logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ rezystorów i kondensatorów na sygnał audio w efektach gitarowych, symulatory układów

Monster7060 20 Gru 2025 20:27 126 2
REKLAMA
  • #1 21785973
    Monster7060
    Poziom 1  
    Witam, czy jakiś z szanownych kolegów byłby w stanie mi pomóc? Chciałbym zrobić wzmacniacz audio lub coś a la efekt gitarowy i potrzebuję wiedzieć, jak elementy typu rezystor, kondensator wpływają na ten sygnał. Może ktoś z was będzie w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie na wiadomość prywatną, bądź może ktoś zna jakieś fajne strony/programy do "symulacji" układów, ponieważ nie posiadam tak wiele sprzętu w domu. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
    AI: Czy masz już jakiś konkretny schemat lub pomysł na efekt/wzmacniacz, który chciałbyś zbudować, czy dopiero szukasz inspiracji?
    Szukam inspiracji i chcę spróbować swoich sił we własnym stworzeniu takiego układu.
    AI: Jaki jest Twój poziom znajomości elektroniki – czy dopiero zaczynasz, czy masz już jakieś doświadczenie z budową układów?
    Mam już jakieś doświadczenie (chodzę do szkoły technicznej, profil: technik elektronik).
  • REKLAMA
  • #2 21785993
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Proponuję LTspice wersja XVII.
    Jedyny znany mi symulator układów elektronicznych z obsługą plików dźwiękowych .wav.
    Może są inne - ktoś z kolegów podpowie?
    Możliwa również analiza z symulacją wpływu pozycji potencjometru na efekt w czasie rzeczywistym.
    Darmowy, legalny bez limitów, ściągasz razem z nim pliki przykładowe - łatwo zacząć.
    W razie czego LTwiki.
    I prościutki wstęp po polsku do wersji IV, ale 90% pasuje - autor Marek Panek.
  • #3 21787063
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6067
    Monster7060 napisał:
    Chciałbym zrobić wzmacniacz audio lub coś a la efekt gitarowy i potrzebuję wiedzieć, jak elementy typu rezystor, kondensator wpływają na ten sygnał.
    To zależy od ich miejsca w układzie. Najpopularniejszy "wpływ na sygnał", jaki możesz spotkać to filtry RC ograniczające pasmo, od dołu, lub od góry. Wiele elementów nie znajduje się w układzie żeby wpływać na sygnał, ale żeby zapewnić sensowne warunki pracy dla pozostałych elementów.

Porównując naukę elektroniki do nauki języka, pytasz jak używać słów, zapomniałeś o składni, gramatyce i że potrzeba być oczytanym
REKLAMA