logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWS126540W – hałasujący bęben, tarcie/trzeszczenie po zdjęciu paska

gutierez69 06 Gru 2025 14:51 561 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, co powoduje tarcie/trzeszczenie bębna pralki po zdjęciu paska i co zrobić dalej z taką usterką?

Sprawdź przede wszystkim luzy bębna i łożysk oraz bujanie góra-dół, bo jeśli pękł albo zerwał się krzyżak bębna, naprawa sprowadza się do wymiany całego zespołu piorącego [#21772976][#21773141] Jeśli winne są tylko łożyska, pozostaje naprawa w lokalnym serwisie albo demontaż zbiornika i wysłanie go do firmy zajmującej się wymianą łożysk [#21773141] Jeden z tropów to też odkręcenie krzyżaka, jego oczyszczenie i szukanie numeru/indeksu części, bo bez oznaczeń może być problem z doborem zamiennika [#21783588] Gdy testy luzów nic nie wykazują, trzeba brać pod uwagę także ciało obce w zbiorniku, np. drut, które potrafi dawać podobne odgłosy tarcia [#21784413] Przy 13-letniej pralce decyzja o naprawie zależy już głównie od kosztu względem wieku sprzętu [#21773141]
REKLAMA
  • #31 21785083
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    No to rzeczywiście lubisz ryzyko. 😂
  • REKLAMA
  • #32 21785394
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6914
    gutierez69 napisał:
    Zaryzykuje i kupię Haier I-Pro 5 HW80-B14959TU1.

Chcesz ryzykuj, ale to chińczyk niskich lotów jakościowych. Ten na pewno twoich 13 lat nie pochodzi, chyba, ze trafisz wybitny egzemplarz :)
  • REKLAMA
  • #33 21785398
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Ogólnie to nieciekawa sytuacja z AGD nastąpiła. Gdzie te czasy że pralka czy inne sprzęty wytrzymywały ponad 10 lat ... Ja też mam pralkę z Elektrolux już 14 lat i póki co chodzi, ale co będzie jak łożyska siada i nie będzie sensu ich wymieniać? To samo tyczy się np zmywarki. Moja akurat to Bosch wiekowo podobna do pralki.
    Co obecnie kupić żeby było tak dobre jak starsze sprzęty? To nie jest błachy problem 🤔
  • #34 21785506
    gutierez69
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Wątpię, żeby jakakolwiek produkowana obecnie pralka w rozmiarze slim przetrwała 10 lat bez napraw. W dużych pralkach jest duży wybór, w małych sporo mniejszy i brak kluczowych producentów, więc wybór niewielki. Zresztą obecnie narzekają na wszystkich mniej lub bardziej. Mam nadzieję, że z racji tego, że silnik jest mocowany "na sztywno" w Haierze łożyska nie padną szybko. Szukałem również na forum ewentualnych możliwych usterek tej marki i nie mogłem nic znaleźć. Optymistycznie podszedłem do sprawy, że może rzadko się psują, bo pesymistycznie wychodziłoby, że może nie warto naprawiać 🥴. Coś kupić trzeba, a specyfikacja na papierze bardzo mi odpowiada.
    Jeśli macie propozycje konkretnych modeli w rozmiarze całkowitym do 52 cm i bębnie 8 kg, to słucham.

Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

No i w pizdu wylądował... kupiony Electrolux.

Moderowany przez Felini:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWS126540W zaczęła wydawać hałas przypominający tarcie lub trzeszczenie z okolic bębna po zdjęciu paska napędowego. Sprawdzenie luzów na łożyskach nie wykazało luzów, a bęben obraca się płynnie, co sugeruje początkową fazę zużycia łożysk lub uszkodzenie krzyżaka bębna. Krzyżak jest elementem trudnym do oceny bez rozcięcia obudowy, a jego pęknięcie wymaga wymiany całego zespołu piorącego, co jest kosztowne. Naprawa łożysk wymaga demontażu zbiornika, który w niektórych markach jest zgrzewany i trudny do rozebrania, ale na rynku dostępne są serwisy specjalizujące się w takich naprawach. W dyskusji pojawiły się opinie o trwałości i jakości różnych marek pralek, z rekomendacją marek Bosch i Siemens jako bardziej niezawodnych, natomiast marki Haier i Candy zostały odradzone. Autor rozważa naprawę starej pralki ze względu na koszty i wiek urządzenia (13 lat), a także planuje zakup nowej pralki, rozważając modele i marki pod kątem jakości i trwałości. Zdjęcie krzyżaka wskazuje na konieczność wymiany, jednak brak dostępności części na rynku utrudnia naprawę.
REKLAMA