianie musi być 3×6 mm². - W rozdzielnicy zweryfikuj przekroje, długość obwodu (spadki napięcia), typ RCD (zalecany typ A) i charakterystykę wyłącznika nadprądowego. - Po podłączeniu wykonaj podstawowe pomiary: ciągłość PE, impedancja pętli zwarcia, zadziałanie RCD.
---
Co proponuję dalej 1) Napisz, czy masz w mieszkaniu przyłącze wielofazowe (2 lub 3 fazy) i jakie zabezpieczenia są obecnie w rozdzielnicy w obwodzie kuchni. 2) Jeśli jest „siła” – podłączymy jako 2N lub 3N (najkorzystniej). 3) Jeśli masz tylko 1 fazę – trzeba dołożyć dedykowany obwód 32 A z 3×6 mm² i puszką przyłączeniową.
W razie potrzeby narysuję prosty schemat Twojej puszki (dobór złączek i kolejność przewodów) pod wybrany wariant.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.