logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE/5G i antena zewnętrzna do domu na wsi (T-Mobile, słaby zasięg)?

TheAdamek 29 Lis 2025 05:58 234 2
REKLAMA
  • #1 21765514
    TheAdamek
    Poziom 9  
    Witam

Potrzebuję pomocy odnośnie doboru routera oraz, zapewne, anteny do niego. Mieszkam na wsi, w domu jednorodzinnym z poddaszem użytkowym. Lokalizacja https://www.google.com/maps/@53.0207083,19.82...ttu&g_ep=EgoyMDI1MTEyMy4xIKXMDSoASAFQAw==
    Aktualnie korzystam z internetu mobilnego w domu i z hotspota, ale prędkość nie powala — T-Mobile. Z innych sieci jest jeszcze gorzej. Po pokojach mam rozprowadzone przewody LAN, aby łączyć się z routerem po kablu. Router będzie stać na górze domu. Przesyłam screeny z speedtestu i wskaźników. Jeśli coś więcej należy podać, proszę o info — nie znam się na tym.

Wskaźniki siły sygnału 5G T-Mobile w aplikacji Network Cell Info Lite
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite z wynikami testów 5G
    Zrzut ekranu z aplikacji analitycznej sygnału LTE T-Mobile z parametrami RSSI, RSRP i innymi.

AI: Proszę podać przybliżoną lokalizację (np. miejscowość lub najbliższa większa miejscowość), żeby można było sprawdzić, gdzie znajdują się najbliższe nadajniki T-Mobile i jakie pasma są dostępne.
    https://www.google.com/maps/@53.0207083,19.82...ttu&g_ep=EgoyMDI1MTEyMy4xIKXMDSoASAFQAw==
    AI: Z jakiego obecnie routera lub hotspota Pan/Pani korzysta (proszę podać model), oraz czy korzystał/a już Pan/Pani z jakiejś anteny zewnętrznej?
    Z internetu w telefonie.
  • REKLAMA
  • #2 21765629
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Z tymi innymi operatorami to jak zawsze bajki, próbujesz tu na siłę udowodnić że T-mobile i nic innego tak jakbyś sam nie widział w Chromakowie masztu innego operatora 59m przy drodze z Jakubowa. Ma na nim LTE 2600+2100+1800+800 i pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, do niego około 1 km i 2 sektor na azymut 120. Pełen wypas.
    Zamiast tego wybierasz operatora który ma BTS 6-7 km od ciebie a na dodatek nie ma sektora na twój kierunek, co idealnie pokazuja testy na NetMonster.
    Stacja T-mobile/Orange jest na wypasie bo ma też 5G3600 N78 i komplet 5 pasm LTE ale swieci 2 sektorem na azymut 175. W takich warunkach małe szanse na N78 z niej, inna w Lutocinie ma LTE2600+2100+1800+800+900 i pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 i sektor 1 na azymut 0 czyli na północ, czyli tez nie na Chromakowo.
    Ogólnie jak widać to lokalizacja na skraju 2 sektora z Towarowej, do tego 6-7 km do niego, typowy strzał w kolano z wyborem operatora. A pomysł na korzystanie z hot-spota na telefonie masakryczny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21765721
    TheAdamek
    Poziom 9  
    Miałem na myśli, że podczas korzystania z internetu w tel. o dziwo T-Mobile chodził najlepiej — to tylko wrażenie, nie robiłem nigdy testów.
    Czyli najlepsza opcja to operator Play w tym przypadku.
    Czy jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę podczas kupna anteny i routera?
    Czy musi być tu antena kierunkowa, czy przy tej odległości nie jest konieczna?
    A może spróbować po prostu samego routera, a antenę dopiero jeśli będzie źle z sygnałem?
    Dlaczego korzystanie z hotspota to zły pomysł? Pod jakim względem?
    Dzięki za odpowiedź.
    Będę wdzięczny za wszelkie rady.
REKLAMA