logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

imitacja nitro kto wie jak to sie fachowo nazywa?(??) pilne

snake17 22 Gru 2005 21:59 20732 66
REKLAMA
  • #31 2134404
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    22222 napisał:
    a jakie wezyki zastosowac do podloczenia butli z elrktrozaworami zeby wytrzymaly tak duze cisnienie??

Najlepiej zrobić to sztywno rurkami miedzianymi lub stalowymi tak jak jest w hydraulice.
    Można by co prawda zastosować węże hydrauliczne gumowe, ale trzeba by do nich dorobić końcówki zaciskane, bo zaciski śrubowe mogą być za słabe.
  • REKLAMA
  • #33 2134607
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    avatar , to ciekawe co opowiadasz tylko co to ma wspolnego z tematem ?
  • #34 2143993
    22222
    Poziom 11  
    avatar w tym temacie nie opisujemmy efektu ognia z tlumika tylko cos w rodzaju dymu jak np w dyskotece. Orochimaru a gdzie mozna nabyc takie rorki np z miedzi??
  • #35 2144212
    DOHC
    Poziom 19  
    hehe no gdzie , w sklepie hydraulicznym moich rodzicow branza , tak mi sie teraz przypomnialo lezalo u mnie w garazu z 4 m takiej rurki miedzianej o srednicy przewodow hamulcowych , to by sie moglo nadac , tak mi sie wydaje
  • REKLAMA
  • #36 2145413
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Rurki hamulcowe (do kupienia w każdym sklepie motoryzacyjnym) będą dobre, ale muszą mieć wytrzymałość co najmniej 80 barów.
    Niektóre sklepy robią rurki z kłębka na rządaną długość od razu z końcówkami.
    Najlepiej jeśli butla jest zaworem do dołu wtedy strzelamy CO2 ciekłym co daje lepszy efekt i wystarczy króciutki strzał. Wadą tego rozwiązania jest to, że nie można użyć reduktora i trzeba będzie użyć (tak myślę) zaworów hydraulicznych.
    Jeśli chcemy użyć reduktora to butla musi być ustawiona pionowo bo "ciekły gaz" może go zniszczyć.
  • REKLAMA
  • #37 2145488
    DOHC
    Poziom 19  
    nie wiem jaka to ma wytrzymalosc ale mysle ze dalo by rade najgorzej na laczeniach wydaje mi sie
  • REKLAMA
  • #38 2148648
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Właśnie dlatego musi mieć fabryczne końcówki bo samoróbki odpadają.
    No i butla musi być w bagażniku, żeby w razie wpadki gaz się ulatniał na zewnątrz, a nie do środka.
  • #39 2149599
    Erwin
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    to najlepiej byloby puscic przewody jak do instalacji gazowej, w plaszczu i pod autem.
  • #40 2155637
    22222
    Poziom 11  
    majac juz taka butle podlaczona ze wszystkim to moze byc zawor przy butli caly czas otwarty i wtedy bedziemy sterowac tylko elektrozaworami przy wylocie??
  • #41 2157202
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Teoretycznie tak, ale z elektrozaworami tak bywa, że nie trzymają, więc zalecałbym zakręacać butlę. Zwłaszcza przy takim ciśnieniu.
  • #42 2157777
    Erwin
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Elektrozawor jest przewidzieny do pracy z wysokimi szestotliwosciami zalaczania. Podejrzewam ze do innych zasowan sa szczelniejsze elektrozawory, ale moga nie byc przeznaczone na 12V i byc drozsze, moze jakas dodatkowa wajcha po drodze by rozwiazala sprawe zeby do bagaznika nie biegac.
  • #43 2159188
    22222
    Poziom 11  
    z tym dodatkowym zaworem po drodze to bylby dobry pomysl tylko dzie go zamontowac jak rurki by szly od bagarznika pod autem.
  • #44 2269738
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Dziś rozmawiałem z osbą która interesowała się tym tematem troche i są 2 wersje tego.
    To co było w 2f2f to jest zapewno N2O z zaworu upustowego jeżeli przez przypadek na jałowym biegu albo na na niskich obrotach otworzy zawór z N2O to wychodzi zaworem żeby nie uszkodzić silnika. Druga wersja to wodne schładzanie intercoolera ale jest troche mniej pary i nie jest tak intensywna.
  • #45 2270498
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    moze chodzi ci o flamer kit co daje ogien z wydechu to nie jest jakis skomplikowany system
  • #46 2270672
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    crazy_88
    Tu chodzi o pare wydobywającą się z boku auta.
  • #47 2272972
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Krzysi0 napisał:
    Dziś rozmawiałem z osbą która interesowała się tym tematem troche i są 2 wersje tego.
    To co było w 2f2f to jest zapewno N2O z zaworu upustowego jeżeli przez przypadek na jałowym biegu albo na na niskich obrotach otworzy zawór z N2O to wychodzi zaworem żeby nie uszkodzić silnika.

Tak właśnie myślałem.
    Cytat:
    Druga wersja to wodne schładzanie intercoolera ale jest troche mniej pary i nie jest tak intensywna

No to raczej odpada bo efekt jest tylko przy zamykaniu przepustnicy i natrysk na intercooler jak napisałeś nie daje tyle pary więc to z pewnością pierwszy wariant.
    Dodatkowy zawór można zamontować pod fotelem pasażera.
    Wiedziałem jak niejaki Toretto miał taki patent w swoim bolidzie :D
  • #48 2275338
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Panowie wypwoiedz kolegi DOHC jest jak najbardziej prawidlowa urzadzenie takie jak na 2f2f to "purge valve" i sluzy do wyrzucania resztek N2O z przewodow sluzy takze do stworzenia efektownego slupa dymu (z tym ze wykorzystuje dosc drogi N2O wiec w naszych realiach to marnotrastwo pieniedzy) natomaist jesli chcemy uzywac CO2 to nazwa tego to "fake purge valve"
    Z czego sie sklada taki zestaw
    -butla N2O lub CO2 (gazy fizycznie podobne przechowywane w butli w stanie plynnym i to jest kluczem do wystapienia efektu pary)
    -zaworek eletromagnetyczny ja osobiscie stosuje zaworki identyczne jak te ktore stosuje do instalacji podtlenku azotu projektowanych przezmnie (zaworek typu LPG nie ma tutaj racji bytu gdyz w butli w momencie pracy panuje cisnienie 35-60atm a zaworki LPG dzialaja gora do 15atm )
    -odpowowiedni zestaw rurek i zlaczek (jesli zaworek umieszczamy przy butli rurki nie musza byc starsznie wytrzymale gdyz cisnienie nie bedzie wielkie pamietajmy ze koniec rurki jest wylotem do atmosfery wiec nie bedzie problemu mozna zastosowac wezyk nylonowy 6/4 zupelnie starcza (ja taki mam) jesli natomaist chcemy przeniesc zaworek gdzies dalej to musimy wykorzystac odwpowiedni wezyk wysoko cisnieniowy ja osobiscie wykorzuystuje weze stosowane w urzadzenaich hydraulicznych o przkroju wew 6mm zakute w odpwoiednie koncowki identyczne wykorzystuje sie w isntalacjach podtlenku azotu)
    -elektryka
    jak to dziala :
    Z butli pod cisnieniem wytlaczany jest plynny N2O lub CO2 (ja osobiscie uzywam tego drugiego bo jest zdecydowanie bardziej ekonomiczny) ktory po otwarciu elektrozaworu przeplywa przez niego az do dyszy w dyszy nastepuje gwaltowne rozprezenie gazu (wraz z rozprezniem nastepuej gwaltowne ochlodzenie ) i powstaje slup "pary" podobny uklad stosuje do systemu schladzania intercoolera CO2 z tym ze tam koncowka weza to specjalnie wykonana ze stali nierdzewnej obrecz z odpowiednimi nawierceniami aby caly intercooler zostal odwpoeidnio schlodzony
    Ktos tutaj pisal ze w butli wystepuje cisnienie 160atm tak moze takie wystapic ale jest to dla N2O lub CO2 wartosc praktycznie graniczna gdyz bezpiecznik plytkowy w ktory wyposazone sa wszelkie zawory do N2O (180atm) lub CO2 (190atm) przy cienieniu niewiel wyzszym wywali wam cala zawartosc gutli do atmosfery pozatym zaden zaworek elektromagnetyczny nie zadziala przy takim cisnieniu wartoscia graniczna dla elektrozaworu jest 65 atm powyzej tej wartosci elektromagnes nie bedzie wystarczajaco silny aby otworzyc zaworek
    Co do butli to tak najlepiej ja zakrecac gdyz wtedy zaworek elektroamgnetyczny nie jest poddawany takim obciazeniom
    Pozdrawiam
    ps. skompletpwanie calosci to okolo 800zl w najblizszym czasie musze sie zabrac za robienie zdjec mojej instalki N2O i wlasnie fake purge
  • #49 2275823
    DOHC
    Poziom 19  
    Bylbym bardzo wdzieczny za fotki , ja osobiscie nie zdecydowal bym sie na taka instalacje ktora by nie dawala zadnych mierzalnych efektow w postaci wzrostu mocy , ewentualnie gdybym montowal natrysk CO2 na intercooler wtedy bym skozystal z jednej butli dla dwoch systemow i to by mialo sens

a teraz komplety ile kosztuje jeden taki zaworek do 65 atm ?
  • #50 2276413
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Co do fotek to niestety autko stoi rozebrane sytemy podtlenku i fake purge tez sa rozebrane przy skladaniu bede robil zdjecia
    Co do kosztow to taki zaworek kosztuje od 100-120Euro ja osobiscie mam po 375zl
    Pozdrawiam
  • #51 2579175
    panda86
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cześć, chciałbym odświerzyć ten temat... jestem zainteresowany montarzem takiego "dymku" w moim samochodzie. Jednak o CO2 nie myślałem... Chciałem to zrobić tak jak ktoś wcześniej napisał... kupić przetwornice i wytwornice dymu... wiąże się to jednak z paroma problemami....

Pomysł z CO2 bardzo mi siępodoba bo można butle zamontować w bagażniku i będzie to bardzo ciekawie wyglądało...

Tak więc bardzo bym prosił o jakiś schemacik, jakie mają być te zawory, reduktory itp.

Generalnie prosze o pomoc w budowie takiego zestawu w samochodzie(przez neta oczywiście ;) )

pozdrawiam i czekam na odpowiedź z niecierpliwościa!!!
  • #52 2581540
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ja zrobiłbym tak jak na rysunku. Bez reduktora, ale butla pionowo zaworem do góry, żeby nie zniszczyć zaworu elektromagnetycznego ciekłym CO2.
    Inna sprawa to sterowanie zaworem. Trzeba by zrobić jakiś układ który nie włączałby się podczas normalnej eksploatacji. Najprościej włącznik przy pedale gazu wciśnięty przy w pełni otwartej przepustnicy. Przy wciśnięciu gazu do dechy włączałby się układ, po puszczeniu gazu otwierałby się na określony czas zawór elektromagn. (prosty układzik na NE555 powinien wystarczyć).
    Zawór musi być na ciśnienie co najmniej 70-80 atm. jak najbliżej dysz.
    Załączniki:
    • imitacja nitro kto wie jak to sie fachowo nazywa?(??) pilne obrazek.GIF (2.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #53 2586249
    panda86
    Poziom 11  
    Wiecie może gdzie można kupić taki zawór? i Czy te 60-70 atm. napewno wystarczy? Bo ja się tak zastanawiam... powiedzmy że będe miał butle z zegarem i odkręce tylko tam do pewnego stopnia, czyli do iluś tam Bar, to w tedy chyba nie będzie potrzebny taki "mocny" zawór, albo się myle? Jeżeli tak można zrobić to jakie ciśnienie jest potrzebne do uzyskania tego efektu?

Acha, mam jeszcze takie pytanko... bo planuje wsadzić 2 butle po 1,5 kg i połączyć to w "jedność"-trujnikiem... czy w takiej sytyacji musze zastosować zawór, otwierający się w jedną strone zaraz za butlą(czyt. między butlą a zaworem alektromagnetycznym), i puźniej trujnik?
  • #54 2587749
    loginek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja rowniez zastanawialem sie juz wczesniej nad tym efektem..

myslal moze ktos nad uzyciem plynu do dymiarki, powiedzmy podgrzewajac go nie grzalka a na chlodnicy? lub plynem z chlodnicy podobnie jak instalacja z lpg
  • #55 2589058
    panda86
    Poziom 11  
    loginek napisał:
    ja rowniez zastanawialem sie juz wczesniej nad tym efektem..

myslal moze ktos nad uzyciem plynu do dymiarki, powiedzmy podgrzewajac go nie grzalka a na chlodnicy? lub plynem z chlodnicy podobnie jak instalacja z lpg

Nierozumie jak to sobie wyobrażasz z tym płynem od chłodnicy i instalacją LPG, troszke jaśnie to opisz jeśli możesz, a co do podgrzewania płynu z dymiarki na chłodnicy... to daj spokój...

Najłatwiej, najtaniej i najbezpieczniej jest tak:- kupić dymiarke, która ma "zasięg" 4-5m(w zależności od jakości płynu) - koszt ok. 170zł
    - kupić przetwornice z 12v na 220V 1000/2000W - koszt ok. 300zł
    -kupić osprzęt: węzyki, złonczki, jakieś mocowania itd, itp. nie wiem jaki koszt tego ale napewno starczy 100zł :D
    -jeszcze potrzebujesz płyn do "dymiarki" - koszt ok. 36zł za 5L

Minusy:
    - wężyki/przewody trzeba czyścić co jakiś czas, a to nie będzie łatwe...
    - trzeba uszczelnić dymiarke(zbiornik z płynem) żeby na dziurach płyn się nie wylewał
    - najlepiej stosować na "postoju" bo ciśnienie z takiej dymiarki jest bardzo słabe...
    - dym poleci w kosmos, ale bez dźwięku...
    - czas podgrzewania takiego płynu to ok. 4-5 min.
    - nie wiadomo jakie będą straty dymu jeżeli "dymiarke" będziesz miał w bagażniku i przez pare metrów pujdzie dymek.. tzn. część pewnie się skropli czy coś... chyba że zamontujesz to pod maską...
    - jeżeli rozdzielisz dym, to automatycznie "zasięg" dymiarki się zmniejszy... co w efekcie może dać bo ja wiem... jakieś 1,5-2m dymu na strone...

Tak więc reasumując, jeżeli zastosujesz jedną dymiarke, w bagażniku to efekt będzie moim zdaniem "marny"... a koszt całej zabawy to ok. 600zł

Jeżeli zrobisz ionstalacja opartą na CO2 to sprawa wygląda lepiej o tyle, że:
    - masz dźwięk i to bardzo zaje...fajny :)
    - dymek możesz puścić w każdym momencie
    - nic się nie wylewa
    - montujesz bardzo łądnie pomalowaną butle w bagażniku i to z niczym nie przeszkadza...

Negatywy:
    - instalacja takiego systemu jest dość kłopotliwa ze względu na elektrozawór(koszt, dostęp do takiego zaworu który radziłby sobie z tak dużym ciśnieniem, pozatym nie wiadomo jaka jest jego żywotność...)

Koszta:
    - butla CO2 1,5kg - ok. 100zł (napełniona CO2)
    - napełnienie takiej butli to ok. 20zł (ale nie wiem czy naprawde gdzieś tak wyczytałem... jeszcze sprawdze na dniach)
    - elektrozawór hmmm, ciężka sprawa, myśle że od 200 do 400zł
    - kompletne przewody hamulcowe(bo takie trzeba zastosować ze względu na bezpieczeństwo) to ok. 20-50zł (też podam zaniedługo dokłądną cene)

Razem ok. 370-570zł

Sami zdecydujcie co lepiej założyć itd. Według mnie odpowiedź jest jasna...

Potrzebuje tylko pomocy co do tego jaki zawór dokładniej zastosować...

Jeżeli o czymś zapomniałem, albo się pomyliłem to prosze mnie poprawić, pozdrawiam.
  • #56 2592106
    panda86
    Poziom 11  
    Czy ktoś może załatwić kontakt z tym gościem od tego Forda Probe??

Bo miałbym do niego pare pytań... Gadałem dzisiaj z paroma osobami co się znają troszke na takich gazach.. itd...

i robili dla mnie pare prób z CO2 i co się okazało.... że CO2 nie jest równy CO2...
    też byłem zdiwiony... ale z jednej butli żadnego dumku prawie... a z drugien dużo lepiej znaczna ilość...

To oznacza żę trzebaby było się dowiedzieć jakiego składnika ma bć więcej i czy nam tak napełnią gdzieeś butle... tzn. z jakimś tam stężeniem tego CO2...

Jeżeli się czegoś dowiem to napisze... ale jak już coś zaczniecie robić to bądźcie bardzo ostroźni, bo jak wiadomo CO2 przy wylocie mrozi do 70 stopni...

tak więc prosze uważać przy używaniu na "ulicy" i wogóle przy używaniu, żeby nikomu nie zrobić krzywdy !!!
  • #57 2592373
    Orochimaru
    Poziom 31  
    CO2 to czyste CO2, natomiast ważna jest orientacja butli. Jeśli będzie zaworem do dołu to będzie bardzo ładna kita i piękne syczenie, ale wtedy praktycznie niemożliwe jest zrobienie sterowania, bo nie znajdziesz takiego zaworu (w rozsądnej cenie), który przepuszczał by ciekły CO2 pod ciśnieniem 70 atm.
    Dlatego trzeba się skoncentrować na butli z zaworem u góry i jak najszybszym otwarciu gazu, jak również na tym, żeby dysza była jak najbliżej zaworu.

Wyniki były inne pewnie dla tego, że jedna butla mogła leżeć i trochę ciekłego gazu zostało przy zaworze. Jak się ją odkręciło to "kichnęła" ciekłym.
  • #58 2626460
    panda86
    Poziom 11  
    Widze że zaiteresowanie tym tematem nie jest zbyt wielkie, ludzie co zwami? Eh amatorzy tuningu odrazu się poddają :P

Wymyślił ktoś coś nowego lub przetestował? Ja niestety narazie nie miąłem czasu na to... :( Jeżeli ktoś jest w stanie zkontaktować się z tą osobą np. z Forda Probe to bardzo bym o to prosił... jestem w stanie zapłacić za informacje jak to jest zrobione...

pozdrawiam i czekam na jakieś info...
  • #59 2626665
    DOHC
    Poziom 19  
    hmm... , tuning no moze to i tuning dla mnie jednak to slowo znaczy troche co innego wiec nie staraj sie ludzia wjezdzac na ambicje... :)
  • #60 2626688
    panda86
    Poziom 11  
    DOHC napisał:
    hmm... , tuning no moze to i tuning dla mnie jednak to slowo znaczy troche co innego wiec nie staraj sie ludzia wjezdzac na ambicje... :)

niechce nikogo uraźić, chciałem tylko uzyskać zainteresowanie tym tematem ;)

dla mnie też tuning to coś innego... a ten dymek to taki fany bajer ;)
    Jeżeli coś wiesz na ten temat to poddziel się informacją, prosze.

pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania efektu wizualnego imitującego wyrzut pary (imitacja nitro) z boków samochodu, najczęściej realizowanego za pomocą butli CO2 i elektrozaworu. Uczestnicy omawiają techniczne aspekty takiego rozwiązania, wskazując na konieczność stosowania butli z ciekłym CO2 (np. z paintballa), elektrozaworów zdolnych wytrzymać wysokie ciśnienie (minimum 60-80 atm), oraz odpowiednich przewodów lub rurek miedzianych/stalowych o wysokiej wytrzymałości ciśnieniowej (ok. 80 bar). Poruszono temat reduktorów ciśnienia, które mogą być potrzebne przed elektrozaworem, oraz problem sterowania zaworem, np. za pomocą układu elektronicznego (np. NE555) reagującego na pozycję pedału gazu. Wskazano, że zawory LPG nie są odpowiednie ze względu na niższe dopuszczalne ciśnienie. Efekt pary powstaje na skutek gwałtownego rozprężania ciekłego CO2, które ochładza powietrze i kondensuje wilgoć, tworząc widoczną mgiełkę. Alternatywnie omawiano użycie zaworów upustowych (blowoff) z turbosprężarek, które jednak nie generują takiego efektu, oraz wytwornic dymu z przetwornicami napięcia, choć są one mniej praktyczne i droższe. Wspomniano o tzw. "fake purge valve" jako nazwie technicznej dla takiego systemu imitującego wyrzut podtlenku azotu (N2O). Dyskutowano również o bezpieczeństwie montażu butli CO2, zalecając umieszczenie jej w bagażniku i stosowanie fabrycznych końcówek oraz zaworów wysokociśnieniowych. Wspomniano o przykładzie Forda Probe z takim systemem oraz o publikacji w magazynie Maxi Tuning opisującej podobny efekt nazwany "spray show". Koszt elektrozaworu wysokociśnieniowego szacowano na około 100-375 zł lub 100-120 euro. Podsumowując, najbezpieczniejszym i najefektowniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie butli CO2 z elektrozaworem wysokociśnieniowym, odpowiednimi rurkami i sterowaniem elektronicznym, co pozwala uzyskać efekt buchającej pary bez użycia prawdziwego nitro czy podtlenku azotu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA