Dzień dobry. Mam taki problem, który de facto sam sobie stworzyłem
Otóż mam roletę zewnętrzną na oknie sterowaną elektrycznie. Można ją opuszczać za pomocą przycisku typu dry contact (beznapięciowy), gdzie mam 3 przewody: COM i 2 sygnałowe do podnoszenia i opuszczania. Drugim sposobem jest sterowanie pilotem RF. Co zepsułem - a no to, że podłączałem do puszki rolety przekaźnik Zigbee (wiem jak to zrobić, podłączyłem już ich kilka na innych roletach), ale pochrzaniłem kable i prawdopodobnie (nie jestem pewien, ale tak podejrzewam) kabel napięciowy pomyliłem z jednym z sygnałowych i tenże sygnałowy podłączyłem pod fazę. I jaki mam efekt - roleta opuszcza się z pilota - tzn. silnik nie jest spalony, natomiast zupełnie nie działa mi sterowanie roletą z przycisku. W związku z tym pytanie - czy taka awaria w ogóle jest możliwa? A może coś teraz źle sprawdzam? 2 - czy da się to naprawić? a jeśli tak to jak? Skoro działa sterowanie z pilota, to może jest tam w silniku do wymiany jakaś jedynie jedna część? Producent napędu to SOMFY, nie znam jeszcze modelu konkretnego, bo muszę zdjąć silnik z kasety. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
AI: Czy możesz podać dokładny model napędu/silnika rolety SOMFY, który masz zamontowany? To bardzo ułatwi ocenę, czy i jak można naprawić uszkodzenie.
to jest model somfy ale nie znam jeszcze kodu modelowego. Niemniej jest to na pewno model z obsługą RF i taki, gdzie napięcie dochodzi do silnika, a sterowanie jest przewodem sygnałowym
AI: Czy możesz opisać (albo wrzucić schemat/zdjęcie), jak obecnie masz podłączone przewody w puszce rolety po tej awarii? Chodzi o to, jak są podłączone com, sygnałowe i ewentualnie Zigbee.
Do puszki wchodzą 2 przewody - 1. napięcie i faza z rozdzielni; 2. przewód pięciożyłowy od puszki do rolety. W tym pięciożyłowym dwa pierwsze są połączone kostką z napięciem i fazą z przewodu 1 i tym samym do rolety dochodzi prąd. A 3 pozostałe idą do rolety jako przewody sterujące
AI: Czy możesz podać dokładny model napędu/silnika rolety SOMFY, który masz zamontowany? To bardzo ułatwi ocenę, czy i jak można naprawić uszkodzenie.
to jest model somfy ale nie znam jeszcze kodu modelowego. Niemniej jest to na pewno model z obsługą RF i taki, gdzie napięcie dochodzi do silnika, a sterowanie jest przewodem sygnałowym
AI: Czy możesz opisać (albo wrzucić schemat/zdjęcie), jak obecnie masz podłączone przewody w puszce rolety po tej awarii? Chodzi o to, jak są podłączone com, sygnałowe i ewentualnie Zigbee.
Do puszki wchodzą 2 przewody - 1. napięcie i faza z rozdzielni; 2. przewód pięciożyłowy od puszki do rolety. W tym pięciożyłowym dwa pierwsze są połączone kostką z napięciem i fazą z przewodu 1 i tym samym do rolety dochodzi prąd. A 3 pozostałe idą do rolety jako przewody sterujące