logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik drabinkowy w łazience – jak odpowietrzyć i obsługiwać dolne zawory?

pedros75 16 Lis 2025 11:56 369 4
REKLAMA
  • #1 21752929
    pedros75
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witajcie
    "Odziedziczyłem' taki oto grzejnik drabinkowy w łazience. Kompletnie go nie ogarniam. Jak na zdjęciu na dole znajdują się dwa kurki ,. Oba lekko się ruszają. Prawy po odkręceniu rusza z całym zaworem i przepuszcza wodę, lewy ( najprawdopodobniej do puszczenia wody. Mam pytanie czy to normalne ,że kurki się ruszają i jednocześnie dołączam zdjęcie "chyba" odpowietrzenia ale ie mam pojęcia jak to odpowietrzyć. gdyby ktoś z Was mógł poradzić krok po kroku. Głupia sprawa, ale konstrukcja mi kompletnie obca.
    Dolna część czarnego grzejnika drabinkowego z dwoma złotymi zaworami
    Zbliżenie odpowietrznika na czarnym grzejniku drabinkowym przy marmurowej ścianie
    Zawór grzejnika z mosiężnym kurkiem na tle marmurowej ściany
    Zbliżenie na złoty zawór z czarną rurą przy ścianie wyłożonej marmurowymi płytkami.
  • REKLAMA
  • #2 21752944
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Ten zaworek na drugim zdjęciu służy do odpowietrzenia.
    Odkręcasz jak syczy znaczy zapowietrzony i trzymasz tak aż zacznie lecieć woda wtedy zakręcasz i na sezon jest spokój, chyba że ktoś w pionie spuści wodę, w tedy po awarii znowu odpowietrzasz.
    Podczas odpowietrzania oba zawory na dole odkręcone.
    Zakręcasz jeden z nich gdy nie chcesz mieć ciepła.
  • REKLAMA
  • #3 21752951
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1192
    Oba zawory otwarte a odpowietrznik na górze grzejnika i odkręcasz zaworek na nim aż poleci woda.
  • REKLAMA
  • #4 21763751
    pedros75
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Grzejnik jest odpowietrzony. Na zaworze u góry poszła woda. Zero reakcji bardziej mnie niepokoi ,że kurki do odkręcania są luźne ( ruszają się ) choć jeśli się przyjrzeć to zakręcają i odkręcają. Do tego jesli prawy kurek bardziej ruszyć to odkręca całość i leci wtedy woda.
  • #5 21763795
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1192
    Nie drożny powrót z grzejnika.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak to zawory grzybkowe nie kulowe może grzybek blokuje przepływ wody.
REKLAMA