Witam, mam taki problem z kartą graficzną OEM RTX 3060 Ti od Acera. Kartę zakupiłem jako używaną na Allegro. Kiedy karta do mnie przyszła, odczekałem tak z 1,5 godziny, aby ostygła z zimna. Potem podpiąłem kartę do komputera. Po włączeniu karta od razu wywaliła wentyle na 100% i nie dawała obrazu. Po 2 zrobionych przeze mnie restartach karta w końcu pokazała obraz. Wszystko patrzę i ok — sterowniki same się zainstalowały, nie było artefaktów i w GPU‑Z też wszystko wyglądało w porządku. Po minucie w FurMarku hotspot karty wynosił 102–103°C i coś mi się tu już nie zgadzało. Wyłączyłem FurMarka i dałem karcie na minutę odetchnąć. Potem chciałem odpalić Heaven benchmarka, ale automatycznie po naciśnięciu Run pojawił się czarny obraz. Zrestartowałem komputer, ale wentylatory karty nawet na chwilę się nie włączyły, tak jakby była martwa. Przełożyłem jeszcze HDMI do integry, żeby zobaczyć, czy w ogóle Windows wykrywa tę kartę, ale wykrywało tylko moją integrę, a tego RTX w ogóle nawet nie było — pisało "Podstawowa karta graficzna Microsoft". I teraz pytanie: czy karta sama z siebie padła, czy to może jakoś zasilacz ją uszkodził? Dodam jeszcze, że wcześniej w tym komputerze był GTX 1070 Ti oraz RX 6600 XT i te karty działały bezproblemowo.
Konfiguracja komputera:
Ryzen 5 5600G
MSI B550M
Corsair CS650M
2× dyski HDD
1× dysk M.2
2× 8 GB RAM
RTX 3060 Ti OEM Acer
AI: Czy po otrzymaniu karty rozbierałeś ją, czyściłeś albo wymieniałeś pastę/termopady, albo czy widać było jakieś ślady ingerencji po poprzednim właścicielu?
Nie rozbierałem
AI: Masz możliwość sprawdzić tę kartę w innym komputerze, żeby upewnić się, czy na innym sprzęcie też nie daje obrazu i nie jest wykrywana?
Nie
Konfiguracja komputera:
Ryzen 5 5600G
MSI B550M
Corsair CS650M
2× dyski HDD
1× dysk M.2
2× 8 GB RAM
RTX 3060 Ti OEM Acer
AI: Czy po otrzymaniu karty rozbierałeś ją, czyściłeś albo wymieniałeś pastę/termopady, albo czy widać było jakieś ślady ingerencji po poprzednim właścicielu?
Nie rozbierałem
AI: Masz możliwość sprawdzić tę kartę w innym komputerze, żeby upewnić się, czy na innym sprzęcie też nie daje obrazu i nie jest wykrywana?
Nie