logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat jednokreskowy instalacji elektrycznej trójfazowej

grunio 29 Lis 2025 15:53 1269 15
  • #1 21765938
    grunio
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Dzień dobry.
    Mam prośbę czy wystarczy taki schemat do przedstawienie w ENEA. Ponieważ do tej pory miałem zasilanie jednofazowe a chciałbym podnieść zasilanie mieszkania na trójfazowe. Oraz podnieść wzrost mocy z 5kW na 15kW

Jeżeli coś jeszcze potrzeba nanieść to bardzo proszę o pozytywną radę i naniesienie za mnie..
    Schemat instalacji elektrycznej mieszkania z rozdziałem trójfazowym i zabezpieczeniami[

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #2 21765995
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Źle. Nie możesz dać wspólnych obwodów dla oświetlenia i gniazd wtykowych. I jeszcze wyłączniki samoczynne 16 A do oświetlenia.
  • #3 21766458
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Jest parę kwiatków...
    Niestety, ale to błędny projekt i za mało rozbudowany.

Osobno daje się bezpiecznik na oświetlenie, osobny na gniazda.

Gniazda w łazience zabezpiecza się oddzielnym wyłącznikiem RCD, dedykowanym tylko do tego pomieszczania.

Podobnie można zrobić też dla kuchni.

W skrócie, powinny być 2-3 RCD i 6 co najmniej wyłączników nadprądowych.
    Choć tu też zależy ile jest gniazd i jakie będzie ich obciążenie. Bo jeżeli gniazd jest za dużo, to może obwód pomieszczenia trzeba podzielić na więcej gałęzi, z osobnymi bezpiecznikami.

Oświetlenie zwykle zabezpiecza się niższymi wartościami wyłączników prądowych, ale tu akurat zależy od tego jakie to oświetlenie. Ale to się po prostu liczy z mocy źródeł światła.

No i wykonanie schematu blokowego z jakiegoś Power Pointa czy Visio... No to nie jest coś, co może się spodobać pani w okienku. Schematy jednokreskowe są łatwe do narysowania, przykładów w sieci jest multum. Są do tego nawet programy.
    Ale spokojnie zrobisz taki w Paincie.
  • #4 21766480
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    Dlaczego zabezpieczenie 3x20A opisane jest jako przedlicznikowe, skoro jest ono zalicznikowe.

Po drugie, ten "schemat" możesz wydrukować i dać dziecku do pokolorowania. To jest radosna twórczość a nie schemat.
    Wpisz w przeglądarkę frazę "symbole elektryczne" i "schemat jednokreskowy", na pewno znajdziesz wiele informacji o tym jak powinien wyglądać schemat instalacji elektrycznej.

Po trzecie - OSD z reguły nie interesuje instalacja zalicznikowa, szczegółowe rysowanie rozdzielnicy w mieszkaniu i obwodów odbiorczych jest zbędne.
    Bardziej wskazane jest opisanie części przedlicznikowej. Ja swoje schematy zaczynałem od trafostacji (numeru lub nazwy), dalej numer/nazwa obwodu, następnie numer stanowiska słupowego lub złącza kablowego ze wskazaniem granicy własności (miejsca dostarczania energii) oraz numerem PPE (punktu pobierania energii). I w miarę możliwości z opisem typów kabli/przewodów wraz z przekrojami.
  • #5 21766522
    grunio
    Poziom 8  
    Czy teraz już jest w miarę dobrze?
    To jest mieszkanie 1 pokojowe z kuchnią i łazienką nie w bloku.

Jeżeli jeszcze coś muszę nanieść na ten schemat to proszę o pomoc i podpowiedzi. Co brakuje.
    W ENEA pan powiedział, że nie muszę dawać dodatkowego RCD na łazienkę i kuchnię

Oto poprawiony schemat
    Załączniki:
    • Schemat jednokreskowy instalacji elektrycznej trójfazowej Schemat 2.jpg (582.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21766535
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    zbich70 napisał:
    ten "schemat" możesz wydrukować i dać dziecku do pokolorowania. To jest radosna twórczość a nie schemat.
    To, co zrobiłeś, to nie jest schemat jednokreskowy.
    zbich70 napisał:
    OSD z reguły nie interesuje instalacja zalicznikowa, szczegółowe rysowanie rozdzielnicy w mieszkaniu i obwodów odbiorczych jest zbędne.
    Bardziej wskazane jest opisanie części przedlicznikowej.
    Enea - OSD - tego oczekuje.
  • #7 21766697
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    >>21765938
    W standardach technicznych Enea znajdziesz schematy ZKP. Tylko należy znaleźć odpowiedni do wydanych warunków technicznych przez Enea, czyli m.in. od układu sieci zasilającej. Link.
    Poza tym, to co przedstawiłeś nie jest schematem jednokreskowym. Tu przykład Link Link schematu jednokreskowego.
  • #8 21766866
    grunio
    Poziom 8  
    No i coś zrobiłem lecz nie wiem czy dobrze.
    Proszę o ocenę i jakieś sugestie do poprawy
    Załączniki:
    • Schemat jednokreskowy instalacji elektrycznej trójfazowej Schemat 3.jpg (626.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21766934
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Tylko to w dalszym ciągu nie jest schemat jednokreskowy.

P.S.
    Źle zasilanie RCD 4-polowe.
    Pomijam zasadność stosowania tego aparatu, pomimo zgodności z przepisami.
  • #10 21766943
    grunio
    Poziom 8  
    To na czym polega schemat jednokreskowy, bo już teraz nic nie rozumiem. Czego tu brakuje lub czego jest za dużo
  • #11 21767004
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Ten schemat wykona elektryk który po pomiarach podpisze oświadczenie.
    Załączniki:
    • Oświadczenie_o_stanie_instalacji.pdf (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21767479
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    grunio napisał:
    W ENEA pan powiedział, że nie muszę dawać dodatkowego RCD na łazienkę i kuchnię

To wyobraź sobie, że bierzesz prysznic/kąpiel i w kuchni dochodzi do usterki, wyzwala się różnicówka. Ty wtedy zostajesz w łazience w całkowitych ciemnościach, tak jak cała reszta mieszkania. Dlatego, że właśnie odciąłeś całe mieszkanie od zasilania. Nadal chcesz 1 różnicówkę na cały dom?
  • #13 21768708
    grunio
    Poziom 8  
    Nie wiem czy wszystko napisałem odnośnie informacji dla was, więc tak dokładnie trochę:
    1. Mieszkanie które robię to jest stare mieszkanie w którym zasilanie było tylko 1 fazowe o mocy 5 kW
    2. Chciałem złożyć wniosek o zamianę 1 fazowego na 3 fazowe oraz podniesienie mocy do 10kW
    3. Mieszkanie jest w budynku gdzie znajdują się jeszcze inne 4 inne mieszkania, każde z nich posiada własny licznik
    4. Budynek jest zasilany przewodami napowietrznymi.
    5. Liczniki znajdują się na korytarzu głównym.
    6. Mam do wniosku przedstawić tylko schemat uproszczony jednokreskowy.
    7. Muszę tylko jeszcze przy liczniku dopisać numer starego licznika

Czy może teraz już lepszy schemat zrobiłem?

Jeżeli ktoś jeszcze mi pomoże i da mi dobre rady to mam prośbę namalujcie co trzeba zrobić a nie tylko opisujcie. A jak ktoś ma może taki prosty schemat to ja poproszę o wrzucenie go tutaj.
    Załączniki:
    • Schemat jednokreskowy instalacji elektrycznej trójfazowej Schemat 3.jpg (371.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21768715
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    Poproś elektryka który będzie to robić, bo sądząc po pierwszym malunku i błędach ma nim to chyba sam nie dasz rady. Przemyśl tego elektryka i do schematu i do wykonania elektryki, zwłaszcza do tego drugiego. O ile nie będzie to elektryk oo dwugodzinnym kursie lub po szkole YT to poradzi sobie ze wszystkim, i ze schematem i z wykonaniem.
    Jesteś pewien że przy 10kW będziesz miał do dyspozycji 3x25A przed licznikiem? Ja już bym wolał zostać przy tych 5kW.
  • #15 21768737
    grunio
    Poziom 8  
    Na obecną chwilę to pytałem się kilku elektryków aby mi pomogli i w przyszłości zrobili u mnie to mieszkanie no i albo nie mają czasu lub śpiewają takie ceny jakby brali ceny z kosmosu. Ja wszystko rozumiem tylko na obecną chwilkę chciałbym tylko zrobić ten schemat kreskowy i złożyć wniosek. To wszystko. Później będę w kolejce czekał na jakiegoś zbawcę.

Bardzo proszę o pomoc z tym schematem.

Podsumowanie tematu

✨ Zapytanie dotyczyło wystarczalności jednokreskowego schematu instalacji elektrycznej trójfazowej do przedstawienia w ENEA w celu zmiany zasilania mieszkania z jednofazowego na trójfazowe oraz zwiększenia mocy z 5 kW do 15 kW. W dyskusji podkreślono, że schemat powinien zawierać oznaczenia faz, zabezpieczenia (wyłączniki nadprądowe, różnicowoprądowe), przekroje przewodów, punkt przyłączenia do sieci oraz rozdział obwodów. Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia wymagań operatora sieci energetycznej oraz norm dotyczących instalacji trójfazowych. Wskazano, że schemat musi być czytelny i kompletny, aby umożliwić ocenę techniczną i formalną przez ENEA. Zalecano konsultację z uprawnionym elektrykiem lub projektantem instalacji w celu poprawnego przygotowania dokumentacji oraz ewentualne uzupełnienie schematu o brakujące elementy zgodnie z wytycznymi operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA