logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona NICR841 typ 692 – jak przeprowadzić regenerację zaworu ceramicznego?

rubens 12 Gru 2025 18:07 600 2
REKLAMA
  • #1 21779050
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Nivona NICR841, type 692, regeneracja zaworu ceramicznego (multizaworu).
    W mojej Nivonie zaczął szwankować m.in. wspomniany zawór.
    Po rozebraniu całego ekspresu na części i zrobieniu hurtem wszystkich bolączek trapiących te ekspresy, przyszedł czas na naprawę tego zaworu.
    Po rozebraniu okazało się, że wyłamane są elementy (wypustki) sprzęgła zaworu ceramicznego.

Czarny element sprzęgła zaworu ceramicznego z zaznaczonymi uszkodzonymi wypustkami

Element zamówiony, tyle, że mam kilka wątpliwości.
    1. Ten element to skutek, a co jest przyczyną ich uszkadzania się (czy jest to zużycie, wada materiału itp.) - nie chciałbym aby po jego wymianie zaraz padło znowu.
    2. W główce zaworu są ceramiczne elementy pokazane na poniższym zdjęciu:

Zbliżenie na okrągły biały element ceramiczny z uszkodzeniem na krawędzi.

Były dosyć mocno "złączone razem" - być może to była przyczyna wyrwania "wąsów" ze sprzęgła zaworu.
    Czy te ceramiczne elementy powinny poruszać się względem siebie, jeśli tak, to być może powinny być nasmarowane jakimś smarem? Na razie nie analizowałem jak działa przełączanie kierunków obiegu.
    Zdaję sobie sprawę, że raczej nie, ale drążę temat, bo chcę wiedzieć dlaczego sprzęgło uległo uszkodzeniu.

Dla dociekliwych - zawór drenażu zregenerowany, zaparzacz zregenerowany, zaworek z blaszką napowietrzającą zregenerowany, przekładnia zaparzacza zregenerowana, przepływomierz rozebrany i wyczyszczony, sprawdzenie drożności wszystkich wężyków, ekspres na bieżąco odkamieniany i czyszczony.
    Co rozumiem przez regenerację: Rozebranie na części pierwsze, mycie czyszczenie, smarowanie, wymiana uszczelek.

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

Częściowo odpowiem sobie sam na pytanie.
    Na tym filmie:

Widać, jak przebiega naprawa i smarowanie elementów tego zaworu.
    Jeśli u mnie elementy były zapieczone, to logicznym jest, że wypustki sprzęgła zaworu ceramicznego musiały się złamać.
    Zakładając, że na filmie pokazane jest prawidłowe "serwisowanie" - czytaj smarowanie wspomnianych elementów, to mam odpowiedź na moje wcześniejsze pytania.
    Ciekawy jestem, czy ktoś z serwisantów potwierdzi konieczność smarowania.
  • REKLAMA
  • #2 21781687
    rubens
    >>21779050 Aktualizacja:
    Zawór ceramiczny działa poprawnie, robi kawy, wszystkie funkcje działają poprawnie, no może poza jedną rzeczą.
    Po zrobieniu kawy, fusy są mokre, a w dolnym tłoku zostaje odrobina wody.
    Wymienione wszystkie uszczelki w zaparzaczu, pożyczyłem inny zaparzacz i jest dużo lepiej, więc winny jest mój.
    Jedyna rzecz jaka mi się nie podoba, to uszczelka pod tłokiem - kupiłem nową (niby niemiecka), ale wchodziła bardzo lekko na oś tłoka. Kontaktowałem się ze sprzedawcą i najpierw twierdzili, że są OK, jak podesłałem im film innej osoby która od nich kupiła, stwierdzili, że sprawdzą - niby mam im odesłać tą uszczelkę.
    Co może być przyczyną tej wody w dolnym tłoku?
  • #3 21785508
    rubens
    >>21781687 Dziękuję wszystkim za tak duży odzew, wygląda na to, że wiedza, o którą pytałem, to wciąż tajemnica.
    Aby zakończyć temat, kilka wniosków i informacji:
    Pierwotnie miał kilka problemów:
    1. wycieki zewsząd
    2. mokre fusy, ciasteczka nieprzypominające ciasteczek
    3. w pewnym momencie mielił kawę, kawa wpadała do zaparzacza, ale woda już przez niego nie leciała, z wylewki wylatywała czysta woda, sucha zmielona kawa była wyrzucana do pojemnika na fusy
    4. spieniacz nie do końca dobrze spieniał mleko

Tak jak napisałem, przeprowadziłem regenerację hurtową wszystkich zaworów, mechanizmu zaparzacza i zaparzacza (poza ceramicznym), niestety usterka (mielił kawę, kawa wpadała do zaparzacza, ale woda już przez niego nie leciała, z wylewki wylatywała czysta woda, sucha zmielona kawa była wyrzucana do pojemnika na fusy) nie została usunięta, musiałem dobrać się do zaworu ceramicznego.
    Został rozebrany na części, wyczyszczony, a elementy ceramiczne zostały nasmarowane smarem. Niestety podczas oględzin odkryłem, że połamały się wąsy sprzęgła zaworu.
    Sprzęgło wymienione, zawór został złożony i działa poprawnie.
    Ważna uwaga - zawór ma niesymetryczne elementy - można złożyć go poprawnie tylko w jeden sposób - oczywiście róbcie sobie zdjęcia. Obawiałem się trochę go rozbierać, ale dobrze został przemyślany (pod kątem serwisu).
    Warto sprawdzić mikro switche, które są w tym zaworze, aby poprawnie działały i zawór wiedział, w jakiej pozycji się znajduje.
    Ostatni problem z uszczelką dolnego tłoka - (czyli za luźna, jak dla mnie), po konsultacji z jednym z serwisów dostałem radę, aby tej uszczelki i trzpienia tłoka nie smarować, ja posmarowałem, ciasteczka były do kitu, trochę wody było na tłoku zaparzacza.
    Po zrobieniu kilkunastu kaw ciasteczka są prawie idealne (być może smar się wypłukał z tej uszczelki), na razie tak zostawiam.
    Firma, w której kupowałem te uszczelki, twierdzi, że w lutym będą mieli nową, poprawioną partię uszczelek (te od dolnego tłoka), zobaczymy, czy to coś jeszcze poprawi.

Jedna uwaga i rada dla innych - NIE odrywajcie osłony tej uszczelki w zaparzaczu - ja to zrobiłem, bo myślałem, że jest na wcisk. To było błędem - ta osłonka już nie chciała siedzieć na ciasno. Kupiłem specjalną kropelkę i przykleiłem osłonę.

W moim typie zaworu drenażowego jest tylko jedna uszczelka (nazwijmy ją uszczelką tłoczka - taka miseczkowa), w zestawie, który kupiłem, były dwie - zastanawiałem się, czy oślepłem i drugiej nie widzę u siebie. Wygląda na to, że są dwie wersje zaworów drenażowych - na dwie i na jedną uszczelkę.
REKLAMA