logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa zardzewiałego powerbanku znalezionego w śmietniku

CharlesDera 28 Lis 2025 00:44 714 7
  • #1 21764604
    CharlesDera
    Poziom 2  
    Znalazłem w śmietniku jakiś zepsuty powerbank i gdy się go naładuje do końca, to w czasie ładowania cicho piszczy, a po naładowaniu do końca tylko przez kilka minut jest w nim prąd, a potem po kilku minutach jest całkowicie wyładowany. Jaki to jest model powerbanku? Czy gdyby wymienić te niebieskie baterie w powerbanku, to czy powerbank działałby jak nowy i jak naprawić popękane kwadraty w obudowie powerbanku, gdy się go źle rozbierze?
    Czarny powerbank z napisem „POWER BANK” leżący na trawie Czarny powerbank z napisem High Energy Mobile Power leży na trawie. Złamany zatrzask plastikowej obudowy urządzenia trzymany na tle ogrodu Zbliżenie na uszkodzone zaczepy plastikowej obudowy powerbanku na tle trawy. Otwarty powerbank z trzema niebieskimi ogniwami 18650 i widoczną płytką drukowaną Moduł zasilania powerbanku z dwoma zardzewiałymi ogniwami 18650
  • #2 21764614
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 235
    Sądzę, że ten power bank zgubili kosmici. Poznaję po tym, że z trzech ogniw uzyskali pojemność 190000mAh. Gdyby udało się wymienić te ogniwa, to mógłbyś ładować telefon ze 33 razy. Tylko skąd wytrzasnąć te kosmiczne ogniwa? Te ziemskie się chowają.
  • #3 21764615
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    roman106 napisał:
    Sądzę, że ten power bank zgubili kosmici. Poznaję po tym, że z trzech ogniw uzyskali pojemność 190000mAh. Gdyby udało się wymienić te ogniwa, to mógłbyś ładować telefon ze 33 razy. Tylko skąd wytrzasnąć te kosmiczne ogniwa? Te ziemskie się chowają.

Pojemność akumulatorów podana na obudowie może sugerować, że chińska fabryka
    najprawdopodobniej zatrudniła w charakterze marketingowca jakiegoś niespełnionego
    literata z zacięciem do science fiction.

Co do power banku, można spróbować podmienić ogniwa na sprawne,
    ale nie wiem czy to ma sens, bo nie ma pewności czy elektronika w tym "wynalazku"
    trzyma prawidłowe parametry ładowania akumulatorów.
  • #4 21764882
    roman106
    Poziom 28  
    Można naprawić, tylko jaki sens, bo na pewno nie ekonomiczny. Gotową obudowę do power banka kupisz za grosze, ogniwa markowe o prawidłowej pojemności już trochę kosztują, ale masz pewność, że mają rzeczywistą pojemność.

Kiedyś upadł mi powerbank Xiaomi. Rozebrałem go, w środku konkretne markowe ogniwa, które przełożyłem do nowej obudowy. Gdybym chciał kupować dokładnie te same ogniwa, to wyszłoby więcej, niż cały gotowy powerbank. Ale jak się uprzesz, to można to posprawdzać i naprawić. Porysowana obudowa dodaje klimatu, a ta pojemność na tylnej obudowie będzie robić wrażenie na kolegach.
  • #5 21765090
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Parafrazując klasykę z akumulatorem na jajach to jeszcze nikt nie wypłynął. Przy takiej pojemności no szacun że jeszcze dźwigasz.
    Tak jak koledzy pisali wymienisz ogniwa będziesz miał możesz też dać inną obudowę na dziś więcej dać ich mniej to piszczenie raczej świadczy o zużytym kondensatorze albo mocno przeciążone i przetwornicy.
    Do tego ogniwa trzy podłączone dwa i jedno ma trochę inny kolor jak znam życie w środku jest piasek. A w tamtych dwóch podłączonych pewnie tylko połowa ogniw reszta też piasek.😁
  • #6 21765150
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Odwiedz PSZOK i poszukaj baterii do laptopa, w środku znajdziesz najczęściej trzy takie komplety jak z ostatniego zdjęcia podłączasz i próbujesz, 90% się udaje.
  • #7 21765640
    roman106
    Poziom 28  
    I jeszcze dokupujesz zgrzewarkę do ogniw i power bank hula ;)
  • #8 21766018
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    CharlesDera napisał:
    Czy gdyby wymienić te niebieskie baterie w powerbanku, to czy powerbank działałby jak nowy

Najpewniej tak, bo wylane ogniwa na pewno mogą powodować tak krótkie działanie, o którym piszesz.

Ja bym tego nie naprawiał, bo to urządzenie niczym Ci się nie odwdzięczy. Albo odwdzięczy się pożarem, bo tam zabezpieczeń za wiele nie widzę.
    Ale mam na myśli głównie obudowę - jest jakby gumowana, prawda? Za rok czy dwa powerbank będzie jeszcze używalny, ale jego obudowa będzie się lepiła i to będzie powód, dla którego znowu trafi na śmietnik. Zresztą, na obecne czasy ładowanie czegokolwiek prądem, ile tam będzie, 0.5A, 1A bez negocjacji po USB? Nie opłaca się używać.

Ale oczywiście zrozumiem, jeśli go spróbujesz naprawić. Ostatnio próbowałem naprawiać popowodziowy magnetowid, więc nie mam prawa głosu w kwestii opłacalności napraw.

Podsumowanie tematu

✨ Znaleziony w śmietniku powerbank po pełnym naładowaniu wydaje ciche piszczenie podczas ładowania, a po naładowaniu utrzymuje napięcie tylko przez kilka minut, po czym całkowicie się rozładowuje. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonych lub zużytych ogniw litowo-jonowych (niebieskich baterii). Wymiana tych ogniw na nowe może przywrócić pełną funkcjonalność urządzenia, pod warunkiem, że układ zarządzania baterią (BMS) i elektronika powerbanku są sprawne. Uszkodzenia mechaniczne obudowy, takie jak popękane elementy plastikowe, można naprawić za pomocą klejów do plastiku lub przez wymianę obudowy, jeśli jest dostępna. Identyfikacja modelu powerbanku na podstawie zdjęć jest utrudniona, ponieważ nie zawierają one widocznych oznaczeń producenta ani modelu. Zaleca się ostrożność przy rozbieraniu urządzenia, aby nie uszkodzić elementów mechanicznych i elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA