logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Revolt HSG-1000 – niska moc wyjściowa AC 230V, działa tylko do 200W, przyczyna?

kitu0 18 Gru 2025 20:07 321 23
  • #1 21784137
    kitu0
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Proszę o pomoc.
    Okazyjnie kupiłem niemiecką stację zasilania Revolt HSG-1000.
    Schematu oczywiście brak.
    Na AC 230 V powinna mieć 1 kW mocy.
    Niestety oddaje tylko do 200 W, przy czym wyjścia ładowania USB oraz DC 12 V działają prawidłowo.
    Co w przetwornicy odpowiada za tak zmniejszoną moc?
    Akumulatory trzymają napięcie dobrze, ładują się też do 100%.
    Pozdrawiam
  • #2 21784156
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Na co podłączone oddaje?
    Skąd wiesz, że tylko 200 W?
  • #3 21784182
    kitu0
    Poziom 11  
    Jest wyświetlana moc dawana i pobierana.
    Do ok. 100 W wyświetla prawidłowo moc np. telewizora, dekodera, ładowarki USB.
    Jeśli podepnę mocniejsze urządzenie, wyświetla moc do 200 W, np. odkurzacz, toster (700 W), i jakieś dziwne wartości mocy.

Dodano po 2 [minuty]:

Urządzenia mniejszej mocy, jak TV, dekoder, działają prawidłowo, nie czuć ubytku mocy.
  • #4 21784285
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jakie napiecie masz na wejściu baterii przy poborze tych 200W?
  • #5 21784298
    kitu0
    Poziom 11  
    Muszę dodać, że jestem starym elektronikiem, emerytem.
    Odkręciłem przednią ściankę z gniazdkami, aby zobaczyć ogólny stan wnętrza. Podpowiedziano mi, żeby zidentyfikować mosfety, które są z tyłu obudowy na radiatorach.
    Niestety, aby dostać się do mosfetów, trzeba wyjąć akumulatory + ich płytkę z elektroniki.
    Co do napięcia na wejściu, czyli 12 V, nie mierzyłem jeszcze, postaram się jutro to sprawdzić. Czy na wyjściu DC powinno być ta wartość z akumulatorów?

Na razie wsadziłem do gniazda DC wskaźnik napięcia akumulatora 12 V, bez obciążenia były to pełne, zielone diody, czyli pełne naładowanie.
    Czyli przy obciążeniu >150 W muszę zmierzyć napięcie akumulatora, jaki jest ich stan? Rozumiem i dzięki za wskazówkę.
    Dużo brakuje do mocy 1 kW od tych 150-200 W.
  • #6 21784918
    kitu0
    Poziom 11  
    Dzis wsadzilem wskaznik ladowania akumul.do gniazdka DC 12V,obciazylem wyjscie AC spora moca,wskaznik pokazal naladowanie bez zmian.
    Ale pewnie koledze chodzilo o konkretne styki baterii 12V,pewnie DC bedzie mialo stale 12V bez wzgledu na stan baterii?
    Jestem z terenu Katowic,chetnie bym nawiazal kontakt,zalezy mi na tej mocy 1kW,bo stacja fajnie dziala oprocz AC.
  • #7 21785155
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To w końcu działa ( zasila urządzenie normalnie ) jak podepniesz coś do 1 kW czy nie działa ?
    Jeśli działa to problemem jest tylko wskazywanie niewłaściwej mocy przez wyświetlacz.
  • #8 21785160
    kitu0
    Poziom 11  
    Do 100W na AC jak podepne to dzialaja,inne powyzej tej mocy nie dzialaja,tzn.pracuja ale jakby ,,na pol gwizdka" albo gorzej.Widac ze moc jest o wiele nizsza niz powinna(1kW).
  • #9 21785164
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jeśli planujesz podłączać na dłuższy czas urządzenia w pobliżu poboru 1 kW to sobie odpuść, zwykle działa dobrze do 600-700W czasami do 800W, powyżej wykazuje tendencję do przegrzewania się i wyłącza po kilku minutach.

Nawet w pobliżu 1kW czas działania w zależności od urządzenia na pełnym magazynie to ledwo 30-40 minut.
    Teoretycznie powinien mieć ok 800Wh ale ledwo wyciąga czasami 600Wh przy dużych obciążeniach. On nadaje się raczej do zasilania dłuższego urządzeń o niskiej mocy.
  • #10 21785168
    kitu0
    Poziom 11  
    Wiem,nawet przy poborze500- 700W(toster)ani chwilowe podlaczanie urzadzen zblizonych do 1kW zle dziala i widac wyrazny spadek mocy.

Dodano po 20 [minuty]:

Nie chce mi sie wierzyc,ze nawet tostera czy podobnego urzadzenia nie zasili.
    Narazie zasila telewizor70W,dekoder 15W,kilka urzadzen usb i to wszystko.
    Nie uwierze ze tak ma byc.
    W srodku nic nie grzebane(zdjalem przednia sciane obudowy z gniazdkami,),nie wyjmowalem zadnej plytki ani baterii.
    Bateria trzyma dobrze bez obciazenia.
    Chetnie bym to komus pokazal,kupilem to niedawno,poprzedni wlasciciel uzywal tylko usb oraz paneli slonecznych na rybach.
    Ale cena nie adekwatna do jakosci,myslalem ze da sie to naprawic.
  • #11 21785359
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    A co ma dać naprawa? Praktycznie nic, 1kW jest powiedzmy na "rozruch" urządzenia a potem mniejsza moc do ciągłego używania.

Tak ogólnie to wystarczy pomyśleć, że na 1kW przy 12V potrzeba ok 80A ze źródła zasilania!
    Do tego potrzeba by porządny akumulator a nie bateryjkę jaka jest w środku tej zabawki.
  • #12 21785367
    kitu0
    Poziom 11  
    W niemieckim opisie jest,ze 1kW jest to moc ciagla,nie szczytowa.
    Na AC,czyli 230V ta moc uzyteczna jest mocno zanizona i to o nia mi chodzi caly czas.
    Na 12V DC oraz 5V usb jest dobrze,tylko to e230V jest za slabe.
    Cos mi tu nie gra,kupilem toro za 800zl,myslalem ze te pareset wat pociagnie.
    Internet podpowiada ze to albo bateria albo w przetwornicy cos siadlo.
    Jedtem ze Slaska i chetnie bym pokazal prakrycznie jak to dziala,bo nie wydaj mi sie ze tak ma byc.
    Przywiozlbym to do obejrzena,bo wazy tylko 7kg.
  • #13 21785566
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    Napisz jaka tam jest ta bateria akumulator np lii-on przy 700 W (≈70 A) → napięcie siada → BMS OFF w sumie to najlepiej jakby to było na lifepo4 żeby 700–1000 W działało. Żeby utrzymać 230 V:Opcja minimalna:LiFePO₄ 12,8 V 100 Ah BMS ≥100 A ciągłego.
  • #14 21785592
    kitu0
    Poziom 11  
    Nie,to nie jest lifePo4.Nie jest taki stary,bo ma 1 wyjscie usb-c.
    Wnętrze urządzenia elektronicznego z płytą PCB i elementami zasilającymi
    Juz wykonalem ciezka prace odkrecajac przednia scianke z gniazdami,aby zobaczyc wnetrze,nic spalonego,nic nie dyymi,kondensatory nie wybrzuszone.

Dodano po 6 [minuty]:

Caly czas chodzi mi tylko o slaba moc AC 230V.
    Podlaczylem na chwilke np.suszarke 1200W,dziala,owszem,ale wyswietla pobor 75 W,czyli tyle co podlaczony telewizor+dekoder .
    Podlaczam toster 700W-cos tam grzeje,ale pokazuje tez jakis maly pobor mocy.
    Podlaczam odkurzacz,dziala,ale jest slabiutki i pokaxuje jakies niecale 200W poboru mocy.
    Tak do 100W pokazuje i dziala dobrze.
  • #15 21785659
    marekj31
    Poziom 23  
    Prąd akumulatora Li-ion
    Pakiet zwykle daje max ~25–40 A → przy 12 V to 300–480 W DC
    Straty w inwerterze (~85%)
    Z 300–400 W DC → realne AC 200–350 W
  • #16 21785700
    kitu0
    Poziom 11  
    Dziekuje za wyliczenie.
    To jak moge sprawdzic te konkretna,max.moc z wyjscia AC?
    W/g mnie to tu nie ma w realu 300W,chyba ze po kolei dodawac jakies urzadzenia,aby w sumie wyszlo ile mocy pociagnie?
    Wyliczanie jest bezlitosne,z 1kW dostane do 400W..Malo.
    Ale jak to moge sprawdzic?

Dodano po 3 [minuty]:

I w sumie dlaczego Niemcy pisza o realu 1kW mocy przy ok.800 Wh?
  • #17 21785813
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To nie jest realne użycie tylko możliwe podając ile energii magazynuje urządzenie i przez jaki czas będzie działać urządzenie o danej mocy.

Nie ma kompletnie nic wspólnego mocą wyjściową !

np.
    800Wh to pojemność zmagazynowanej energii. Urządzenie będzie działać w zależności od jego mocy
    800W przez 1 godzinę
    400W przez 2 godziny
    200W przez 4 godziny
  • #18 21785824
    kitu0
    Poziom 11  
    To musi byc jednak feler.Przed chwila wlaczylem na probe maly ekspres do kawy o mocy 350/400W.
    Nikt mi nie wmowi ze przy mocy 1kW stacji normalne jest ze nie ruszylo nawet tego ekspresu.
    Wyswietlacz wskazywal pobor.....16W,dokladnie tyle co przy wlaczeniu na malym biegu suszarki do wlosow.
    Po wlaczeniu do sieci za ok.pol minuty leciala kawa.
    Tu musi byc jakis feler,tylko jaki???
    Radzcie panowie,chetnie doplace zeby go znalezc i usunac.
  • #19 21786456
    marekj31
    Poziom 23  
    Od początku tu piszemy że problemem może być pakiet 18650 który tam może juz nie trzyma parametrów trzeba pomierzyć ogniwa w jakim stanie są .Zrób pomiary miernikiem na wyjsciu przetwornicy napiecie V i moc W stopniowo obciążaj i wyjdą prawdziwe parametry nie sugeruj sie wyswietlaczem w urządzeniu .Jak się znasz podmień akumulator dla testu .
    to jest te urządzenie moc w WATT Przenośna stacja zasilania revolt HSG-1000 o mocy 1000 W na opakowaniu.
    https://www.youtube.com/watch?v=quSMGkJqmgk
  • #20 21786476
    kitu0
    Poziom 11  
    To zdjecie mojej stacji.
    A gdzie moge wpiac zewnetrzny akumulator,posiadam takie 12v z samochodu.
    Rozumiem,ze po podlaczaniu roznych odbiornikow 230v mam mierzyc napiecia na wyjsciu AC.Faktycznie,dobry ponysl,bo dotychczas sugerowalem sie wyswietlana moca oddawana przez AC.
    Gdyby napiecie sie zmniejsxalo,to bylby sygnal ze bateria nie daje rady?
    Przetwornica bylaby ok?
    Narazie fizycznie nie odkrylem baterii,jest ona ,,schowana"pod plytka elektroniki..,poszczegolnych ogniw nie widze.
    Twoje rady dodaja mi skrzydel,bo juz myslalem o podlaczeniu zewnetrznej przetwornicy do DC12V i z tego korzystac.
  • #21 21786501
    marekj31
    Poziom 23  
    Akumulator dla testu można podstawić zamiast tego który jest , piszesz że jesteś elektronikiem to z takimi podstawowymi pomiarami nie powinno być problemu , obciążasz przetwornicę i mierzysz miernikiem jak zachowuje się napięcie na baterii co wychodzi z przetwornicy.
    Cytat:
    Tylko nie wiem gdzie fizycznie wpiac zewnetrzny akum

Akumulator to raczej trzeba by dla testu zastąpić odłączyć ten który jest i założyć inny ale tylko dla testu bo jeżeli miałby być na stałe to trzeba sprawdzić jakie są parametry ładowania zeby nie przekroczyły dopuszczalnego progu dla akumulatorów kwasowych .
  • #22 21786516
    kitu0
    Poziom 11  
    Bardzo Ci dziekuje za podpowiedzi,chetnie poeksperymentuje,moze cos z tej stacji sie wycisnie jeszcze.
    Tak ,jestem elektronikiem,,starej daty",startowalem jeszcze z tranzystorani germanowymi..Jedtem juz dziadkiem.
    .Ale oczywiscie podstawowe pomiary(napiecie na AC)oczywiscie zmierze.
    Tylko nie wiem gdzie fizycznie wpiac zewnetrzny akum.,,jeszcze nie dostalem sie do samych ogniw,bo na wierzchu jest plytka elektroniki baterii.
    Super ten filmik,syn mi zrobil tlumaczenie na polski jezyk.
    W tej chwili laduje mi sie stacja z 22% dalej..
    Potrwa to kilka godzin-do 100% ladowac czy mniej?
  • #23 21786534
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    kitu0 napisał:
    Nie,to nie jest lifePo4

Na podstawie tego zdjęcia widać że są to ogniwa cylindryczne. Mogą to być 32700. Takie ogniwa trzeba łączyć w pakiety szeregowo-równoległe co sprawia że wydajność całości zależy od najsłabszego ogniwa.

Trzeba by przebadać same ogniwa, albo w ciemni wymienić w nowe, pryzmatyczne LFP.
  • #24 21786538
    kitu0
    Poziom 11  
    Ale przy obciazaniu wyjscia AC zmienne 230V mam mierzyc to zmienne napiecie czy stale12V na baterii,ktore pod obciazeniem moze sie zmniejszac?

Dodano po 8 [minuty]:

No wlasnie,to napewno sa pakiety.
    I ten na niemieckim filmiku tez bada poszczegolne ogniwa,zgadza sie.On mial gorsze objawy usterki.
    Pytanie:ile by to kosztowalo zakup ogniw nowych,czy zwykly ktos bez konkretnych narzedzi i przyrzadow jak ja moglby to wykonac-no i czy to byloby oplacalne?
    Jaki zaklad(firma)takie rzeczy robia?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił niemiecką stację zasilania Revolt HSG-1000, która nominalnie powinna dostarczać moc 1 kW na wyjściu AC 230V. W praktyce jednak urządzenie ogranicza moc wyjściową do około 200W, mimo że wyjścia USB i DC 12V działają poprawnie, a akumulatory są naładowane do pełna i utrzymują prawidłowe napięcie. Brak schematu utrudnia diagnozę. Problem najprawdopodobniej leży w przetwornicy napięcia AC, która może mieć uszkodzony lub ograniczony moduł mocy, zabezpieczenia przeciążeniowe lub defekt w układzie sterowania przetwornicy. Wskazane jest sprawdzenie elementów takich jak tranzystory mocy, układy sterujące falownikiem oraz ewentualne zabezpieczenia termiczne lub prądowe, które mogą ograniczać moc wyjściową. Diagnostyka powinna obejmować pomiar napięć i prądów na wyjściu AC oraz kontrolę stanu komponentów przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA