elktrod napisał: Popatrz też na odległości żarówki od soczewek oraz na śrubki w jednym są po lewej a w drugim po prawej od żarówki, pewnie to zależy od modelu i od typu (ilości dioptrii) soczewek oraz obiektywu, sam musisz doświadczalnie dojść do tego jak ustawić.... U Ciebie zapewne pomoże zbliżenie źródła światła do soczewki..
Bingo!!!
To jest clue problemu i rozwiązanie. Po wszystkich Waszych radach dzisiaj rozebrałem jeszcze raz rzutnik i zacząłem ponownie grzebać. Nie wiem dlaczego, ale ten mój egzemplarz był poskładany... odwrotnie. Śrubki na żarówce mają być PO LEWEJ STRONIE - tak ma być, jak widać na podlinkowanych filmikach. U mnie taka konfiguracja powoduje nienaturalne wywinięcie kabli, bo i sam trafo jest u mnie w "złym" miejscu. Tak czy inaczej, obrócenie całego gniazda żarówki powoduje jej zbliżenie do soczewek i znacznie lepszy obraz - ostrość jakieś 90-95%. Reszta to dopozycjonowanie elementów.
Dodatkowo "pobawiłem się" latarką LED zamiast oryginalnej żarówki i udało mi się uzyskać jeszcze lepszy obraz, więc i tak będę finalnie chciał przerobić całość na LED.
Testy z latarką wykazały też, że cały układ:
1) jest jednak dosyć czuły na "zestrojenie".
2) źródło światła powinno być możliwie blisko soczewek (lepiej wtedy wypełnia kadr i jest lepsza ostrość).
Dodatkowo moje własne obserwacje:
3) To, czy żarówka jest oryginalna czy nie, chyba nie ma dużego znaczenia. Większe znaczenie ma właściwy montaż elementów.
Dodano po 3 minutach: klausg napisał: elktrod napisał: Druga sprawa — nie wiem, czy to się łączy ze sobą — oprócz nierówno oświetlonego kadru mam problem z samą ostrością. Zastanawiam się, czy sama żarówka (źródło światła) ma wpływ na ostrość obrazu na ekranie?
Odpowiem sam sobie - po testach z latarką LED potwierdzam, słaba ostrość i nierówne oświetlenie kadru łączą się ze sobą. Cały układ jest dosyć czuły na poprawny montaż i zestrojenie. Żarówka powinna być możliwie blisko soczewek. Wtedy obraz jest najlepszy.