logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap podszafkowy – który otwór wentylacyjny wybrać i co zrobić z drugim otworem?

MatGor 13 Gru 2025 16:03 237 3
REKLAMA
  • #1 21779672
    MatGor
    Poziom 2  
    Cześć, mam w kuchni przygotowane dwa otwory wentylacyjne. Mam dwa pytania odnośnie tego:
    1. Czy to obojętne, do którego będzie podłączony okap podszafkowy?
    2. Te otwory będą zabudowane szafką, czy to będzie duży problem, jeśli ten drugi otwór będzie zatkany, czy powinna być wypuszczona kratka na szafkę?Dwa otwory wentylacyjne w ścianie kuchni w stanie surowym z widoczną instalacją
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21795600
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    MatGor napisał:
    Cześć, mam w kuchni przygotowane dwa otwory wentylacyjne. Mam dwa pytania odnośnie tego:
    1. Czy to obojętne, do którego będzie podłączony okap podszafkowy?
    2. Te otwory będą zabudowane szafką, czy to będzie duży problem, jeśli ten drugi otwór będzie zatkany, czy powinna być wypuszczona kratka na szafkę?

1. Nie, jeden (ten bliższy zabudowy kuchni) przeznaczony jest do podłączenia okapu, drugi jest otworem wentylacji grawitacyjnej pomieszczenia. Ten pierwszy (okapowy) jest kanałem indywidualnym, podłączonym tylko do jednego mieszkania, natomiast do kanału wentylacyjnego może być podłączone kilka mieszkań. Stąd nie ma dowolności przy podłączeniu okapu do kanału.
    2. Kanał wentylacyjny nie może być zasłonięty, szczególnie gdy w mieszkaniu jest gaz. Inaczej przy okresowym przeglądzie kominiarskim będzie krzyk.
REKLAMA