logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii bez fotowoltaiki– opłacalność ładowania nocą w taryfie G12/G13

zbigmen 24 Gru 2025 16:08 5100 60
Najlepsze odpowiedzi

Czy magazyn energii bez fotowoltaiki ma sens, jeśli ładować go nocą w tańszej taryfie G12/G13 i zasilać z niego dom w droższej strefie?

Tak, ale głównie wtedy, gdy różnica między strefami naprawdę pokrywa straty całego układu i gdy zużycie jest na tyle duże, że nie zjada go pobór własny falownika [#21790314][#21791431] W wątku padły wyliczenia, że przy różnicy rzędu ok. 40 gr/kWh i zużyciu 5 kWh/dobę oszczędność może wynosić ok. 380–500 zł rocznie, więc zwrot zależy mocno od realnych stawek i kosztu instalacji [#21790314] Problemem są jednak straty własne: dla jednego z falowników zmierzono ok. 120–130 W poboru na własne potrzeby oraz ok. 25 W nawet w standby, więc przy małym zużyciu duża część zysku może pójść na samo utrzymanie pracy urządzenia [#21792397][#21793670] Dlatego kilka osób oceniło, że dla małych obciążeń taki układ jest nieopłacalny, a sensowniejszy staje się przy większym dziennym poborze, np. przy pompie ciepła [#21793749][#21790256] Dodatkowo trzeba liczyć starzenie akumulatorów, bo po kilku latach spadek pojemności i sprawności obniży opłacalność całego systemu [#21791679]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21789384
    zbigmen
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Magazyn energii bez fotowoltaiki?Czy to ma sens aby ładować magazyn w tańszej taryfie w nocy a potem przez inwerter wykorzystywać go w droższej.
    Taryfy G12/G12w/G13.Jestem obecnie w taryfie G11 i przy zeszłorocznym zużyciu ok 2000 kWh płacę ok 2000 zł brutto.
    Magazyn 15 kWh (48V x16 ogniw LiFePo4 320 Ah) koszty przy własnym wykonaniu jakieś 3200zł plus balanser 500zł,falownik 1000zł plus ATS Automatic transfer switch-100 zł.
    Razem 4800 zł.
    Czy to ma sens i kiedy zacznie się zwracać?Cena prądu cały czas rośnie.
    Czy raz podjęta inwestycja zwróci się po iluś latach?
    Tu gościu wykłada, że to się opłaca najbardziej w G13:
    https://www.youtube.com/watch?v=mgvegzTpQi4
    Najważniejsza jest sprawność układu ładowania akumulatorów i przetwornicy.
    Najlepiej byłoby sprawdzić tą sprawność całego układu w praktyce pod względem strat.Taki test mogą sprawdzić najlepiej mający panele fotowoltaiczne.Naładować magazyn do pełna, odłączyć panele, zmierzyć ile uda się z niego wycisnąć i naładować ponownie do pełna, mierząc ilość energii pobranej z sieci i oddanej do własnej sieci w ciągu doby.. Jesień i zima to dobra pora na takie eksperymenty.Może ktoś już robił takie doświadczenie i podzieli się efektami.
  • #2 21789443
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Magazyn bez FV to nie głupota – to też biznes. W G12/G13 przy 2000 kWh/rok zużycia zwrot to 3-4 lata. Ceny rosną, więc później będzie jeszcze szybciej. LiFePo4 żyje 15+ lat, więc reszta to czysta oszczędność. Plus backup na awarię – a to dla niektórych bezcenne. Nie mam niestety jak sprawdzić, ale wyliczenia AI pokazują że ma to sens faktycznie najbadziej w g13. Może kiedyś jednak zechcesz też dodać ładowanie PV, to sprzet już będzie gotowy.
  • #3 21789753
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    A co z cenami prądu w poszczególnych taryfach? Bo ile wiem to obecnie różnice znikome.
  • #4 21789762
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    Magazyn ciepła to też magazyn energii, który korzysta z tańszej taryfy w wyznaczonych godzinach więc wszystko co pozwoli zgromadzić tańszą energię ma sens.
    Do tych 4800 nie powinno się dodać kosztów zaadaptowania pomieszczenia na magazyn poza domem?
  • #6 21789928
    zbigmen
    Poziom 13  
    >>21789753 Ceny prądu już są zatwierdzone na 2026 rok przez poszczególnych dostawców.Wystarczy sobie poszukać.
  • #7 21789937
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Szukam i nic ciekawego nie znajduję. Miałem taryfę G12w i płaciłem tak samo za obie "strefy" bo podobno tak tłumaczyli - były zablokowane ceny.
  • #8 21789950
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    robert nawrot napisał:
    G12w i płaciłem tak samo za obie "strefy

Przez moment tak było, cena za energię identyczna w obu taryfach.
    Obecnie jest nieduża różnica, ale różnica jest w cenie przesyłu. Mam G12.
    Pozwolę sobie przytoczyć w celu przypomnienia
    zbigmen napisał:
    Ceny prądu już są zatwierdzone na 2026 rok przez poszczególnych dostawców.Wystarczy sobie poszukać.

Gdyby oferty dynamicznej ceny były choć trochę atrakcyjne, to byłby sens ładowania akumulatorów w godzinach prawie zerowych i ujemnych cen. Opłata wówczas tylko za przesył byłaby.
  • #9 21790047
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1384
    Kilka dni temu dostałem nowe faktury wraz z propozycjami nowych opłat za różne taryfy. Rano postaram się zrobić fotkę.
  • #10 21790137
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    Teraz będzie wyłączona tarcza i ceny są różne w strefach G12W G13 G12 od 2026r:

przykład TAURON

Magazyn energii bez fotowoltaiki– opłacalność ładowania nocą w taryfie G12/G13cenaprad..6.jpg (320.73 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21790230
    zbigmen
    Poziom 13  
    Od 1 stycznia 2026 r.nie będą obowiązywały rządowe limity zużycia energii elektrycznej (limity kWh) w ramach rozwiązań osłonowych. Mrożenie cen energii elektrycznej, które obejmowało gospodarstwa domowe, wygaśnie z końcem 2025 roku.
    Zamiast limitów, Prezes Urzędu Regulacji Energetyki (URE) zatwierdził nowe, stałe taryfy dla gospodarstw domowych na 2026 rok, które będą obowiązywać niezależnie od poziomu zużycia.
    Główne informacje na 2026 r.:
    Brak limitu kWh: Nie ma ustalonego progu zużycia, do którego obowiązuje preferencyjna cena.
    Nowa taryfa: Średnia cena energii elektrycznej w zatwierdzonych taryfach dla gospodarstw domowych (grupa G) wyniesie około 495,16 zł netto za MWh (megawatogodzinę), co przekłada się na około 0,62 zł brutto za kWh.
    Spadek ceny taryfowej: Nowa stawka jest nieznacznie niższa (o około 1%) niż zamrożona cena obowiązująca w 2025 roku (500 zł/MWh netto).
    1 MWh (megawatogodzina) to1000 kWh (kilowatogodzin).
    Czyli mam rozumieć że ceny we wszystkich taryfach na ten rok są takie same bez limity kWh.
    To oznacza że nie ma sensu inwestować w magazyn energii i falownik bo ceny prądu na ten rok będą takie same w każdej taryfie?
    Po przeczytaniu dalej informacji z AI nie do końca to prawda bo:
    Po odmrożeniu cen prądu w Polsce, które nastąpiło w 2025 i 2026 roku, stawki wzrosły, mimo że cena samej energii czynnej nieznacznie spadła; głównym powodem są wyższe opłaty dystrybucyjne i mocowe, co oznacza wyższe rachunki, które dla gospodarstw domowych wyniosą średnio od ok. 1,20 zł do ponad 1,40 zł za kWh (brutto, w zależności od zużycia i taryfy), co jest znacznym wzrostem w porównaniu do okresu zamrożenia.
    Główne zmiany i ceny po odmrożeniu:
    Cena energii czynnej:
    W 2026 r. cena energii czynnej dla gospodarstw domowych spadnie do ok. 495,16 zł/MWh netto (0,495 zł/kWh), co jest niższe niż zamrożona stawka 500 zł/MWh, jak podaje GlobEnergia.

Opłaty dystrybucyjne:
    Mimo spadku ceny energii, koszty dystrybucji wzrosły średnio o około 7,6% - 9,4%.
    Opłaty dodatkowe:
    Wzrosty dotyczą także opłat mocy (z ok. 137 zł do ok. 206 zł) oraz wprowadzenie opłaty OZE (ok. 14,60 zł), które podnoszą ostateczny rachunek.
    Średnia cena za kWh:

Koniec 2025: Ok. 1,16 zł/kWh (dla 2000 kWh rocznie). 2026 (prognozy):
    Średnio ok. 1,21 zł/kWh (dla 2000 kWh), ale może wynieść nawet ponad 1,40 zł/kWh w innych analizach, np. +31,5% dla 2000 kWh, co daje ok. 1,46 zł/kWh.

Jedyna szansa na zmniejszenie rachunku w 2026 roku wg. mnie to przestudiowanie i porównanie opłat dodatkowych w różnych taryfach prądu.
    Gdzie i kiedy płaci się mniej w każdej taryfie i o której porze dnia i nocy aby zaoszczędzić jakieś grosiki na dobę i ile to wyjdzie rocznie.
  • #12 21790256
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    To jest cena tylko za energię. Do tego dochodzi między innymi oplata sieciowa różna dla taryfy dziennej i nocnej. Jeśli ogrzewasz dom prądem to szacunkowo 1/3 energii pobiera się w dzień a 2/3 w nocy.
  • #13 21790314
    zbigmen
    Poziom 13  
    TvWidget napisał:
    To jest cena tylko za energię. Do tego dochodzi między innymi oplata sieciowa różna dla taryfy dziennej i nocnej. Jeśli ogrzewasz dom prądem to szacunkowo 1/3 energii pobiera się w dzień a 2/3 w nocy.

Masz rację.Tutaj znalazłem jak to wygląda z wszystkimi opłatami brutto na 2026 rok.

Mapa cen 1 kWh w Polsce wg dystrybutorów energii i średnia krajowa na 2026 r.

Jeżeli różnica w G11 i G12 sięga ok. 40 gr to jest sens inwestowania w magazyn energii z inwerterem.
    Załóżmy, że zużywamy na dobę 5 kWh energii przy stratach inwersji AC/DC/AC - 20%energii.
    20%=1 kWh z 5 kWh w nocy ładujemy magazyn 6 kWh za 64 gr = 3,84 zł.
    Zużywamy w dzień w droższej taryfie nie pobierając nic z sieci.
    W taryfie G11 zapłacilibyśmy 1,04 kWh x 5 = 5,2 zł.
    Różnica czyli zysk =1,36 zł na dobę x 365 dni w roku = 496,4 zł.
    Można założyć straty na poziomie 30% = 1,5 kWh i wyjdzie:
    - Ładowanie magazynu w nocy = 4,16 zł.
    - Zużycie w G11 zapłacilibyśmy 1,04 kWh x 5=5,2 zł.
    - Zysk = 1,04 zł x 365 = 379,6 zł.
    Ja uważam, że to i tak dużo jak na rok. A jak ktoś zużywa 10 kWh na dobę i więcej, to oszczędności z czasem są coraz większe.
    Właściciele pomp ciepła bez fotowoltaiki szczególnie to czują.
    A kiedy to się zwróci, to każdy już policzy w zależności od kwoty jaką zainwestuje w magazyn energii, inwerter i inne dodatki do systemu.
    Czy to się opłaca? Może ktoś policzy to lepiej? Może coś przeoczyłem?

Porównanie taryf G11, G12 i G12w z cenami brutto za kWh oraz godzinami stref czasowych
  • #14 21790330
    TvWidget
    Poziom 39  
    zbigmen napisał:
    Właściciele pomp ciepła bez fotowoltaiki szczególnie to czują. [...]
    Może coś przeoczyłem?

Mam pompę ciepła. Zwykle zużywa ona 2/3 energii w nocy.
  • #15 21791256
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    zbigmen napisał:
    Magazyn energii bez fotowoltaiki? Czy to ma sens

Czy ekonomiczny, tego nie wiem. Ale na pewno ma sens, jeśli chodzi o rezerwę zasilania przy awarii sieci.
  • #16 21791431
    zbigmen
    Poziom 13  
    Szczerze, to wątpiłem czy te 10 gr różnicy w taryfach da jakikolwiek zysk, ale po przeanalizowaniu stawek i kosztów kluczowe okazały się koszty przesyłu energii.
    Na przykładzie Taurona pokażę gdzie drzemie ukryty zysk:
    G11

Tabela opłat za energię elektryczną Tauron na 2025 i 2026 rok przy zużyciu 4000 kWh.

G13

Tabela opłat za energię Tauron z wyróżnionymi stawkami G13 dla taryfy nocnej

Widać, że koszty przesyłu nocne w taryfie G13 są żadne (0,05 gr), a cena 0,52 gr za taryfę nocną jest niska w porównaniu do G11 0,62 gr +0,30 gr = 0,92 gr.
    Inne składowe zmienne i stałe prądu są takie same, więc nie warto o nich mówić.
    Różnica jest rzędu 40 gr.
    I to się opłaca cytując klasyka.
    Na stronach Taurona się tego nie dowiecie. Podają tylko takie coś:

Zrzut ekranu z cenami sprzedaży energii elektrycznej w taryfie G11 od Taurona
    Cennik taryfy G13 Tauron z różnymi stawkami za kWh w zależności od pory dnia
  • #17 21791485
    TvWidget
    Poziom 39  
    Policzmy 15 kWh * 365 dni daje 5475 kWh rocznie. Napisałeś, że masz roczne zużycie na poziomie 2000 kWh (łącznie w dzień i w nocy).
  • #18 21791679
    michal.zd
    Poziom 31  
    zbigmen napisał:
    kluczowe okazały się koszty przesyłu energii

No, dokładnie. O tym wcześniej pisałem. W PGE również jest podobnie.
    michal.zd napisał:
    różnica jest w cenie przesyłu. Mam G12.

Dzięki temu, mając PV bez magazynu w okresie normalnej pracy PV płacę nocą tylko koszty przesyłu. To powoduje, że w moim przypadku nie widzę sensu magazynu.
    Chyba, że tak jak ty myślisz, na okres zimowy, gdy PV już ledwo ćwierka, ładować w NT. Wieczory długie, może mieć to sens.
    Nieco utrudnia obliczenia opłacalności fakt starzenia się akumulatorów. Spadek pojemności do takiego stopnia, że sprawność całości spadnie poniżej 75% to już jest limit.

Dodano po 8 [minuty]:

zbigmen napisał:
    Na stronach Taurona się tego nie dowiecie

Szukaj pdf z cennikiem energii i drugi pdf z cennikiem dystrybucji.
    To są dwa dokumenty, gdyż dystrybutor nie musi być ten sam.
  • #19 21791800
    zbigmen
    Poziom 13  
    Dzisiaj wszedłem w swój eLicznik Taurona i zrobiłem taką symulację porównania taryf G11 i G13.
    Samo przejście na G13 przy pewnej dyscyplinie włączania w określonym czasie urządzeń prądożernych robi różnicę.
    Można zrobić symulację każdego poprzedniego okresu, dnia, miesiąca czy roku. Przykładowo miesiąc listopad.
    Widać też całkowite koszty za kWh.

Porównanie kosztów energii między taryfami G11 i G13 z danymi ilości zużycia
  • #20 21791844
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    >>21791800

Czyli oszczędość teoretycznie około 30 zł miesięcznie? Przy inwestycji w Twój pomysł za kilka tysięcy to się zwróci za... ;)
  • #21 21791878
    zbigmen
    Poziom 13  
    >>21791844 Źle odczytałeś to porównanie. To jest symulacja bez magazynu energii, tylko korzyść z samej zmiany taryfy. Przy dodaniu magazynu oszczędności powinny być na czysto 30 gr na 1 kWh uwzględniając straty. Reasumując - zużywamy miesięcznie 150 kWh x 0,30 gr = 54 zł x 12 miesięcy = 540 zł rocznie. To jest porównanie do taryfy G11 bez magazynu.
    Na szybko zrobiłem taki projekt jak to wszystko niedrogim nakładem zrobić, żeby włączało się o właściwej godzinie to co ma się włączać. Wiadomo, że z poziomu falownika nie da się precyzyjnie ustalić godziny kiedy on ma ładować akumulatory, a kiedy ma działać jak UPS. Poza tym jest problem jak rozpoznać dni świąteczne. Ostatecznie można przejść na pracę ręczną jak są dni świąteczne poza weekendami. Są oczywiście inteligentne układy jak Home Assistant- Inteligentny dom itp. Układ ma być prosty, tani, funkcjonalny i niezawodny.

Schemat układu z magazynem energii 15 kWh, przełącznikiem ATS i programatorami czasowymi
  • #22 21792135
    TvWidget
    Poziom 39  
    zbigmen napisał:
    Wiadomo, że z poziomu falownika nie da się precyzyjnie ustalić godziny kiedy on ma ładować akumulatory, a kiedy ma działać jak UPS. Po za tym jest problem jak rozpoznać dni świąteczne

Taki falownik jak na obrazku ma interfejs RS232 i RS485. Można przez niego przełączać tryby pracy wg. dowolnego algorytmu. Poza falownikiem i akumulatorem nie są potrzebne te dodatkowe elementy znajdujące się na rysunku.
  • #23 21792209
    zbigmen
    Poziom 13  
    >>21792135 Właśnie taki mam i się kurzy Easun Inwerter Solarny 5,5 kW MPPT. Pełny Sinus Wi-Fi OFF-GRID SML-III. Ciekawe to co mówisz. Może coś więcej, co podłączyć tam po RS232? Oby nie laptop. Może Rasbery czy Arduino coś? Ale to jest dużo zabawy i nie każdy to ogarnie.
  • #24 21792276
    TvWidget
    Poziom 39  
    Mam podobny falownik Avenji. Na złączu RS232 jest dostępne zasilanie. Jeśli masz Wi-Fi, to proponuję użyć jakiejś płytki z ESP32. Czas datę itp. pobierzesz przez Wi-Fi z serwera NTP. Możesz wgrać Micropython. Skrypt do sterowania bez problemu stworzy AI.
  • #25 21792315
    zbigmen
    Poziom 13  
    TvWidget napisał:
    Mam podobny falownik Avenji. Na złączu RS232 jest dostępne zasilanie. Jeśli masz Wi-Fi, to proponuję użyć jakiejś płytki z ESP32. Czas datę itp. pobierzesz przez Wi-Fi z serwera NTP. Możesz wgrać Micropython. Skrypt do sterowania bez problemu stworzy AI.

Nie, to się nie uda. A jak to co proponujesz dogada się z falownikiem? Trzeba by stworzyć skrypt, co będzie wiedział kiedy włączyć bypass, a kiedy włączyć ładowanie magazynu. I jeszcze do tego chcesz użyć AI. Chyba bujasz w obłokach. Miałem do czynienia z Arduino. Nikt nie napisze czegoś takiego pod indywidualny falownik. Nie ma opcji. A koszty? Proponuję nie nabijać postów, jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia.
  • #26 21792397
    TvWidget
    Poziom 39  
    Steruję dwoma falownikami Avenji o mocy 4.3kW. Przed chwilą zrobiłem pomiary strat.
    Przy ładowaniu:
    - moc obciążenia 1kW (bypass)
    - prąd ładowania akumulatora z sieci 12A.
    Na własne potrzeby falownik w takim trybie pobiera około 130W.

Przy rozładowaniu (moc obciążenia - napięcie baterii * prąd rozładowania)
    Falownik na własne potrzeby pobiera z akumulatora ~60..100W + 25W z sieci.

Przy tych 150 kWh miesięcznie jakie podałeś 50% zysku brutto pójdzie na utrzymanie pracy falownika. Do tego dojdą straty w samym akumulatorze. Obawiam się, że przy tak małych mocach na czysto nic nie zarobisz.
    Rozwiązanie ma sens przy panelach PV. Falownik i tak musi cały czas pracować. Ładowanie akumulatora w taryfie nocnej może zmniejszyć koszty jego pracy kiedy nie ma słońca.

Skrypt w Micropython możesz napisać sam. Nie będzie specjalnie skomplikowany. Jeśli tego nie potrafisz to AI taki skrypt stworzy. Musisz jednak opisać jaki konkretnie chcesz algorytm. Moim zdaniem wystarczy o określonych godzinach modyfikować zawartość dwóch rejestrów 331-Battery charging priority oraz 301-Output priority. Zadaj testowo pytanie AI typu "Podaj kod Micropython na ESP32 nawiązującego połączenie przez WiFi i ustawiającego RTC na podstawie czasu pobieranego z serwera NTP."
    lub "podaj kod funkcji Micropython zwracającej na podstawie czasu z RTC czy w danej chwili obowiązuje taryfa dzienna czy nocna dla G12W z uwzględniałem zmian czasu letniego/zimowego".
  • #27 21792936
    zbigmen
    Poziom 13  
    TvWidget napisał:
    Przy tych 150 kWh miesięcznie jakie podałeś 50% zysku brutto pójdzie na utrzymanie pracy falownika. Do tego dojdą straty w samym akumulatorze. Obawiam się, że przy tak małych mocach na czysto nic nie zarobisz.

Bzdura to co piszesz.sam sobie zaprzeczasz:"Na własne potrzeby falownik w takim trybie pobiera około 130W".I te 130W ma zrujnować mój zysk?Będzie pobierał z sieci tylko od 22.00 do 7.00.Potem będzie pobierał z naładowanych akumulatorów,które mają 8000 cykli pełnego rozładowania a to spokojnie starczy na 15 lat niezawodnej pracy.Piszę o oryginalnych LiFePo4 z certyfikatem i prawdziwym kodem QR nie podróbach.W ustawieniach można pominąć pełne cykle,bo można ustawić odpowiedni poziom rozładowania pojedyńczej celi w BMS.Lodówka mi chodzi całą dobę i pobiera na dobę ok.1kWh a ty martwisz się 130W.Śmiech.Nie będę budował żadnych skryptów czym ingerowałbym w fabryczne ustawienia falownika.Nie nabijaj mi tematu niepotrzebnymi postami i na przyszłość.
  • #28 21792960
    michal.zd
    Poziom 31  
    zbigmen napisał:
    Bzdura to co piszesz

zbigmen napisał:
    zysk?Będzie pobierał z sieci tylko od 22.00 do 7.00.Potem będzie pobierał z naładowanych akumulatorów

Przeczytaj jeszcze raz jego wypowiedź.
    TvWidget napisał:
    Na własne potrzeby falownik w takim trybie pobiera około 130W.
    Falownik na własne potrzeby pobiera z akumulatora ~60..100W + 25W z sieci.

