logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić prędkość w ZTE MC888 (Warszawa, Orange)

KordianTamara 07 Gru 2025 11:57 957 21
REKLAMA
  • #1 21773655
    KordianTamara
    Poziom 3  
    Cześć :)
    Myślałem, że przechodząc przez forum na własną rękę i studiując zamieszczone posty doedukuję się na tyle, by samemu ustawić sobie optymalnie router, celem wyciśnięcia z niego jak najwięcej.
    Stety — niestety sprawa dla osoby niewprawionej okazuje się znacznie bardziej skomplikowana niż wydawało się na pierwszy rzut oka.

Chyląc więc czoła przed Waszą wiedzą w tych tematach, chciałbym prosić o pomoc w ustawieniu routera ZTE MC888 tak, by ten dawał z siebie jak najwięcej w lokalizacji, w której się znajduję (w Warszawie) i sieci, z której korzystam (Orange).

Ogólnie to jestem zadowolony z tego, co pokazują testy (poprzedni router wyciskał do 20 Mb/s (LTE), a obecny 50–300 Mb/s), ale spodziewałbym się, że taki router, i to w takiej lokalizacji, da więcej. Prosiłbym więc o pomoc w osiągnięciu tego bądź utwierdzenie mnie w przekonaniu, że lepiej nie będzie :)

Jestem minimalistą, jeżeli chodzi o dane, więc czy wystarczyłoby, że na mapie sprawdziłbym, które BTS-y są najbliżej mnie, a dodatkowo przetestował prędkość internetu (bez podawania dokładnych współrzędnych, instalowania jakichś aplikacji itp.)? Co do lokalizacji samego routera, to ze względu na chęć podłączenia dwóch urządzeń po kablu, jego obecne ustawienie uznałbym za ostateczne (bez krążenia po mieszkaniu i szukania lepszego umiejscowienia), jeśli to nie problem :P

Z góry uprzejmie dziękuję za pokierowanie mną, co jest minimalnie niezbędne do podania, abyście mogli przyjrzeć się mojemu przypadkowi, a także za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21773708
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Czyli przestudiowałeś forum i uznałeś, że bez testów i lokalizacji oraz oświadczając, że router ma stać tam gdzie stoi, osiągniesz lepszy efekt. Mam zatem pytanie, w jaki cudowny sposób ma się to odbyć? I jak wiedza z mapki o BTSach ma w tym pomóc?
  • #3 21773720
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21774171
    KordianTamara
    Poziom 3  
    >>21773720

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź :)

"Lokalizacja przybliżona" - tak w miarę, to będzie Warszawa, ul. Grochowska 12 (Praga-Południe), ponieważ współrzędne nawet podobne.

"jeśli ma pozostać wewnątrz to powinien znaleźć się najlepiej gdzieś przy oknie" - okna wychodzą na jedną stronę i właśnie przy jednym z nich umieściłem router (nawet dotyka on ramy okiennej :P). Co do lokowania go na zewnątrz, to ciężko byłoby o to, dlatego wspomniałem o jego ograniczonej mobilności :/

"Co z ich wyposażeniem i obciążeniem" - tak jak wspomniałem, im mniej szczegółów będzie trzeba podać, tym bardziej docenię, Aczkolwiek nie po to zajmuję Wasz czas, by jeszcze dodatkowo cokolwiek specjalnie utrudniać, dlatego w miarę możliwości postaram się zapewnić, co potrzebne do oszacowania jak skonfigurować router. Proszę jedynie o wytyczne (wstępnie, tak doraźnie, pasma LTE ograniczyłem do pięciu, które pokazują BTS-y, a na 5G pozostawiłem jedynie N78 i tyle).

Raz jeszcze z góry dziękuję za wsparcie!

Edit:
    Nie chcę tego nazywać "eksperymentem", ale tak, jak wspomniałem, w porównaniu do tego, co było, z ZTE MC888 jest zadowalająco lepiej. Widząc jednak wahania od 50 do 300 Mbps oraz biorąc pod uwagę fakt, że lokalizacja, sieć i router powinny się chyba "lubić", może uda się albo zwiększyć prędkość, albo choć ustabilizować skoki (by wspomniane 300 było częściej niż rzadziej) :)
  • #5 21774555
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    A dlaczego sądzisz ze w tej lokalizacji dla Orange ten router ma dawać dobre osiagi i stabilne ponad 300Mb/s, brak diagnostyki sygnału na LTE i 5g na nim ale lokalizacja nie jest łatwa, to że w boblizu są stacje bazowe Orange z N78 nie oznacza że mają akurat sektory na ciebie, najbliższa z sektorem na ciebie jest na Tytoniowej a ona nie posiada 5G N78 tylko pseudo 5G2100 N1 w DSS z LTE2100 i 5 pasm LTE, kotwica na LTE zapewne z niego bo to 5G NSA. 5gn78 moze być z zupełnie innego BTS-a , dalszego który ma akurat sektor na ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21774609
    KordianTamara
    Poziom 3  
    >>21774555

Może źle się wyraziłem :P Ja nie tyle oczekuję czegoś więcej niż jest obecnie dzięki mojemu wyklikiwaniu na oko, na co mam nadzieję :D Jeśli jednak fakty są inne, to nie krępujcie się, by przedstawić mi rzeczywistość inną niż ta, za którą trzymam kciuki ;)
    Postaram się Wam pomóc dostarczyć niezbędne do analizy dane.
  • #7 21774638
    matek451
    Poziom 43  
    Najblizszy BTS z N78 jest na Olszynki Grochowskiej 2 c, on ma sektor na Liceum a kolejny na CH King Cross, kolejny na Jordanowskiej nie ma w ogóle sektora na ciebie, azymuty sektorów na nim to 170 i 310 stopni. Z kolei ten na Dęblińskiej 6 świeci sektorem na Zajezdnię na Gocławku.
    Najblizszy BTS z n78 z sektorem na ciebie jest na Ostrobramskiej 73, 1 sektor na nim na azymut 69. W takich lokalizacjach stosuje się zew. CPE 5G/LTE+ router wew. do sieci lokalnej i WiFi a nie router 5G/LTE jeśli chce się mieć stabilne i wysokie osiagi na 5G N78 w agregacji z pasmami LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21774662
    KordianTamara
    Poziom 3  
    >>21774638

Dziękuję za analizę i wyjaśnienia. Rozumiem więc, że albo:
    - zostaję z tym, co jest obecnie, ale będzie to raczej marnowanie potencjału ZTE MC888B, ponieważ w tej lokalizacji jego posiadanie i konfigurowanie nie ma sensu, jeśli chce się liczyć na cokolwiek więcej niż 50 Mb/s;
    albo:
    - ZTE do zwrotu, a nowy router powinien być przede wszystkim zewnętrzny, jeśli chce się myśleć o jakichś sensownych prędkościach (tego rozwiązania się, niestety, raczej nie wdroży).

Nie na to miałem nadzieję, ale jeżeli tak jest, to doceniam szybkość zweryfikowania rzeczywistości :D
  • #9 21774666
    matek451
    Poziom 43  
    Na MC888B wybierz w pasmach 5G NSA tylko N78, pasma LTE zostaw wszystkie, zrób testy z nim wewnatrz , pokaż screeny z danymi połaczenia na LTE I 5G i speedtest a potem to samo z MC888B wystawionym za okno.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21774703
    KordianTamara
    Poziom 3  
    >>21774666

Robi się, natomiast pozwól, że potwierdzę:
    1. Zaznaczam wszystkie pasma LTE.
    2. Zaznaczam tylko N78 w pasmach NSA.
    3. Pasma 5G SA mnie nie interesują, ponieważ w Polsce się z nich nie korzysta.
    4. Pozostawiam domyślny profil Orange IPv6 (raz, że domyślny, a dwa, że bezpieczniejszy?).
    5. Sieć ustawiam na (tylko) LTE.
    6. Robię zrzut ekranu prędkości ze SpeedTest, a także Informacje o sieci dla LTE i 5G (z menu routera).
    7. Powtarzam krok 6, tylko wcześniej LTE (krok 5) zmieniam na "5G/LTE".

Powyższe robię dla routera wewnątrz, a następnie po wystawieniu go za okno.

Zgadza się?

"Informacje o sieci" oraz "SpeedTest" pokazują raz jedne, raz inne wyniki (pasma pojawiają się i zanikają, prędkości raz są niskie, raz wysokie) - podać kilka zestawów, czy może wystarczy jeden, np. pierwszy z brzegu?
  • #11 21774781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 21774782
    matek451
    Poziom 43  
    5. Nie zostawiasz zawsze na 5g/lte i pasma jak wyzej, na 5G interesuje cię tylko N78, profil IPV4V6
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21774979
    KordianTamara
    Poziom 3  
    <wiadomość została usunięta>
  • #14 21775071
    matek451
    Poziom 43  
    Tak, takie ustawienia są OK
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21775204
    KordianTamara
    Poziom 3  
  • #16 21775242
    matek451
    Poziom 43  
    Na screenach brak danych BTS-a na LTE. Po PCI go nie da rady zweryfikować,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #17 21775483
    KordianTamara
    Poziom 3  
    1. Dane BTS LTE powinny być na tej samej stronie — coś przeoczyłem?
    2. Czy w takim razie wszystkie zrzuty ekranu do ponowienia, czy wystarczy dostarczyć wspomniane dane BTS-a, a reszta może zostać?
  • #18 21775595
    matek451
    Poziom 43  
    Dane BTS są na tej samej stronie powyzej tych danych dotyczacych pasm LTE/5G
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21775875
    KordianTamara
    Poziom 3  
  • #20 21777129
    KordianTamara
    Poziom 3  
  • #21 21795842
    dsagajev85
    Poziom 3  
    Witam. I jak, udało się coś ogarnąć z tym internetem? Ja też mam ten router i na telefonie jest 5G, transfery po 500 Mbps, a na routerze lipa - czasem mam 300, jakby w ogóle 5G nie widział.
  • #22 21807708
    KordianTamara
    Poziom 3  
    Niestety, ale chociaż podałem swojego czasu w poście wszystko, o co zostałem poproszony, to nie poznałem żadnych "sekretnych" ustawień :P
    Tak więc jak było, tak jest :/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji prędkości internetu w routerze ZTE MC888 w sieci Orange na terenie Warszawy (ul. Grochowska 12, Praga-Południe). Użytkownik zauważył poprawę prędkości względem poprzedniego routera (z 20 Mb/s do 50–300 Mb/s), ale oczekiwał lepszych wyników. Wskazano, że lokalizacja routera wewnątrz budynku, nawet przy oknie, ogranicza sygnał, a optymalnym rozwiązaniem byłoby umieszczenie urządzenia na zewnątrz (np. hermetyczna puszka na dachu lub ścianie od strony BTS). Analiza sektorów i azymutów najbliższych stacji bazowych Orange wykazała, że najbliższe BTS-y z pasmem 5G N78 nie mają sektora skierowanego bezpośrednio na lokalizację użytkownika, co ogranicza możliwości osiągnięcia stabilnych i wysokich prędkości. Zalecano testy z wybranymi pasmami: w 5G NSA tylko N78, w LTE wszystkie dostępne, oraz zmianę profilu na IPv4/IPv6 zamiast IPv6 ze względu na potencjalne problemy trasowania. Sugerowano wykonanie testów prędkości i pomiarów sygnału zarówno z routerem wewnątrz, jak i wystawionym za okno. Ostatecznie stwierdzono, że bez zmiany lokalizacji na zewnętrzną lub zastosowania zewnętrznego CPE 5G/LTE router ZTE MC888 nie wykorzysta w pełni swojego potencjału w tej lokalizacji. Użytkownik potwierdził brak znalezienia „sekretnych” ustawień poprawiających prędkość i pozostaje przy obecnej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA