logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik 12 V do siłownika solarnego – energooszczędny, 2 kanały, czas w sekundach, gotowy moduł

m2606 28 Gru 2025 17:35 579 2
  • #1 21792055
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 585
    Poszukuję "prądooszczędnego" rozwiązania na sterowanie siłownikiem 12 V.
    Siłownik ma odwracać panel solarny, ma to jednak robić czasowo w trybie cyklicznym-dziennym. Najlepszym rozwiązaniem jakie sobie wymyśliłem będzie 2 kanały sterujące przekaźnikami. Miałoby to działać w ten sposób: jeden kanał co parę godzin popycha siłownik przez kilka sekund w kierunku "za słońcem". Po zachodzie słońca drugi kanał uruchamia sekwencję przekaźników na powrót do pozycji wyjściowej "na rano". Siłownik ma wbudowane krańcówki.
    Projekt się trochę rozwinął i zaczął kosztować, więc liczy się też cena.
    Rozważałem proste programatory do podlewania. Są w dość niskich cenach i można przepiąć wyjścia zaworów na przekaźniki, ale problem tkwi w minimalnym czasie zadziałania (1 min). Przeglądałem też sterowniki LED - za bardzo rozbudowane, często prądożerne. Sterowanie oknami wyczerpałoby temat, bo można je programować na uchylanie, ale nie znalazłem nic taniego.
    Priorytet, to energooszczędność, 12 V, minimum 2 kanały, prostota, cena i czas w sekundach. Nie chcę tego budować, potrzebny mi gotowiec jako część zamienna w razie "W".
  • #2 21798085
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1385
    Przyszedł mi taki pomysł aby do Twojego pomysłu wykorzystać zegary słoneczne np. PCZ-521.3 PLUS albowiem działają nie tylko w cyklu tygodniowym do 500 operacji (kroków) ale i w cyklu rocznym zsynchronizowane ze słońcem co uwolniłoby Cię od cotygodniowego przestawiania cyklu godzinowego dla Twojego zastosowania aby nadążyć ze sterowaniem za słońcem. Przerabiałem podobny temat i nadają się one do tego jak nic innego właśnie ze względu zsynchronizowanie całoroczne działania układu ze słońcem. Kwestią do rozwiązania byłoby zastąpienie tylko oryginalnego zasilania 230V na Twoje 12VDC co chyba dla elektronika nie stanowiłoby utrudnienia? Szkoda, że nie pamiętam na jakie napięcie jest cewka przekaźnika w tym zegarze ale ew. podmiana także jego też nie byłaby przecież problemem - prześledź instrukcję obsługi i czy by Ci to odpowiadało? PCZ są programowane ręcznie jak i zdalnie przez NFC a ich obsługę i zalety zna i docenia zapewne wielu z nas/was... W ten sposób wszedłbyś w posiadanie prawie "gotowca" o ile nie gotowca gdy masz dostęp także do zasilania 230V... Dla mnie koszt tego urządzenia w stosunku do uwolnienia od cotygodniowej korekty czasowej jest całkiem do przyjęcia. Co do oszczędności prądowej się nie wypowiadam, bo nie badałem, dla mojego zastosowania nie ma to znaczenia przy wygodzie jaką uzyskałem..
  • #3 21798442
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 585
    Brałem je pod uwagę.Miałem nawet coś podobnego w pomieszczeniu gospodarczym do sterowania wentylacją.
    Ten który zaproponowałeś ma jeden kanał (522 ma dwa) za to minimalne cykle to minuta.
    Można bez problemów zrobić układ żeby wystawiał zamiast tego sekundę ,dwie ,lub dowolną ilość,ale nie chciałem tego rozbudowywać czy przerabiać. To ma działać daleko od domu w warunkach niemal polowych,dlatego stawiam na prostotę.
    Niczego nie wykluczam,ale jeśli już to jako rozwiązanie ostateczne.
    Dzięki za zainteresowanie.
REKLAMA