logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas Victrix Plus – błąd 26 presostatu wody po rozbudowie o bufora 600l, ciśnienie 1,5 bara

chopperpl 24 Lis 2025 21:19 150 2
REKLAMA
  • #1 21761265
    chopperpl
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    Posiadam stary kocioł gazowy Immergas Victrix Plus. Kilka dni temu moja kotłownia została przebudowana, a mianowicie został dodany bufor ciepła 600 l, który jest zasilany kominkiem z płaszczem wodnym i wspomnianym kotłem. Kocioł podłączony jest do najwyższego króćca i jego zadaniem jest przekazywanie gorącej wody w najwyższej warstwie bufora do zasilania na podłogówkę (60%) i kaloryfery (40%). Cała instalacja pracuje w maksymalnym ciśnieniu 1,5 bara, ale zazwyczaj jest to 1–1,2 bara. Wszystko pracowało prawidłowo przez kilka dni aż do wczoraj. Piec wyrzucił błąd 26 (uszkodzony presostat wody). Po pierwszym wystąpieniu błędu wyczyściłem mikrowyłącznik i osad, który zbierał się wokół bolca presostatu przez ostatnie 10 lat. Po tej operacji piec działał poprawnie przez następną dobę. Dzisiaj zaobserwowałem, że błąd pojawił się, gdy ciśnienie wzrosło do 1,5 bara i od razu po zakończeniu pracy kotła (wyłączenie przez termostat pokojowy). Tym razem psiknąłem na bolec WD-40 z nadzieją, że zmiękczy pozostałe zanieczyszczenia i oczywiście błąd zniknął. Zanim spuszczę wodę i wykręcę presostat do dokładnego czyszczenia, prosiłbym o radę serwisantów.
    Wiem, że zalecane ciśnienie robocze tego pieca jest 1–1,2 bara, ale czy sporadyczne skoki do 1,5 bara mogą generować powyższy problem? W instrukcji jest podane, że maksymalne ciśnienie robocze (dokładnie tak jest opisane) to 3 bary, więc wydaje mi się, że 1,5 bara nie powinno wywalać błędu. Gdzieś na Elektrodzie wyczytałem, że kocioł jest regulowany do pracy przy danym ciśnieniu podczas pierwszej instalacji. Czy taka regulacja jest przeprowadzana wewnątrz kotła i czy serwisant będzie w stanie dostroić kocioł do pracy w wyższym ciśnieniu (1,5 bara)?
    Proszę o radę, gdyż nie chcę na razie kupować nowego presostatu czy wzywać serwisanta, jeżeli to nie rozwiąże mojego problemu.
    Dziękuję,
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 21780824
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Przede wszystkim podaj dokładnie pełny model kotła, bo VICTRIX PLUS to nie wszystko i jest ich kilka modeli.
    chopperpl napisał:
    Wiem, że zalecane ciśnienie robocze tego pieca jest 1–1,2 bara, ale czy sporadyczne skoki do 1,5 bara mogą generować powyższy problem?
    Nie. Praca z wyższym ciśnieniem nie powinna wywołać tego błędu, przyczyną jest co innego.
    chopperpl napisał:
    Gdzieś na Elektrodzie wyczytałem, że kocioł jest regulowany do pracy przy danym ciśnieniu podczas pierwszej instalacji. Czy taka regulacja jest przeprowadzana wewnątrz kotła i czy serwisant będzie w stanie dostroić kocioł do pracy w wyższym ciśnieniu (1,5 bara)?
    Nie ma takiej regulacji. Natomiast w kotle jest wbudowane naczynie przeponowe, w którym ciśnienie gazu powinno być napompowane zależnie od ciśnienia, na jakim ma pracować kocioł. Naczynie to powinno być kontrolowane i dopompowywane systematycznie (zalecane co rok), bo gaz z czasem uchodzi z tego naczynia. A skoro został dołożony bufor 600 l, to do bufora powinno też być dołożone dodatkowe naczynie przeponowe, bo przy takiej pojemności naczynie wbudowane w kocioł będzie za małe.
    Tyle że to też nie jest przyczyną tego błędu.

Dalsze informacje po podaniu pełnego modelu kotła.
  • #3 21780893
    chopperpl
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dzięki za odpowiedź.
    Kocioł jest z 2005 r. i nie ma dodatkowych oznaczeń. W instrukcji jest model Victrix Plus i tyle (dodałem instrukcję w załączniku).
    System posiada dodatkowe zbiorniki przeponowe (35 l i 18 l). Udało mi się ustabilizować cały system do pracy w przedziale 0,8–1,3 bar i błędu nie wywala.
    Serwisanta do czyszczenia i regulacji kotła mam co 2 lata i rzeczywiście w tym roku jeszcze go nie było. Przekażę objawy i zobaczymy, co powie.
    Pozdr.
    Załączniki:
    • victrix_20_plus_s_instrukcja.pdf (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA