logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ cyfrowy do wykrywania sekwencji 1212 w ciągu cyfr czwórkowych – jak zaprojektować?

Fixyzz 10 Lis 2025 16:58 318 8
REKLAMA
  • #1 21747301
    Fixyzz
    Poziom 3  
    Zaprojektować układ wykrywający w wejściowym ciągu cyfr czwórkowych zadaną
    sekwencję 1212. Po wykryciu na wyjściu powinna pojawić się
    jedynka.
    AI: Czy układ ma być synchroniczny (z zegarem), czy asynchroniczny?
    Synchroniczny
    AI: W jakiej technologii lub formie ma być przedstawiony projekt (np. bramki logiczne, schemat blokowy, opis w VHDL/Verilog, układ FPGA)?
    schemat przejść, schemat budowy z bramek, Karnaugh
  • REKLAMA
  • #2 21747305
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2602
    Wielowejściowy AND powinien załatwić sprawę. Masz czterobitową linię danych i na niej ma być wykryta ta liczba?
  • REKLAMA
  • #3 21747313
    Fixyzz
    Poziom 3  
    Jezeli sie nie myle to rejestry sa 8 bitowe
  • #4 21747330
    LEDówki
    Poziom 43  
    Kodujesz liczbę 1212 na kod binarny. Widzisz, gdzie się pojawią jedynki. Do tych wyjść rejestru dołączasz wejścia bramki AND Albo dwóch bramek, jeżeli masz dwie czterowejściowe. Jeżeli jakieś wejścia będą niewykorzystane, to podłączasz je do +5V (TTL stan wysoki). wyjście ustawi się 1 gdy wszystkie wejścia będą miały stan jeden (wysoki). Jeżeli będą dwie bramki, to trzeba wykrywać stany na obu bramkach i użyć na wyjściu bramkę AND żeby uzyskać 1 gdy na obu testowych bramkach jest 1 na wyjściach.
    Jeżeli była wskazówka by użyć tablic, to trzeba to zrobić. Tutaj masz przykłady z funkcjami 4 wejściowymi. Twoja ma 12 wejść. Link
  • REKLAMA
  • #5 21747336
    Fixyzz
    Poziom 3  
    Próbuję coś tu walczyć ze schematem przejść, ale nie do końca mi to wychodzi. Nie wiem też, jak potem to wykorzystać, aby zrealizować to za pomocą chociażby przerzutników JK.
  • #6 21747340
    LEDówki
    Poziom 43  
    A to na pewno mają być liczby czwórkowe? Bo się nie doczytałem i rzuciłem wariant dla liczb dwójkowych. Po ci przerzutniki skoro masz użyć bramki?
  • REKLAMA
  • #8 21747345
    Fixyzz
    Poziom 3  
    >>21747340 Najpierw domyślam się: trzeba zamienić to na binarkę i potem wykryć. W binarnym to będzie wykrycie sekwencji 1100110

Dodano po 3 [minutach]:

Taki schemat przejść myślałem

Dodano po 1 [minucie]:

>>21747341 Tak myślałem schemat przejść.
    Załączniki:
    • Układ cyfrowy do wykrywania sekwencji 1212 w ciągu cyfr czwórkowych – jak zaprojektować? pobrany plik.jpg (79.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21747495
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Fixyzz napisał:
    zamienić to na binarkę i potem wykryć. W binarnym to będzie wykrycie sekwencji 1100110

Nie całkiem - jeśli masz liczby 2-bitowe i zamienisz je na ciąg bitów, to ciąg przesunięty o jeden bit, odpowiadający innym liczbom (na zmianę 3 i 0) też byłby rozpoznawany jako właściwy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Omówiono projekt synchronicznego układu cyfrowego do wykrywania sekwencji cyfr czwórkowych 1212 na wejściu. Układ ma generować sygnał wyjściowy równy 1 po wykryciu tej sekwencji. Projekt ma być przedstawiony w formie schematu przejść stanów, schematu budowy z bramek logicznych oraz map Karnaugha do minimalizacji funkcji logicznych. Dyskusja koncentruje się na implementacji automatu skończonego (FSM) z zegarem, który rozpoznaje wzorzec 1212 w ciągu cyfr 0-3. Wskazano konieczność definiowania stanów odpowiadających kolejnym etapom rozpoznawania sekwencji oraz wykorzystania bramek AND, OR, NOT do realizacji funkcji przejść i wyjścia. Mapy Karnaugha służą do optymalizacji funkcji logicznych sterujących przejściami i sygnałem wyjściowym. Projekt nie obejmuje opisu w językach HDL ani implementacji na FPGA, skupiając się na klasycznym podejściu z bramkami i schematem stanów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA