logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór instalacji elektrycznej – po której stronie gniazdka powinna być faza?

areczek1988 28 Lis 2025 12:50 420 4
  • #1 21764890
    areczek1988
    Poziom 1  
    Witam, właśnie jestem przed odbiorem elektryki w moim domu. Wydaje mi się, że wykonawca dał zbyt dużą kwotę. Pytanie: do czego mogę się przyczepić, by zejść z ceny? Np. faza po złej stronie gniazdka. Po której stronie powinna być?
  • #2 21764895
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Nie ma normy, lecz zazwyczaj daje się po lewej stronie.
  • #3 21764915
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2818
    areczek1988 napisał:
    Witam, właśnie jestem przed odbiorem elektryki u mnie w domu. Wydaje mi się, że wykonawca dał za dużą kwotę. Pytanie do czego mogę się przyczepić, by zejść z ceny. Np. faza po złej stronie gniazdka. Po której stronie powinna być?

O ile nie trolujesz to trzeba było cenę ustalić przed podjęciem pracy a nie po jej zakończeniu. Jeśli tylko problem jest z tym z której strony jest faza w gniazdku to uważam że nie przepłaciłeś. Zawsze mogłeś sam to zrobić lub zatrudnić kogoś za połowę ceny, a następnie kogoś do poprawek. Taniej na pewno by nie wyszło.
    Areczku, bądź mężczyzną i zapłać tak jak się umówiliście, a nie ze szukasz problemu na siłę byle by zapłacić jak najmniej.
    A jak chcesz mniej zapłacić temu wykonawcy to wynajmij rzeczoznawcę. Obawiam się że w tym przypadku też może drożej wyjść. Pamiętaj opinia randoma z internetu jest tylko opinią randoma i żaden wykonawca nie musi jej uwzględniać.
  • #5 21768644
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1604
    Prawidłowe podpowiedzi są w poście# 3 i 4.
    Temat zamykam.
REKLAMA