logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BPT 300 – jak wyciszyć lub wyłączyć domofon na noc bez odłączania zasilania?

BezNazwy000 08 Gru 2025 13:08 657 4
REKLAMA
  • #1 21774777
    BezNazwy000
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów.

Potrzebuję doraźnej pomocy z domofonem. Otóż po przeprowadzce okazało się, że na jednym osiedlu, a co za tym idzie pod jednym domofonem, znajdują się dwa mieszkania o tym samym numerze, tylko wchodzące w skład innego, numerowanego bloku, a dzwonienie różni się dodaniem "0" z przodu. Nie byłoby z tym pewnie większego problemu, gdyby nie fakt, że mieszkańcy równoległego numeru prowadzą aktywny nocny tryb życia, a goście lub kurierzy niestety nie potrafią doczytać instrukcji, co kończy się notorycznym budzeniem moich domowników.

Stąd pytanie, czy w jakiś prosty sposób jestem w stanie na noc ręcznie wyłączać taki domofon? Docelowo pewnie wymienię na nowszy z możliwą prostą regulacją, ale potrzebna jest doraźna pomoc. Według tego, co znalazłem, domofon to BPT 300.
    Niestety wypięcie z korków odpada, ponieważ jest podpięty pod oświetlenie w całym mieszkaniu.

Z góry dzięki za pomoc!

Wnętrze unifonu domofonu BPT z odsłoniętą płytką i podłączonymi przewodami Biały unifon domofonowy BPT 300 zamontowany na ścianie z dwoma przyciskami.
    AI: Czy możesz napisać, czy Twój domofon BPT 300 to tylko słuchawka/unifon w mieszkaniu, czy ma jeszcze jakieś dodatkowe elementy (np. osobny zasilacz, panel, głośnik)?
    W mieszkaniu tylko słuchawka.
    AI: Czy masz możliwość otworzenia obudowy domofonu w mieszkaniu i ewentualnego dostępu do jego wnętrza (np. do przewodów lub głośnika)?
    Tak, dodałem zdjęcie ze środka.
  • REKLAMA
  • #2 21774807
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    Ten aparat, jak słusznie już zauważyłeś, nie posiada wyłącznika dzwonka.
    Można się "ratować" zakładając dowolny włącznik dźwigienkowy na którejś z żył magistrali np. na niebieskiej.
    https://tinyurl.com/pnwuan5y
  • REKLAMA
  • #3 21775017
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    BezNazwy000 napisał:
    Docelowo pewnie wymienię na nowszy z możliwą prostą regulacją, ale potrzebna jest doraźna pomoc. Według tego, co znalazłem, domofon to BPT 300.
    Inny niż firmy BPT nię będzie pasował.
  • REKLAMA
  • #4 21775407
    BezNazwy000
    Poziom 2  
    Panowie, dzięki za odpowiedź.

A doraźnie, bez dodatkowych elementów, jestem w stanie poratować, wypinając coś i rano wpinając z powrotem?

Będę miał to na uwadze, ale tak jak mówiłem, zajmę się pewnie tym na spokojnie już w styczniu, żeby jak najlepiej ugrać temat, bo rozwiązanie z matematyką tymi numerami mnie co najmniej zaskoczyło :)
  • #5 21777618
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1148
    Zastosował bym programowalny wyłącznik czasowy, do niego podłączył bym zasilacz stabilizowany na np 12 V, dalej do tego zestawu przekaźnik 12V, pod jeden zestyków przekaźnika podłączył bym obwód dzwonienia domofonu, i to by było na tyle, pozostaje zaprogramować wyłącznik i cieszyć się spokojem w pewnych godzinach według programu.

Tylko widzę problem, nie zależnie czy z przełącznikiem czy z włącznikiem czasowym, do sąsiada nie będą się mogli dodzwonić bo będą wpadać dzwoniący w ślepą uliczkę, ale to pewnie Ciebie nie interesuje.
REKLAMA