logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funbox 7 Orange – zmiana hasła Wi-Fi ze znakami specjalnymi, brak dostępu 192.168.1.1

qwert1 14 Lis 2025 23:07 3015 4
REKLAMA
  • #1 21751674
    qwert1
    Poziom 10  
    Funbox 7.

Cześć, dostałem do neta Funbox 7 z firmware od Orange, chciałbym zmienić hasło do sieci Wi-Fi, a stare mam ze znakami specjalnymi, to znaczy !@*& i itp. Jak to zrobić, bo w Orange nie pomogli mi. Czy zmiana na Funbox 10 da radę (może ktoś sprawdzić, czy przyjmie hasło ze znakami specjalnymi)? Jakaś aktualizacja oprogramowania. Wiem, że producentem jest https://www.arcadyan.com/en-us/, ale cokolwiek ciężko poszukać. Router nie chce się łączyć po kablu 192.168.1.1 przez firmware Orange,
  • REKLAMA
  • #2 21751684
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    qwert1 napisał:
    Ruter nie chce się łączyć po kablu 192.168.1.1

A komputer jaki ma adres i maskę?
  • REKLAMA
  • #3 21751688
    qwert1
    Poziom 10  
    Cześć, admin, usuń poprzedni post. Nie chodzi tu o adresy komputera, bo bez netu nie zrobisz nic (chyba, że się mylę). Po kablu ruter chce dostępu do Internetu aby połączyć się 192.168.1.1. Czyżby Orange zbierało hasła użytkowników? Tak samo jest logowanie do rutera - zmieniasz hasło, które jest przechowywane chyba w sieci, bo bez netu nic nie idzie zrobić? Ktoś by mógł pomóc w temacie, bo nie chciałbym całej sieci domowej jeszcze raz konfigurować. Zależy mi na haśle ze znakami specjalnymi - jak to zrobić? Na infolinii straciłem 2 h życia.
  • REKLAMA
  • #4 21752069
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    qwert1 napisał:
    Czyżby Orange zbierało hasła użytkowników
    To się zaloguj na swoje konto Orange.

To hasło i tak jest spalone. Nie mam Funboxa 7, ale w 3 mam znaki specjalne i hasło wali po oczach na przywitanie i jest też trzymane na koncie Orange. Więc gdy ktoś ci się włamie do routera, to już to hasło ma i wędruje do słownika. Jednak bardzo małe szanse, by włamywacz np. z Rosji czy Chin był pod twoim domem, ale nieuczciwy sąsiad może skorzystać ze słownika.

Tu zaś masz jak trudno jest złamać hasła: https://www.hivesystems.com/blog/are-your-passwords-in-the-green
    Znaki specjalne są zbędne. Np. Microsoft stosuje hasła aplikacji mające 18 liter, same małe, do złamania tego potrzeba 500 tys lat przy starym szyfrowaniu (hashowaniu), przy nowym masz "8tn years", ale radzę zakładać stare. Jednak nawet najtrudniejsze hasło padnie w milionową część sekundy, gdy jest w słowniku.
  • #5 21752228
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    qwert1 napisał:
    Zależy mi na haśle ze znakami specjalnymi

Czy chodzi o to, że wszystkich znaków ASCII jest 255, co utrudniłoby złamanie hasła?
REKLAMA