logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DAF LF450 2017 – spadek napięcia na światłach mijania, błąd na desce, diagnoza instalacji

KrzysztofKurpuas 16 Gru 2025 21:20 228 10
REKLAMA
  • #1 21782509
    KrzysztofKurpuas
    Poziom 9  
    DAF LF450 2017 - problem ze światłem mijania

Przestało działać światło mijania. Najpierw pojawiało się jeszcze okresowo (działało przez około pół dnia), a potem zgasło całkowicie. W tym samym czasie na desce rozdzielczej pojawił się błąd.

Żarówka została wymieniona na nową - bez żadnej poprawy.

Pomiary:
    • na bezpieczniku jest prawidłowe napięcie 28 V
    • przy kostce żarówki, po odpięciu przewodu, jest tylko 6,5-7 V

Test:
    • po podaniu napięcia bezpośrednio z bezpiecznika na żarówkę („na krótko”) światło działa normalnie

Wnioski:
    • instalacja od bezpiecznika do żarówki ma problem (spadek napięcia)
    • to raczej nie jest zwarcie do masy, bo przy zwarciu podanie napięcia na krótko nie uruchomiłoby żarówki. Czy się mylę? Podpowie ktoś? Z góry dziękuję 🙏
  • REKLAMA
  • #2 21782511
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Masz dziś uszkodzony przewód i się zazielenił. Trzeba szukać w newralgicznych miejscach.
  • REKLAMA
  • #3 21782519
    KrzysztofKurpuas
    Poziom 9  
    >>21782511
    Kurczę, przeszukałem wszystkie zagięcia i nigdzie nic nie znalazłem, a walczę już od soboty z tym. Wirtualny przyjaciel podpowiada, że może to być BCM, bo jeszcze on jest po drodze pomiędzy bezpiecznikiem a żarówką😭
  • #4 21782565
    Kudziolek
    Poziom 21  
    Ocena: 213
    Hmm, na pewno LF ? masz może vin ? ;) , I jaki bezpiecznik sprawdzasz numer jak byś podał e000. Jak coś to już pewno jest z modułu CMF i z niego wychodzi zasilanie na mijanie.
  • #5 21782574
    KrzysztofKurpuas
    Poziom 9  
    VIN: XLRAEL15001462382 Bezpiecznik sprawdzę jutro
  • REKLAMA
  • #6 21782600
    Kudziolek
    Poziom 21  
    Ocena: 213
    LF 210 FA :) PX-5 Pewno bezpiecznika od mijanych nie znajdziesz, w starszym było z sterownika ELC w nowszym nie wiem. Warto wpiąć kompa aby sprawdzić jaki jest sterownik. Ale pewno przetarł się kabelek w peszlu ;)
  • #7 21782605
    KrzysztofKurpuas
    Poziom 9  
    Czyli nie ominie mnie rozebranie wszystkiego aż do bezpiecznika.
  • REKLAMA
  • #8 21782755
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Ale po co? Nie lepiej puścić nowy kabel? Tylko że raczej to nie wina kabla a modułu sterującego, nie znam LF ale jak masz przedni moduł ramowy to one czasem tak padają, ostatnio wymieniałem taki w XG2024r. No chyba że to stara konstrukcja i faktycznie jest bezpiecznik, to nowy kabel i gotowe.
    PS. A jak wyjmiesz ten rzekomy bezpiecznik to to 6V się traci?
  • #9 21782760
    KrzysztofKurpuas
    Poziom 9  
    >>21782755 Zaraz jeszcze raz się upewnię, czy ginie. Ale przewód nic nie daje poza tym, że żarówka świeci, a błąd na desce dalej jest i ten irytujący dźwięk DAF-a.
  • #10 21782764
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Eeee to nie ten bezpiecznik w takim razie, czyli jest moduł ramowy, szukaj go.
  • #11 21784058
    KrzysztofKurpuas
    Poziom 9  
    Witam. Problem został zlokalizowany i praktycznie rozwiązany. Okazało się, że zasilanie dochodziło z bezpiecznika do modułu RAM, a następnie z modułu wychodziło na żarówkę, jednak po drodze występowała przerwa w obwodzie i napięcie nie docierało do samej żarówki. Po podłączeniu przewodu bezpośrednio z żarówki do modułu RAM, żarówka zaczęła świecić, a błąd na desce rozdzielczej zniknął. Uznaję temat za rozwiązany. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe DAF LF450 z 2017 roku wystąpił problem z działaniem świateł mijania – światło przestało działać całkowicie po okresie nieregularnej pracy. Pomimo wymiany żarówki na nową, problem nie ustąpił. Pomiar napięcia wykazał prawidłowe 28 V na bezpieczniku, natomiast przy kostce żarówki po odpięciu przewodu napięcie spadło do 6,5–7 V. Bezpośrednie podanie napięcia z bezpiecznika na żarówkę skutkowało jej normalnym działaniem, co wskazuje na spadek napięcia w instalacji między bezpiecznikiem a żarówką. Problem nie wydaje się być zwarciem do masy. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony przewód, który uległ zazielenieniu, co wymaga lokalizacji uszkodzenia w newralgicznych miejscach instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA