logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić ładowarkę Metabo CA30 12 V na zasilacz 12 V – gdzie odciąć kontroler?

izydor59 26 Gru 2025 18:01 171 3
  • #1 21790517
    izydor59
    Poziom 2  
    Witam, mam ładowarkę do wkrętarki Metabo CA30 12 V i chcę z tej ładowarki wykorzystać sam zasilacz na 12 V. W którym miejscu odciąć segment kontrolny ładowania, a w którym przylutować przewody wyjścia 12 V? Nie jestem elektronikiem, ale może sobie poradzę.

Płytka PCB ładowarki Metabo CA30 12V, widok od spodu z odsłoniętymi ścieżkami.
    Płytka drukowana z ładowarki Metabo CA30 z widocznymi transformatorami i komponentami.

Proszę o poradę, czy jest możliwe to wykonać?
    Pozdrawiam.
  • #2 21790549
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 721
    Nie poradzisz sobie, tam są nawet trzy sprzężenia zwrotne, sprawdź ile jest opto i każdy z nich steruje zasilaczem, że się tak wyrażę, od tyłu i bez schematu i umiejętności niewykonalne.
  • #3 21790833
    izydor59
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Szkoda, że deprymująca, ale prawdziwa, bo rzeczywiście elektronika jest piękna, ale zagmatwana i niezrozumiała dla laika. Jest jedno opto, tak, dla informacji. Więc odpuszczam, a może elementy z tej ładowarki wykorzystam do budowy innych prostych projektów w ramach nauki, bo ta dziedzina mnie pociąga. Kiedyś było takie czasopismo "Elektronika dla wszystkich", Państwo Wojciechowscy drukowali w nim projekty do samodzielnego wykonania. Dzisiaj takich nie ma.
    Pozdrawiam.
  • #4 21821243
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Ale że chcesz zrobić zasilacz 12V? jaki prąd? m mieć zabezpieczenie?
    Z lenistwa kupiłbym zasilacz 12V. Ze skąpstwa można wygrzebać zasilacz AT/ATX i użyć wyjść 12V. Nie trzeba nic przerabiać. Zasilacz impulsowy 15V plus stabiliato5 12V impulsowy albo 7812 też daje radę. Może byćLM317. Wiem, że taki można jeszcze kupić w AVT jako zestaw do montażu. Teraz elektroniki jest pełno i nie trzeba wyważać otwartych drzwi. Napisz do czego to ma być, jaki ma mieć prąd wyjściowy i jakie zabezpieczenia. Czasy zasilacza parametrycznego z diodą Zenera i wtórnikiem emiterowym już minęły. Teraz można użyć regulowaną diodę Zenera i wtórnik emiterowy...
    Ładowarka składa się z zasilacza napięcia stałego, ale może on pracować w trybie stałego prądu z ograniczeniem napięcia. Do ograniczenia służy sprzężenie zwrotne z transoptorem. 12V może być zaraz po diodzie prostowniczej. Może też być coś pomiędzy diodą i ładowaną baterią. Ciekawe, że w tym wypadku gładko przechodzi słowo ładowarka i bateria (akumulatorów). W przypadku samochodu razi stary prostownik i akumulator, choć funkcjonalność ta sama i budowa baterii taka sama, ładowarek podobna a czasem taka sama.
REKLAMA