logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus 1.6 TDCI 2012 – jak bezpiecznie wyczyścić DPF płynem przed wymianą?

piotrjezierski83 11 Lis 2025 12:04 546 7
REKLAMA
  • #1 21747904
    piotrjezierski83
    Poziom 2  
    Ford Focus 1,6, 95, 2012, 110 tysięcy km. System zgłosił mi w trakcie jazdy, przy 80 km/h, awarię silnika: "Zatrzymaj pojazd"... Zjechałem, patrzę na deskę - nic niepokojącego, wyłączyłem silnik, pod maską wszystko ok, płyny, olej, pasek od pompy ok. Wracam do auta i teraz najlepsze: poczekałem chwilkę, ale nie pozwolił mi uruchomić silnika - martwy kluczyk. Ponieważ spieszyłem się, zadzwoniłem po holowanie i do ASO. To była sobota. Dzwonią do mnie w poniedziałek, co się stało, bo u nich wszystko ok. 20 razy go odpalali i wszystko było ok. Jedynie sczytali, że była informacja: za wysoka temperatura spalin, ale nie podali mi numeru kodu. Auto jeździ do dziś, to było 2 tygodnie temu... W międzyczasie kupiłem złącze pod Forscan i poza drzwiami nie ma innych błędów, ale zacząłem czytać i powoli zaczynam myśleć o filtrze DPF. Zrobiłem statyczną procedurę wypalania dwa razy i ten sam komunikat... za duży poziom sadzy ponad maksimum... czyli filtr zatkany. Ponieważ będę wracał do kraju, a tutaj nikt mi nie pomoże na sensownym poziomie cenowym, pomyślałem o czyszczeniu płynem bezpośrednio do katalizatora, bo to mogę zrobić, aby nie mieć znów problemów po drodze. Pojawia się jednak pytanie, który czujnik zdemontować, aby nie narozrabiać więcej. Chcę tylko dojechać do domu, a potem wymiana filtra DPF. Czy jest tu ktoś mający pojęcie o tym i udzieli mi właściwych instrukcji? Z góry dziękuję za pomoc.

Zbliżenie na czujnik ciśnienia spalin zamontowany na rurze wydechowej silnika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21748094
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Jeżeli masz możliwość to kup. Butelka Lucas Upper Cylinder Lubricant z niebieską końcówką i etykietą informacyjną
    Dolej podwójną zalecana dawkę do paliwa i po dłuższej trasie powinno go wyczyścić.
  • REKLAMA
  • #3 21748104
    piotrjezierski83
    Poziom 2  
    Hej, ale czyści układ czy DPF w sensie ułatwia wypalanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21748196
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6625
    Procedury wlewania płynu i postępowania masz w instrukcji danego środka. U ciebie to jest jeszcze dodatkowa zaślepka.
  • Pomocny post
    #5 21748360
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5107
    Zaz13 napisał:
    Jeżeli masz możliwość to kup.

To czysci układ paliwowy, nie dpf
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #6 21748449
    piotrjezierski83
    Poziom 2  
    OK, dzięki. Układ paliwowy chyba jest OK, muszę się zająć filtrem DPF...
    Czytałem już trochę, ale wiem, że tu są spece od serwisu Forda, więc może ktoś się jeszcze odezwie

Dodano po 1 minucie:

Procedura procedurą, ale pod zaślepką jest katalizator i to podobno zły pomysł, aby zaaplikować pianę tędy
  • Pomocny post
    #7 21748696
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    >>21748360
    Wyczysci też cały układ wydechowy. Wszystko co ma związek ze spalaniem.
  • #8 21762661
    piotrjezierski83
    Poziom 2  
    Zrezygnowałem z płynu do czyszczenia, bo mechanik odradził, ale dodałem płyny do paliwa w podwójnej dawce. Pojechaliśmy z obciążeniem 20 km w górę, ale wcześniej system otrzymał info o nowym DPF... Auto mocno dostało, a mechanik cały czas kontrolował przebieg pracy układu i wszystko jest: ciśnienie mikro, temperatura niska — nie chciał się wypalać, za mało sadzy, mimo tego, że poprzednio Forscan informował, że jej jest za dużo. Zobaczymy. Jeden problem został zidentyfikowany: jakby czujnik temperatury wskazywał za DPF wyższą temperaturę, a powinno być odwrotnie. Będę go obserwował. Na razie wszystko działa. Dzięki za pomoc i do usłyszenia. PS. I jeszcze jedna sprawa — cały dolot do czyszczenia...

Podsumowanie tematu

✨ Ford Focus 1.6 TDCI z 2012 roku z przebiegiem 110 tys. km zgłaszał błąd awarii silnika związany z wysoką temperaturą spalin oraz komunikat o zbyt dużym poziomie sadzy w filtrze DPF. Próby wypalania DPF metodą statyczną nie przyniosły efektu. W dyskusji poruszono temat stosowania płynów do czyszczenia układu paliwowego oraz DPF. Zalecano stosowanie preparatów do paliwa w podwójnej dawce podczas dłuższej jazdy, co może pomóc w oczyszczeniu układu wydechowego i DPF. Jednak mechanik odradził bezpośrednie stosowanie płynu do czyszczenia DPF przez zaślepkę, ze względu na obecność katalizatora i ryzyko uszkodzenia. Zidentyfikowano również potencjalny problem z czujnikiem temperatury za DPF, który wskazywał wyższą temperaturę niż powinien. Obecnie stosuje się płyny do paliwa i obserwuje działanie układu, a także planowane jest czyszczenie dolotu. Do diagnostyki użyto interfejsu Forscan, który nie wykazał innych błędów poza drzwiami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA