logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rzutnik diaskop Ania/Anna – jak ustawić ostrość, rozmycie na bokach kadru

klausg 17 Lis 2025 21:36 699 24
REKLAMA
  • #1 21754633
    klausg
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Cześć.
    Znalazłem na strychu stary rzutnik (diaskop) Ania / Anna.
    Wygląda wszystko OK (są dwie, wyglądające na oryginalne, soczewki, żarówka 6 V, 21 W). Lusterko czyste.
    Urządzenie działa, jednak mam problem z ustawieniem ostrości. Jak bym nie kręcił, obraz na bokach kadru jest rozmyty. Może ktoś ma dobre rady, co mógłbym zrobić? Jak to wyregulować?

Slajd z rzutnika pokazujący kolorowy napis „Mały Książę cz. 1”
    Rozmazany obraz z projektora Ania; widoczne koncentryczne kręgi światła.
    Rozmyty obraz z projektora diaskopowego z ciemnymi brzegami i jasnym środkiem
    Slajd z diaskopu przedstawiający węża połykającego czerwone zwierzę oraz podpis tekstowy.
    Slajd z rzutnika przedstawiający węża połykającego czerwone zwierzę i tekst na dole.
  • REKLAMA
  • #2 21754637
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Może oprócz kręcenia jest regulacja odległości żarówki od soczewki czy lustra od żarówki?
  • #3 21754648
    klausg
    Poziom 12  
    >>21754637
    Jest regulacja góra/dół, IMHO: teraz mam maksymalnie na dole, a patrząc na ekran wypadałoby jeszcze trochę niżej zjechać, żeby mieć całe pole ekranu oświetlone. Czy jest regulacja przód-tył? Nie wiem, nie znalazłem takiej opcji.
  • REKLAMA
  • #5 21754658
    klausg
    Poziom 12  
    >>21754656 Popatrzę. To jest możliwe, że mam nieoryginalną żarówkę. Parametry pasują, może była różnica w wykonaniu? Dzięki!
  • REKLAMA
  • #6 21754666
    elktrod
    Poziom 41  
    Na tym filmie widać dwie śrubki, ale to może być zasilanie żarówki - spróbuj pooglądać, może jest gdzieś jeszcze regulacja wewnętrzna... https://www.youtube.com/watch?v=o6MzU2JPJTY
    Około 5 minuta 12 sekunda filmu.... A tu budowa: https://www.youtube.com/watch?v=eDhsgoUn-ik
    Ostrość najlepsza podobno jest na 1-3 m od ekranu a Ty jaką miałeś?
    Życzę powodzenia....
  • #7 21754683
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @klausg Oryginalna żarówka miała załamane włókno w kształcie litery V, by światło było jak najbardziej punktowe, samochodowa, czyli nieoryginalna, ma długie jak -- , to raz a takie zniekształcenia jak u Ciebie reguluje się ustawieniem kondensora czyli soczewki pomiędzy żarówką a filmem. Zwierciadłem za żarówką w drugiej kolejności
  • #9 21754703
    klausg
    Poziom 12  
    >>21754683
    Moja jest taka:

Żarówka samochodowa BA15 w dłoni, widoczna dokładnie żarówka i gwint

Możesz podać więcej szczegółów, jak to próbować wyregulować?
    Podczas różnych kombinacji, które ćwiczyłem, lepszą ostrość udało mi się uzyskać, demontując jedną z soczewek (była tylko jedna soczewka — obiektyw).

Dodano po 2 minutach:

>>21754701
    Tak jak na filmie wklejonym powyżej? Masz jakieś swoje pro-tipy do podmiany?>>21754701
  • #10 21754712
    elktrod
    Poziom 41  
    Pierwsze, to trzeba wiedzieć jaką masz wersję ANI, bo podobno były co najmniej dwie wersje, czyli zapodaj jakieś zdjęcia bo bez tego nie sposób ustalić czy Ci brakuje soczewek czy też masz je nieoryginalne i co ew. nie gra bo nie wiadomo z jaką wersją porównywać to co masz? Skoro ktoś pisze, że z LED punktowymi lepiej to także należałoby to poprawić...
  • Pomocny post
    #11 21754718
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Żadnych problemów z ostrością, ostatni raz miałem w rękach z 10 lat temu.
    Zrobiłem córce, bo znalazła cały karton bajek.
    A żarówki już dawno nie było.
    Trafo zastąpione zasilaczem stałoprądowym i led typu 5W "star" z radiatorem.np. https://www.mouser.pl/ProductDetail/New-Energ...C48-3570-01?qs=3HJ2avRr9PK%2Fc1Gfp6dHHQ%3D%3D
  • #13 21754805
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 521
    A regulowałeś żarówkę jak mówią na filmiku 7:10?
  • #15 21754879
    klausg
    Poziom 12  
    elktrod napisał:
    Pierwsze, to trzeba wiedzieć jaką masz wersję ANI, bo podobno były co najmniej dwie wersje, czyli zapodaj jakieś zdjęcia bo bez tego nie sposób ustalić czy Ci brakuje soczewek czy też masz je nieoryginalne i co ew. nie gra bo nie wiadomo z jaką wersją porównywać to co masz? Skoro ktoś pisze, że z LED punktowymi lepiej to także należałoby to poprawić...

Moja wersja poniżej.
    Rzutnik do slajdów Ania z czarno-pomarańczową obudową na parapecieDolna część projektora ŁZK Prexer B9 S1 z widocznymi oznaczeniami technicznymi.Wnętrze rzutnika z żarówką, soczewkami i elementami optycznymi

Dodano po 41 sekundach:

Dzięki wszystkim za porady. Spróbuję z LED-em zamiast żarówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 21754893
    jarewa
    Poziom 35  
    Ustaw ta żarówkę bo widać ewidentnie ze nie jest prawidłowo osadzona, drugie i trzecie pokazują ze narożniki nie doswietlone
  • Pomocny post
    #17 21754895
    elktrod
    Poziom 41  
    klausg napisał:
    Spróbuję z LEDem zamiast żarówki.
    Jednocześnie pomyśl o zrobieniu możliwości regulacji odległości LED od soczewki, gdy takiej nie ma, bo z w/w zdjęć tego nie widać.... Popatrz też na odległości żarówki od soczewek oraz na śrubki w jednym są po lewej a w drugim po prawej od żarówki, pewnie to zależy od modelu i od typu (ilości dioptrii) soczewek oraz obiektywu, sam musisz doświadczalnie dojść do tego jak ustawić.... U Ciebie zapewne pomoże zbliżenie źródła światła do soczewki..
    Wnętrze projektora z żarówką, soczewkami i oznaczeniami strzałkami
    Lustro wklęsłe (zwierciadło) na lewo od żarówki było i wyjąłeś czy nie ma go? Może komuś paliło filmy i go wyciepał? Przy LED nie będziesz go potrzebował... Pozdrawiam
  • #18 21754922
    klausg
    Poziom 12  
    elktrod napisał:
    klausg napisał:
    Śrubki w jednym są po lewej, a w drugim po prawej od żarówki, pewnie to zależy od modelu i od typu (ilości dioptrii) soczewek oraz obiektywu, sam musisz doświadczalnie dojść do tego, jak ustawić....
    Lustro było i wyjąłeś, czy nie było?

Śrubki są do zamocowania przewodów zasilających. Regulacja żarówki jest tylko góra–dół. Lustro wyjąłem do zdjęcia — rzutnik jest kompletny.
    Zdaje sobie sprawę, że coś jest nie halo; szukam raczej porady, jak to ustawić. To, że muszę "sam wykombinować", to już wiem, tylko że od dłuższego czasu próbuję i ciągle mam wrażenie, że obraz jest daleki od tego, czego bym oczekiwał.

Z postów powyżej wynika, że prawdopodobnie mam złą żarówkę; może to jest przyczyną.

Druga sprawa — nie wiem, czy to się łączy ze sobą — oprócz nierówno oświetlonego kadru mam problem z samą ostrością. Zastanawiam się, czy sama żarówka (źródło światła) ma wpływ na ostrość obrazu na ekranie?
  • Pomocny post
    #19 21754928
    elktrod
    Poziom 41  
    O śrubkach już pisałem, w poście #6, że są od zasilania ale ich położenie wskazuje ewidentnie także na różne odległości żarówki od soczewki i nie ma co już się rozwodzić nad nimi, trzeba działać tak jak wyżej pisałem już kilka razy czyli zmienić odległość żarówki od soczewki... Może ktoś kiedyś wyjął całą oprawkę wraz z żarówką i włożył w pozycji przekręconej o 180 stopni? Właśnie różne położenie tych śrubek w dwóch podobnych rzutnikach może świadczyć o tym, co przedstawiłem w poprzednim poście czyż nie? Rozważ tez taką możliwość... Gdy pozbędziemy się paskudnej obwódki ze zdjęcia nr 2 z Twojego pierwszego postu to może wrócić i ostrość o jaką Ci chodzi, tym się zajmiemy potem... Wykonaj cokolwiek z w/w porad na przykład pociągnij żarówkę wraz z podstawką do góry, przekręć o 180 stopni i włóż z powrotem i pisz czym to skutkuje... Pozdrawiam
  • #20 21755578
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Z tego co pamiętam, oryginalna żarówka 6V 20W miała krótkie włókno, także światło było bardzo punktowe .
  • #21 21755613
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Odczepcie się od żarówki.
    O ostrym obrazie decyduje obiektyw i umieszczenie filmu.
    Film ma tendencję do zginania się jak rynna.
    Sprawdź mocowanie obiektywu i prowadzenie filmu.
    Zły oświetlacz spowoduje tylko nierówną jasność.
  • #22 21755651
    klausg
    Poziom 12  
    elktrod napisał:
    Popatrz też na odległości żarówki od soczewek oraz na śrubki w jednym są po lewej a w drugim po prawej od żarówki, pewnie to zależy od modelu i od typu (ilości dioptrii) soczewek oraz obiektywu, sam musisz doświadczalnie dojść do tego jak ustawić.... U Ciebie zapewne pomoże zbliżenie źródła światła do soczewki..

Bingo!!!
    To jest clue problemu i rozwiązanie. Po wszystkich Waszych radach dzisiaj rozebrałem jeszcze raz rzutnik i zacząłem ponownie grzebać. Nie wiem dlaczego, ale ten mój egzemplarz był poskładany... odwrotnie. Śrubki na żarówce mają być PO LEWEJ STRONIE - tak ma być, jak widać na podlinkowanych filmikach. U mnie taka konfiguracja powoduje nienaturalne wywinięcie kabli, bo i sam trafo jest u mnie w "złym" miejscu. Tak czy inaczej, obrócenie całego gniazda żarówki powoduje jej zbliżenie do soczewek i znacznie lepszy obraz - ostrość jakieś 90-95%. Reszta to dopozycjonowanie elementów.
    Dodatkowo "pobawiłem się" latarką LED zamiast oryginalnej żarówki i udało mi się uzyskać jeszcze lepszy obraz, więc i tak będę finalnie chciał przerobić całość na LED.
    Testy z latarką wykazały też, że cały układ:
    1) jest jednak dosyć czuły na "zestrojenie".
    2) źródło światła powinno być możliwie blisko soczewek (lepiej wtedy wypełnia kadr i jest lepsza ostrość).

Dodatkowo moje własne obserwacje:
    3) To, czy żarówka jest oryginalna czy nie, chyba nie ma dużego znaczenia. Większe znaczenie ma właściwy montaż elementów.

Zbliżenie na żarówkę w projektorze z podłączonymi kablami i soczewkami po prawej

Dodano po 3 minutach:

klausg napisał:
    elktrod napisał:
    Druga sprawa — nie wiem, czy to się łączy ze sobą — oprócz nierówno oświetlonego kadru mam problem z samą ostrością. Zastanawiam się, czy sama żarówka (źródło światła) ma wpływ na ostrość obrazu na ekranie?

Odpowiem sam sobie - po testach z latarką LED potwierdzam, słaba ostrość i nierówne oświetlenie kadru łączą się ze sobą. Cały układ jest dosyć czuły na poprawny montaż i zestrojenie. Żarówka powinna być możliwie blisko soczewek. Wtedy obraz jest najlepszy.
  • #23 21755697
    jarewa
    Poziom 35  
    Kable i tak źle puściłeś mają od spodu iść, dlatego się męczyłeś bo przykrótkie
  • #24 21755700
    klausg
    Poziom 12  
    Spoko, dzięki. To, co na fotce, to wersja "robocza". Docelowo spróbuję LED-a. Ważne, że znalazłem, w czym tkwi problem :D
  • #25 21755735
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdybym nie miał onegdaj powiększalnika do robienia zdjęć z negatywów to bym nie pisał wcale o tym już od #2 postu:
    elktrod napisał:
    regulacja odległości żarówki od soczewki
    Pozdrawiam i do przodu...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ustawienia ostrości w starym rzutniku diaskopowym Ania/Anna, który posiada oryginalne soczewki i żarówkę 6V 21W. Użytkownik zauważył, że mimo poprawnego działania urządzenia, obraz na bokach kadru pozostaje rozmyty. Wskazano, że rozmycie na krawędziach może wynikać z ograniczeń optycznych soczewek lub niewłaściwego ustawienia elementów optycznych. Zalecane jest dokładne wyregulowanie odległości soczewek względem źródła światła i powierzchni projekcji, a także sprawdzenie, czy soczewki nie są uszkodzone lub zabrudzone. Wskazano również, że w starszych rzutnikach diaskopowych często występuje aberracja sferyczna i astygmatyzm, które powodują rozmycie na obrzeżach obrazu. Można rozważyć delikatne przesunięcie lub wymianę soczewek na lepsze jakościowo, jeśli to możliwe. Czyszczenie lusterka i soczewek oraz sprawdzenie stabilności mechanizmu regulacji ostrości również są istotne dla poprawy jakości obrazu.
REKLAMA