logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SOMFY roleta zewnętrzna – brak reakcji na przycisk po błędnym podłączeniu Zigbee

krzysztofadamczech 16 Lis 2025 13:41 258 3
  • #1 21753062
    krzysztofadamczech
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Mam taki problem, który de facto sam sobie stworzyłem ;) Otóż mam roletę zewnętrzną na oknie sterowaną elektrycznie. Można ją opuszczać za pomocą przycisku typu dry contact (beznapięciowy), gdzie mam 3 przewody: COM i 2 sygnałowe do podnoszenia i opuszczania. Drugim sposobem jest sterowanie pilotem RF. Co zepsułem - a no to, że podłączałem do puszki rolety przekaźnik Zigbee (wiem jak to zrobić, podłączyłem już ich kilka na innych roletach), ale pochrzaniłem kable i prawdopodobnie (nie jestem pewien, ale tak podejrzewam) kabel napięciowy pomyliłem z jednym z sygnałowych i tenże sygnałowy podłączyłem pod fazę. I jaki mam efekt - roleta opuszcza się z pilota - tzn. silnik nie jest spalony, natomiast zupełnie nie działa mi sterowanie roletą z przycisku. W związku z tym pytanie - czy taka awaria w ogóle jest możliwa? A może coś teraz źle sprawdzam? 2 - czy da się to naprawić? a jeśli tak to jak? Skoro działa sterowanie z pilota, to może jest tam w silniku do wymiany jakaś jedynie jedna część? Producent napędu to SOMFY, nie znam jeszcze modelu konkretnego, bo muszę zdjąć silnik z kasety. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
    AI: Czy możesz podać dokładny model napędu/silnika rolety SOMFY, który masz zamontowany? To bardzo ułatwi ocenę, czy i jak można naprawić uszkodzenie.
    to jest model somfy ale nie znam jeszcze kodu modelowego. Niemniej jest to na pewno model z obsługą RF i taki, gdzie napięcie dochodzi do silnika, a sterowanie jest przewodem sygnałowym
    AI: Czy możesz opisać (albo wrzucić schemat/zdjęcie), jak obecnie masz podłączone przewody w puszce rolety po tej awarii? Chodzi o to, jak są podłączone com, sygnałowe i ewentualnie Zigbee.
    Do puszki wchodzą 2 przewody - 1. napięcie i faza z rozdzielni; 2. przewód pięciożyłowy od puszki do rolety. W tym pięciożyłowym dwa pierwsze są połączone kostką z napięciem i fazą z przewodu 1 i tym samym do rolety dochodzi prąd. A 3 pozostałe idą do rolety jako przewody sterujące
  • #2 21753145
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3602
    Zapomniałes chyba o przewodzie puszka - ścienne przyciski sterujące.
    A konkretnie co do awarii - między silnikiem rolety a swiatem zewnętrznym jest po drodze moduł sterujący - obsługujący sterowanie z pilota jak i z przycisków ściennych. I pewnie upaliłeś wejście któregoś przycisku. Czyli jak juz rozbierzesz roletę - szukaj drugiego identycznego nowego modułu.
  • #3 21753607
    krzysztofadamczech
    Poziom 3  
    >>21753145
    Tak, oczywiście, są też przewody puszka-klawisz ;-) ale co do modułu — jest szansa na znalezienie takiego? Bo to chyba raczej całe silniki się wymienia...
  • #4 21753994
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3602
    Zdemontuj i sprawdź, bywają konstrukcje faktycznie nierozbieralne (a nawet jak się uda, brak cześci zamiennych), bywają serwisowalne - moduł sterujący jest wymienny i do znalezienia. Może się też udać - jeśli da się wymontować sterownik a jest kompletnie niedostępny jako częśc zamienna - wyprowadzić przewody z silnika i użyć akcesoryjnego sterownika.

Możesz też zapytać o koszt naprawy w serwisie Somfy - być może cudem będzie mniejszy niz zakup nowego napędu.
REKLAMA