logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja PV 5kW Kenso + magazyn 10kW od Smartres Tarnów – czy warto, opinie, cena

wojtihr 16 Gru 2025 18:41 537 7
  • #1 21782354
    wojtihr
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Proszę o poradę. Czy instalację fotowoltaiczną robić przez firmę czy na własną rękę.
    Otóż odwiedził mnie przedstawiciel firmy Smartres Sp. z o.o. z Tarnowa i zaproponował instalację: 10 paneli firmy Kenso, moc instalacji lekko ponad 5 kW, do tego magazyn energii - nazwy nie pamiętam, ale też podobno od nich 10 kWh, do tego oczywiście falownik i cały osprzęt za ok. 60 000 zł. Do tego jeszcze niby w gratisie ma UPS, który będzie w stanie zasilić cały dom w przypadku braku energii.
    Po wszystkich dofinansowaniach koszt z mojej strony to około 27 000, i to na kredyt na preferencyjnych warunkach, gdzie rata miesięczna początkowa w okolicach 350 zł i co 3 m-c coraz mniejsza.
    I teraz moje pytanie, bo w sumie rachunki za prąd w okolicach 200 - 250 na miesiąc, więc ta rata i tak nie byłaby tak bardzo odczuwalna, bo i tak za prąd płacić trzeba. Czy to uczciwa cena? Czy te wszystkie dotacje to nie za kolorowo? Czy ktoś miał styczność z tą firmą? Czy może na własną rękę byłoby taniej plus dotacje.
    Trochę nie podoba mi się ta presja, że już trzeba umowę podpisywać, bo od nowego roku będą gorsze warunki i to, że specjalnie dla mnie mam niby dodatkowe rabaty.
    Co o tym sądzicie? Bo nie mam rozeznania.
    AI: Mógłbyś napisać, jakie masz roczne zużycie prądu (kWh) i czy planujesz w najbliższym czasie jakieś większe zmiany w zużyciu (np. pompa ciepła, samochód elektryczny)?
    Zużycia rocznego prądu za bardzo nie znam, bo mieszkamy w domu raptem 4 miesiące. Pompy ciepła nie planuję i indukcji raczej też nie.
    AI: Jakie są warunki techniczne u Ciebie - chodzi mi o rodzaj i nachylenie dachu, ekspozycję na słońce, ewentualne zacienienie oraz czy masz miejsce na magazyn energii?
    Instalacja miałaby być naziemna. Warunki są odpowiednie. Duży ogród.
  • #2 21782378
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21782431
    wojtihr
    Poziom 6  
    No właśnie też mi się tak nie podoba bo czytałem że właśnie dotacje na ten rok już chyba są zamknięte. ale upiera się żeby podpisać umowę teraz bo w przyszłym roku będzie drożej i na gorszych warunkach.
    Coś mi to za ładnie wygląda.
    A taka instalacja o której pisałem to ile może być warta ??? I czy nie korzystniej wyjdzie samemu to ogarnąć.
  • #4 21782460
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21782684
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 229
    Do zgłoszenia instalacji do energetyki potrzebny jest ktoś z uprawnieniami na montaż takowych, więc samemu to tylko fizycznie da się wykonać o ile ktoś nam to podpisze i energetyka to przyjmie... Faktycznie cena komponentów do budowy takiej instalacji po nowym roku może sie podnieść, bo są jakieś głosy o tym, ale jak to wpłynie na ceny produktu końcowego, to nie do końca można przewidzieć.
    Co do opłacalności danej oferty się nie będę wypowiadał, bo nie wiem jak to wygląda na rynku. Ale przy tych rachunkach to dość łatwo obliczyć, że zwrot to przynajmniej 10lat... Czy ta instalacja będzie sprawna za 10lat ? Bo o ile nie będzie jakichś ekstremalnych warunków atmosferycznych, to panele raczej wytrzymają, bateria też, ale czy falownik będzie dużo dłużej pracował ? Mam pewne wątpliwości co do tak długich okresów zwrotu... Chyba że zależy Ci tak bardzo na UPSie, że jesteś w stanie na to wyłożyć niezależnie od okresu zwrotu.
  • #6 21782692
    wojtihr
    Poziom 6  
    Na UPS-ie nie zależy mi tak bardzo. Przydałby się, ale też w tym momencie pieniądze się liczą.
    Wiem, że elektryk z uprawnieniami jest potrzebny, ale stelaż, montaż paneli, przeciągnięcie przewodów pewnie dałbym radę zrobić sam, zostałoby samo pospinanie do kupy. A co do tej oferty, to mówicie, że lepiej odpuścić? Idzie zrobić to taniej...
    Dodam tylko, że jakieś 2 lata temu teść zakładał przez firmę podobnej mocy i instalację, tylko że bez magazynu, ale doszła pompa ciepła i kwota była ok. 120 000, z czego zapłacił ok. 25 000 tylko. Wydaje mi się, że ta cena mocno zawyżona i z tego wszystkiego firma nieźle obgryzła.
    Do piątku muszę podjąć decyzję, a nie chciałbym się naciąć.
  • #7 21782769
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Odpuść sobie. Z tym UPS to jakaś ściema, każdy falownik hybrydowy + magazyn energii działa jak UPS, nie potrzeba dodatkowych urządzeń.
    Druga sprawa, że w miesiącach zimowych będziesz dopłacać do rachunków, bo falownik na własną konsumpcję pobierze 200Wat x 24 godz. = 4,8kWh. Instalacja 10kWp dla przykładu w grudniu wygeneruje max 3-4kWh dziennie.
    wojtihr napisał:
    rachunki za prąd w okolicach 200 - 250 na miesiąc

I masz święty spokój
    Jak już potrzebujesz UPS-a to dużo taniej wyjdzie hybryda off-grid z magazynem, do 6kW nawet nie musisz uzgadniać ze strażą pożarną.
  • #8 21795514
    wojtihr
    Poziom 6  
    Postanowiłem omijać szerokim łukiem takich gości od fotowoltaiki. Z tego, co się rozeznałem, u takich to dość drogo wychodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności i wiarygodności oferty firmy Smartres Sp. z o.o. z Tarnowa na instalację fotowoltaiczną o mocy około 5 kW z 10 panelami Kenso oraz magazynem energii 10 kWh, falownikiem i UPS-em za około 60 000 zł brutto, po dofinansowaniach koszt około 27 000 zł z preferencyjnym kredytem. Uczestnicy wskazują, że obecne dofinansowania (MP6.0) są zamknięte, a nowe (MP7.0) mają ruszyć dopiero w 2026 roku, co budzi wątpliwości co do rzetelności oferty. Cena jest oceniana jako zawyżona, zwłaszcza w porównaniu do rynkowych ofert, gdzie za podobne lub lepsze parametry (np. 10 kWp z hybrydą Deye 12 kW i magazynem 30 kWh) można zapłacić mniej. Podkreślono, że samodzielny montaż jest możliwy, ale wymaga uprawnień elektrycznych do zgłoszenia instalacji i podłączenia do sieci. Wskazano, że falownik hybrydowy z magazynem pełni funkcję UPS, więc dodatkowy UPS jest zbędny. Zwrócono uwagę na możliwe koszty eksploatacji zimą oraz długi okres zwrotu inwestycji (około 10 lat). Ostatecznie zalecano ostrożność i rozważenie samodzielnej realizacji lub poszukiwania innych ofert, gdyż obecna propozycja może być niekorzystna cenowo i marketingowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA