logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V367 – brak dźwięku, self-diagnostic: TI BUS BOOT, brak komunikacji z DSP

Stani12 13 Lis 2025 18:39 330 20
REKLAMA
  • #1 21750394
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Amplituner Yamaha RX-V367. Brak PROTECT (NO PROTECT na self-diagnostic). W historii były czterokrotnie PS2 (DC_L). Nie pojawiają się więcej po ich skasowaniu. Brak dźwięku z wejścia analogowego AV5 bo tylko te mam podłączone do dwukanałowego generatora. Sygnały 1kHz na obu kanałach. Wszystkie napięcia są i są one prawidłowe. Przekaźniki się włączają. Amplituner nie wyłącza się samoczynnie. Temperatury głównych układów scalonych ok. 31st.C. Wykonany reset do ustawień fabrycznych. Podłączone głośniki FR i FL. Na wyświetlaczu nie są wyświetlane. Urządzenie prawidłowo wykonuje self-diagnostic i procedury a w nich między innymi, rozpoznaje wersję oprogramowania B020 i model urządzenia "RX-367 G" jak również wszystkie inne poza:
    -niestety CPU nie komunikuje się z DSP:
    TI BUS: BOOT a co za tym idzie:
    Ti VER:_ _ _ _
    Ti Sum:_ _ _ _ # (#-oznacza jakieś krzaki na piątej pozycji)

Brak jakichkolwiek przebiegów na liniach komunikacyjnych z DSP (poza N_DSP_CS).
    Czy na tej podstawie można już definitywnie stwierdzić, że przyczyną jest uszkodzony układ DSP?.
  • REKLAMA
  • #2 21750454
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Może firmware, może brakuje jakiegoś napięcia bezpośrednio na DSP, może zimne luty, kwarc... Nikt nie powie że na 100% to DSP, brak komunikacji to tylko poszlaka, oczywiście są duże szanse że uszkodził się DSP, ale to nie pewnik.
  • #3 21750480
    Stani12
    Poziom 28  
    Napięcia jak pisałem są prawidłowe. Sprawdziłem płytkę pod kątem zimnych lutów pod oscyloskopem. Nic nie zauważyłem i płyta jest dość ładna i czysta. Kwarc przy CPU robi (20MHz).
    Rozumiem, że może być coś nieprzewidzianego ale czy przy takim stanie rzeczy uszkodzenie DSP ma największe prawdopodobieństwo?.
  • #4 21750554
    sylweksylwina
    Jak jest wszystko ok i w trybie diagnostycznym dalej nie ma statusu TI BUS OK, to będzie uszkodzony DSP, lub jego pamięć. Tam jest osobna pamięć flash dla firmware DSP?
  • REKLAMA
  • #5 21750624
    Stani12
    Poziom 28  
    Jeśli jest uszkodzony wsad tej pamięci lub jest uszkodzona a znalazł bym wsad z takiego samego, sprawnego modelu to przeprogramowanie programatorem dało by pozytywny efekt czy może też byłby problem bo n.p. gdzieś zapisany jest jej ID i może to ze sobą kolidować?.
    Na początek wylutuję i sczytam tą pamięć.
  • REKLAMA
  • #6 21750641
    sylweksylwina
    Uszkodzenie wsadu w IC243 również może spowodować taki objaw.
    Nie wiem czy wsad jest szyfrowany/parowany z konkretnym DSP. Raczej nie.

Oczywiście w miarę możliwości, jak by to nie była duża inwestycja najlepiej było by przeszczepić DSP z płyty dawcy i sprawdzić efekt. Pozyskanie wsadu może być trudne.
  • #7 21750744
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 248
    Stani12 napisał:
    Temperatury głównych układów scalonych ok. 31st.C

Chwilę próbowałem coś poszukać na ten temat bo ten objaw bez Ti VER: gdzieś kojarzę dawno
    temu chyba z jakiegoś Onkyo ale mniejsza z tym skąd na starość co kojarzę.
    W każdym razie przy tym DSP parzył w dotyku.
    Tutaj przy 31 st.C może by przed rwaniem DSP przejść jeszcze przez ten filmik ?
    Gdzieś już też czytałem o tym problemie z filtracją napięcia zasilającego.
    Poprawne menu serwisowe i brak komunikacji z DSP.
    Te układy mają zasilanie z różnych stabilizatorów i różnych miejsc.
    DSP to +3,3D z +7D po IC264 a IC221 dostaje +3,3M z +S9 IC131.
  • REKLAMA
  • #8 21750869
    sylweksylwina
    Dobrze kojarzysz, Onkyo też miało DSP Texas Instruments, też nie pokazywało wersji DSP przy usterce. Tylko że tam był problem innej natury - chip był w obudowie BGA, i problemem były połączenia wewnątrz układu. Reflow tam pomagał, aczkolwiek permanentnym rozwiązaniem jest wymiana chipu na wolny od wady.

Ale kto wie, może chipy TQFP też mają jakąś wadę wewnętrzna. Choć osobiście się nie spotkałem z masowymi usterkami DSP w tych obudowach.

O tej usterce w tym modelu Yamahy można poczytać na innych forach zagranicznych, np. na eevblog ktoś niby napisał że DSP jest uszkodzony i Yamaha wymienia całą płytę. Ale i tak nie jest to konkluzją, gdyż coś na tym PCB innego mogło być nie tak...
  • #9 21751018
    Stani12
    Poziom 28  
    Z tymi DSP z Onkyo też miałem do czynienia. Uszkodzony prawie parzył dlatego zwróciłem uwagę na temperaturę. Onkyo w swoim czasie miał akcję wymiany DSP na poprawione.
    Dzięki kolego Przemcio za link do filmu. Będę starał się z niego korzystać. Już nawet zacząłem po kolei sprawdzać. Reset CPU, co prawda był dobry bo robił raczej prawidłowo (uruchamiał się, przeprowadzał self-diagnostic i.t.d.) ale sprawdziłem i rzeczywiście jest OK.

Ekran oscyloskopu RIGOL DS1054Z z widocznymi przebiegami dwóch sygnałów cyfrowych
    Sekwencja jest taka:
    -włączony amplituner
    -wyłączenie poprzez wyciągnięcie wtyku AC (sieciowy)
    -podłączenie wtyku AC (żółty +3.3M fioletowy N-RESET)
    -wyłączenie wtyku AC

Dodano po 13 [minuty]:

Zasilania +3.3D, +3.3M, +1.2D są prawidłowe.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy na pinie 24 (OSCOUT) układu DSP, pomimo że nie jest podłączony powinny być widoczne oscylacje?. Pin 25 (OSCVDD) jest podłaczony do +1.2D.

Dodano po 15 [minuty]:

N_DSP_RST też jest wykonywane. Sprawdzane na DSP pin14.
  • #10 21751052
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 248
    Będzie raczej trudno o odpowiedzi na Twoje ostatnie pytania chyba, że Ktoś ma coś podobnego akurat na stole. Może by jednak zrobić ten zasilacz. To trochę roboty ale koszty jeszcze nie za duże. Potem zobaczyć czy się coś zmieniło z tymi oscylacjami na +1,2D. Na filmiku jakieś nieduże piki robiły cyrk.
  • #11 21751091
    Stani12
    Poziom 28  
    Może źle się wyraziłem. Nie mam oscylacji na +1.2D. Nie mam też oscylacji na pinie 24 a pytanie dotyczyło czy oscylacje czyt. "zegar" powinny na nim być. Pin 25 jest podłączony do +1.2D i myślę, że jest to zasilanie wewnętrznego zegara układu. Skoro jest zasilany to może oscylacje (zegar) powinny na tym pinie być chociaż niekoniecznie muszą.

Przykład z filmiku a przynajmniej początek to naprawa zasilania bo był całkowicie martwy.
    Moje napięcia na złączu CB262:

+3.3M - 3.322V
    9T - 9.04V
    +5A - 5.00V
    +7D - 8.59V

Dodano po 12 [minuty]:

Jeszcze jedno co sprawdzałem to niektóre przebiegi na pamięci flash dla DSP.
    Jakiś prawdopodobnie jeden adres jest wystawiany i nie widać pęczków na szynach adresowych żeby DSP odnosił sie do innych adresów. Na szynie danych pojawia się pojedynczy pik i na tym koniec. Czyli tak jakby pamięć wystawiła jakąś jedną daną i na tym koniec. Nie wiadomo czy ta dana jest zła i dlatego DSP przerywa dialog z pamięcią. Może też adresowanie jest nie za bardzo. Do szyny adresowej podłaczona jest też pamięć SDRAM.
    Wylutuję i sczytam pamięć w beeprogu.
  • #12 21751106
    sylweksylwina
    Raczej jak DSP nie startuje to nie będzie miał żadnych zegarów. Poza tym bardzo możliwe że zegary na DSP startują, jak pojawi się jakiś sygnał na wejściu.

Dalej bez podmiany DSP/flash to będzie ciężko dojść do jakis wniosków.
  • #13 21751172
    Stani12
    Poziom 28  
    Sczytałem flash. Jest sprawna. Co do wsadu to wiadomo że nie stwierdzi się czy poprawny ale jest n.p. blok gdzie dane maja jakiś sens więc nie jest ewentualnie całkowicie wywalona.
    Zrzut ekranu edytora hex z plikiem binarnym flash DSP

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

Jakie było moje zaskoczenie, kiedy po wlutowaniu z powrotem flasha amplituner ruszył.:)
    Pojawiły się głośniki na wyświetlaczu i przełączyłem na tuner. Odbierał stacje na kolumnach. W trakcie pisania tego postu zaczął przerywać i dźwięk się pojawia i zanika.
    W czasie kiedy działa jest :
    Ti:NoEr
    TiVer:03.00r1
    TiSum:A41D79DB
    Może to podgrzewanie okolic flasha hotairem ale też kiedy zanikło pomogło też ruszenie płytką digital.

Dodano po 4 [minuty]:

Na pinie 14 DSP w czasie kiedy jest dobrze nie ma Oscylacji (zegara) tylko stan wysoki.
  • #14 21751336
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Śledzę ten temateriał i miałem kiedyś ze układ flash reagował na ciepło zimno na ciepłym był dźwięk ale u Ciebie może puściła przelotka albo ścieżka się uszkodził a wredne uszkodzenie do poszukają
  • #15 21751348
    Stani12
    Poziom 28  
    Grzałem hotairem w czasie pracy i pamięć i DSP nie zauważyłem jakiejś prawidłowości w reakcji. Naciskanie na płytkę to też nie to.
    Jedyna prawidłowość to w czasie kiedy gra tuner i zaniknie dźwięk to wystarczy odstroić i ponownie dostroić do stacji. Dźwięk się wtedy znów pojawia.
    Coś mi się zdaje, że to może być flash i dlatego po podgrzaniu przy wylutowaniu coś mu tam się odmieniło ale nie na stałe.
    Jak się odstroi od stacji to pojawia się pewnie mute i po dostrojeniu mute przestaje działać. Teraz to są dywagacje bo próbuję znaleźć jakieś prawidłowości w zaniku dźwięku. Później będę mierzył.
    Na razie skłaniam się do wymiany pamięci. Wsad mam. Muszę znaleźć zamiennik bo na razie jedyne dostepne widziałem na Ali po 75zł za 10szt. nie ma w ofercie 1 lub 2szt.
    Znajdę coś.

Dodano po 1 [minuty]:

A uszkodzenie to fakt, że Syzyf by pozazdrościł.

Dodano po 29 [minuty]:

Dziwna jeszcze dla mnie rzecz.
    Za każdym razem, kiedy sprawdzam w self-diagnostic sumę kontrolną jest ona inna tak jakby w czasie działania zmieniał się zapis we flashu. A sumę kontrolną uzyskuje się przez dodanie danych co 8 bitów w każdym obszarze programu i wyrażenie wyniku jako 4-cyfrowy zapis szesnastkowy.
    ???????????????
  • #16 21751427
    sylweksylwina
    Pytanie czy na pewno odczyt dump jest prawidłowy - czytasz dane RAW z kości programatorem.

Na twoim miejscu zrobił bym kilka odczytów pod rząd, dodatkowo w różnych temperaturach kości.
    Ogólnie flash nie dość że może mieć fabryczne badblocki, to jeszcze w miarę upływu czasu mogą ulatywać z niego informacje i powoli zaczyna mu przybywać przekłamanych/niestabilnych bitów.

Odczytując kilka razy kość zobaczysz czy są różnice między odczytami.
    Jak nie będzie różnic - kość jest w bardzo dobrej kondycji, można być prawie że pewnym że odczyt jest prawidłowy. Jeżeli będą różnice - można podejrzewać że mamy trochę niestabilnych bitów.

Być może działasz na granicy działania algorytmu ECC użytego w kości lub w firmware DSP I część odczytów się udaje a część nie.

Dodatkowo zmiana temperatury może jak najbardziej powodować zmianę stabilności tych niepewnych danych i np. zwiększać częstotliwość prawidłowych odczytów.

Na dodatek samo nagrzewanie PCB w okolicach DSP może powodować podgrzanie samego DSP I jeżeli ma w sobie jakąś wadę - maskuje to na chwilę problem...
  • #17 21751494
    Stani12
    Poziom 28  
    Zawsze jak i w tym przypadku robię kilka odczytów oraz po zapisie pobieram plik odczytany do bufora i robię veryfikację. W tym przypadku zrobiłem takie trzy odczyty. nie różniły się między sobą.
    Nie robiłem odczytu innego związanego z temperaturą. Pierwszy był po nagrzaniu i schłodzeniu naturalnym przez czas potrzebny do oczyszczenia pinów ze zwarć oraz wymyciu izopropanolem. Mogłem jeszcze odczytać RT809H lub SVOD3 ale nie spodziewałem się, że po wlutowaniu amplituner będzie działać. Teraz na razie nie będę wylutowywał bo nie chciałbym zniszczyć padów. Uważam, że dump z odczytu był poprawny, t.zn. że odczytane zostało to co ma zapisane.
    Pamięć tylko odczytałem a nic nie zapisywałem. Algorytm ECC generuje bity parzystości przy zapisie a przy odczycie naprawia uszkodzone bity i jeśli jest to już na granicy działania ECC to faktycznie może zmieniać sumę kontrolną.
    Przy analizie przyczyn podgrzewałem układ DSP i pamięć (oczywiście z czuciem) hotairem. Nie wpłynęło to na działanie.
    Jeszcze raz przyjrzę się kondensatorom na napięciach zasilających CPU, DSP i napięciach z których są wyrabiane, pomimo, że wielkości zmierzone są prawidłowe. No i zamawiam Flash MX29LV160DBTI-70G (taka jest na schemacie) zamiast F49L160BA-70T (taką mam na płycie).

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam jeszcze bo chociaż już pisałem że będę czytał Beeprogiem to mam oryginalny adapter z podstawką zamykaną w której był układ.
    Beeprog kontroluje poprawność styku w podstawce wszystkich pinów.
    Zresztą fragment dump-a jest na zdjęciu i zapis na nim ma sens.
  • #18 21751566
    sylweksylwina
    Ogólnie to solidne programatory, odczyt w takim razie można uznać że poprawny. Jestem ciekaw czy skończy się na samej pamięci, czy jednak DSP jest wadliwy. Ogólnie takie usterki zwłaszcza jak coś zaczyna działać i przestaje są najgorsze :D

Wracając - samo mutowanie może przełączać tryb pracy DSP, więc jeżeli coś z całym systemem DSP jest nie w porządku to może być taki objaw znikania i pojawiania się dźwięku.

Usterka ciekawa, bo osobiście się nie spotkałem by w Ampli Yamahy z tych lat padały takie DSP. Sam ostatnio sprzedałem sprawny RX-V667, a na codzień korzystam od dobrych kilku lat z RX-V767. W tym drugim tylko przekaźniki pozłacane były do wymiany...
    Kiedyś też był RX-V571 i tam natomiast był problem z HDMI.
  • #19 21751641
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    DSP jest starszy i nie ma go na liście wadliwych, ale miałem pojedyncze przypadki, że w starszych onkyo dsp, który nigdy nie pada miał jednak problem. Ja obstawiam problemy z przelotkami i połączeniami.

Co do radia, to jeśli zanika stereo to w trybie auto głos się mutuje automatycznie. Po przestawieniu na tryb manualny i mono dźwięk będzie zawsze włącznie z typowym szumem.
    Wsadu pamięci nie posiadam.
  • #20 21751693
    Stani12
    Poziom 28  
    Stereo i RDS nie zanika. Sprawdzę dokładnie połączenia linii komunikacyjnych pomiędzy CPU i DSP oraz DSP i Flash.
    Dzięki za odpowiedź.
  • #21 21752022
    Stani12
    Poziom 28  
    Rada dla próbujących korzystać ze schematu.
    Jest wiele błędów na schemacie RX-V367, przynajmniej płyty DIGITAL. Lepiej korzystać ze schematu RX-V371.
    Oto przykład:
    Fragment schematu elektronicznego z oznaczeniami pinów i napięć układu scalonego.
    R2451
    Fragment schematu cyfrowego RX-V367 z błędem w konfiguracji bootowania
    Boot mode:

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Yamaha RX-V367 wykazuje brak dźwięku z wejścia analogowego AV5 pomimo prawidłowych napięć zasilania, aktywacji przekaźników oraz stabilnych temperatur układów scalonych. Urządzenie nie przejawia funkcji PROTECT, a w historii błędów pojawiły się czterokrotnie kody PS2 (DC_L), które po skasowaniu nie powracają. Self-diagnostic poprawnie rozpoznaje model "RX-367 G" i wersję oprogramowania B020, jednak CPU nie komunikuje się z DSP, co potwierdza komunikat TI BUS: BOOT oraz brak odczytu wersji i sumy kontrolnej DSP (Ti VER:_ _ _ _, Ti Sum:_ _ _ _). Na liniach komunikacyjnych z DSP nie występują sygnały poza N_DSP_CS. Problem wskazuje na uszkodzenie lub brak komunikacji między CPU a DSP, co jest przyczyną braku dźwięku i niemożności prawidłowego działania amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA