logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Accord VI 2.3 F23A + LPG – Falowanie, gaśnięcie i wypadanie zapłonów

IgorB16 19 Gru 2025 10:17 306 24
REKLAMA
  • #1 21784523
    IgorB16
    Poziom 6  
    Cześć wszystkim,
    Potrzebuję merytorycznej pomocy w diagnozie silnika F23A. Auto ma poważne problemy z wolnymi obrotami oraz kulturą pracy. Objawy występują na benzynie i na LPG.
    ​Potwierdzone dane techniczne:
    ​Błędy ze skanera OBD2: P0325 (Knock Sensor Circuit Malfunction) oraz P0136 (O2 Sensor Circuit Malfunction - Bank 1 Sensor 2).
    ​Korekty paliwowe (Live Data): Korekta krótkoterminowa (SHRTFT1) jest bardzo niestabilna, skacze w zakresie od -10% do 15%.
    ​Zachowanie silnika: Silnik faluje na biegu jałowym (od ok. 300 do 1200 obr./min). Przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na luzie obroty spadają tak nisko, że auto często gaśnie.
    ​Tryb awaryjny: Samochód wpada w tryb "Limp Mode". Skaner wyświetla wtedy komunikat "Manufacturer control" w sekcji błędów oczekujących/stałych.
    Oraz kilkukrotnie zauważyłem, że check engine zaczyna mrugać, nie udało mi się odczytać, jaki to błąd, ale postaram się to wymusić
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś naprawy, wymiany części (np. świec, przewodów, sond lambda, czujników) lub czyszczenie elementów układu dolotowego? Jeśli tak, to jakie i z jakim efektem?
    Na bieżąco staram się rozwiązywać problemy, chociaż nie zawsze mam czas, a te zaczynają się już nakładać od dłuższego czasu
    AI: Czy problem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo? Czy objawy występują zarówno na zimnym, jak i rozgrzanym silniku?
    Od kupna były falowania, z czasem bywało gorzej, ale sam od siebie miewał dużo lepsze okresy działania
  • REKLAMA
  • #2 21784532
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3314
    Pierwsze a jak jest na benzynie. Jazda kilka dni na benzynie i okaże się czy to nie LPG jest problemem.

Niestabilna korekta krótka to albo wypadnie zapłonu (świece i cały układ zapłonowy) albo dziura w dolocie bądź w wydechu przed sondami.
  • REKLAMA
  • #3 21784548
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21784532
    Podczas jazdy na benzynie, nawet jeśli jeżdżę przez kilka dni, a staram się od czasu do czasu zrobić kilkaset km na samej benzynie, jest tak samo: obroty falują, a auto potrafi zgasnąć. Dodam jeszcze, że kata nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 21784564
    sigwa18
    Poziom 43  
    IgorB16 napisał:
    Dodam jeszcze ze kata nie ma

A jest coś w zamian np emulator czy chociaż tulejka?
  • #5 21784577
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21784564
    Jeszcze nie zdążyłem się przyjrzeć dokładnie, to będę musiał wczołgać się pod samochód, żeby to znaleźć? Ale wg OBD lambda ta 2 zgłasza błąd o nieodpowiednie napięcie, tylko nie wiem, czy to miałoby realny wpływ na pracę silnika.
    Załączniki:
    • Honda Accord VI 2.3 F23A + LPG – Falowanie, gaśnięcie i wypadanie zapłonów 20251214_204953.jpg (6.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21784586
    sigwa18
    Poziom 43  
    p0136 obwód sondy za katem. Jak nie ma kata to czyta raz z bogatą raz za ubogą bo kat nie wyrównuje spalin. Dlatego też lata raz ubogo raz bogato (dlatego lata korekta krótka). To już lepiej jakby ją odpiąć i zostać na sondzie przed jak jest sprawna bo to że nie ma błędu nie oznacza że sprawna.
  • #7 21784595
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21784586
    Ta sonda może być odpowiedzialna za falowanie, czy to raczej tylko jedna z przyczyn? Chciałbym też sprawdzić czujnik spalania stukowego przez błąd P0325, oraz potem spróbuję znaleźć, jaki błąd powoduje wejście w tryb awaryjny. Dwa razy zdarzyło mi się, że podczas jazdy check engine mrugał, nie byłem na tyle skupiony, żeby policzyć sygnały, ale wydaje mi się, że były 4, a wg tego, co znalazłem, to czujnik MAP zgłasza błąd, co miałoby sens odnośnie falowania
  • #8 21784602
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Migający check to wypadanie zapłonu, wtedy kiedy miga właśnie to występuje i bez znaczenia ile razy.
    Świece i cewki co najmniej do kontroli, ale raczej wymiana, czujnik spalania stukowego do kontroli, wtedy można zająć się resztą.
  • #9 21784604
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21784602
    Gdzie znajdę czujnik spalania stukowego?
  • #10 21784614
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko nieraz p0325 na LPG pojawia się bo LPG ma 100-110 octanów. A sterownik wyprzeda zapłon do granicy a stuku nie następuje z racji wysokiego octanu i wyrzuca błąd że nie stuku i czujnik uszkodzony tylko że na LPG stuk może nie zachodzić a czujnik jest dobry. Jak pisałem wyżej pierwsze auto ma działać na benzynie.

PS Jak to przechodzi przeglądy bez kata?
  • #11 21784623
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21784614
    kata nie ma już od wielu lat, z tego, co kojarzę, bo został skradziony. ja jeszcze nie miałem przyjemności (bądź nie) przekonać się na własnej skórze, ale podobno jakoś jest to uwzględnione
  • #12 21784637
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nie jest. Po prostu albo nie było badane spalin w co wątpię przechyle lat. Albo jest zalatwiony . Brak kąta wychodzi na spalinach na stacji diagnostycznej.
  • #13 21784748
    user64
    Poziom 35  
    Nie wszędzie sprawdzają spaliny, tak po prawdzie to mnie nigdy nie sprawdzali, fakt jeżdżę zawsze na tą samą stację (najbliżej).
    Kat do tego auta kosztuje pewnie tyle co auto, więc nie dziwi mnie, że go nie ma. A uniwersalne sa tak dobre, że nie warto kupować ich.
  • #14 21784751
    sigwa18
    Poziom 43  
    Co nie zmienia faktu że są mobline ekipy badania spalin i auto może skończyć na lawecie ,a stacja diagnostyczna z kontrolą. Generalnie coraz mniej stacji bada spaliny bo kalibracja sprzętu kosztuje. Choć dobry diagnosta wyczuje nosem gdzie nie ma kata czy jest niedogrzany.
  • REKLAMA
  • #15 21784796
    user64
    Poziom 35  
    Widziałeś tą mobilną stację? Pytam, bo też o tym czytałem, o potworze z Loch Ness również czytałem. ;)
    Dwa razy dzwoniłem na "krokodylki", bo świata nie było widać za autem przez dobrą minutę. Oba razy zostałem spuszczony na drzewo. Za pierwszym razem dostałem odpowiedź, że oni nie zajmują sie autami osobowymi, a za drugim razem (bo był to bus), że muszę dzwonić bezpośrednio do kierownika, a kierownik jest na ważnym spotkaniu i ogólnie to ona jest tylko sekretarką i nie ma czasu ze mną rozmawiać. Od tego czasu mam to w nosie i wszelkie te informacje traktuje jak informacje o Yeti.
    Żeby nie być gołosłownym tutaj dzwoniłem https://www.gov.pl/web/witd-lodz/witd
  • #16 21784823
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 567
    Ten silnik to stara konstrukcja na aparacie zapłonowym. Jeśli sterownik nie ma już zakresu żeby przyśpieszyć zapłon bardziej,to wystarczy poluzować trzy śruby na aparacie i przestawić go w lewo (ten silnik ma lewe obroty,więc przeciwnie do ich kierunku). Przepustnica nie jest skomplikowana ,ma kanał bocznikowy i prosty regulator.Jęli ruszałeś wkręt regulacyjny do jej uchylenia ,to ma wrócić w to samo miejsce,bo zmieniasz zakres pracy regulatora wolnych obrotów. TPS powinien być ustawiony fabrycznie,powinien mieć ukręcone śruby.
    .Tam jest cewka zapłonowa pod kopułką aparatu,można to otworzyć i pooglądać niemal cały układ zapłonowy za jednym zamachem. Brak kata czy drugiej sondy nie ma żadnego wpływu na działanie tego silnika. Jeśli kody błyskowe rzeczywiście były 4 ,to uszkodzony jest czujnik wału,który też znajduje się w aparacie.Jeśli chcesz to mogę udostępnić manual od innego silnika w którym praktycznie większość czujników jest ta sama. Ten sam MAP,TPS,ECT,IAT . Sprawdzisz je w ten sam sposób.
    Silnik f23A (ale a ile,bo to niepełny chyba kod)
    Wyszukaj to auto tutaj,albo auto z którego pochodzi silnik jeśli to swap (po modelu)
    https://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda
    To EPC nie zawsze działa bo ruski (ale za to najlepszy).
  • #17 21784960
    sigwa18
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Widziałeś tą mobilną stację? Pytam, bo też o tym czytałem, o potworze z Loch Ness również czytałem. ;)
    Dwa razy dzwoniłem na "krokodylki", bo świata nie było widać za autem przez dobrą minutę. Oba razy zostałem spuszczony na drzewo. Za pierwszym razem dostałem odpowiedź, że oni nie zajmują sie autami osobowymi, a za drugim razem (bo był to bus), że muszę dzwonić bezpośrednio do kierownika, a kierownik jest na ważnym spotkaniu i ogólnie to ona jest tylko sekretarką i nie ma czasu ze mną rozmawiać. Od tego czasu mam to w nosie i wszelkie te informacje traktuje jak informacje o Yeti.
    Żeby nie być gołosłownym tutaj dzwoniłem https://www.gov.pl/web/witd-lodz/witd

To jest jeden bus ze sprzętem na województwo i też rzadko wyjeżdżają bo trzeba to kalibrować za gruby hajs. Statystyki też mieli słabe bo stali przy ruchliwych drogach a dalekie trasy rzadko kto się złomkiem wybiera.
  • #18 21785087
    user64
    Poziom 35  
    O czym mowa zatem, skoro starych diesli nie chcą badać, a kasy na kalibrację brak?
    Mimo mojej dużej sympatii do diesli, to PB+LPG bez kata to pikuś, nawet nie pikuś a "p" samo w porównaniu z dieslem.
    Sam mam JTD i PB+LPG i wiem o czym piszę.
  • #19 21861925
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21784823
    sorki za zwłokę troszkę rzeczy wyszło, silnik ma oznaczenie z5, wymieniłem od tego czasu świece i kable zapłonowe, co faktycznie pomogło na wypadanie zapłonu. Jeden kabel był cały "poobgryzany", a jedna świeca do połowy wypalona. Czyściłem EGR i MAP sensor i, o dziwo, na jeden dzień sam zniknął check engine, a silnik odzyskał wigor, ale no wróciło na 2. dzień falowanie i check. Jakiś czas temu próbowałem wyczyścić krokowca, ale śruba jest tak wyrobiona, że nic nie zrobiłem oprócz psiknięcia zmywaczem bezpośrednio w otwór krokowca od strony przepustnicy (wyleciało trochę syfu), a silnik częściej łapie równe obroty, ale za to czasem, pomimo że jest rozgrzany, ma obroty na poziomie 1100. Znalazłem wyciek oleju spod aparatu i postaram się to ogarnąć jak najszybciej, przy okazji czyszcząc jego bebechy. Wysłać jakieś foty spod maski co i jak?
  • #20 21861953
    m2606
    Poziom 34  
    Czy zrobiłeś jak poradziłem? Zdejmij kopułke i palec.Dobrze oglądaj czy nie ma śladów przebicia(na palcu patrz od spodu).
    Wyczyść wszystko i przetrzyj delikatnie czymś tłustym.Jeśli miałeś wypaloną swiecę to na 99% cewka jest już uszkodzona.
    Cewkę znajdziesz po numerze z katalogu(ceny od 50zł)
    Masz LPG więc świece powinienes mieć z przerwą 0.9mm .W tych silnikach zmniejszenie przerwy jest bardzo ważne i radzę tego nie bagatelizować. Co do podniesionych obrotów to koniecznie sprawdź zawór pcv i czy wszystko jest szczelne (kazdy wężyk w kolektorze).Sprawdź w ddanych uchylenie przepustnicy -powinno być 9%.Jeśli nie były ruszane śruby na TPS (te z ukręconymi lbami) a uchyklenie jest inne to bezwzględnie trzeba wyregulować do takiej wartości bo zawór wolnych obrotów tego nie nadrobi.Przylóż się bo silnik jest prosty,tylko trzeba o niego zadbac i robić wszystko po kolei zgodnie ze sztuką. Wszystko rób na benzynie ,dopiero jak doprowadzisz to do ładu możesz się brać za gaz (nie na odwrór bo nic z tego nie będzie jak korekty będą rozjechane).
  • #21 21862099
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21861953
    cewkę sprawdzę na dniach przy okazji uszczelniania, a w świecach zmniejszyłem dystans do około 0
    8-9 mm pod LPG, TPS nie ruszałem. Dzisiaj postaram się podpiąć OBD i wyślę uchylenie przepustnicy, dodam tylko, że od czasu walki z krokowcem tylko 2 razy się stało, żeby silnik miał tak wysokie obroty na biegu jałowym i nie kojarzę, żeby wcześniej się tak działo. Popatrzę również za nieszczelnościami, chociaż na razie nie zauważyłem nigdzie
  • #22 21862181
    sigwa18
    Poziom 43  
    8-9mm raczej 0.8- 0.9mm.
  • #23 21862327
    m2606
    Poziom 34  
    IgorB16 napisał:
    >>21861953
    Popatrzę również za nieszczelnościami, chociaż na razie nie zauważyłem nigdzie
    Wątpliwe aby winny za wysokim obrotom był regulator,bo te się akurat mają całkiem dobrze. W benzyniaku na wtrysku liczy się ilość powietrza,skoro więc obroty nie spadają to powietrza było za dużo.
    Nie pamiętam dokładnie czy w tej wersji,ale na puszcze termostatu powinienieś mieć kilka oczek masowych.Jedna z nich jest dla ECU.Sprawdź czy nic się tam nie ułamało.Auto będzie pracować bez tej masy bo są dwie równoległe ,ale nigdy poprawnie.Dobrze by było żebyś dysponował wykresem parametrów życiowych na jednej osi czasu.Tam jest tylko kilka podstawowych czujników,ale fajnie się te auta diagnozuje. Oczywiście nie powinienem polecać zaślepiania EGR,ale... Cewki w nich się nie diagnozuje,chyba że nie odpala-je się wymienia.Jeśli chcesz już diagnozować to raczej element 19
    https://japancars.ru/index.php?route=catalog/...smtyp=4AT&xgrade=2.3IV&nplblk=E__1301
    Tutaj najlepiej zrobić to oscyloskopem i to bezpośrednio przy ECU.
    O ile sobie dobrze przypominam to akurat te przewody będą jedynymi w ekranie i będzie je łatwo namierzyć w kości.
    Poprzednio napisałem że jest w aparacie,ale dlatego że podałeś błędnie kod silnika-dalej nie ma rocznika (albo ja nie widzę).
    Schemat pinów złącza ECU z sekcjami A, B i C oraz listą sygnałów i kolorów przewodów
  • #24 21862820
    IgorB16
    Poziom 6  
    >>21862327
    Honda jest z roku 2002, kiedyś czyściłem masy, ale mogłem ominąć tę przy termostacie, bo jest ich całkiem sporo, dzisiaj mam trochę czasu to sprawdzę w OBD % otwarcia przepustnicy i masę, a aparat najprawdopodobniej oddam do znajomego mechanika, żeby go odświeżył i założył poprawnie na miejsce, niestety nie mam na tyle wprawy i nie chcę jeszcze pogorszyć stanu silnika. W ramach przypomnienia napiszę jeszcze raz, że silnik F23z5 2002 rok z instalacją LPG. Silnik raz pracuje całkiem równo, a czasem gaśnie za każdym wrzuceniem biegu jałowego. Od około miesiąca 2 razy się zdarzyło, że rozgrzany silnik trzyma wysokie obroty około 1100 rpm, krokowca nie ruszałem, bo dostęp jest paskudny, a śruby w okropnym stanie. Check engine świeci, a błędy to P0325 oraz P0138, kata brak i olej leje się spod aparatu zapłonowego.
  • #25 21862957
    m2606
    Poziom 34  
    IgorB16 napisał:
    olej leje się spod aparatu zapłonowego

https://japancars.ru/index.php?route=catalog/...smtyp=4AT&xgrade=2.3IV&nplblk=E__0510

https://www.google.com/search?q=30110+pda+e01...yBwExuAdhwgcDMi0xyAcGgAgA&sclient=gws-wiz
    W praktyce to idziesz do pierwszego lepszego sklepu z takimi gratami i zamawiasz O-ring 26×32x3 mm (NBR/Viton) za złotówkę,smarujesz otwór w głowicy silikonem i wkładasz aparat na miejsce. Wystarczy klucz12 i dosłownie 5 minut roboty.Nie potrzebujesz wiedzy i umiejętności ani do demontażu aparatu,ani do jego rozłożenia ,oględzin i ewentualnej naprawy. Tam niczego nie da się zepsuć,niczego źle złożyć i niczego nie trzeba regulować (poza ewentualnym przyśpieszeniem pod LPG samą zmianą pozycji aparatu).Masy możesz sobie sprawdzić miernikem mierząc na zakresie V DC i włączonym zapłonie pomiędzy blokiem silnika a pinami 2 i 10 w kości b komputera (środkowa).
    Jeśli chodzi o diagnozowanie silnika to polecam zakupić to (najprościej bez kombinowania):
    https://ccy.pl/pl/sklep/profesjonalny-interfe...sequent-24-56-i-innych-modeli-brc-detail.html
    Potem sobie ściągnąć to:
    https://turbobit.net/download/started/g0ay6q2l05xs
    Interfejs ma 3 piny :masa ,+12v i przewód sygnałowy,który możesz podpiąć pod 21 pin kości "A" albo 7 pin w złączu OBD. Niby nic wielkiego,ale możesz logować bardzo wygodnie bo jednocześnie wszystkie dostępne parametry w formie wykresu albo zegarów.To nie czyta błędów (nie jest to do niczego w tym aucie potrzebne) ale widać co się tam dzieje i co mu dolega.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik Honda Accord VI 2.3 F23A z instalacją LPG wykazuje problemy z falowaniem obrotów na biegu jałowym, gaśnięciem oraz wypadaniem zapłonów zarówno na benzynie, jak i LPG. Diagnostyka OBD2 wskazuje błędy P0325 (czujnik spalania stukowego) oraz P0136 (obwód sondy lambda Bank 1 Sensor 2). Niestabilna korekta krótkoterminowa paliwa (SHRTFT1) w zakresie od -10% do 15% sugeruje wypadanie zapłonów lub nieszczelności w dolocie/układzie wydechowym. Brak katalizatora powoduje niestabilną pracę sondy lambda, co wpływa na korekty paliwowe. Migający check engine sygnalizuje wypadanie zapłonów, co wymaga kontroli i wymiany świec oraz cewek zapłonowych. Czujnik spalania stukowego może generować fałszywe błędy na LPG z powodu wysokiego oktanu paliwa. Zalecane jest najpierw doprowadzenie silnika do prawidłowej pracy na benzynie, w tym regulacja aparatu zapłonowego (przesunięcie w lewo), kontrola i ewentualna wymiana czujników (MAP, TPS, czujnik wału), sprawdzenie szczelności układu dolotowego i zaworu PCV oraz regulacja przepustnicy (uchylenie ok. 9%). Wymiana świec na odpowiednie do LPG (przerwa 0,9 mm) jest kluczowa. Czyszczenie EGR, MAP i krokowca przyniosło chwilową poprawę, ale problem powraca. Wyciek oleju spod aparatu zapłonowego wymaga naprawy. Brak katalizatora jest problemem prawnym i technicznym, wpływającym na odczyty sond lambda i emisję spalin. Diagnostyka i naprawa powinna być prowadzona etapowo, zaczynając od układu zapłonowego i kontroli czujników na benzynie, zanim podejmie się dalsze działania związane z LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA