logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] KIOXIA EXCERIA SSD 2,5 SATA – dysk znika i pojawia się przy korzystaniu / instalacji programów

D4mi4n_0 26 Lis 2025 18:51 1101 40
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego dysk SSD SATA znika i pojawia się podczas uruchamiania lub instalacji programów?

Problem wynikał z zasilacza, a nie z samego dysku SSD ani z kabla SATA danych. Dysk Kioxia działał poprawnie w innym komputerze, a po podłączeniu pożyczonego zasilacza be quiet! problem całkowicie zniknął, natomiast po powrocie do starego zasilacza wrócił [#21771460][#21778915] W tej serii SPC Vero L2 zgłaszano problemy ze złączami/zasilaniem SATA, więc najbardziej prawdopodobna była usterka okablowania lub samego zasilacza [#21772808][#21778928] Wymiana na Endorfy Vero L5 Bronze 600W rozwiązała problem definitywnie [#21783561]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21763205
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Cześć,
    mam z dyskiem w komputerze. Polega on na tym, że w momencie instalacji / korzystania z jakiegoś programu lub grania w gierkę zainstalowaną na tym dysku, komputer potrafi nagle stwierdzić, że on tego dysku jednak nie widzi, po czym po kilku sekundach znowu go zauważa. Jak korzystam z zainstalowanego już programu / gry, robi się to jeden raz i po takim czymś freezuje się cały komputer i trzeba restartować albo wylogowywać, bo nawet menedżerem zadań nie da się takiego programu zamknąć. Warto też dodać, że najczęściej problem pojawia się na etapie uruchamiania aplikacji. Zwyczajnie nie da się czegoś uruchomić, bo kiedy odpalana jest aplikacja, dysk sobie znika zanim w ogóle zdąży się cokolwiek odpalić i komputer nagle nie widzi tej aplikacji, którą miał uruchamiać. Jak już aplikacja odpali się, to najczęściej działa normalnie, bez nawet jednego zacięcia (do tej pory tylko jeden raz dostałem freeza już po uruchomieniu i było to w gierce, około 10-15min po jej uruchomieniu). Natomiast przy instalowaniu programów / aktualizacjach, dzieje się to co chwila, a każdemu "zniknięciu" i "pojawieniu się" dysku towarzyszy otwieranie i zamykanie się okna eksploratora z zawartością tego dysku (tyle że nie "łypie" cały czas, bo czasem jest tak, że "łypie" co chwila jak kierunkowskaz w aucie, a czasami zniknie na chwilę, po kilku sekundach się pojawi i tak zostanie na kolejne kilka sekund / minut, po czym znowu sobie zniknie i po kilku sekundach wróci).

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim. Na początku myślałem, że winowajcą jest sam dysk, czyli kupiona 5 lat temu "KIOXIA 480GB 2,5" SATA SSD EXCERIA". Kilka dni temu kupiłem więc drugi dysk, znowu tej samej firmy, tyle że 960GB (KIOXIA EXCERIA SATA 6Gbit/s 2.5 960GB). Na nowym dysku dzieje się niestety to samo.

Drugą moją myślą był kabel sata, lub zasilający, ale wymieniłem sate na inną, nigdy wcześniej nie używaną, a kabel zasilania podpiąłem z innego, dobrze działającego dysku, co oczywiście nadal nie pomogło. Do tego, nie wiem czy ma to znacznie, ale myślę, że warto dodać, że łącznie mam zamontowane 3 dyski: jeden SSD (z nim jest problem), jeden HDD (z niego pożyczałem zasilanie na czas szukania błędu) i jeden M2 NVME).

Dzisiaj próbowałem szukać innego rozwiązania po różnych forach, ale nic konkretnego nie znalazłem (a jeśli znalazłem, to nawet o tym nie wiem, bo jestem mocno średnio obiegany w diagnostykę dysków). Widziałem jedynie, że tutaj, w postach na elektrodzie, często wspomninanym programem była "Victoria", więc pobrałem ją, odpaliłem i zescreenowałem zakładkę S.M.A.R.T, po czym użyłem opcji "Quick surface scan with graph":

Wykres szybkości odczytu dysku SSD KIOXIA-EXCERIA w programie Victoria

Zrzut ekranu z zakładki S.M.A.R.T programu Victoria dla dysku KIOXIA SSD 960GB

Do tego zerknąłem też do menedżera zadań i zakładki wydajność, tam sprawdziłem zużycie dysku bez żadnej aplikacji w tle, a potem to samo, ale z czymś odpalonym w tle (w tym przypadku, gierka ze steama której aktualizacji nie dało się zrobić bo co chwila był błąd plików i miganie okna z plikami na dysku).

Bez aplikacji w tle:

Zakładka „Wydajność” w Menedżerze zadań z wybranym dyskiem SSD KIOXIA

Z aplikacją w tle:
    Wykres wydajności dysku SSD E: w Menedżerze zadań systemu Windows

Sprawdzałem też czy gniazdo sata na płycie głównej nie jest uszkodzone i na moje oko nie różni się niczym od pozostałych. Z ważnych rzeczy, myślę że trzeba dodać też, że od około 1-2 lat mam mocno "wyrobione" jedno gniazdo na śrubę w backplate'cie do którego przymocowane jest chłodzenie od procesora. Jest do kitu na tyle, że można cały dzień wkręcać śrubę z chłodzenia, a i tak śruba się nie wkręci, więc chłodzenie przy procku trzymane jest na 3 śrubach i ta ostatnia niby trzyma, ale tylko na słowo honoru. Ale tak jak wspomniałem, mam to już od dłuższego czasu i do tej pory takich problemów nie było, więc nie wydaje mi się żeby problem leżał tutaj.

Jak już mówiłem, na diagnostyce znam się tyle co na mongolskim balecie, więc mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie coś podpowiedzieć i jeśli tak się stanie, to z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21763718
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2333
    Zabezpiecz sobie na wszelki wypadek dane.

Problem wcale nie musi dotyczyć dysku, ale dane na wszelki wypadek zabezpiecz.
    Skan w Wiktorii nie wskazuje na nic złego, ale powinieneś wykonać pełny - szybki jest bardzo wycinkowy i może przepuszczać problemy.
    Sprawdź, jakie błędy zostały zarejestrowane w systemowym dzienniku zdarzeń.
    Zmierz napięcia zasilacza pod obciążeniem. Nie programami, a normalnie miernikiem.
    Sprawdź, czy coś Ci się czasem nie przegrzewa.
    Jeśli te czynności nie dadzą jakiś punktów zaczepienia, trzeba będzie szukać dalej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21763753
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    To mogą być zimne luty pod chipsetem na kulkach od SATA. Sprawdź czy problem występuje też w innych gniazdach SATA.
    Chłodzenie chipsetu do poprawienia.
  • REKLAMA
  • #4 21763760
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    Na jakiej płycie desktopa lub laptopa ten dysk jest zamontowany?
  • #5 21764008
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3580
    Może jakieś ogólne info o specyfikacji tego sprzętu podaj, dodaj np. główne okno z programu Speccy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3628823.html#18259612
  • #6 21764135
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    Zabezpiecz sobie na wszelki wypadek dane.

Problem wcale nie musi dotyczyć dysku, ale dane na wszelki wypadek zabezpiecz.
    Skan w Wiktorii nie wskazuje na nic złego, ale powinieneś wykonać pełny - szybki jest bardzo wycinkowy i może przepuszczać problemy.
    Sprawdź, jakie błędy zostały zarejestrowane w systemowym dzienniku zdarzeń.
    Zmierz napięcia zasilacza pod obciążeniem. Nie programami, a normalnie miernikiem.
    Sprawdź, czy coś Ci się czasem nie przegrzewa.
    Jeśli te czynności nie dadzą jakiś punktów zaczepienia, trzeba będzie szukać dalej.

Próbowałem zrobić pełny skan Wiktorią, ale już na samym początku, zaledwie kilka sekund po starcie dysk znika, po kilku sekundach się pojawia, a Wiktoria pokazuje coś takiego (próbowałem kilka razy, za każdym działo się dokładnie tak samo):
    Wykres prędkości skanowania SSD w programie Victoria z błędami odczytu (ABRT)

Dziennik zdarzeń też sprawdziłem:
    Zrzut ekranu Podglądu zdarzeń Windows z listą błędów systemowych i ostrzeżeń

Sprawdzałem też czy nic się nie przegrzewa, ale nic takiego nie zauważyłem. Nie wiem też czy mógłbym to jakoś zmierzyć inaczej niż przez program, więc póki co, użyłem do tego HWInfo i tak dla porównania OCCT. Temperatury wszystkiego wydają się być w normie, poza 3 pozycjami z HWInfo (AUXTIN1, AUXTIN2, AUXTIN3), które nie wiem co oznaczają, a pokazują temperaturę 107-110 stopni. Internet twierdzi, że chodzi o jakieś nieprawidłowości z czujnikami (a przynajmniej tak to zrozumiałem).

Zmierzyłem też miernikiem kabel zasilający do dysku i z moich pomiarów wynika, że na linii 5V napięcie skacze od 5.07V do 5.08V, na linii 12V skok pomiędzy 11.8V - 12.33V i na linii 3.3V nie było żadnego skoku i miernik za każdym razem pokazywał stałe 3.4V. Nie byłem pewien, czy na pewno to miałem zmierzyć, ale właśnie to wydało mi się najlogiczniejsze. Jak zrobiłem jakiś błąd i zmierzyłem nie to co trzeba, to poprawię.

lisek napisał:
    Na jakiej płycie desktopa lub laptopa ten dysk jest zamontowany?

pidar napisał:
    Może jakieś ogólne info o specyfikacji tego sprzętu podaj, dodaj np. główne okno z programu Speccy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3628823.html#18259612

Komputer ma już około 7-9 lat, więc do najnowszych nie należy. Fotka ze Speccy:
    Zrzut ekranu Speccy z informacjami o podzespołach komputera i temperaturach

Jacck napisał:
    To mogą być zimne luty pod chipsetem na kulkach od SATA. Sprawdź czy problem występuje też w innych gniazdach SATA.
    Chłodzenie chipsetu do poprawienia.

Zapomniałem chyba wspomnieć o tym wcześniej, ale podpinałem już dysk pod inne gniazda, ale cały czas było to samo. Co do chłodzenia, wiem że sytuacja nieciekawa i w najbliższym czasię to poprawię (jak tylko znajdę jakiś backplate na wymianę). Jednakże, było tak przez ostatnie 1-2 lat i nic złego z dyskiem w tym czasie się nie działo. Co do zimnych lutów, nie orgientuję się nawet gdzie to konkretne miejsce odpowiadające za SATA się znajduje, więc nie wiem czy w ogóle będę w stanie to sprawdzić. Wyżej wrzuciłem fotkę gdzie widać jaką mam płytę główną, więc może byłbyś w stanie podpowiedzieć/jakimś schematem poratować gdzie konkretnie szukać?
  • #7 21764147
    kaleron

D4mi4n_0 napisał:
    dokładnie tak samo
    - dokładnie te same błędy występowały w dokładnie tym samym miejscu?
    Napięcia są prawidłowe.
    D4mi4n_0 napisał:
    podpinałem już dysk pod inne gniazda, ale cały czas było to samo.
    - rozumiem, że oprócz problemów z Kioxią "to samo" obejmuje również prawidłową pracę Toshiby? Jeśli tak, przemawiałoby to przeciw hipotezie o zimnych lutach, ale niekoniecznie wykluczałoby ją w 100 %.
    Czy masz możliwość podłączenia dysku i sprawdzenia go w innym komputerze?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • Pomocny post
    #8 21764159
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    Na płycie masz
    4x SATA III
    1x M.2 SSD NVME do PCIe3x4/ zależnie jaki cpu

Wszystkie SATA obsługuje chipset

Schemat blokowy płyty głównej z podstawką AM4 i chipsetem B450
    p.s
    Kup tani dysk pod M.2 > zobacz efekt
    - to samo > chipset do Wymiany
  • #9 21764172
    kaleron

D4mi4n_0 napisał:
    łącznie mam zamontowane 3 dyski: jeden SSD (z nim jest problem), jeden HDD (z niego pożyczałem zasilanie na czas szukania błędu) i jeden M2 NVME).
    - a więc jakby problem był z chipsetem, raczej nie ciągałby się za jednym dyskiem niezależnie od kanału SATA. Wykluczyć na 100 % nie mogę, bo jest chociażby kwestia szybszych transferów na SSD niż w przypadku twardziela i to może mieć znaczenie, ale jednak bardziej prawdopodobne, że problem dotyczy samego dysku. Stąd warto go sprawdzić w innym komputerze, gdzie jego zachowanie da nam kolejną wskazówkę.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 21764207
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    - dokładnie te same błędy występowały w dokładnie tym samym miejscu?

Bardziej chodziło mi o to, że nawet pół minuty nie zdążyło upłynąć od momentu odpalenia, a dysk już zdążył zniknąć. Pamiętam jedynie, że za każdym razem było to mniej więcej podobne miejsce. Teraz komputer mam odpalony już od dłuższego czasu, znowu uruchomiłem Wiktorię i w momencie jak wskoczyły mi 3%, wykres pojechał mocno w dół, tyle że tym razem dysk nie zniknął. Załączam fotkę (skanowanie jeszcze się nie zakończyło, ale wrzucam już, bo chciałem zwrócić uwagę na ten konkretny spadek):
    Wykres prędkości odczytu SSD KIOXIA z nagłym spadkiem podczas skanowania w programie Victoria.

kaleron napisał:
    - rozumiem, że oprócz problemów z Kioxią "to samo" obejmuje również prawidłową pracę Toshiby? Jeśli tak, przemawiałoby to przeciw hipotezie o zimnych lutach, ale niekoniecznie wykluczałoby ją w 100 %.

Tak, zgadza się. Kioxia ciągle miała problem, Toshiba działała prawidłowo.

kaleron napisał:
    Czy masz możliwość podłączenia dysku i sprawdzenia go w innym komputerze?

Na ten moment nie bardzo. Za około 2 tygodnie pojawi się taka opcja, ale będzie to laptop, a nie stacjonarka. Gdyby koniecznie potrzebna była druga stacjonarka, będę miał taką pod ręką dopiero jak zjadę w rodzinne strony na święta, a więc końcówka grudnia.

lisek napisał:
    p.s

Na realizację tego planu też musiałbym chwilę poczekać (życie studenta nie pozwala być zbyt rozrzutnym).
  • Pomocny post
    #11 21764210
    kaleron

Te spadki nie są zdrowym objawem, ale SSDkom nie takie rzeczy się zdarzają. Usterka jest na tyle niejednoznaczna, że nie będzie prosto dać 100 % odpowiedź. Chyba, że będziesz miał możliwość przetestować dysk w innym komputerze, co może pewne rzeczy potwierdzić lub wykluczyć, ale też może dać więcej pytań, niż odpowiedzi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21764225
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    D4mi4n_0 napisał:
    Teraz komputer mam odpalony już od dłuższego czasu, znowu uruchomiłem Wiktorię i w momencie jak wskoczyły mi 3%, wykres pojechał mocno w dół, tyle że tym razem dysk nie zniknął. Załączam fotkę (skanowanie jeszcze się nie zakończyło, ale wrzucam już, bo chciałem zwrócić uwagę na ten konkretny spadek):

kaleron napisał:
    Te spadki nie są zdrowym objawem, ale SSDkom nie takie rzeczy się zdarzają. Usterka jest na tyle niejednoznaczna, że nie będzie prosto dać 100 % odpowiedź. Chyba, że będziesz miał możliwość przetestować dysk w innym komputerze, co może pewne rzeczy potwierdzić lub wykluczyć, ale też może dać więcej pytań, niż odpowiedzi.

Przed chwilą skan się skończył, wrzucam jeszcze wynik całości:
    Wykres prędkości odczytu dysku SSD z programu Victoria 5.37 z widocznymi spadkami.

Natomiast co do sprawdzenia dysku w innym sprzęcie, zobaczę co da się zrobić. Na pewno ten laptop będę miał pod ręką za około 2 tygodnie, ale może udałoby się skombinować coś nieco szybciej. W każdym razie, jak tylko uda się to zrobić, prędzej, czy później, wrzucę info jak to wyszło.
  • #13 21764226
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ja bym stawiał na problem z płytą główną. Skoro po wymianie dysku jest to samo. Widziałem podobne objawy i zazwyczaj była to wina płyty głównej. Ale na 100% powiedzieć nie można, nie widząc komputera.
    I prawie zawsze było to na płytach producenta, którego posiadasz.
  • #14 21771460
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Aktualizacja tematu. Udało mi się sprawdzić dysk w innym komputerze, próbowałem instalować na nim gry i jakieś programy, korzystać z nich i nawet odpalać kilka jednocześnie, ale tam działał bez najmniejszego zacięcia (przy czym w moim komputerze jak już się uda odpalić np. grę, to uruchomienie jednocześnie czegoś innego, co też jest zainstalowane na tym dysku, powoduje freeze gry, kilkusekundowe zniknięcie dysku i errory mówiące, że nie udało się uruchomić tej drugiej aplikacji).

Spróbowałem też jeszcze raz pobawić się w przepinanie kabli sata z portu w port, żeby przetestować każdą kombinację i tym razem, ku mojemu zdziwieniu, gdy drugi dysk (Toshiba, HDD) był wpięty do portu wcześniejszego niż Kioxia (tzn. mając porty 1,2,3 i 4, gdy Kioxia była wpięta np. do 4, a Toshiba do 1,2 lub 3, lub Kioxia wpięta do 2, a Toshiba do 1 itp.) komputer nie chciał w ogóle wystartować. Wyświetlał tylko logo producenta płyty głównej na ekranie i w tym momencie był stop. Żadnej ikony ładowania, nie dało się wejść do biosu, dosłownie nic się nie dało poza patrzeniem na logo. Pozbyłem się tego HDDka i miałem nadzieję, że może on powodował całe zamieszanie, ale niestety myliłem się, bo nawet jak Kioxia wpięta jest sama (na dowolnym z 4-rech portów) i poza nią oraz dyskiem na M.2 (gdzie postawiony mam system), nie ma żadnych innych dysków, to problem ze znikaniem cały czas jest.

Sprawdzałem też, czy na płycie głównej nie widać zimnych lutów. Pomimo raczej słabego wzroku (przez co obawiam się trochę, że mimo starań mogłem czegoś nie zauważyć) próbowałem przyjrzeć się tak dokładnie, jak tylko było to dla mnie możliwe, patrzyłem nawet przez lupę, ale ostetcznie nie zauważyłem nic niepokojącego (zero jakichkolwiek pęknięć, ruchomych elementów, czegoś co wyglądałoby na uszkodzenie, czy innych tego typu rzeczy). Próbowałem zrobić jakieś zdjęcia telefonem, żeby tutaj je wrzucić, ale z pomysłu zrezygnowałem, bo na przybliżeniu obraz jest mocno rozmazany, a bez przybliżania trudno cokolwiek dostrzec.

Chciałem jeszcze spróbować tego:
    D4mi4n_0 napisał:
    lisek napisał:
    p.s

ale nie udało mi się jeszcze zorganizować żadnego innego dysku pod M.2. Powiem szczerze, że nie wiem jaki wpływ może na mojej płycie mieć dysk M.2 (tym bardziej, że z nim żadnych problemów nie ma niezależnie od tego, co dzieje się z pozostałymi) na działanie dysku SSD, ale niedługo uda mi się taki dostać i będę mógł to sprawdzić.

Poza tą ostatnią opcją, nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić, ale znalazłem na allegro coś takiego:
    Karta rozszerzeń PCIe z czterema portami SATA i radiatorem

i zastanawiałem się, czy mogłoby to zadziałać? Z jednej strony, taka płytka wpinana jest do PCI i na moje laickie oko trochę obchodzi te domyślne 4 porty sata, więc może udałoby się dzięki temu jakoś obejść ten problem, choć z drugiej strony mam też dziwne przeczucie, że raczej jest to kiepski pomysł. Nie wiem co myśleć, więc pytam was.
  • #15 21771524
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    D4mi4n_0 napisał:
    czy mogłoby to zadziałać?

Tak.
  • REKLAMA
  • #17 21771695
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    >>21771460 Jeśli już chcesz iść w tym kierunku. To przy zakupie takiego kontrolera sprawdż czy jest botowalny ponieważ nie każdy jest. Często z takim kontrolerami są problemy np. przy instalacji systemu. Według mnie masz uszkodzono płytę główną. Wydaje mi się że zakup takiego kontrolera to nie jest dobry pomysł. . Nie ma możliwości abyś wzrokowo ujrzał usterkę na płycie głównej.
  • #18 21771700
    Kasek21
    Poziom 43  
    Przecież on ma nośnik NVMe z systemem wiec bootowanie go nie obchodzi.
  • #19 21771895
    kaleron

D4mi4n_0 napisał:
    czy na płycie głównej nie widać zimnych lutów
    niezobaczysz zimnych lutów pod układem BGA, bo są pod układem. A diagnostyka, jaką przeprowadziłeś, uwiarygadnia, że problem może być właśnie tam. Możesz go obchodzić kontrolerem, ale najprawdopodobniej
    lisek napisał:
    chipset do Wymiany
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • Pomocny post
    #20 21771911
    Kasek21
    Poziom 43  
    kaleron napisał:
    ale najprawdopodobniej
    lisek napisał:
    chipset do Wymiany

Wymiana chipsetu jest droższa od sprawnej płyty!
  • #21 21771924
    kaleron

Też jest to rozwiązanie:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #23 21772365
    kaleron

D4mi4n_0 napisał:
    na linii 5V napięcie skacze od 5.07V do 5.08V, na linii 12V skok pomiędzy 11.8V - 12.33V i na linii 3.3V nie było żadnego skoku i miernik za każdym razem pokazywał stałe 3.4V.
    - więc tu raczej przyczyny nie znajdziemy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #24 21772371
    Kasek21
    Poziom 43  
    W sumie dla 100% pewności należałoby sprawdzić na innym zasilaczu - bo nie wiadomo jakim to miernikiem sprawdzane, a dwa może piki są na tyle wysokie, że powodują problem no ale miernikiem tego nie sprawdzisz.
  • #25 21772638
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Kupiłem jedną z takich płytek, o które pytałem wcześniej. Na wtorek ma być już u mnie, więc mam nadzieję, że zadziała. Tak czy inaczej, dam znać wtedy.

Kasek21 napisał:
    W sumie dla 100% pewności należałoby sprawdzić na innym zasilaczu - bo nie wiadomo jakim to miernikiem sprawdzane, a dwa może piki są na tyle wysokie, że powodują problem no ale miernikiem tego nie sprawdzisz.

Zwykły, najprostszy, uniwersalny miernik, który kupiłem w lokalnym sklepie jakieś 5-6 miesięcy temu. Mniej więcej taki:
    Pomarańczowy multimetr cyfrowy z pokrętłem i wyświetlaczem LCD ustawionym na 00.0
    Tyle, że nie pomarańczowy i produkcji innej firmy.

laptokowiec napisał:
    A na jakim to stoi zasilaczu ?

SPC Vero L2 600W 80 Plus Bronze
  • #26 21772808
    Kasek21
    Poziom 43  
    D4mi4n_0 napisał:
    SPC Vero L2 600W 80 Plus Bronze

Te serie zasilaczy miały problemy ze złączami zasilania SATA i objawia się to dokładnie w taki sam sposób jak u Ciebie.

Sprawdzałeś na drugiej wiązce ze złączami zasilania SATA czy jest tak samo?
  • #28 21772991
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Kasek21 napisał:
    Sprawdzałeś na drugiej wiązce ze złączami zasilania SATA czy jest tak samo?

Sprawdzałem wszystkie, wszędzie było to samo.

laptokowiec napisał:
    A co masz na pokładzie tego komputera ?

Jakiś czas temu wrzucałem fotkę ze Speccy, tam jest wymieniona cała reszta. Chyba, że chodzi ci o coś, czego tam nie ma?
  • #29 21773000
    Kasek21
    Poziom 43  
    D4mi4n_0 napisał:
    Sprawdzałem wszystkie, wszędzie było to samo.

No to jak przyjdzie Ci ten kontroler to się wyjaśni - będzie działać to uszkodzona płyta (najprawdopodobniej chipset), nie będzie działać tj. będzie tak samo to uszkodzony zasilacz.
  • #30 21778915
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Kolejna aktualizacja sprawy:

Kasek21 napisał:
    No to jak przyjdzie Ci ten kontroler to się wyjaśni - będzie działać to uszkodzona płyta (najprawdopodobniej chipset)

Kontroler nie pomógł, nawet z nim problem dalej się pojawia.

Kasek21 napisał:
    nie będzie działać tj. będzie tak samo to uszkodzony zasilacz.

Dzięki życzliwości kolegi ze studiów udało mi się pożyczyć na kilka godzin zasilacz z jego komputera (be quiet! System Power 10 850W 80 Plus Gold) i z tym zasilaczem problem znikł (z kontrolerem zarówno wpiętym, jak i bez niego). Przez te kilka godzin testowania dysk nie rozłączył się ani razu, a nawet odniosłem wrażenie, że komputer szybciej się włącza. Jak tylko oddałem pożyczony zasilacz, to sprawdziłem jeszcze raz napięcia na swoim. Najpierw mierzyłem tym samym miernikiem, którego użyłem kilka dni temu, a później, tak dla pewności, jakimś innym, który pożyczyłem od sąsiada. Wyniki zarówno przy pierwszym, jak i drugim mierniku były bardzo podobne, powiedziałbym nawet, że prawie takie same jak przy pierwszym pomiarze kilka dni temu:

D4mi4n_0 napisał:
    Zmierzyłem też miernikiem kabel zasilający do dysku i z moich pomiarów wynika, że na linii 5V napięcie skacze od 5.07V do 5.08V, na linii 12V skok pomiędzy 11.8V - 12.33V i na linii 3.3V nie było żadnego skoku i miernik za każdym razem pokazywał stałe 3.4V.

A teraz część najciekawsza. Jak oddałem ten pożyczony zasilacz i podłączyłem z powrotem swój, problem z dyskiem znowu wystąpił, ale na następny dzień, kiedy rano uruchomiłem komputer, wszystko nagle zaczęło działać. Od tego momentu, czyli około 2 dni, dysk nie zniknął ani razu. Czasami przy uruchamianiu gry ze Steama, czy jakiejś innej aplikacji będącej na tym dysku, potrafi lekko się przyciąć, ale nie znika. Jestem trochę zdziwiony, bo poza odłączeniem i podłączeniem z powrotem zasilacza nie zrobiłem z nim absolutnie nic innego, co mogło by sytuację lekko poprawić.

Zakładam jednak, że skoro przy uruchamianiu się aplikacji wciąż potrafi pojawić się kilkusekundowy freeze, to cała wina za problem z dyskiem spada definitywnie na zasilacz?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył dysku SSD KIOXIA Exceria 2,5" SATA, który podczas instalacji lub uruchamiania programów i gier znikał z systemu, powodując zawieszenia komputera. Dysk był testowany na różnych portach SATA oraz w innym komputerze, gdzie działał poprawnie, co wskazywało na problem z komputerem użytkownika, a nie samym dyskiem. Podejrzewano zimne luty pod chipsetem płyty głównej lub problemy z zasilaniem. Pomiar napięć zasilacza wykazał wartości nominalne, jednak pożyczony zasilacz be quiet! System Power 10 850W 80 Plus Gold wyeliminował problem, co potwierdziło, że przyczyną były impulsy lub spadki napięć w oryginalnym zasilaczu SPC Vero L2 600W 80 Plus Bronze, znanym z problemów z okablowaniem SATA. Próby wymiany kabli zasilających nie pomogły. Zakup nowego zasilacza Endorfy Vero L5 Bronze 600W rozwiązał problem całkowicie, przywracając stabilność dysku i poprawiając ogólną pracę systemu. Wskazano, że usterka nie wynikała z dysku ani płyty głównej, lecz z niestabilnego zasilania i jakości okablowania SATA w zasilaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA