logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka wkładka pasuje do gramofonu Technics SL-D202 zamiast P30s?

kisiol 27 Gru 2025 10:20 318 10
REKLAMA
  • #1 21790908
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 468
    Witam. Zakupiłem gramofon technics SL D202, chciał bym wymienić wkładkę na nową, stara wygląda kiepsko. Wkladka zamontowana ma nadruk P30s , nie ma już takiej w kładki dostępnej nowej. Moze ktoś pomóc jak dobrać model do tego sprzętu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21790937
    kisiol
    Poziom 20  
    klamocik napisał:
    Wpisz na aliExpress ,wkładka gramofonowa, na pewno dopasujesz.

Na polskim portalu zakupowy też jest dużo, tylko co będzie pasować, jakie musi mieć parametry. Czy każda podejdzie.
  • REKLAMA
  • #4 21790946
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 721
    Przede wszystkim to musisz stwierdzić czy jest magnetyczna czy ceramiczna, w szczegółach to już jestem do tyłu, magnetyczne mają przedwzmacniacz a dopiero póżniej dopasować wymiarowo.
  • Pomocny post
    #5 21791030
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    kisiol napisał:
    chciał bym wymienić wkładkę na nową, stara wygląda kiepsko

Przypuszczam że igła wygląda kiepsko(jest zużyta) a wkładka jest dobra. Jeżeli gramofon odtwarza to wystarczy wymienić igłę. Przykładowy sklep z zamiennikami: Link. Telefon do sprzedawcy i dostaniesz więcej informacji.
  • REKLAMA
  • #6 21791066
    kisiol
    Poziom 20  
    klamocik napisał:
    Przede wszystkim to musisz stwierdzić czy jest magnetyczna czy ceramiczna, w szczegółach to już jestem do tyłu, magnetyczne mają przedwzmacniacz a dopiero póżniej dopasować wymiarowo.

Wkladka jest taka jak na foto. Zastanawiam sie nad AT3600L, niby w opisie jest ze pasuje do sl d202.
    Sama wkladka też wygląda kiepsko pomazana jakimiś mazakiem.Zbliżenie na wkładkę gramofonową o oznaczeniu P305 montowaną na headshellu.
  • Pomocny post
    #7 21791185
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Praktycznie dowolna wkładka dynamiczna, z mocowaniem do "koszyka" dwoma śrubami o rozstawie 1/2", będzie odpowiednia.
    Nie polecam AT-3600L bo to jest wkładka dodawana do gramofonów na start. Byle coś zagrało.
    Jeśli ma być Audio-Technica, to AT-VM95E. Zdecydowanie lepsza od 3600 w pełnym zakresie częstotliwości.
    Po zamontowaniu nowej wkładki, należy ustawić geometrię prowadzenia igły, nacisk na płytę i siłę antyskatingu. Jeśli nowa wkładka będzie ważyła podobnie oryginalnej, to nacisk można ustawić według skali na przeciwwadze. Jeśli nie, to wtedy trzeba skorzystać z wagi.
    Geometrię nawet najprostszym szablonem. Por. https://rcm.com.pl/?action=hobby
  • #8 21791312
    kisiol
    Poziom 20  
    Grzegorz Markowski napisał:
    Praktycznie dowolna wkładka dynamiczna, z mocowaniem do "koszyka" dwoma śrubami o rozstawie 1/2", będzie odpowiednia.
    Nie polecam AT-3600L bo to jest wkładka dodawana do gramofonów na start. Byle coś zagrało.
    Jeśli ma być Audio-Technica, to AT-VM95E. Zdecydowanie lepsza od 3600 w pełnym zakresie częstotliwości.
    Po zamontowaniu nowej wkładki, należy ustawić geometrię prowadzenia igły, nacisk na płytę i siłę antyskatingu. Jeśli nowa wkładka będzie ważyła podobnie oryginalnej, to nacisk można ustawić według skali na przeciwwadze. Jeśli nie, to wtedy trzeba skorzystać z wagi.
    Geometrię nawet najprostszym szablonem. Por. https://rcm.com.pl/?action=hobby

Dziękuję za pomoc. Nie musi być Audio Technica, nie mam wiedzy na ten temat jest to mój pierwszy gramofon.
  • Pomocny post
    #9 21791378
    Grzegorz Markowski
    Cytat:

Dziękuję za pomoc. Nie musi być Audio Technica, nie mam wiedzy na ten temat jest to mój pierwszy gramofon.

Wiele zależy od tego, czy chcesz trochę poważniej zająć się słuchaniem płyt winylowych czy tylko chwilowe zainteresowanie.
    Jeśli to pierwsze, AT-3600L będzie w porządku.
    Jeśli to drugie, gramofon na początek w zupełności wystarczający, a nie chcesz się zniechęcić, to wkładka, którą wskazałem, będzie w sam raz.
    Pozostaje jeszcze kwestia samych płyt. Czy masz wydania z czasów kiedy były one w powszechnym użytku, a ich stan jest OK, czy są to współczesne reedycje?
    Temat ogólnie szeroki.
    Poczytaj o kalibracji, bo niezależnie jaką wkładkę ostatecznie kupisz, to jej ustawienie jest konieczne.
  • #10 21791491
    kisiol
    Poziom 20  
    Grzegorz Markowski napisał:
    Cytat:

Wiele zależy od tego, czy chcesz trochę poważniej zająć się słuchaniem płyt winylowych czy tylko chwilowe zainteresowanie.
    Jeśli to pierwsze, AT-3600L będzie w porządku.
    Jeśli to drugie, gramofon na początek w zupełności wystarczający, a nie chcesz się zniechęcić, to wkładka, którą wskazałem, będzie w sam raz.
    Pozostaje jeszcze kwestia samych płyt. Czy masz wydania z czasów kiedy były one w powszechnym użytku, a ich stan jest OK, czy są to współczesne reedycje?
    Temat ogólnie szeroki.
    Poczytaj o kalibracji, bo niezależnie jaką wkładkę ostatecznie kupisz, to jej ustawienie jest konieczne.[/quote

Dzięki za pomoc. Zamowilel wkładkę proponowaną , pytanie bo z tej serii widziałem wkladki czerwone zielone niebieskie i dodatkowe oznaczenie literowe no i oczywiście cena. Czy te wkładki będą wszystkie pasować, I czym sie różnią. Przykładowa ta proponowana to koszt 230zl ale ta pomarańczowa to już 700zl . Płyty mam nowe zakupione w tym miesiącu, cena też robi wrażenie 10 plyt 2500tys. Chciałbym zeby to ładnie grało.
  • Pomocny post
    #11 21791580
    Grzegorz Markowski
    >>21791491

Ciekawą cechą wkładki AT-VM95... jest to, że do tego samego korpusu, można założyć kilka typów pasujących igieł, różniących się tzw. szlifem. Wyróżnione są one kolorem oprawki i literami po 95. Zielona oprawka to igła ze szlifem eliptycznym. Są igły ze szlifem Shibata ...95SH oprawka brązowa, micro line ...95ML czerwona, itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada gramofon Technics SL-D202 z oryginalną wkładką oznaczoną jako P30s, której nowa wersja nie jest już dostępna na rynku. Poszukuje informacji na temat kompatybilnych wkładek, które można zastosować jako zamiennik. Dyskusja koncentruje się na doborze wkładki o podobnych parametrach technicznych, takich jak impedancja, moc wyjściowa i typ montażu, aby zapewnić optymalne działanie gramofonu. Wskazane jest poszukiwanie wkładek o standardowym montażu headshell oraz parametrach zbliżonych do P30s, co umożliwi bezproblemową wymianę i zachowanie jakości dźwięku.
REKLAMA