logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić lampki choinkowe (schemat jak na zdjęciu), by świeciły stale bez migania?

misiu404 17 Gru 2025 21:40 360 6
REKLAMA
  • #1 21783421
    misiu404
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z przerobieniem lampek choinkowych, żeby nie mrugały. Wiem, że temat już był, ale nie znalazłem takiego układu, jak ja mam. Jeśli podłączę L1 do -, a L2 do, to świeci jedna strona lampek, a jeśli podłączę L1 do plusa, a L2 do minusa, to świeci druga strona lampek. Jak zrobić, żeby świeciła całość bez mrugania? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Moduł sterujący lampek choinkowych z widocznymi kondensatorami i transformatoramiZbliżenie na płytkę sterującą lampek choinkowych z kondensatorami i przekaźnikiem. Płytka drukowana sterownika lampek choinkowych z oznaczeniami L1 i L2

AI: Napisz proszę, czy to są lampki LED czy tradycyjne żarówkowe oraz na jakie napięcie są zasilane (np. 230 V, 24 V, bateryjne)?
    Zasilane na 230 V, w środku mały transformator.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21783506
    misiu404
    Poziom 2  
    Napięcie nie wiem, ale transformator to jest to czerwone na zdjęciu. Jak podłączę przez sterownik, to po naciskaniu przełącznika świecą wszystkie, a jak podłączę do minusa i plusa z transformatora, to tylko połowa.
  • REKLAMA
  • #4 21783525
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5143
    Masz komutacje dwóch zespołów LEDow przez zmianę polaryzacji, bo tylko dwa przewody idą do zestawu. Przy podaniu prądu zmiennego z transformatora ma zaświecić się wszystko.
  • REKLAMA
  • #5 21783726
    misiu404
    Poziom 2  
    Krzysztof, a jak zapodać ten prąd zmienny z transformatora? Co trzeba wlutować?
  • #7 21784553
    misiu404
    Poziom 2  
    Dziękuję za informację

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeróbki lampek choinkowych zasilanych napięciem 230 V przez mały transformator, które obecnie migają na przemian po podłączeniu przewodów L1 i L2 do plusa i minusa. Lampki mają dwie strony świecące naprzemiennie w zależności od polaryzacji. Celem jest uzyskanie stałego świecenia całego ciągu lampek bez migania. Wskazano, że lampki są zasilane przez transformator obniżający napięcie sieciowe, a schemat układu pokazany na zdjęciach sugeruje zastosowanie dwóch równoległych gałęzi z diodami lub żarówkami, które świecą naprzemiennie w zależności od kierunku prądu. Aby lampki świeciły stale bez migania, konieczne jest usunięcie elementów powodujących przełączanie polaryzacji lub zastosowanie układu prostownika jednopołówkowego lub mostkowego, który zapewni stały kierunek prądu i ciągłe świecenie wszystkich elementów. W praktyce może to wymagać modyfikacji wewnętrznego układu lampek lub zastosowania dodatkowego prostownika i stabilizatora napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA