Witam. Zakupiłem gramofon technics SL D202, chciał bym wymienić wkładkę na nową, stara wygląda kiepsko. Wkladka zamontowana ma nadruk P30s , nie ma już takiej w kładki dostępnej nowej. Moze ktoś pomóc jak dobrać model do tego sprzętu.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamklamocik napisał:Wpisz na aliExpress ,wkładka gramofonowa, na pewno dopasujesz.
kisiol napisał:chciał bym wymienić wkładkę na nową, stara wygląda kiepsko
klamocik napisał:Przede wszystkim to musisz stwierdzić czy jest magnetyczna czy ceramiczna, w szczegółach to już jestem do tyłu, magnetyczne mają przedwzmacniacz a dopiero póżniej dopasować wymiarowo.
Grzegorz Markowski napisał:Praktycznie dowolna wkładka dynamiczna, z mocowaniem do "koszyka" dwoma śrubami o rozstawie 1/2", będzie odpowiednia.
Nie polecam AT-3600L bo to jest wkładka dodawana do gramofonów na start. Byle coś zagrało.
Jeśli ma być Audio-Technica, to AT-VM95E. Zdecydowanie lepsza od 3600 w pełnym zakresie częstotliwości.
Po zamontowaniu nowej wkładki, należy ustawić geometrię prowadzenia igły, nacisk na płytę i siłę antyskatingu. Jeśli nowa wkładka będzie ważyła podobnie oryginalnej, to nacisk można ustawić według skali na przeciwwadze. Jeśli nie, to wtedy trzeba skorzystać z wagi.
Geometrię nawet najprostszym szablonem. Por. https://rcm.com.pl/?action=hobby
Cytat:
Dziękuję za pomoc. Nie musi być Audio Technica, nie mam wiedzy na ten temat jest to mój pierwszy gramofon.
Grzegorz Markowski napisał:Cytat:
Dziękuję za pomoc. Nie musi być Audio Technica, nie mam wiedzy na ten temat jest to mój pierwszy gramofon.
Wiele zależy od tego, czy chcesz trochę poważniej zająć się słuchaniem płyt winylowych czy tylko chwilowe zainteresowanie.
Jeśli to pierwsze, AT-3600L będzie w porządku.
Jeśli to drugie, gramofon na początek w zupełności wystarczający, a nie chcesz się zniechęcić, to wkładka, którą wskazałem, będzie w sam raz.
Pozostaje jeszcze kwestia samych płyt. Czy masz wydania z czasów kiedy były one w powszechnym użytku, a ich stan jest OK, czy są to współczesne reedycje?
Temat ogólnie szeroki.
Poczytaj o kalibracji, bo niezależnie jaką wkładkę ostatecznie kupisz, to jej ustawienie jest konieczne.[/quote
Dzięki za pomoc. Zamowilel wkładkę proponowaną , pytanie bo z tej serii widziałem wkladki czerwone zielone niebieskie i dodatkowe oznaczenie literowe no i oczywiście cena. Czy te wkładki będą wszystkie pasować, I czym sie różnią. Przykładowa ta proponowana to koszt 230zl ale ta pomarańczowa to już 700zl . Płyty mam nowe zakupione w tym miesiącu, cena też robi wrażenie 10 plyt 2500tys. Chciałbym zeby to ładnie grało.