Od przewidywanych zysków musisz odjąć tę moc. Jakby nie patrzeć duża jest.
    Dziennie z sieci pobierze i zamieni na ciepło od tej 22.00 ponad 1kWh, o tyle zmniejszając sprawność ładowania.
    Pozostałe godziny zje z akumulatorów drugie tyle, pomijając te 25W z sieci. to znów zmniejsza ogólną pojemność magazynu o 1kWh.
    Może są jakieś inne falowniki, ten to jakiś prądożerca.

Dodano po 1 [minuty]:

zbigmen napisał:
    Lodówka mi chodzi całą dobę i pobiera na dobę ok.1kWh

No właśnie. Straty wynoszą dwie takie lodówki.
  • #29 21792990
    TvWidget
    Poziom 39  
    michal.zd napisał:
    Może są jakieś inne falowniki, ten to jakiś prądożerca.

Te 130W było dla mocy obciążenia 1kW. Co daje sprawność 87%. Moim zdaniem całkiem nieźle. Dla większego obciążenia sprawność zapewne będzie większa.
    Przy małych obciążeniach sprawność falownika jednak znacząco spadnie. Autor wątku wspomina o 150 kWh na miesiąc czyli 5 kWh na dobę. Przyjmijmy optymistycznie, że większość zużyje w dzień np. 4 kWh. Co daje średni pobór na poziomie tylko 300W.
  • #30 21793005
    michal.zd
    Poziom 31  
    TvWidget napisał:
    Te 130W było dla mocy obciążenia 1kW. Co daje sprawność 87%. Moim zdaniem całkiem nieźle.
    hmmm, zasilany z pv owszem, ma to sens.
    Ale...biorąc powyższe i fakt pracy bez pv, twoje wcześniejsze przypuszczenia
    TvWidget napisał:

mogą okazać się prawdą, może nie aż połowa, trzebaby to porządnie policzyć, sprawność ładowania i rozładowania. Na oko trzydzieści parę % straty.
    Głównym założeniem jest amortyzacja kosztów w max połowę życia akumulatorów aby jeszcze zdążyło ustrojstwo zarobić nie tylko na siebie. Trzeba pamiętać o rocznych spadkach pojemności:
    zbigmen napisał:
    8000 cykli pełnego rozładowania a to spokojnie starczy na 15 lat

Jaka będzie pojemność i sprawność po upływie siedmiu ośmiu lat?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności magazynu energii bez fotowoltaiki, ładowanego nocą w tańszej taryfie G12/G12w/G13 i rozładowywanego w droższych godzinach. Początkowo analizowano prosty zwrot inwestycji dla magazynu 15 kWh zbudowanego z ogniw LiFePo4 48 V, falownika i ATS, przy zużyciu ok. 2000 kWh rocznie. W toku rozmowy porównywano realne stawki energii i dystrybucji w G11 oraz G13, wskazując, że kluczowa jest różnica całkowitego kosztu kWh, a nie sama cena energii. Pojawiły się wyliczenia oszczędności rzędu kilkuset złotych rocznie, ale też liczne zastrzeżenia dotyczące strat własnych falownika, sprawności ładowania/rozładowania, poboru jałowego oraz starzenia akumulatorów. Omawiano też ograniczenia ATS, potrzebę zabezpieczenia przed przeciążeniem i brak bezprzerwowego przełączania. Część uczestników uznała rozwiązanie za sensowne głównie przy większym zużyciu, pompach ciepła lub jako rezerwę zasilania, inni wskazywali na nieopłacalność przy małych obciążeniach i sugerowali, że układ ma większy sens z PV lub jako magazyn stand-alone. W końcowej części pojawiły się konkretne plany budowy zestawu z magazynem 12–16 kWh, falownikiem 5 kW i taryfą G13 z cenami dynamicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA