logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro – jak skonfigurować

Robot17 07 Gru 2025 20:16 1923 15
REKLAMA
  • #1 21774184
    Robot17
    Poziom 12  
    Ocena: 177
    Witam i od razu mówię że jestem zielony z informatyki, problem polega jak skonfigurować ten wzmacniacz,chcę podłączyć wzmacniacz wifi - Wzmacniacz sygnału Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro zalogowałem się do APK Xiaomi Home - niestety ale nie mam pojęcia co dalej, może ktoś wytłumaczy mi krok po kroku jak skonfigurować.....
  • REKLAMA
  • #2 21774421
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Robot17 napisał:
    jak skonfigurować ten wzmacniacz

Witaj.
    Zgodnie z instrukcją. Która generalnie jest dość słaba.

Robot17 napisał:
    zalogowałem się do APK Xiaomi Home - niestety ale nie mam pojęcia co dalej

Według instrukcji masz wykonywać instrukcje zawarte w tej aplikacji :)

Robot17 napisał:
    niestety ale nie mam pojęcia co dalej

My też nie, bo nie napisałeś, z którym krokiem konfiguracji w aplikacji masz kłopot, a że "wzmacniaczy zasięgu" wszelkiego typu raczej na tym Forum się unika, to jest spora szansa, że mało kto będzie znał na pamięć aplikację.

Tak więc sugeruję opisać dokładniej problem - co każe zrobić Tobie aplikacja, czego nie możesz zrobić?
  • #3 21775172
    Robot17
    Poziom 12  
    Więc tak, posiadam router i chce zwiększyć zasięg tego routera, więc kupiłem wzmacniacz wifi taki jak w tytule, w instrukcji jest napisane że po włożeniu do gniazda 230V będzie migać żółta LED i pobrałem APK zalogowałem się do tej APK i jeżeli LED zmieni kolor na niebieski to znaczy że jest urządzenie gotowe, skonfigurowane, poniżej fot APK...
    Ale co z tego jak ten wzmacniacz nic nie daje...
    Załączniki:
    • Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro – jak skonfigurować IMG_20251208_191128.jpg (130.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21775181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21775198
    Robot17
    Poziom 12  
    Erbit - podziękować...
  • REKLAMA
  • #6 21775201
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21775394
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Robot17 napisał:
    Ale co z tego jak ten wzmacniacz nic nie daje...

Pomimo całej mojej niechęci do repeaterów/extenderów WiFi wszelkiej maści (również jestem zdania, że jeśli jest możliwość dociągnięcia przewodu UTP od routera do miejsca, w którym chcemy mieć internet i powieszenia punktu dostępowego to warto to w taki właśnie sposób zrobić) - czy to urządzenie w ogóle zostało podłączone jakkolwiek do Kolegi głównej sieci WiFi? Ekran z aplikacji w sumie nie pokazuje żadnego urządzenia ani nie potwierdza tego, że cokolwiek zostało zrobione, więc skoro zupełnie nic nie daje, to czy działa? Czy została na etapie konfiguracji wskazana Kolegi sieć i nastąpiło z nią połączenie?
  • #8 21775489
    Robot17
    Poziom 12  
    dt1 - no właśnie, może się nie połączyło, szukałem w necie nic niema, także dałem sobie spokój....

Dodano po 33 [minuty]:

dt1 - no właśnie, na tym etapie co widać na fot.zatrzymalem się, choć w instrukcji pisze że jak zapali się LED niebieska to już konfiguracja jest ukończona, ale co dalej na APK coś trzeba dodać, urządzenie, chyba najprościej zabrać wszystko do media ekspert niech skonfiguruje....
  • #9 21775567
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Robot17 napisał:
    no właśnie, na tym etapie co widać na fot.zatrzymalem się, choć w instrukcji pisze że jak zapali się LED niebieska to już konfiguracja jest ukończona,

Niezupełnie - w instrukcji jest napisane, że:

"Zeskanuj kod QR, aby pobrać aplikację Mi Home App/Xiaomi Home App i postępuj zgodnie z instrukcjami w aplikacji, aby skonfigurować ustawienia i zarządzać urządzeniem. "

i dopiero po przeprowadzeniu konfiguracji zapala się niebieska dioda świadcząca o nawiązaniu połączenia z ruterem.

Inaczej mówiąc - z tych zapisów wynika, że urządzenie się samo nie konfiguruje - ono MUSI zostać ręcznie skonfigurowane (przynajmniej wybranie sieci z którą ma się łączyć, typu zabezpieczenia,...) i dopiero po tym ręcznym skonfigurowaniu zapala się niebieska dioda. Automatycznie to ono by się konfigurowało po użyciu przycisku WPS. Ale ono nie ma tego przycisku.

Nie znam sprzętu, więc więcej nie pomogę.

Tip. Repeater powinien być umieszczony w miejscu, gdzie jest jeszcze w miarę przyzwoity sygnał z rutera. Czasami dobrze jest wybrać mu miejsce umieszczenia podłączając go na przedłużaczu elektrycznym zamiast wtykać bezpośrednio do gniazda elektrycznego (które bardzo często jest tuż nadpodłogą, w bardzo niedobrym miejscu dla repeatera.
  • #10 21775650
    Robot17
    Poziom 12  
    k_pec - ale mi się zapaliła LED niebieska...
  • #11 21775653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 21775657
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    Ale to szajsomi ma chyba WPS, sam pomysł z zakupem tragiczny. Spotkałem się z nimi kilka razy u klientów, dramat a nie dzialanie więc i tak poszły do elektrośmieci. Z jakim routerem ma toto współpracować?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21775671
    Robot17
    Poziom 12  
    k_pec - no i właśnie u mnie się zapalił LED niebieska, po zalogowaniu się do APK i dalej nie wiem co mam zrobić, w aplikacji...
  • #14 21775735
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Robot17 napisał:
    dalej nie wiem co mam zrobić, w aplikacji...

To chyba nie rozwiążemy. Twoje prawo pytać, ale jeśli nikt tu nie zgłasza, że ma takie urządzenie, to na pewno nikt nie zna tej aplikacji. Nie da się nawet na próbę jej zainstalować, bo bez urządzenia i tak nie zadziała. Życie jest brutalne.
  • #15 21775758
    Robot17
    Poziom 12  
    jprzedworski - no nie rozwiążemy, wzmacniacz nie jest mój chciałem pomoc koledze kupił jedynym słowem złom ..
    Dziękuję wszystkim za pomoc...
  • #16 21776076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W celu konfiguracji wzmacniacza sygnału Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro należy najpierw podłączyć urządzenie do zasilania i poczekać na sygnał gotowości (zazwyczaj migające diody LED). Następnie, korzystając z aplikacji Xiaomi Home, należy zalogować się na konto Xiaomi i dodać nowe urządzenie, wybierając model Range Extender Pro z listy dostępnych urządzeń. Po wykryciu wzmacniacza aplikacja poprosi o wybranie sieci Wi-Fi, którą chcemy rozszerzyć, oraz wprowadzenie hasła do tej sieci. Po poprawnym połączeniu wzmacniacz automatycznie rozszerzy zasięg sieci Wi-Fi. W przypadku problemów z połączeniem warto zresetować urządzenie do ustawień fabrycznych i powtórzyć proces konfiguracji. Cały proces jest intuicyjny i prowadzony krok po kroku przez aplikację Xiaomi Home, co ułatwia konfigurację nawet osobom bez zaawansowanej wiedzy informatycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA