logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 2 2006 r. - nietypowa awaria czujnika deszczu

mcjezioro 19 Gru 2025 20:22 210 5
REKLAMA
  • #1 21785043
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witajcie.
    Auto jak w temacie. Sprawa zaczyna się klasycznie: wymiana szyby i niedziałający czujnik deszczu. Tyle tylko, że klasyczne rozwiązania (i nie tylko) zawiodły.
    Efekt jest taki, że w trybie czujnika, wycieraczki chodzą jak na czasówce, w cyklu ok. 5 s, bez względu na wszystko. Czy szyba sucha, czy mokra, czy czujnik jest na szybie, czy wisi na kablu; nawet można go wyjąc z obudowy, lub odpiąć i kompletnie nie ma to wpływu na działanie wycieraczek. Z tym tylko, że po odpięciu pojawia się błąd owego czujnika w UCH. Nie ma także znaczenia ustawienie czułości na manetce.
    Próbowałem go montować na rożne sposoby, wymieniłem czujnik, wymieniłem żel, zamontowałem na tym aktywatorze i zero zmiany.
    Nawet sprawdzałem czy coś się w UCH nie rozkodowało i wszystko wygląda w porządku. Zaprogramowany właściwy czujnik i widzi go, bo odpięcie wtyczki, lub przeprogramowanie na inny, skutkuje od razu błędem.
    Po wykodowaniu czujnika na próbę, wycieraczki działają w trybie czasowym i regulacja czasu na manetce działa.
    Czujnik w tym roczniku jest ten nowszy, nr: 8200063060.
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21785806
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Dziś zakodowałem automatyne włączanie świateł o zmierzchu. Działa idealnie. Reaguje na oświetlenie jak należy. Czyli sam czujnik żyje i ma komunikację z uch na 100%.
  • REKLAMA
  • #3 21786311
    mcjezioro
    Poziom 14  
    A może to zwykły zbieg okoliczności że wydarzyło się to przy wymianie szyby. Może niema to z szybą zwiazku. W sumie, przed wymianą nie padało przez kilka dni i nie używałem wycieraczek.
  • REKLAMA
  • #4 21791106
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Ciąg dalszy.
    Dziś kupiłem kolejny czujnik, bo już myślałem że może mam takiego pecha, że trafiłem na 2 uszkodzone. Ale na trzecim to samo.
    Podejrzewalem też nową szybę. Że może chińczyk coś zawalił. Wykonałem sobie prowizoryczny uchwyt, do zamocowania czujnika na innej szybie i podpiąłem go auta - dalej bez zmian.
    Kolejny raz potwierdziłem że czujnik komunikuje się z uch. Wygląda na to że problem jest gdzieś w montażu.
    Już przekopałem internet kilka razy. Obdzwoniłem kogo mogłem i wszystko beż efektu. Ręce opadają.
    Niema tu nikogo kto by się znał na takich fracuzach?
    Czujnik deszczu zamocowany prowizorycznie na szybie samochodowej za pomocą taśmy
  • REKLAMA
  • #5 21791186
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Tan żel/klej, powinien chyba dokładnie wypełniać powierzchnie pomiędzy czujnikiem a szybą - bez zniekształceń.
  • #6 21791190
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Tak, ale to teraz do fotki tak wyszło. Jak testowałem, to go ułożyłem tak żeby przylegał. Poza tym, to tylko próba. Na szybie w aucie leży pięknie i na nowym żelu.

Aha, tak ogólnie, to te czujniki mają 8 takich punktów (coś niby soczewki) którymi przylegają do szyby. On nie przylega całą powierzchnią, dla tego też tak dziwnie to wygląda.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Odbicie dłoni z telefonem w szybie auta z czujnikiem przylegającym punktowoCzujnik na szybie samochodowej z widocznymi punktami przylegania i odbiciem ręki
    Tak to wygląda na szybie, na ori żelu, i na nowym. Na nowym widać te wolne przestrzenie, a na oryginalnym nie, bo jest malowany z tyłu na czarno, w miejscach gdzie niema przylegać.
REKLAMA