logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZTE MC888 – niskie prędkości 5G Orange w routerze vs telefon, jak poprawić?

dsagajev85 01 Sty 2026 13:33 1086 9
REKLAMA
  • #1 21795512
    dsagajev85
    Poziom 3  
    Witam, przeczytałem kilka wątków... jestem głupszy niż przed... bo niestety pewnych zakupów już dokonałem. Mianowicie mam już zakupiony router ZTE MC 888. Jeszcze mogę go zwrócić, bo na Allegro był brany. A teraz od ogółu do szczegółu. W swoim telefonie mam obecnie kartę Orange, konkretnie nju, ale to to samo. W domu telefon wszędzie łapie mi 5G, transfery to minimum 350 Mbps, upload to około 60-80. To absolutne minimum mierzone w piwnicy. Tak na normalnym poziomie to minimum d. 500 u. 100. Ping od 12 do 27. Jak na dworze mierzę, to jest około d. 700 u. 140. Sobie myślę, to idę w Orange, skoro na telefonie mi chodzi. To czemu nie ma w routerze. Teraz dlaczego ten router... założyłem, że skoro telefon takie wyniki wyciąga, to router będzie przynajmniej porównywalny... cóż, założenie okazało się błędne.
    Teraz zderzenie z rzeczywistością. Generalnie jak włożylem karte i postawiłem router na stole to było spoko d.330 u.60. Ping 20. Se myśle spoko ale do telefonu jeszcze duuuużo brakuje. Probowałem dawać router w inne miejsca ale wyniki zawsze byly gorsze. Takie średnie to okolo d.80 u.30 ping 25. W zwiazku z powyższymi mam pytanie ewentualmie gdzie i jak ustawic router. Nadajnik "chyba" widze jest okolo 300m w lini prostej. Dlaczego chyba widze bo nie wiem czy jest on 5G. Jak ogolnie lokalizowac te nadajniki zeby ewentualnie widziec gdzie router ustawic. Ponizej screeny.
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości: 812,38 Mb/s pobierania i 86,99 Mb/s wysyłania Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału 4G i 5G sieci Orange. Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej lokalizację w Zielonej Górze i dane GPS Wykresy parametrów sygnału LTE 1800 MHz w aplikacji diagnostycznej sieci Zrzut ekranu parametrów sieci 4G Orange, w tym RSSI, RSRP, RSRQ, SNR i CQI. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci 4G LTE 1800 i 5G NSA 3600 w sieci Orange Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący logi połączeń 4G i 5G NSA dla sieci Orange Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z danymi sieci 4G LTE 1800 i 5G NSA 3600 Orange .
    Dzieki za rady.
    AI: Czy w routerze używasz dokładnie tej samej karty SIM, co w telefonie, czy to inna karta/taryfa?
    Karta ta sama. Podmieniałem
    AI: Czy sprawdzałeś w panelu routera (albo przez jakąś apkę typu NetMonster/CellMapper), z jakim pasmem/pasmami 5G łączy się router i jakie są tam parametry sygnału?
    Nie wiem gdzie i jak to sprawdzic.

W wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4155258.html użytkownik matek 451 poleca router odu/ind byłbym skłonny do ewentualnych zakupów czegos takiego jssli dałoby to coś. Jeszcze pytanie jak go ustawić. Proszę o informację czybdobrze czytam z tej strony gdzie badania nadajnikow sa.

ZTE MC888 – niskie prędkości 5G Orange w routerze vs telefon, jak poprawić? ZTE MC888 – niskie prędkości 5G Orange w routerze vs telefon, jak poprawić?

Jeśli dobrze czytam to nadajnik sieje dosc blisko mojego domu. Ten zaznaczony kolkiem na niebiesko.
    Odległość od nadajnika do domu to niecałe 200mb google pokazuje 180mb.
    Co zrobić aby prawić transfery. Pozdrawiam i dziekuje za informacje zwłaszacza uzytkownika matek451.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21795724
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    Na screenach poprawne parametry sygnału na kotwicy LTE1800 i 5G3600 N78 z 1 sektora na BTS-ie Wrocławska 63, sektor na azymut 13 czyli na ciebie. Oddaj tego MC888, są z nim problemy przy N78, nie jestes pierwszy z takim problemem.
    Na MC888 masz zakladkę z danymi dotyczacymi połaczenia na kotwicy LTE oraz 5g, pokaż ją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21795874
    dsagajev85
    Poziom 3  
    Jezu, która to?
    Dam screeny.
    A mój tok myślenia, jeśli chodzi o lokalizację nadajnika 5G, jest poprawny? Przy wykorzystaniu tych informacji ze strony, z której robiłem screeny.
    Zrzut ekranu interfejsu ZTE z parametrami sieci 5G Zrzut ekranu panelu ZTE pokazujący szczegóły połączenia 5G w paśmie N78
    Zrzut ekranu z parametrami LTE: częstotliwość 3025 MHz, szerokość pasma 15 MHz

Zrzut ekranu z informacjami LTE: eNB ID 66956062, Band7, RSRP -82 dBm

Nie wiem też, dlaczego, jak na telefonie mam czasem tak, że 5G pokazuje na tym 3600, a za chwilę jest komenda 'disconnected'?
    Jaki wobec wymiany tego ZTE routera byś polecił, czy jest sens pchać się w router ODU?
    Dane sygnału sieci Orange LTE i 5G z informacją o rozłączeniu 5G NSA Zrzut ekranu z parametrami sygnału 4G LTE 2600 i 5G NSA 3600 dla sieci Orange
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21795910
    matek451
    Poziom 43  
    Kotwica na LTE2600 I 5g n78 tak samo jak na telefonie, ten sam sektor na tym samym BTS-ie, sygnał poprawny. Router pokazuje 15MHz pasma na 5G3600 zamiast 100MHz jak telefon ale to zapewne bład softu, tez znany, jakie masz osiagi na tym MC888 w takich warunkach?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21795957
    dsagajev85
    Poziom 3  
    >>21795910
    Wynik speed testu z pingiem 23 ms, pobieraniem 47.15 Mb/s i wysyłaniem 50.89 Mb/s

Tylko nie wiem, dlaczego jest tak, że co chwilę wartości dla 5G znikają, w sensie siła sygnału itd., ale tak samo mam w telefonie, jest disconnected, ale w telefonie w dużo gorszych warunkach mam ponad d. ponad 700, u. 100, ping 14 ms. Jak w telefonie wymusiłem pracę na LTE, to d. 90, u. 70, ping 19 ms.
    Masakra, głupi telefon, a wyniki ma lepsze od dedykowanego urządzenia. Chyba że ten ZTE jest rzeczywiście trefny. Jak są dobre wyniki, to mam około 300, jak pisałem wyżej. Chyba że chcesz screeny. Generalnie jutro router i tak wyjeżdża do sprzedającego.
    Ale co wybrać zamiast niego? Kupiłem go ze względu na cenę i to, że był nowy, bo w ogóle z routerami pod 5G to jakiś absurd jest, ale jak mam 5G w zasięgu, to czemu nie próbować.
    A proszę jeszcze o wskazanie, czy te moje interpretacje z tej strony si2pem są właściwe.

Jeszcze na koniec dnia kilka testów było ponad 330/110, ping 14 ms. A za chwilę 40/50/22. Nie wiem, od czego zależy...
  • Pomocny post
    #6 21795977
    matek451
    Poziom 43  
    A od którego sprzedawcy go kupiłeś, testowałeś na innej karcie od Orange?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21796038
    dsagajev85
    Poziom 3  
    >>21795977
    Tak, testowałem - wyniki te same.
    https://allegro.pl/oferta/router-zte-mc888-5g...5ghz-wifi-6-polska-dystrybucja-fv-17849922959
    A co byś polecił zamiast niego? I czy pchać się w moim przypadku w router ODU/IDU? Np
    https://www.olx.pl/d/oferta/router-t-mobile-5...-home-office-na-karte-sim-CID99-ID18P4qe.html.
    Czy wystarczy mi taki wewnętrzny?

Zauwazylem jeszcze jedna rzecz jak przy wifinpojawia sie ikonka wifi z 5 u gory to net zapierd. Nienwiem od czego.to zalezy ale maks co daje to 330 powiedzmy. Na telefonie prawie 700 . Czy to wina routera czy cos innego. Wyniki podobne na kompie przez wifi i przez kabel.
    ZTE MC888 – niskie prędkości 5G Orange w routerze vs telefon, jak poprawić? ZTE MC888 – niskie prędkości 5G Orange w routerze vs telefon, jak poprawić?
    Daj prosze jakies lrpozycje co do ewentualnych innych routerow. Czy taki do wewnatrz sie nada czy isc w te odu indu . Z tego co kojarze to miales tego tp linka ne211 nom i rywalem bylby mc889. I czy bawic sie w uzywki czy raczej nie...
  • #8 21796935
    dsagajev85
    Poziom 3  
    Już chyba znam przyczynę niskiego transferu.
    Router ma w domyśle tę samą nazwę sieci przypisaną zarówno do 5 GHz, jak i 2,4 GHz. Rozczepiłem te 2 sieci i na 2,4 mam te niższe transfery, czyli 60/40. Natomiast na 5 GHz jest ponad 300/140. Pytanie, czemu router aż tak to obcina? Chyba będę musiał 2 router stawiać, bo ten słabiutki jest...
  • REKLAMA
  • #9 21804467
    dsagajev85
    Poziom 3  
    >>21796935
    Reasumując, sam sobie odpowiem poniekąd.
    Co do samego przygotowania do instalacji u siebie w domu to można zakupić kilka pare paidow i zobaczyć jak działają do tego te screeny ze netmonster i można ewentualnie wspierać się stroną si2pm gdzie można odczytać z danych pomiarowych jak skierowane są nadajniki. (Na elektrodzie jest poradnik jak się przygotować) Chociaż nie wszędzie są takie badania dla nadajnika który by nas interesował. Np Bobrowice 66.627 nadajnik orange na kościele niby 5G a brak badań i w sumie nie wiadomo jak są skierowane anteny - chyba że jest wyłączony.
    Wracając do tematu.
    Router MC888B został. Prędkości transferu zależą czy sieć mam spiętą na 2,4 GHz - wtedy jest mniej więcej 50/50 ping 20 natomiast na 5 GHz jest 330/110 ping 20. Do routera dołożę prawdopodobnie jeszcze jeden w mesh żeby pokrycie zwiększyć. Dom mały 80 m a nie wszędzie jest dobry zasięg. Pozdrawiam
  • #10 21804468
    dsagajev85
    Poziom 3  
    Rozwiązanie opisałem powyżej. W zasadzie to brak wiedzy wyszedł, ale poparty fartem;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router ZTE MC888 i kartę SIM Orange (nju), zauważając znacznie niższe prędkości 5G na routerze w porównaniu do telefonu, mimo podobnego zasięgu i warunków. Telefon osiąga transfery rzędu 500-700 Mbps download i 100-140 Mbps upload, podczas gdy router maksymalnie około 330/110 Mbps. Router wykazuje niestabilność sygnału 5G (częste "disconnected") oraz ograniczenia w wykorzystaniu pasma 5G N78 – prawdopodobnie problem z oprogramowaniem, który skutkuje mniejszą szerokością pasma (15 MHz zamiast 100 MHz). Dodatkowo router ma tę samą nazwę sieci dla pasm 2,4 GHz i 5 GHz, co powoduje automatyczne łączenie się urządzeń z wolniejszym pasmem 2,4 GHz i obniżenie transferów. Zalecane jest rozdzielenie sieci Wi-Fi na 2,4 GHz i 5 GHz, co poprawia prędkości do około 300/140 Mbps. Wskazano, że router MC888 ma znane problemy z obsługą pasma N78 i sugerowano zwrot urządzenia. Rozważane są alternatywy, w tym routery ODU/IDU (np. T-Mobile 5G ODU/IDU) lub inne modele z lepszym wsparciem 5G. W domu o powierzchni około 80 m² planowane jest zastosowanie dodatkowego routera mesh dla lepszego pokrycia. Testy na innej karcie Orange dały podobne wyniki, co wyklucza problem z kartą SIM. Podsumowując, niskie prędkości wynikają z ograniczeń sprzętowych i konfiguracji routera, a poprawę może przynieść rozdzielenie sieci Wi-Fi oraz ewentualna wymiana urządzenia na bardziej zaawansowany model lub system ODU/IDU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA