logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe kombi do 120 tys. zł, silnik bez turbo. Co wybrać?

Azemek 23 Gru 2025 15:50 2178 78
Najlepsze odpowiedzi

Jakie nowe kombi do 120 tys. zł kupić z wolnossącą benzyną, 4 cylindrami, manualem, LED-ami, dużym bagażnikiem i wymiarami do 205 cm szerokości oraz 450 cm długości?

Dokładnie spełniającego taki zestaw wymagań praktycznie nie ma, więc trzeba odpuścić przynajmniej jeden warunek [#21789176][#21788870] Z nowych aut najczęściej przewija się Hyundai i30 1.5 DPI jako jedna z ostatnich wolnossących benzyn z manualem, ale nie ma pewności, czy da się go jeszcze kupić nowego [#21788500][#21789587] Jeśli odpuścisz manual, to najrozsądniej wypada Toyota Corolla 1.8 Hybrid, ale to automat/e-CVT i w trasie bywa głośna oraz słabsza przy wyprzedzaniu [#21788543][#21788551][#21788644] Renault Megane Grandcoupe też padło jako opcja do 120 tys. zł, jednak to nie kombi i ma minusy typu szybka utrata wartości oraz dziwne zestrojenie zawieszenia [#21788529][#21788617] Dacia Bigster odpadła przez szerokość z lusterkami 207 cm, więc przekracza Twój limit [#21788612][#21789446]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 21811685
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    No i limit km🚙
  • #62 21811695
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Miałem już 3 auta w leasingu ale żadnych blokad od strony km, obowiązkowych przeglądów itp nie było. Gdyby mi narzucali swoje "widzimisie" to.....zmieniłbym leasingodawcę.
    Chyba pomyliłeś się z wynajmem długoterminowym, tam nawet nie możesz go zarysować, tzn możesz ale będzie to nieopłacalne.
  • #63 21811712
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    No niestety teraz w leasingu jak najbardziej masz limit km.
    Dlatego auta z salonu PL teraz tak mało jeżdżą. Cofanie liczników jest zabronione i karane więc montuje się moduły które zatrzymują zliczanie co jak na razie jest całkowicie legalne.
  • #64 21811716
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Aleksander_01 napisał:
    Miałem już 3 auta w leasingu ale żadnych blokad od strony km, obowiązkowych przeglądów itp nie było. Gdyby mi narzucali swoje "widzimisie" to.....zmieniłbym leasingodawcę.
    Chyba pomyliłeś się z wynajmem długoterminowym, tam nawet nie możesz go zarysować, tzn możesz ale będzie to nieopłacalne.

Odwrotnie nie spotkałem się w leasingu z brakiem limitu 🤔
    Dlatego dla mnie to wada, wolę albo gotówkę albo kredyt
  • #65 21812270
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    hindoos napisał:
    Jak kupowałem auto to różnica między nowym a 3 letnim to było jakieś 5% chociaż wtedy inflacja bardziej szalała.

Trzeba było wtedy sprawdzić ile kosztuje nowy, wiedziałbyś dokładnie ile realnie spadła cena auta , a nie kwotowo.
  • #66 21812310
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1672
    Mastertech napisał:
    No niestety teraz w leasingu jak najbardziej masz limit km.
    Dlatego auta z salonu PL teraz tak mało jeżdżą. Cofanie liczników jest zabronione i karane więc montuje się moduły które zatrzymują zliczanie co jak na razie jest całkowicie legalne.

10 miesięcy temu brałem samochód w lizing i nie mam żadnego limitu, czarnych skrzynek itp.
    M
  • #67 21812314
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    SP5IT napisał:
    10 miesięcy temu brałem samochód w lizing i nie mam żadnego limitu,

Bo najwięcej tych limitów mają ci którzy tylko słyszeli że wujek od strony ciotki z drugiego małżeństwa podobno miał taki limit. Dwa - ludzie mylą pojęcia leasing a najem długoterminowy (tam obostrzenia są straszne), czy między innymi produktami bankowymi.
  • #68 21812379
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Trzeba było wtedy sprawdzić ile kosztuje nowy, wiedziałbyś dokładnie ile realnie spadła cena auta , a nie kwotowo.

No sprawdziłem ile kosztuje nowy dzięki czemu wiedziałem jaka jest różnica w cenie i że wynosi około 5%.
  • #69 21812403
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    SP5IT napisał:
    nie mam żadnego limitu, czarnych skrzynek itp.

Czarne skrzynki to nie wymysł leasingodawcy.

Nie wiem skąd żeście brali te swoje leasingi ale co roku zmieniam kilka aut we firmie i nigdy ale to nigdy nie miałem żadnego limitu.

Limity są przy najmie długoterminowym, gdzie im więcej płacisz tym więcej jeździsz.
    karolark napisał:
    Dlatego dla mnie to wada, wolę albo gotówkę albo kredyt

Jak sie nie ma działalności to wtedy leasingu nie ma sensu brać.

Aleksander_01 napisał:

Ile już kolega brał najmów długoterminowych? Bo mam kilka za sobą, nawet w jednym przypadku odbierając auto o 13, o 19 było już rozbite i nigdy nie poniosłem konsekwencji. Rozbite z mojej winy bo na łuku był lód a za łukiem drzewo i staw.
    Podstawiono mi auto zastępcze.

Ogólnie z tego co tu większość wypisuje na temat najmu i leasingu to gadanie zasłyszane od kogoś. Tak jak matka moich dzieci każdemu opowiadała, że odkąd jestem na vacie to biore leasingi żeby podatków nie płacić. Jak chcecie sie wypowiadać w danej dziedzinie i nie zrobić z siebie głupka to popytajcie u źródła jak to rzeczywiście wygląda bo te rozmowy przypominają wujka Mariana podczas zakrapianej domówki
  • #70 21812429
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    syselpl napisał:
    odbierając auto o 13, o 19 było już rozbite i nigdy nie poniosłem konsekwencji.

Nie zrozumiałeś mnie, oczywiście nikt Ci nic nie zrobi, nie obciążą kosztami itd. Dopiero "problem" zaczyna się przy wykupie na własność takiego pojazdu (oczywiście to jedna z opcji, wcale nie musisz go wykupować). Jeżeli go nie kupujesz po okresie najmu to nic Ci "nie grozi".
    Ten najem to wygoda, nic człowieka nie obchodzi, naprawy, zmiany kół itd, ale ma swoją wielką wadę (jak dla mnie) jest bardzo drogi. No ale tu liczą się też inne czynniki, są ludzie dla którym to pasuje. Ja zawsze chcę samochód sobie zostawić.
    Dodam jeszcze to abym był dobrze zrozumiany.
    Jeżeli w leasingu porysujesz pojazd to po prostu masz porysowany, nikogo to za bardzo nie obchodzi. Czas leci, spłacasz ostatnią ratę, robisz wykup i pozamiatane.
    Natomiast w najmie gdy chcesz wykupić wartość jest ustalana przez firmę udzielającą najem (przeważnie bank), dlatego pisałem że tracisz w jakiś tam sposób przy najmie.
  • #71 21812431
    Mastertech
    Poziom 30  
    syselpl napisał:
    Ogólnie z tego co tu większość wypisuje na temat najmu i leasingu to gadanie zasłyszane od kogoś.

Ale konkretów też nie podajesz żadnych. Kiedy i u kogo leasingowałeś ostatnie auto ?
    Polski ład uczynił leasing bezsensownym, od roku jest lepiej ale firmy leasingowe zmieniły zasady.
    Proszę podaj który to leasingodawca w 2026 nie stosuje limitu km, Arval, mLeasing VWLeasing czy ktoś inny ?

Kupić roczny samochód oszczędzając 5% jego wartości to bezsens, niby skąd takie auto znalazło się na rynku wtórnym skoro wynajmy czy leasingi to 3 latka minimum trwają. To będzie autko po dzwonie które nie warte jest nawet połowy ceny auta nowego.
  • #72 21812667
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    Kupić roczny samochód oszczędzając 5% jego wartości to bezsens,

Czy sobie tutaj ktoś robi jaja, roczny samochód za 5% mniej, to przecież czysta strata, a duży zysk dla sprzedającego.
    Nówka w salonie 100 000 zł a roczny 95 000 zł. Gdybym to ja tak sprzedał to wszystkich znajomych zapraszam do dobrej knajpy, jedzenie i picie aż do odcięcia.

@syselpl Na Vacie aby być musisz osiągać przychód 200 000 zł rocznie, czyli bardzo niewiele. Wyczuwam że jesteś fantastą i tak piszesz aby pisać.
    Nawet biorąc na logikę która firma najmie samochód bez oceny przy jego oddawaniu. No chyba że go wykupujesz to temat znika. Jeżeli jednak oddajesz po okresie najnu to rzeczoznawca może opisać że fotel kierowcy jest wygnieciony no i tu masz już dodatkowe koszta.
    Ta Twoja opowieść że o 13 odebrany a o 19 rozbity to gadka niczym tych od ubezpieczeń - "panie, w sobotę gość się ubezpieczył a w poniedziałek żona wzięła masę kasy", i na taką płytką gadkę łapią naiwniaków którzy nie wiedzą co oznacza słowo karencja.
  • #73 21812703
    Mastertech
    Poziom 30  
    Aleksander_01 napisał:
    Na Vacie aby być musisz osiągać przychód 200 000 zł rocznie

Mylisz się, powiedz to na przykład dla prawnika. Są działalności że vat-owcem być musisz i już, bez względu na przychody.

Aleksander_01 napisał:
    Mastertech napisał:
    Kupić roczny samochód oszczędzając 5% jego wartości to bezsens,

Czy sobie tutaj ktoś robi jaja, roczny samochód za 5% mniej, to przecież czysta strata, a duży zysk dla sprzedającego.

No przecież to napisałem, chyba coś nie tak zaznaczyłeś przy cytowaniu bo wychodzi że to ja te jaja robię.
  • #74 21812722
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 655
    Mastertech napisał:
    Są działalności że vat-owcem być musisz i już, bez względu na przychody.

A są takie gdzie nie musisz bez względu na przychody np jak sprzedajesz usługi poza UE
  • #75 21812739
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @Mastertech Wiem kto to napisał i na pewno nie chodziło mi o Ciebie, no ale z cytowaniem tak to już jest. Poparłem tylko Twoje zdanie.
    Co do Vatu
    syselpl napisał:
    że odkąd jestem na vacie

Czyli rozumiem że wcześniej nie był Vatowcem, wiadomo można zmienić profil firmy i z tzw automatu być na Vacie lub osiągnąć minimalny pułap.
  • #76 21814378
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Mastertech napisał:
    Proszę podaj który to leasingodawca w 2026 nie stosuje limitu km, Arval, mLeasing VWLeasing czy ktoś inny ?

Mam w toyota bank, mleasing i pko (kk rejestracje hehe), w żadnym nie mam nic odnośnie limitu a auta tłuką rocznie po 40 tys.
    Mastertech napisał:
    Kupić roczny samochód oszczędzając 5% jego wartości to bezsens, niby skąd takie auto znalazło się na rynku wtórnym skoro wynajmy czy leasingi to 3 latka minimum trwają. To będzie autko po dzwonie które nie warte jest nawet połowy ceny auta nowego.

Bardzo dużo wypożyczalni co roku zmienia flotę aut, więc nie musisz kupić rozbitego ale musisz wiedzieć, że nikt tych aut nie oszczędzał.
    Druga sprawa to bardzo dużo firm zmienia flote co roku, ja sam wymienie auto po roku (tak, bank sie zgadza bez problemu) bo np coś mi zaczyna nie pasować lub inny powód dla którego wymieniam auto.
    Aleksander_01 napisał:
    Na Vacie aby być musisz osiągać przychód 200 000 zł rocznie, czyli bardzo niewiele. Wyczuwam że jesteś fantastą i tak piszesz aby pisać.

Gorszych głupot nie czytałem.
    Jeżeli przekroczysz ten przychód/dochód to obowiązkowo wchodzisz na vat więc nie pisz głupot.

Aleksander_01 napisał:
    Ta Twoja opowieść że o 13 odebrany a o 19 rozbity to gadka niczym tych od ubezpieczeń - "panie, w sobotę gość się ubezpieczył a w poniedziałek żona wzięła masę kasy", i na taką płytką gadkę łapią naiwniaków którzy nie wiedzą co oznacza słowo karencja.

Jeżeli bierzesz najem długoterminowy to wykupujesz za grosze (w moim przypadku +200 zł miesięcznie) i nie odpowiadasz za szkody ze swojej winy o ile jesteś zupełnie trzeźwy. I tutaj zostawiasz ten problem dla właściciela a nie kopiesz sie z ubezpieczycielem
    Ja rozumiem, że gdzieś tam cię uwiera, że ktoś tak może mieć i doszukujesz się kłamstw, ale życzę Ci abyś też mógł się obudzić rano i wpaść na pomysł, że idziesz po południu do salonu wybrać sobie auto, którym w ciągu tygodnia wyjedziesz. Nawet w leasingu.
  • #77 21814601
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    syselpl napisał:
    Aleksander_01 napisał:
    Na Vacie aby być musisz osiągać przychód 200 000 zł rocznie, czyli bardzo niewiele. Wyczuwam że jesteś fantastą i tak piszesz aby pisać.

Gorszych głupot nie czytałem.
    Jeżeli przekroczysz ten przychód/dochód to obowiązkowo wchodzisz na vat więc nie pisz głupot.

No przecież tak napisałem, nie rozumiem Twojego zdziwienia.

Co do wypadku jest to jak najbardziej możliwe, mało tego firma udzielająca najmu musi ci dać zastępczy pojazd, czyli wszystko w porządku. Chodzi o to że nawet przy wykupie ubezpieczenia od ubezpieczenia to przy zdawaniu samochodu będziesz musiał wyrównać jego wartość o ile rzeczoznawca uzna to za zasadne,
    syselpl napisał:
    ale życzę Ci abyś też mógł się obudzić rano i wpaść na pomysł, że idziesz po południu do salonu wybrać sobie auto, którym w ciągu tygodnia wyjedziesz. Nawet w leasingu.

Uwierz mi, na dużo lepsze pomysły wpadam.
  • #78 21816305
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    Kantylena napisał:
    nie rezygnowałbym ze skrzyni automatycznej

Widzisz, ja majętny nie jestem i od zawsze jeździłem manualem - oczywiście zdarza się, że biorą mnie jako kierowcę do ślubu, wtedy zwykle wsiadam do różnych BMW - wszystkie w automacie - ale z łopatkami - to takim automatem jeszcze jak daj bóg, okej - ale te, gdzie 100% auto decyduje - nie, dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nowego kombi do 120 tys. zł z silnikiem benzynowym wolnossącym, manualną skrzynią biegów, o określonych wymiarach i wyposażeniu (LED, duży bagażnik, koła 16 cali). W praktyce na rynku nowych aut spełniających te kryteria jest bardzo mało lub brak, ponieważ większość nowych modeli ma silniki z turbodoładowaniem lub hybrydowe układy napędowe, często z automatyczną skrzynią (np. Toyota Corolla Hybrid z e-CVT). Użytkownicy wskazują, że wolnossące silniki benzynowe w nowych autach są rzadkością, a manualne skrzynie coraz częściej ustępują automatom. Alternatywą są kilkuletnie używane auta, np. Mazda 6 2.0 Skyactiv, Honda HR-V 1.5 turbo z manualem, które oferują lepszy komfort i spełniają wymagania. W dyskusji poruszono także kwestie ekonomiczne, takie jak utrata wartości nowych samochodów, korzyści i ograniczenia leasingu oraz najmu długoterminowego, a także techniczne aspekty silników wolnossących i turbo, moment obrotowy, zużycie paliwa i trwałość jednostek napędowych. Wskazano, że obawy przed turbo są często nieuzasadnione, a nowoczesne silniki z turbodoładowaniem oferują lepszą dynamikę i niższe spalanie. Wymiarowo i cenowo najbliżej wymagań jest Hyundai i30 1.5 DPI, jednak dostępność nowego egzemplarza jest niepewna. Podsumowując, wybór nowego kombi z silnikiem wolnossącym i manualem w budżecie do 120 tys. zł jest obecnie bardzo ograniczony, a rozsądną opcją są używane auta japońskie lub koreańskie z silnikami turbo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA