logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Allen & Heath ZED-24 – spadki napięcia phantom, jak zrobić zewnętrzne zasilanie 48V?

SzubomirSCJ 21 Lis 2025 12:05 300 15
REKLAMA
  • #1 21757929
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    Witam drogich forumowiczów!
    Mam problem z mikserem Allen&Heath ZED 24 – gdzieś mi zanika zasilanie phantom. W sprawnym mikserze zasilacz powinien podawać napięcie stałe 48 V do każdego z gniazd wejściowych XLR. Jak sprawdzałem napięcie w sekcji zasilającej, transformator tworzy to zasilanie i z tej płytki rzeczywiście wychodzi 48 V. Natomiast jak już włoży się miernik do właściwych pinów w gnieździe XLR (przy włączonym phantomie), to pokazuje zasilanie ~35 V. Na takim napięciu da się jeszcze podpiąć jeden mikrofon rduchowski 48 V i działa całkiem dobrze. Natomiast jak się podepnie kolejne mikrofony, to napięcie w pozostałych gniazdach spada poniżej 20 V, a takie napięcie nie wystarcza do zasilenia mikrofonów.

Na tyle, ile rozumiem elektronikę, wydaje mi się, że napięcie w każdym gnieździe powinno być takie samo, dzięki połączeniu równoległemu. Spadki napięcia przy podłączeniu kolejnych mikrofonów sugerują, jakoby to zasilanie było podłączone szeregowo.

Dlatego mam pytanie: czy jest możliwość zrobienia "własnego" phantoma? Czy zamiast korzystać z wbudowanego phantoma, który jest wadliwy, nie można byłoby zrobić zewnętrznego zasilania do każdego z mikrofonów? W takim przypadku można byłoby zrobić "przejściówkę", która dostarczałaby zasilanie do wykorzystywanych kanałów?

Za wszelką pomoc w temacie i sugestie z góry dziękuję!
    AI: Czy spadki napięcia phantom występują na wszystkich kanałach XLR, czy tylko na niektórych?
    Na wszystkich.
    AI: Czy mikser był wcześniej naprawiany, modyfikowany albo czy problem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo?
    Był naprawiany, są ślady, że ktoś przelutowywał scalak na płytce, na której jest włącznik phantoma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21757949
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7818
    W załączniku schemat serwisowy;
    Załączniki:
    • allen_heath_zed_series_psu_sch.pdf (133.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 21758050
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Artur podesłał Ci schemat, zmierz jakie masz napięcie na wyjściu zasilacza. Powinno być 48V. Jak nie ma to trzeba zasilacz doprowadzić do prządku, jest stosunkowo prosty. Tam masz stabilizator TL783, i do sprawdzenia dioda D8, 3 rezystory R14,R15,R16, które wyznaczają napięcie wyjściowe.
    Prądy są tam małe rzędu kilki mA na wyjście.
    Jeżeli mierzysz napięcie na danym kanale z włączonym mikrofonie, to spadek napięcia zawsze będzie, i to spory. To normalne ze względu na rezystory ograniczające (6,8kΩ). I na każdym kanale będzie inny, w zależności co jest podpięte.
    Dodatkowo w większości wypadków niższe napięcie nie jest jakieś krytyczne, i mikrofony, czy diboxy pracują poprawnie.

Zrobienie własnego phantoma to żaden problem, bez modyfikacji miksera możesz użyć gotowych urządzeń jak ART Phantom 2 pro, lub wpisz w google frazę "phantom 48V schematic" wyskoczy Ci dużo różnych pomysłów na taki zasilacz.
    Samo wprowadzenie napięcia do toru audio to dwa 1% rezystory 6k8 i dwa kondensatory separujące. A zasilić możesz nawet z 4 uniwersalnych baterii 12V. I już masz zasilacz. Phantom.
  • REKLAMA
  • #4 21758216
    ArturAVS
    Moderator
    W tych, które naprawiałem, problemem były kondensatory elektrolityczne (utrata pojemności).
  • #5 21758647
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    >>21758216
    Z tego, co pomierzyłem, to wychodzi coś takiego:
    Na wyjściu z płytki zasilacza pokazuje napięcie 42 V, godzinę temu było 35 V.
    Dioda D8 na multimetrze pokazuje wartość 500.
    R14 6,49 kΩ 17,8 V
    R15 6,49 kΩ 17,8 V
    R16 6,5 kΩ 0 V spadku napięcia
    Do pomiaru prądu mam rozlutować jedną stronę rezystora i w tę przerwę dać amperomierz? Czy wystarczy policzyć przez spadek napięcia?
    Jak multimetrem sprawdzić TL783?
    Czy skoro na R16 nie pokazuje napięcia, to oznacza, że trzeba po prostu ten rezystor przelutować?
  • #6 21758660
    ArturAVS
    Moderator
    Zdemontuj wszystkie kondensatory, które na schemacie mają dopisek LESR. Zmierz/sprawdź testerem kondensatorów czy mają właściwą pojemność. Podaj napięcia względem masy, na pinach TL783.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21760630
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Same pomiary wartości elementów wykonuj bez zasilania.
    Pomiar rezystancji R14 i R15, bo są równolegle powinien dać 6.67kΩ Sam pomiar będzie trochę obarczony błędem ze względu na kondensator C28. Czyli te 6,49 wydaje się prawidłowe.

R16 powinien Ci w jedną stronę pokazywać około 180Ω w drugą pomiar może być oszukany przez diodę. Czyli 6k5 to zdecydowanie za dużo.
    Pomiar spadku napięcia na D8 (zakres pomiaru diody) powinien pokazywać około 0,6
    SzubomirSCJ napisał:
    Do pomiaru prądu mam rozlutować jedną stronę rezystora i w tę przerwę dać amperomierz?

W przypadku napraw, bardzo rzadko używa się amperomierza. Jeżeli masz wątpliwości co do pomiaru jakiegoś elementu w układzie, bo fakt inne elementy potrafią oszukać pomiar, to wylutuj taki element, i zmierz poza układem.
    SzubomirSCJ napisał:
    Jak multimetrem sprawdzić TL783

Multimetr nie powie Ci że układ jest sprawny, może jedynie w pewnych okolicznościach wykryć jego niesprawność.
    Możesz sprawdzić czy nie ma zwarć wewnętrznych, czyli test rezystancji, lub spadku napięcia na diodzie. Pomiar pomiędzy wszystkimi nóżkami, niska rezystancja, taka poniżej 20Ω będzie wskazywała na uszkodzenie (przebicie). Powinien się pokazywać w niektórych kombinacjach spadek napięcia diody 0,4-0,8. Jeżeli nie ma takowych, również będzie wskazywać na uszkodzenie (przerwa).
    SzubomirSCJ napisał:
    Czy skoro na R16 nie pokazuje napięcia, to oznacza, że trzeba po prostu ten rezystor przelutować?

Wylutuj rezystor i zmierz jego rezystancję. Ma być jak na schemacie.

R14-R16 są dzielnikiem napięcia dla stabilizatora i ustalają napięcie wyjściowe. Układ na nodze 1 - ADJ dąży do ustalenia napięcia Vref=1,25V, i tym samym
    Vout ≉ Vref (1 + R2 / R1)
    a u ciebie to 1,25*(1+6670/180)= 1,25* (1+37,06) = 1,25 * 38,06 to w przybliżeniu 47,58V na wyjściu.
    Szczegółowe wyjaśnienia i wzory znajdziesz w nocie katalogowej TL783

W układzie robi się tylko zgrubne pomiary, które są w stanie pokazać ewidentne usterki, typu przerwa, zwarcie. Dokładne pomiary zawsze wykonuje się w wylutowanym elementem, poza układem.

W pracującym układzie zmierz 3 napięcia:
    Noga 1-2 układu, powinno pokazać Vref, czyli około 1,25V
    GND noga 2 układu, napięcie Vout, czyli 48V
    GND noga 3 układu, napięcie Vin, powinno być raczej większe niż 52-54V (Jak jest niższe to układ nie ma z czego zbijać napięcia - tu sprawdź kondensatory wejściowe)

A jak masz jakieś wątpliwości co do pomiarów, to możesz profilaktycznie wymienić tych kilka niedrogich elementów na nowe sprawne i po temacie.

No i pamiętaj, to są już napięcia niebezpieczne dla zdrowia i życia.
  • #8 21760979
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    >>21760630 >>21760630
    adambyw napisał:
    R16 powinien Ci w jedną stronę pokazywać około 180Ω w drugą pomiar może być oszukany przez diodę

Zmierzyłem jeszcze raz, teraz mi wyszło 176 Ω, czyli biorąc pod uwagę błąd pomiaru, to około 180 Ω.

adambyw napisał:
    W pracującym układzie zmierz 3 napięcia:
    Noga 1-2 układu, powinno pokazać Vref, czyli około 1,25V

Tu mi pokazuje 8,4 V
    adambyw napisał:
    GND noga 2 układu, napięcie Vout, czyli 48V

41,4 V
    adambyw napisał:
    GND noga 3 układu, napięcie Vin, powinno być raczej większe niż 52-54V (Jak jest niższe to układ nie ma z czego zbijać napięcia - tu sprawdź kondensatory wejściowe)

71,3 V
    ArturAVS napisał:
    Zdemontuj wszystkie kondensatory, które na schemacie mają dopisek LESR. Zmierz/sprawdź testerem kondensatorów czy mają właściwą pojemność. Podaj napięcia względem masy, na pinach TL783.

Kondenastor C16 pokazuje 110µF (na obudowie napisane, że ma być 120)
  • Pomocny post
    #9 21761481
    ArturAVS
    Moderator
    SzubomirSCJ napisał:
    C16 pokazuje 110µF

A ESR? Czym mierzyłeś?
  • REKLAMA
  • #10 21761584
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    ArturAVS napisał:
    SzubomirSCJ napisał:
    C16 pokazuje 110µF

A ESR? Czym mierzyłeś?

Pokazało Vloss = 0,02%.
    Pomiar dokonany miernikiem LCR-T7.
  • #11 21761591
    ArturAVS
    Moderator
    Sprawdź D7 i podaj napięcia na TL783.

SzubomirSCJ napisał:
    miernikiem LCR-T7

Testerem, do orientacyjnych pomiarów wystarcza.
  • #12 21762080
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    ArturAVS napisał:
    Sprawdź D7

Uf = 578 mV
    C = 271 pF
    Ir = 9 nA
    ArturAVS napisał:
    podaj napięcia na TL783.

Napięcia między 1 i 2 nóżką, GND i 2, GND i 3 podałem wyżej.
    Tester po podpięciu do TL783C pokazuje:
    hFE = 681
    Ube = 889 mV
    I0 = 0.0 mA
  • #13 21764700
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    >>21762080
    Czyli trzeba wymienić TL783C, kondensatory LASR w tej sekcji i rezystory, czy też nie? @ArturAVS @adambyw
  • Pomocny post
    #14 21764710
    ArturAVS
    Moderator
    SzubomirSCJ napisał:
    kondensatory LASR

LESR, co znaczy Low ESR. Są to kondensatory o niskiej impedancji przeznaczone do pracy w układach impulsowych gdzie ma to duże znaczenie. Rezystory raczej pomierzyć. TL783 wygląda na uszkodzony. Sam TL783, możesz sprawdzić posiłkując się notą katalogową; https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl783.pdf TL, jest dostępny w; https://www.tme.eu/pl/details/tl783ckcse3/sta...zatory-napiecia-regulowane/texas-instruments/ Tylko już nie pamiętam w jakiej obudowie tam siedzi, dawno nie robiłem takich sprzętów.
  • Pomocny post
    #15 21764760
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Rezystory jak nie wyglądają na przegrzane i trzymają rezystancję to można zostawić. Chociaż zdarzyły mi się przypadki że element zaczął reagować temperaturowo, i działy się cyrki w układzie.
    Z drugiej strony ich koszt jest mały, to profilaktycznie można wymienić wszystkie elementy, i zasilacz powinien dać dobre napięcie. To też sugerowałem kilka postów wyżej.
  • #16 21768852
    SzubomirSCJ
    Poziom 2  
    Wymiana tych elementów pomogła. Mikser śmiga jak powinien. Dzięki za pomoc i cierpliwość w wyjaśnieniach! Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył spadku napięcia phantom 48 V w mikserze Allen & Heath ZED-24, gdzie przy podłączeniu kolejnych mikrofonów napięcie na gniazdach XLR spadało poniżej wartości wymaganej do zasilania mikrofonów. Pomiar napięcia na wyjściu zasilacza wykazał niższą niż nominalna wartość (około 42 V zamiast 48 V). Analiza schematu i pomiary elementów zasilacza wskazały na potencjalne uszkodzenia stabilizatora TL783, diody D8 oraz rezystorów R14, R15, R16 i kondensatorów elektrolitycznych o niskim ESR (LESR). Zalecano pomiary rezystancji, pojemności i ESR kondensatorów oraz testy stabilizatora TL783 zgodnie z notą katalogową. Po wymianie uszkodzonych elementów zasilacza phantom napięcie zostało przywrócone do prawidłowego poziomu, a mikser działał poprawnie. Alternatywnie zasugerowano użycie zewnętrznego zasilacza phantom, np. ART Phantom 2 pro, lub budowę własnego zasilacza 48 V według dostępnych schematów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA