loginek napisał: ja rowniez zastanawialem sie juz wczesniej nad tym efektem..
myslal moze ktos nad uzyciem plynu do dymiarki, powiedzmy podgrzewajac go nie grzalka a na chlodnicy? lub plynem z chlodnicy podobnie jak instalacja z lpg
Nierozumie jak to sobie wyobrażasz z tym płynem od chłodnicy i instalacją LPG, troszke jaśnie to opisz jeśli możesz, a co do podgrzewania płynu z dymiarki na chłodnicy... to daj spokój...
Najłatwiej, najtaniej i najbezpieczniej jest tak:- kupić dymiarke, która ma "zasięg" 4-5m(w zależności od jakości płynu) - koszt ok. 170zł
- kupić przetwornice z 12v na 220V 1000/2000W - koszt ok. 300zł
-kupić osprzęt: węzyki, złonczki, jakieś mocowania itd, itp. nie wiem jaki koszt tego ale napewno starczy 100zł
-jeszcze potrzebujesz płyn do "dymiarki" - koszt ok. 36zł za 5L
Minusy:
- wężyki/przewody trzeba czyścić co jakiś czas, a to nie będzie łatwe...
- trzeba uszczelnić dymiarke(zbiornik z płynem) żeby na dziurach płyn się nie wylewał
- najlepiej stosować na "postoju" bo ciśnienie z takiej dymiarki jest bardzo słabe...
- dym poleci w kosmos, ale bez dźwięku...
- czas podgrzewania takiego płynu to ok. 4-5 min.
- nie wiadomo jakie będą straty dymu jeżeli "dymiarke" będziesz miał w bagażniku i przez pare metrów pujdzie dymek.. tzn. część pewnie się skropli czy coś... chyba że zamontujesz to pod maską...
- jeżeli rozdzielisz dym, to automatycznie "zasięg" dymiarki się zmniejszy... co w efekcie może dać bo ja wiem... jakieś 1,5-2m dymu na strone...
Tak więc reasumując, jeżeli zastosujesz jedną dymiarke, w bagażniku to efekt będzie moim zdaniem "marny"... a koszt całej zabawy to ok.
600zł
Jeżeli zrobisz ionstalacja opartą na CO2 to sprawa wygląda lepiej o tyle, że:
- masz dźwięk i to bardzo zaje...fajny
- dymek możesz puścić w każdym momencie
- nic się nie wylewa
- montujesz bardzo łądnie pomalowaną butle w bagażniku i to z niczym nie przeszkadza...
Negatywy:
- instalacja takiego systemu jest dość kłopotliwa ze względu na elektrozawór(koszt, dostęp do takiego zaworu który radziłby sobie z tak dużym ciśnieniem, pozatym nie wiadomo jaka jest jego żywotność...)
Koszta:
- butla CO2 1,5kg - ok. 100zł (napełniona CO2)
- napełnienie takiej butli to ok. 20zł (ale nie wiem czy naprawde gdzieś tak wyczytałem... jeszcze sprawdze na dniach)
- elektrozawór hmmm, ciężka sprawa, myśle że od 200 do 400zł
- kompletne przewody hamulcowe(bo takie trzeba zastosować ze względu na bezpieczeństwo) to ok. 20-50zł (też podam zaniedługo dokłądną cene)
Razem ok. 370-570zł
Sami zdecydujcie co lepiej założyć itd. Według mnie odpowiedź jest jasna...
Potrzebuje tylko pomocy co do tego jaki zawór dokładniej zastosować...
Jeżeli o czymś zapomniałem, albo się pomyliłem to prosze mnie poprawić, pozdrawiam.