logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w programowaniu pamięci ATMEL 24RF08 i 24C08 za pomocą JDM

kufcio 23 Gru 2005 00:00 3218 6
REKLAMA
  • #1 2108145
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Witam
    jak w temacie, interesuje mnie roznica miedzy dwiema pamieciami ATMELA, uprzedzam jednoczesnie ze zauwazylem roznice w oznaczeniach:)

Problem w tym ze nie moge zaprogramowac tej RF JDMem... a wydawalo by sie ze to podobne..

pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2108305
    kufcio
    Poziom 20  
    przepraszam, nie dopisalem najwazniejszego...
    Nie znam sie na tym az tak bardzo zeby wyłuskac cos z datasheda.
    Oczywiscie przegladalem ale same liczby, wykresy nic mi nie mowia.

Chcialem sie dowiedziec od strony praktycznej, programowanie i przedewszystkim mozliwosc zamiany tych ukladow, bo jak wiemy RFa ciezko (czyt. nie mozliwe) dostac.
  • #4 2108432
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Kostka 24RF08 została wyposażona w interfejs RFID (Radio Frequency Identification) przez który również można odczytać zawartość pamięci (Dual access EEPROM)... W 24RF08 nie ma wyprowadzeń adresowych, zastąpione zostały właśnie przez wspomniamy RFID dlatego (tak mi się wydaje) nie możesz go zaprogramować JDM ponieważ zwiera on wszystkie wyprowadzenia 1...4 do masy.
    Jeszcze raz polecam lekture PDF'ów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2116651
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 889
    Dodam , ze jest tez dodana dodatkowa przestrzen adresowa do nazwijmy to konfiguracji i funkcji self protect , wiec w zyciu ludzkim zaden JDM tego poprawnie nie zaadresuje . Najlepsze jest tez to ze nie czyta tez poprawnie hehe :) .
  • #6 2119775
    kufcio
    Poziom 20  
    Oczywiscie JDM nie poradzi sobie z ta pamiecia ale Si-prog...?
    Ponawiam, czy ktos podmienial te pamieci z np. laptopie?

wsad zczytany wczesniej, teraz chce zaprogramowac zwylka 24c08 i sprobowac.. tylko czy jest sens?
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 4888483
    Johny256
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A za pomocą czego mogę zaprogramować 24RF08 ? Czy uda mi się to za pomocą willema ustawionego na 24C08??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy różnic w programowaniu pamięci ATMEL 24RF08 i 24C08 za pomocą programatora JDM. 24RF08 posiada interfejs RFID (Radio Frequency Identification) i brak wyprowadzeń adresowych, które w 24C08 są obecne, co uniemożliwia programowanie 24RF08 standardowym JDM-em, gdyż JDM zwiera wyprowadzenia 1-4 do masy. Ponadto 24RF08 ma dodatkową przestrzeń adresową dla funkcji konfiguracji i ochrony (self protect), której JDM nie obsłuży poprawnie, co skutkuje błędnym odczytem i zapisem. W praktyce 24RF08 nie jest zamiennikiem 24C08 i wymaga innego programatora, np. Si-prog, który potrafi obsłużyć te rozszerzone funkcje. Pojawiło się również pytanie o możliwość programowania 24RF08 za pomocą programatora Willem ustawionego na 24C08, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi. Zalecane jest zapoznanie się z dokumentacją techniczną (datasheet) obu układów dla pełnego zrozumienia różnic i ograniczeń programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA