Dzień dobry, przeszukałem forum w sprawie podobnych wątków, ale chyba nie potrafię w takie rzeczy i nic nie znalazłem. Temat tyczy się rozbieżności pomiędzy internetem udostępnionym przez hotspot a routerem MF258 kat. 15. Telefon i antena są położone w tym samym miejscu. Czy to wina routera, czy ja coś źle robię? Lokalizacja: 53,93236° N, 18,31728° E Nie wiem, czy to się przyda, ale wrzucę: A tutaj wyniki, dane komórkowe: Router: Dzięki z góry za odpowiedź. Mam 14 dni, żeby zwrócić ten router, dlatego chcę wiedzieć, czy to moja wina, czy tego routera. Pozdrawiam
Od Play. Tonący brzytwy się złapał. Wedle Pani z salonu miał być super hiper najlepszy. Człowiek wie, że za wciskanie kitu mają płacone, ale i tak na coś liczył, i tak oto znalazłem się na tym forum.
Niestety ale nie zrobiłeś niczego prawidłowo, począwszy od wyboru operatora a skończywszy na wyborze oferty i sprzetu.
Po pierwsze to PLAY akurat nie jest w Zblewie optymalnym operatorem, po drugie oferta z tym zestawem w Play jest na uzyczenie i jest w absurdalnej cenie, chodzi zapewne o NET BOX bez limitu danych za 120 zł, czyli co m-c płacisz za uzyczenie 30 zł przez dwa lata, razem 720 zł a zestaw do zwrotu, dla mnie wart jest na własność maksimum z 500 zł ale w Zblewie jest nieprzydatny . Pokazuja to testy, korzystasz z 3 sektora na BTS-ie Play Pińczyńska 15 , to ten na azymut 240 czyli na pobliskie osiedle, ty jesteś na azymut 210, agregacja LTE2600+2100+1800 , parametry sygnału na nich i SINR dostateczny a sektor na 3 pasmach pojemnościowych LTE zapchany na amen przez nadmiar klientów.
Stacja bazowa z LTE2600+2100+1800+800 i pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 ale ma też prawdziwe, szybkie 5G3500 N78 i to z nim łaczy się telefon w agregacji z pasmami LTE, brak screena z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US ale widać że parametry sygnału na telefonie nie powalają bo speedtest jak na N78 słaby.
Test w domu i na zewnątrz na telefonie 5G Android z kartą Play i pokazujesz screeny.
Pani w salonie to zwykla i... tak jak kazdy konsultant u kazdego operatora, zero wiedzy o własnej sieci Play i sprzęcie.
W Play jak już to bierze się abonament no limit za 90zł/m-c i do niego Router NETBOX 5G CPE MAX 6 (H362-383) + HUAWEI WIFI AX3 NEW za 37,42 zł/m-c w ratach czyli łącznie za 899zł na własność, wart jest z 500 zł więcej.
Innego wyboru nie przewiduję, MAX6 to topowy sprzęt.
To tyle jesli chodzi o Play, tam tylko 5G N78 i sprzęt do niego jest w stanie zapewnić szybki internet.
Oddaj ten zestaw i podziękuj tej Pani oraz oczywiście Play.
W Zblewie numerem 1 są Orange i T-mobile majacy 2 stacje bazowe z 5G3600 N78 +5/4 pasma LTE. Oferty ze sprzetem .
Sam korzystam tylko zpre-paid a sprzęt mam własny bo nie zamierzam placić duzej kasy za abonament skora mam internet za 10-20 zł na m-c praktycznie bez limitu danych.
Generalnie, jeżeli faktycznie ma być dużo lepiej, to żaden problem — nie iść w cholerę od tego Play i przejść na Play. Kasa zbytnio nie gra roli, po prostu chcę mieć w końcu normalny internet z routera. Dom: Poza domem: Tutaj trochę dane się rozmyły — to, co na dole, było przez chwilę i zniknęło.