logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundfos Alpha 1L – czy tryb stałej wydajności (I, II, III) nadaje się do podłogówki?

brzoza900 24 Lis 2025 21:08 423 2
REKLAMA
  • #1 21761253
    brzoza900
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam

Mam pompę ciepła i bufor podłączony równolegle. Za buforem na instalację podłogowa wodę tłoczy pompka obiegowa Grundfos Alpha 1L ustawiona na tryb pracy z podłogowką (tryb stałego ciśnienia).
    Aktualnie na pętlach nie mogę ustawić więcej niż 1,5l/min. Chciałbym zwiększyć trochę przepływ aby zapewnić lepszą wymianę wody z podlogowki z buforem, aby zapewnić lepsze defrosty (pompa dla każdego defrosta załącza grzałkę, bo "kończy się" ciepło w buforze dostępne od razu, a nie jest dostarczana odpowiednia ilość ciepła z samej podłogi). Po defroście z kolei pompa "goni" na maksymalnej wydajności bo w obiegu pompy ciepła widzi duże różnice temperatury, a jest to w zasadzie temperatura samego bufora).
    Czy mogę ustawić pompę na tryb stałej wydajności (bieg I, II lub III)? Czy to bezpieczne i z jakiegoś względu niewskazane?Schemat bufora w 4-rurowym układzie równoległym z pompą ciepła i ogrzewaniem
  • REKLAMA
  • #2 21761325
    jjakub
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Na obudowie pompy są oznaczone tryby wydajności: I, II, III, tryb grzejnikowy i tryb do podłogówki. Zajrzyj do instrukcji, jak nie masz pewności.
  • #3 21761384
    brzoza900
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Tak, wiem że są różne tryby i wiem jak je załączyć. Chciałem się tylko upewnić czy pompka obiegowa może pracować z podłogowką na stałej wydajności i czy czymś to grozi. Na rozdzielaczach nie mam pomontowqnych żadnych termostatów.
REKLAMA