logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żarówka OpenBeken BK7231N GU10 RGB: Stan włączenia, flaga 12 i problemy z pamięcią kolorów

matt2_uk 24 Lis 2025 17:58 420 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21761036
    matt2_uk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Muszę bardzo podziękować za całą ciężką pracę, która została włożona i nadal jest wkładana w OpenBeken. Jestem w trakcie zrywania więzi z Tuya, a wysiłek, który został włożony, sprawił, że jest to bardzo pomocne.
    Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu, którego nie mogę rozwiązać. Mam kilka żarówek RGB GU10, które przekonwertowałem i teraz używam wersji BK7231N (1.18.210). Chciałbym móc je wyłączyć na przełączniku zasilania, a następnie po ponownym włączeniu zasilania chcę, aby się włączyły (niezależnie od tego, czy wcześniej były w stanie włączonym czy wyłączonym w oprogramowaniu) i miały ten sam kolor i jasność, na których były włączone, gdy ostatnio się świeciły. Znalazłem flagę 12, która powinna pozwolić im zapamiętać ich ostatni stan. Następnie dodałem również polecenie "led_enableAll 1" do wiersza poleceń uruchamiania, aby spowodować ich włączenie po włączeniu zasilania. W ten sposób pamiętam je sprzed zmiany oprogramowania układowego.
    Problem polega na tym, że nie zawsze uruchamiają się w tym samym kolorze lub jasności, a czasami wygląda na to, że jest to kolor, w którym były przed ostatnią zmianą koloru. Np. jeśli przyciemnię je na czerwono, a następnie zmienię na jasnoniebieski, a następnie wyłączę żarówkę, po włączeniu mogą być w jednym z dwóch stanów.
    Próbowałem sprawdzić, czy jest w tym jakaś logika, ale jeszcze mi się nie udało. Jutro spróbuję z zupełnie inną marką żarówki GU10 RGB, aby sprawdzić, czy jest inaczej.
    Być może robię złe ustawienia z flagą 12 i tym poleceniem, więc jeśli ktoś może potwierdzić, czy mam to dobrze, czy źle, byłoby to docenione.
    Dzięki, Matt.
    AI: Aby wyjaśnić, kiedy wyłączasz żarówki, robisz to za pomocą fizycznego przełącznika ściennego (odcinając zasilanie sieciowe) lub oprogramowania (takiego jak interfejs sieciowy OpenBeken lub system inteligentnego domu)?
    Tak, fizyczny wyłącznik sieciowy.
    AI: Kiedy zmieniasz kolor lub jasność przed wyłączeniem zasilania, czy dokonujesz tych zmian za pomocą interfejsu internetowego OpenBeken, poleceń MQTT, fizycznego pilota czy w inny sposób?
    Zmiany wprowadzone za pośrednictwem interfejsu użytkownika
  • REKLAMA
  • #2 21761067
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12336
    Może ma to związek z optymalizacją zużycia flasha.
    Zrzut ekranu kodu C++ funkcji LED_RunOnEverySecond z warunkami zapisu stanu LED.
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Można to ustawić za pomocą polecenia led_saveInterval. Komenda musi być uruchamiana za każdym razem przy ponownym uruchomieniu, więc w autoexec.bat lub podczas uruchamiania.
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/commands.md
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA